Šta je novo?

Banka Intesa

Da li mogu da povećam limit na intesa mastercard standard bez odlaska u banku ikako? Ne primam zaradu preko intese već 5 godina i malo jače, ali imam i tu karticu, kupim povremeno nešto na rate.
Ne možeš da povećaš limit, a kako nemaš primanja preko Intese verovatno bi ti i ukinuli limit kada bi se pojavio sa zahtevom :)
Mada mi čudno da ti izdaju novu Master iako nema primanja preko računa.

moras da ides u banku, nosis potvrdu o visini primanja... e sad kako to ide ako ne primas platu preko njih, ne znam... mozda ima dodatnih nekih zahteva od strane banke... nece ti ukinuti taj limit koji imas, bar meni nisu, ali moze se desiti da ti ne odobre novi...

@jimmytza pa koju poruku dobijas? koju gresku?
mislim, napravis virtuelnu, i njom platis tj uneses podatke virtuelne i platis...

Mislim da na jednom mestu online nisam uspeo da platim virtuelnom ali sad ne mogu da se setim gde... i to je skoro nesto bilo, u zadnjih 6meseci...

Ne možeš da povećaš limit, a kako nemaš primanja preko Intese verovatno bi ti i ukinuli limit kada bi se pojavio sa zahtevom :)
Mada mi čudno da ti izdaju novu Master iako nema primanja preko računa.
Izdaju, izdaju. Meni 10 i više godina iako nemam primanja preko tog računa i vodim se kao nezaposlen kod njih. Amex i Master produžavaju po automatizmu na 3 godine, sa inicijalnim i soldnim limitom, verujem na osnovu toga što se sve obaveze redovno pokrivaju

Sad kad pomenuste booking i meni nešto bi čudno kad sam plaćao na tom sajtu i to pre 7 dana. Šta god da kupujem online master karticom banke intesa stiže mi na sms kôd za verifikaciju i tek kad ga unesem prođe plaćanje.
Samo za booking mi to nije bilo potrebno, čim sam ukucao podatke prošlo plaćanje, znači nije tražilo sms kôd. Da sam znao ne bih ni plaćao tako, očekivao sam sms kód.
Kako je moguće da ista kartica na nekim online plaćanjima prolazi bez sms kôda, a na nekim ne. Zar ne bi trebalo sa istom karticom da bude isto?

Sve zavisi od banke ili institucije koje procesuje plaćanje, neke koriste TFA neke ne, uglavnom je to učestalo kod domaćih sajtova, dok je kod stranaca to ređe. Npr pored bookinga i AliExpress, HBO Max, Netflix, Disney+... prolaze bez sms koda

A znači zavisi od banke ili institucije primaoca plaćanja, a ne platioca. To mi baš nije logično ali očigledno da je tako

U dopisivanju sa Intesom, nakon što sam potvrdio da mi trajno blokiraju kompromitovanu Mastercard, u nekoliko mailova su ponovili da za Online plaćanja biram samo ona sa oznakom Verified By Visa. Nije bitno šta ja biram, ako su negde podaci procureli. Prevarant će svakako birati stranice bez dvofaktorske.

Drugar je u Slovačkoj koristio Tatra banku, koja je za svako online plaćanje generisala jednokratnu karticu sa tačno određenim iznosom. Ne znam kako to tačno funkcioniše tj da li je imao neki automatizovan sistem za brzo generisanje kartice ili nešto drugo, ali nikada nigde nije kucao podatke sa svoje kartice, a nije bila neka komplikacija za upotrebu.

Ja sam frapiran ovim što sam upravo pročitao za booking. Znači izdavaoc smeštaja ima podatke moje kartice i da se njemu ostavlja na savest da li će je zloupotrebiti ili ne zvuči prosto neverovatno. Verovatno je onda i na mnogim drugim servisima tako. Prosto ne mogu da verujem.
Od sada za sva plaćanja samo virtuelna kartica

I bude sve super dok ne dođe do nekog povrata sredstava na karticu...
Kao što je neko pomenuo, to i ja praktikujem silom prilika, kreditna na granici limita večito najsigurnija varijanta 😀

Evo i linka gde i Booking opisuje i potvrđuje prethodne navode.
Zamišljam šta bi bilo da i AliExpress tako funkcioniše.

