Šta je novo?

Banka Intesa

Sinoc sam imao situaciju da bankomat nije hteo da prodje korak nakon odabira racuna na koji sam hteo da uplatim neke evre.

Cim odaberem racun, odmah mi izbaci karticu.

Racun/kartica je ok, koristio sam malopre za placanje na Aliju.

Jel ovo standardno ponasanje kad je pun ili pobrljavi ili je nesto trece?
Uplatio preko drugog bankomata sutradan, verovatno neka privremena situacija

Poštovani, potreban mi je savet šta da radim. Imam račun u Intezi i aktivno sam koristio inteza on-line portal dok ga nisu ugasili. Plaćao sam račune, prebacivao novac na internet karticu za ebay, aliexpress, temu... Sada mi je onemogućen pristup elektronskom bankarstvu preko računara. Problem je što nemam smart telefon i u intezi su mu rekli da ne mogu da pristupim elektronskom bankarstvu preko računara bez smart telefona. To je, u stvari, sada mobilno baknarstvo, više nije "internet on-line". Ja ne želim da nabavljam smart telefon i razmišljam da se prebacim u neku drugu banku. Imate li nekih preporuka koja banka neće u skorije vreme da pređe u potpunosti na mobilno internet bankarstvo kao što je sada inteza?
Nisam probao, ali bi trebalo da mobilna aplikacija hoće da radi u nekom Android emulatoru, kao što je npr. BlueStacks.

PItao sam se iznad kog iznosa se isplati platiti kreditnom karticom jer se naplacuje po rati 40 dinara svakog meseca.
Uzeo sam da je inflacija 4 posto godisnje. Sto je inflavija veca onda je iznos kupovine na rate nizi a da se isplati.
Onda sam se igrao kalkulatorom i evo sta sam dobio.

Ako je perod otplate 6 meseci znaci sve sve sto je uslovno receno kamata preko 240 dinara treba uzeti na rate. To je iznos oko 21 000 znaci rata je veca od 3500 dinara.
Ako je perod otplate 12 meseci onda je to iznos oko 25000 znaci rata nesto iznad 2000 dinara.

Da li je rezon dobar

Gledam izvod po drugi put ovog meseca i ovaj podatak mi je skroz promakao:

“Poštovani,

obaveštavamo Vas da je Odlukom Narodne Banke Srbije o privremenom ograničenju kamatnih stopa kod ugovora o kreditu zaključenih sa korisnikom – fizičkim licem ("Službeni glasnik RS", broj 102 od 23. decembra 2024.), koja se primenjuje od 1.1.2025. godine, propisano ograničenje visine nominalne kamatne stope na ugovore o korišćenju limita za kreditnu karticu koji su zaključeni do 31.12.2024. godine, kao i ograničenje u visini efektivne kamatne stope prilikom obnavljanja kreditne kartice.

U skladu sa navedenim, Banka će, počev od 1.1.2025. godine kod ugovora o korišćenju limita za kreditnu karticu zaključenih do 31.12.2024.
godine, primeniti nominalnu kamatnu stopu u maksimalnoj visini od 17,25% godišnje za potrošnju u dinarima i nominalnu kamatnu stopu u visini od 12.60% godišnje za potrošnju u evrima, odnosno ugovorenu nominalnu kamatnu stopu ukoliko je niža. Prilikom obnavljanja kreditne kartice Banka će primeniti efektivnu kamatnu stopu koja nije viša od zakonske zatezne kamate uvećane za četiri procentna poena, koja u ovom trenutku iznosi 17,75% godišnje za potrošnju u dinarima i 15.15% godišnje za potrošnju u evrima, odnosno ugovorenu efektivnu kamatnu stopu ukoliko je niža.

S poštovanjem, Banca Intesa”

PItao sam se iznad kog iznosa se isplati platiti kreditnom karticom jer se naplacuje po rati 40 dinara svakog meseca.
Uzeo sam da je inflacija 4 posto godisnje. Sto je inflavija veca onda je iznos kupovine na rate nizi a da se isplati.
Onda sam se igrao kalkulatorom i evo sta sam dobio.

