Šta je novo?

Banka Intesa

Nije pogrešna suma, nego mob app ne gleda izvod, već trenutno stanje (piše: trenutna potrošnja), i to ti nudi kao default iznos za uplatu.

pa gde je tu logika?
to bi trebala da je ista funkcionalnost, a ustvari se razlikuje u zavisnosti od platforme...
web app ima logike, ponudi ti minimalni iznos i iznost koji treba izmiriti do 10. u mesecu...
Ne vidim poentu izmirivanja trenutnog stanja...

I sta je ustvari trenutna potrosnja? Ja imam samo rate bez kamate na kartici... A nista nije kupovanu od 1. nov do sad, pa da mi to racuna u trenutnu potrosnju...

Kada oduzmem trenutnu potrosnju iz mob app sa ukupnim zaduzenjem iz web app, dobijam tacno iznos jedne rate neke kupovine oz 05.07.2023. Sve rate su uredno izmirene do sad, znaci nije slucaj da je ova rata neizmirena od ranije

Poslednja izmena:
Trenutna potrošnja je ceo (neizmireni) iznos po poslednjem izvodu, plus sve ono što je potrošeno/dospelo u tekućem mesecu, do danas.
Nemoj mene pitati za logiku, veze nemam sa Intesom (korisnik sam), ali pomalo poznajem račun.

Već smo pisali o tom problemu.
Trebalo bi da imaju i treću opciju "dospele obaveze".

Neko je rekao da na desktop aplikaciji postoji ta opcija, ali se ne sećam da sam je video.

Najbolje je da plaćaš kada ti stigne izvod i vidiš zaduženja na obe partije posebno (dinarska i devizna).

A kad smo kod izvoda, još jedna totalna glupost je da kada prebaciš da izvodi stižu na mail, više ih ne vidiš u aplikaciji. I obratno.

generalno sam zadovojlan aplikacijom ali ima tih par stvari koje bi mnogo poboljsale svakodnevno koriscenje app...
1. ovo sto sam gore spomenuo, da bih iz mob app platio rate moram da se cimam sa izvodima i glupostima umesto samo da bude ponudjena cifra
2. oni limit potrosnje za kartice - mnogo bolja opcija bi ibla da ima on/off dugme, pa onda postavi limit kao nekada u telenor banci... Ovo implicitno paljenje gasenje potrosnje podesavanjem limita mi je nekako neprakticno...
3. to sto izvode ne vidis u app ako stizu na mail je totalna glupost...
ima jos par stvari, sve su to sitnice koje jednostavno otezavaju koriscenje app bar meni...

Samo da javim da su mi za onu ratu koju sam zaboravila da uplatim predhodnog meseca 10-og, za 11000 uzeli 100 din. kamatu. Deluje mi ok. Nisam uplacivala nista naknadno.
Mislim, povukli su sami onu minimalnu sumu oko 500 din. ali ostatak je bio oko 10990 din.
Danas sam uplatila sve, da opet ne zaboravim. 😄

Malopre mi je stigla poruka da je mojom kreditnom Mastercard naplaćeno 0.00 dinara Opos: kupovina EPC*Fortnite, CH.

Nikada nisam igrao Fortnite, niti im nešto plaćao.

Smanjio sam dnevni limit za Online plaćanje tom karticom na 30eur/dnevno.

Da li neko ima ideju o čemu se radi?

Vise ne mogu da vidim kreirane jednokratne virtuelne kartice, plus, ne uspevam da platim nista sa njima. Verzija aplikacije 7.0.18, android, vidim da je update od 28.10...

Malopre mi je stigla poruka da je mojom kreditnom Mastercard naplaćeno 0.00 dinara Opos: kupovina EPC*Fortnite, CH.

Pa da nije neko pokusao da plati tvojom karticom a da nije uspelo zbog limita? Mada mislim da tada odbija transakciju... Ne prijavljuje kao placanje 0e

pozovi korisnicki za kartice i proveri transakciju

Moguće da su ti negde pokupili podatke sa kartice. Mislim da bi bilo pametno da je blokiraš. Često skameri pokušavaju da plate neke sitne iznose da vide da li ima sredstava na kartici.

Moguće da su ti negde pokupili podatke sa kartice. Mislim da bi bilo pametno da je blokiraš. Često skameri pokušavaju da plate neke sitne iznose da vide da li ima sredstava na kartici.