Razlika je što na Aliju koristim Internet karticu, na kojoj nikada nema više od 50eur.
Na Bookingu sa tom internet karticom nisam uspeo da rezervišem smeštaj, bila je potrebna kreditna kartica.

Ja generalno držim nizak limit za Online plaćanje (pa sam odlepio jedno veče
na planini, pokušavajući da dopunim skipass Online, bez uspeha), ali sam osećaj da je kartica procurila mi je smor.

Dok je Intesa omogućavala više besplatnih računa, ja sam imao dinarski neoročeni, bez ikakve kartice, na kome sam držao sve dinare. Sada mi je novac na dinarskom, za koji su vezane Visa (isključivo za dizanje novca na Intesa bankomatima) i Dina na potpis (isečena).

Jedina kartica koju koristim, za sve živo, i ovde i u inostranstvu, je taj Masterkard. Koju sam juče blokirao.
Zakazao sam termin za podnošenje zahteva za novu karticu.

Ja sam frapiran ovim što sam upravo pročitao za booking. Znači izdavaoc smeštaja ima podatke moje kartice i da se njemu ostavlja na savest da li će je zloupotrebiti ili ne zvuči prosto neverovatno. Verovatno je onda i na mnogim drugim servisima tako. Prosto ne mogu da verujem.
Od sada za sva plaćanja samo virtuelna kartica
Nema potrebe da se nerviraš kada oni sve zloupotrebe moraju da regulišu i vrate ti novac. Ja sam totalno miran kada koristim kreditnu.

Pa i poenta je da NE mogu da regulišu, kada već proslede sve informacije sa kartice to više nije pod njihovom kontrolom.
Uzdamo se u moral nepoznatih osoba, vlasnika pravih ili fejk nekretnina.

Pa cela ova rasprava je i nastala što je jednom članu pokušana zloupotreba kartice. Sreća pa, koliko sam shvatio, nije imao dovoljan limit za plaćanje i to ga je spasilo. Kako će oni da otkriju tu zloupotrebu?

Pa i poenta je da NE mogu da regulišu, kada već proslede sve informacije sa kartice to više nije pod njihovom kontrolom.
Uzdamo se u moral nepoznatih osoba, vlasnika pravih ili fejk nekretnina.
Pod regulišu mislio sam na ako je zloupotrebljena kartica gasi se, vraćaju ti novac i vadiš drugu. Krađa identita koja je moguća je nešto drugo i veoma opasno(a boga mi i dešava se), ali za samu karticu me zabole.
Pa cela ova rasprava je i nastala što je jednom članu pokušana zloupotreba kartice. Sreća pa, koliko sam shvatio, nije imao dovoljan limit za plaćanje i to ga je spasilo. Kako će oni da otkriju tu zloupotrebu?
Nema šta da ga "spasi" kada svaku zloupotrebu pokriva sama kartica iliti institucija koja je izdala karticu. Ja npr imam Mastercard odem na svoj nalog, blokiram i prijavim zloupotrebljenu transakciju. Pošalju mi novu karticu i otpišu taj deo koji je zloupotrebljen. Ne može jednostavnije. Doduše ovo je van Srbije tako da ne znam kako je kod nas.

Nema potrebe da se nerviraš kada oni sve zloupotrebe moraju da regulišu i vrate ti novac. Ja sam totalno miran kada koristim kreditnu.

Nisam siguran da bi ovde tako prošlo. Moja kartica je samo verifikovana tj nije napravljena potrošnja i u manje od minut od verifikacije sam potpuno smanjio limit za Online potrošnju, pa ne znam da li je pokušana naplata.

Sasvim slučajno sam poruku primio i video čim se desila, a moglo je da se desi da notfikacija iz aplikacije kasni ili da mi telefon nije pri ruci narednih sati.

U prethodnih godinu dana sam tom karticom imao veći broj plaćanja na Booking, od velikih hotela, do apartmana gde nijednog trenutka nisam sreo vlasnika (elektronska brava, ujutru kada izadjem neko udje i očisti, danima nikog video nisam). Ko zna iz kog od tih smeštaja su procurili podaci. Možda su neki porodični apartmani zaglavili sa kreditom, pa prodali "knjižicu", a možda je i službenik nekog velikog hotela sačuvao podatke, pa mesecima kasnije probao da upotrebi ili prodao nekome.