Ako je perod otplate 6 meseci znaci sve sve sto je uslovno receno kamata preko 240 dinara treba uzeti na rate. To je iznos oko 21 000 znaci rata je veca od 3500 dinara.
Ako je perod otplate 12 meseci onda je to iznos oko 25000 znaci rata nesto iznad 2000 dinara.

Da li je rezon dobar
Iznos koji se naplaćuje po rati zavisi od paketa usluga koji imaš kod Intese. Za mnoge od nas je nula.

Pa imaju samo tri iznosa a nema mnostvo
Za hit 50 dinara
Za hit plus 40 dinra
i za magnifica 0 dinara.
Znaci pitanje samo za dve varijante i to relativno bliske,

Da li je Intesa Hit Plus tekući dinarski i devizni račun u EUR dobar izbor za slanje i primanje novca iz Crne Gore?

Jeste dobar izbor, ali možda postoji i bolji? Šta je osnovni kriterijum: da bude što jeftinije, ili da može iz fotelje?
Čemu dinarski račun, da bi u banci radio konverziju rsd - eur i obrnuto?

Ako je samo za promet sa CG, dovoljan je samo devizni račun. Ako gledaš da bude što je jeftinije moguće, onda verovatno moraš na šalter.
Dakle, gledaj tarifnike banaka, gledaj OUR/BEN/SHA usluge sa obe strane. Intesa je jedna od skupljih opcija.

Za najjeftinije (jedna od kombinacija):
  • besplatni devizni račun u AIK banci, za prijem novca (naplata 0 za OUR). Slanje im je trenutno najjeftinije, ali poskupljuje sredinom februara
  • besplatan račun u Yettel banci za slanje, može iz aplikacije.

Pitati da li Yettel naplaćuje Loro doznake (prijem), ako ne, onda Yettel za oba smera.

jel moze jos nekako da se proveri stanje na racunu osim preko aplikacije i el bankarstava? koristim deviznu visa debit classik za placanje preko temua i aliexpresa, a posto sam poslednji put koristio u decembru otvorim stari sajt online.bankaintesa kad on ne radi, tad je radio. malo nisam u toku, tj. malo vise :)

jel moze jos nekako da se proveri stanje na racunu osim preko aplikacije i el bankarstava? koristim deviznu visa debit classik za placanje preko temua i aliexpresa, a posto sam poslednji put koristio u decembru otvorim stari sajt online.bankaintesa kad on ne radi, tad je radio. malo nisam u toku, tj. malo vise :)
sms ne znam da li radi, u formatu ST prve 4 cifre u poslednjih 6 brojeva računa na 1500
ili na bankomatu (valjda beše 40 dinara po upitu, ne sećam se), eventualno call centar i šalter

Kako ono beše ako menjam telefon jel moram da zovem kol centar. Znam i ID korisnika i pin?

Na novom uredjaju samo uneses te podatke i to bi trebalo da je dovoljno.

Potreban je i prethodni aktivacioni kod, koji je može da bude jednak PINu.

Kada se aktivira aplikacika, definises tvoj reaktivacioni kod, pa onda i pin.

ID i pin nike dovoljno.

Ako ne mozes da se setis koda, pozoves korisnicki i resite sve za par minuta.

Danas dobio nove kartice,stiglai Dina beskontaktna. Samo ostala ona grda sarena u aplikaciji a sad im je lepa siva.

11.1. Upit stanja kreditnim i debitnim karticama na bankomatima Banca Intesa Bez naknade

i ja danas preuzeo novu dinu beskontaktnu i iznenadio me novi dizajn visa inspire kartice ali jos uvek je stari dizajn u app i na google wallet

Samo da promijene i u Google Wallet-u konacno, da ostane relikt proslosti (kao sto je trebala odavno onako nesretno dizajnirana)...