Tu karticu najviše koristim, ali bukvalno su sve prometna mesta ili baš poznate Online prodavnice. Ne koristim je na nekim manjim portalima. Baš retko plaćam karticom u manjim objektima, samo u velikim lancima.

Letos sam ima gomilu sitnih plaćanja u inostranstvu, jedino ako je tada neko pokupio podatke. Pa ih tek sada prodao ili čekao da proba.

Prijaviću banci.

Banka potvrdila da je kartica uspešno autorizovana na Fortnite servisu i da nemaju mogućnost da je skinu sa njihovog sistema, niti da storniraju bilo koje plaćanje i da savetuju trajno blokiranje kartice. Što sam i uradio.

Nije skinut nikakav novac, što je OK, ali me sada baš interesuje gde su provureli podaci.

Prelistao sam nekoliko meseci izvoda, online su sve veliki sistemi tipa Booking ili domaće prodavnice, koje da su pricurile, čuli bismo ovde.

Poslednjih nekoliko meseci, jedino gde sam fizički plaćao tom karticom, a da sam izgubio karticu iz vida na kratko, jeste jedna naplata rampa u inostranstvu. Sve ostalo je ili plaćanje iz moje ruke ili ubacivanjem u aparat, ali sve vreme sa video karticu.
Verujem da su mi je fizički negde odradili.

Anyway, sad moram u poslovnicu da podnesem zahtev za novu karticu 🙄

Uh, teska situacija, ne znas vise ni kako da se ponasas.

Kako je neko napisao da su mu na pumpi letos izgleda maznuli podatke sa kartice, prebacio sam se u fullu na Gpay/Apple pay van kuce. Testirao sam rf citace na telefonima, lako ocita karticu i odmah sam nabavio one folije za kartice, kada bas moram da ih nosim (ludilo mozga).

Ja unazad godinu dana lepim mali komad trake preko CVV broja. Nije neka posebna mera zaštite, ali sprečiće neke najbanalnije pokušaje kojih ipak ima najviše.

Ne vredi vam to ništa. Meni je neko provalio debitnu karticu koja se koristila samo za plaćanje par nekih računa mesečno kroz bančinu aplikaciju. Nigde se nikada nije koristila osim za to. Kada sam otišao da pitam na koju foru kaže dešava se🤣🤡. Kreditne ni da ne pominjem. Već par puta od amexa preko mastercard do vise. A ovi što misle da gpay i ostala online digitala pruža vid sigurnosti na višem nivou su tek u zabludi. Naravno zamišljeno je da svet ide u pravcu digitale, a bol virtualne brojke našeg novca koji jednim potezom nestaje će biti jedinstven. Kada se omasovi nadam da tada više neću biti tu da gledam plaćanje rukom, očima i du*etom "za naše dobro i jednostavnost korišćenja".

Stara intezina online "banka" je prikazivala kompletne brojeve kartica par meseci pred gasenje, tako da me to ne cudi ako je procurilo... Nema sigurnijeg nacina od kesa, jasno mi je da je to najvisi stepen zastite...

Samo da upozorim na booking.com, on podatke kartice dostavlja direktno izdavaocu smestaja u izvornom obliku sa sve cvv brojem. Postoji varijanta kada ide preko virtuelne kartice ali to onda bude posebno naglašeno.

Da li izdaješ nešto preko Booking, pa ovo znaš ili imaš neki drugi izvor?
Da je to zaista tako, verujem da bi se regstrovali smeštaji samo da bi krali podatke sa kartica.

Izdajem smeštaj. Imam pos uređaj i tako naplaćujem rezervacije, a nekad i gosti kažu naplatite mi sa kartice koju sam ostavio na bookingu. Tada ukucavam podatke kao card not present. Neke takve transakcije zaustavi banka kroz risk monitoring, onda im šaljem podatke rezervacije eventualnu prepisku i sl.
Booking prikazuje podatke tri puta ali cvv samo prvi put kad otvoriš. Zato ja sve podatke kartica odmah prepišem u jednu sveščicu. Tu sad ima xxx kartica iz celog sveta. sad ja da to prodam na black marketu ne znam kako bi mi ušli u trag.