Svojevremeno su drugaru u Poljskoj prekopirali karticu u jednom restoranu, kartica je bila vezana za račun na koji je primao platu kao profesionalni košarkaš. Potrošnja je krenula u sred noći i on je brzo prijavio da mu samo stižu poruke o potrošnji, priznali su mu sve (desetine hiljada eur), osim prve transakcije, neki sat. Sve kupovine bile u SAD. Da je zakasnio sa prijavom, pitanje je šta bi mu priznali i refundirali.

Kod tebe je i blokiraš, a oni šalju novu karticu, a u Intesi ja sam zakazao termin (bilo je 3 dana, pa smo se dogovorili da ipak bude za manje od 24h), a većina korisnika bi išla na šalter tj onaj automat sa brojevima, pa čekanje u redu sa prnzionerima, pa bez problema ti fali jedan papir i slično.

I opet, da zanemarimo momenat da će banka da refundira potrošnju koju ne priznam, da mi se ovako nešto desi na putovanju, gde sam isplanirao da pretežno koristim tu karticu i budem primoran da je blokiram, neprijatnos eksponencijalno raste.

Од мене су телефоном тражили сагласност за блокирање кредитне картице јер је, према саопштењу саговорнице, банка имала сазнања да се покушава непрописно користити. :unsure: Никаквих непознатих трансакција није било, али јесам картицу наивно користио свукуд. Није било потребно да долазим лично у филијалу банке с тим у вези - пристао сам, и преузео лично нову картицу десетак дана касније, након тел. обавештења, без чекања. Како год, онеспокојавајућа је ова исиљена дигитализација, баш као у предавању проф. Зеца: "Дигитализација Vs. канализација". :poop:

^ za obojicu: banka vam je uredno naplatila blokadu i izradu nove? Tj, slučaj se tretira kao tvoj propust u korišćenju kartice?

Не, нисам имао никаквих издатака с тим у вези.

Da li je neko aktivno koristio one virtuelne kartice koje se mogu napraviti iz aplikacije, upravo na tu master?

Pošto i ja nju jedinu zapravo koristim, stim da kada su servisi u pitanju u koje nemam poverenja koristim neke druge bazično prepaid kartice druge banke.

Da li je neko aktivno koristio one virtuelne kartice koje se mogu napraviti iz aplikacije, upravo na tu master?

Koristio ja čim su se pojavile. Za jednokratna plaćanja je prolazilo. Za obnove pretplata negde jeste, negde nije.

Poluproizvod. U drugoj temi sam video da ne voliš takve stvari. Nemoj da gubiš dragoceno vreme.

Pa da zato i pitam, takodje sam pročitao da ako je staviš negde i predješ limit na mesečnom plaćanju, što se neumitno desi, nastaje haos. Ok neću da diram i dalje.

Btw za tebe kad smo već kod kartica, zašto ne uzmeš onu visu na devizni račun, na njoj možeš da kontrolišeš količinu sredstava i mnogo je manje bolno nju blokirati i napraviti novu nego ovu glavnu.

Zato što mi ne odgovara da mi kartica koju koristim bude vezana za bilo koji račun. Osim ako račun ne služi samo i isključivo za tu karticu, pa da prebacim novac po potrebi.

Drugi deo problema je što određene rezervacije, rentacar po default, neće ići bez kreditne kartice.

Slažem se, ali ako nisi siguran onda ću pre da rizikujem ovu nego kreditnu. To je neko moje razmišljanje. Alternativa bi bila nabaviti kreditnu sa malim limitom, ali to je već cimanje.

moras da ides u banku, nosis potvrdu o visini primanja... e sad kako to ide ako ne primas platu preko njih, ne znam... mozda ima dodatnih nekih zahteva od strane banke... nece ti ukinuti taj limit koji imas, bar meni nisu, ali moze se desiti da ti ne odobre novi...

@jimmytza pa koju poruku dobijas? koju gresku?
mislim, napravis virtuelnu, i njom platis tj uneses podatke virtuelne i platis...

Mislim da na jednom mestu online nisam uspeo da platim virtuelnom ali sad ne mogu da se setim gde... i to je skoro nesto bilo, u zadnjih 6meseci...
Transakcija mi se odbije, zaduži mi se iznos kao rezervisana sredstva i onda se urade storno tih sredstava. U Srbiji sve virtualne kartice mi rade. Ovde mi je samo čudno što moram da biram iznos u dinarima kad pravim virtuelnu, pa moram stalno da preračunavam. Stavljam uvek veći iznos.

Nazad
Vrh Dno