Potreban je i prethodni aktivacioni kod, koji je može da bude jednak PINu.
Kada se aktivira aplikacika, definises tvoj reaktivacioni kod, pa onda i pin.

ID i pin nike dovoljno.

Ako ne mozes da se setis koda, pozoves korisnicki i resite sve za par minuta.
Definisao sam reaktivacioni kod na starom uređaju ali to nije dovoljno. Traži qr kod ili neki kod od 8 cifara, a ovaj reaktivacioni je 6, znači nije to to.
Moraću zvati kol centar, a nema mi ništa mrže od toga

Kolega pritisni "Klikni OVDE za reaktivaciju", narandzasti tekst i sve je kao sto smo naveli, bez QR koda.

Kod za reaktivaciju moze da se promeni ako i dalje postoji pristup na staroj mobilnoj aplikaciji podesavanja/sigurnost.

1738106589456.png

Poslednja izmena:
Hvala puno, ne znam kako mi je to promaklo
I meni je promaklo kad sam prvi put pokusao, pomislio sam, gle opet su nesto promenili na gore, a taman su se malo doterali.

Malo je nesrecno to napravljeno, moglo je sigurno 2 dugmeta Novi korisnik i Postojeci korisnik...

I ono chat dugme u uglu onemogucava otvaranje deviznog racuna i nikako to da poprave, malo prostora na dnu i reseno, ali nema ko to da uradi...

Sinoc nike hteo da mi radi #withCash, pise na bankimatu da transakciju nije moguce realizovati.

Ima li neko la skustva sa ovako necim, da li ke privremeno, ili trebam negde nesto da podesim….

Hvala

Ma jok,nesto zakucao bankomat.

Imam račun u Intezi i koristim Visa Inspire karticu sa Google Wallet-om za plaćanje putem NFC-a. Hteo bih da omogućim članu porodice da i on plaća na isti način, koristeći moj račun. Međutim, koliko sam shvatio, Google Wallet ne dozvoljava dodavanje ni prave ni virtuelne kartice bez pristupa Intezinoj aplikaciji, koja izgleda može biti instalirana i aktivna samo na jednom uređaju.
Postoji li neki način da se ovo zaobiđe, a da ne moram otvarati zaseban račun za tu osobu?
Sinoc nike hteo da mi radi #withCash, pise na bankimatu da transakciju nije moguce realizovati.

Ima li neko la skustva sa ovako necim, da li ke privremeno, ili trebam negde nesto da podesim….

Hvala
Izgleda da se nažalost povremeno dešava sa bankomatima, meni se desilo par puta takođe. Sutradan obično bude sve ok.

Niai ti to dobro shvatio. Koristim Apple pay ali sam skorocdodavao kartice u Wallet.a Nisam imao instaliranu Intesa aplikaciju.

Imam račun u Intezi i koristim Visa Inspire karticu sa Google Wallet-om za plaćanje putem NFC-a. Hteo bih da omogućim članu porodice da i on plaća na isti način, koristeći moj račun. Međutim, koliko sam shvatio, Google Wallet ne dozvoljava dodavanje ni prave ni virtuelne kartice bez pristupa Intezinoj aplikaciji, koja izgleda može biti instalirana i aktivna samo na jednom uređaju.
Postoji li neki način da se ovo zaobiđe, a da ne moram otvarati zaseban račun za tu osobu?

Izgleda da se nažalost povremeno dešava sa bankomatima, meni se desilo par puta takođe. Sutradan obično bude sve ok.
Aplikacija je tu da olakša dodavanje kartive u Wallet, dakle pritisneš dugme u Intesa aplikaciji i to je to.

Ako nema aplikacije, onda se kartica u Wallet dodaje unošenjem brojeva (broj kartice, exp date, CVC) i onda stiže SMS kod na broj registrovan u banci (mislim da Inteza šalje kodove, ako ne šalje onda ti pozoveš banku i zamoliš ih da dodaju karticu).

Nazad
Vrh Dno