Gde čuvaš sveščicu? 😱
Tačno je neko prepisao moje podatke, a neko dete našlo "sveščicu" i uzelo random podatke da se registruje na Fortnite.

Čuvam je kod sebe, ja naplaćujem takve transakcije ili diktiram telefonom onom ko ukucava. Zaključio sam da je offline čuvanje podataka sigurnije od alternative da npr skrinšotujem to.
A svega toga ne bi bilo da dozvoljavaju da pregledam podatke onda kad mi zatrebaju.
A najbolje bi naravno bilo i za nas i za goste da booking za svoj masan procenat (15-20%) zapravo uradi nešto više od korišćenja monopolske pozicije.
Oni imaju sistem naplate kada plaćanje ide preko njih i tada dobijem virtuelnu karticu koju mogu da naplatim bilo kada i na kojoj ima tačno onoliko koliko je gost platio. Ne znam da li se to bira prilikom rezervacije, pošto nikad ne koristim booking kao gost već uvek idem direktno preko hotela a za privatan smeštaj abnb.

Pa to je *** takav propust... Ne verujem... Ja manje vise drzim limite potrosnje dosta nisko, za visu electron palim potrosnju po potrebi... Koristim virtuelne kartice... Ali opet, poprilicno sam siguran da sam negde koristio i visu inspire koja je vezana za dinarski...

@Hromi Daba:
Kada tako naplacujes, da li se to racuna kao POS transakcija ili internet transakcija?
Vidim da imas POS uredjaj... Ali nisam razumeo deo oko ukucavanja podataka... Mozes na pos uredjaju da ukucas podatke kartice bez fizickog prisustva kartice?

Izgleda da su vratili SMS verifikaciju za Apple pay, upravo dodao Visu i Master na telefon i sat.
Pre 10 dana recimo sam na zamenskom fonu morao da zovem.

Izdajem smeštaj. Imam pos uređaj i tako naplaćujem rezervacije, a nekad i gosti kažu naplatite mi sa kartice koju sam ostavio na bookingu. Tada ukucavam podatke kao card not present. Neke takve transakcije zaustavi banka kroz risk monitoring, onda im šaljem podatke rezervacije eventualnu prepisku i sl.
Booking prikazuje podatke tri puta ali cvv samo prvi put kad otvoriš. Zato ja sve podatke kartica odmah prepišem u jednu sveščicu. Tu sad ima xxx kartica iz celog sveta. sad ja da to prodam na black marketu ne znam kako bi mi ušli u trag.
OK, malo mi nije dobro sad kad ovo znam. Jel je plaćao neko uspešno virtualnom karticom Master kreditne_

Hvala Dabo što si ovo uopšte podelio.

Da
Pa to je *** takav propust... Ne verujem... Ja manje vise drzim limite potrosnje dosta nisko, za visu electron palim potrosnju po potrebi... Koristim virtuelne kartice... Ali opet, poprilicno sam siguran da sam negde koristio i visu inspire koja je vezana za dinarski...

@Hromi Daba:
Kada tako naplacujes, da li se to racuna kao POS transakcija ili internet transakcija?
Vidim da imas POS uredjaj... Ali nisam razumeo deo oko ukucavanja podataka... Mozes na pos uredjaju da ukucas podatke kartice bez fizickog prisustva kartice?
Računa se kao pos transakcija. Ukucavam podatke u terminal, prvo iznos i onda kad kaže ubacite karticu samo ukucam dugacki broj sa kartice, onda pita da li je kartica fizički prisutna i dalje traži datum isteka i cvv. Drugi način je da radim predautorizaciju sredstava i onda naplatu sa fizičke kartice ali to dosta zbunjuje ljude i ograničenog je trajanja pa onda to izbegavam.

OK, malo mi nije dobro sad kad ovo znam. Jel je plaćao neko uspešno virtualnom karticom Master kreditne_

Hvala Dabo što si ovo uopšte podelio.
ja sam placao

@Hromi Daba
Nisam znao da moze tako da se unese kartica u POS teminal... ahhh... Kako to sad pravi probleme sa mojim card security menadzmentom...
Hvala za info

Poslednja izmena:
Da li mogu da povećam limit na intesa mastercard standard bez odlaska u banku ikako? Ne primam zaradu preko intese već 5 godina i malo jače, ali imam i tu karticu, kupim povremeno nešto na rate.

Nazad
Vrh Dno