Šta je novo?

Banka Intesa

Kod mene u firmi nije moglo tako, nisu mi hteli prebaciti platu u drugu banku dok im ne donesem potvrdu iz stare da nemam dugovanja.
Jedino ako si imao administrativnu zabranu (kredit). U protivnom, slobodno otvori 6 tekućih, i daj firmi spisak koliko tačno da ide na koji račun. To je dozvoljeno, naravno. Zato banka ne može znati kolika ti je plata na osnovu priliva. Zna samo da nije manja od priliva, ali ne zna koliko. Tome služi potvrda firme o visini primanja.

• Like
Reagovanja: PJ
Da, bas tako mi je rekao taj lik iz banke, da kad ugasim racun da ce mi iz te banke onda dati potvrdu da nemam dugovanja i da tek onda u firmi mogu da promenim racun na koji primam platu, rekao je da je to zato sto su krediti i druga zaduzenja vezani za platu..

Ne treba zatvaranje računa da bi dobio potvrdu da nema dugovanja.

Ja ću isto promeniti banku. Ne sviđa mi se ovo poskupljenje. Najbliži sam odluci da pređem u MTS banku. Koliko vidim 100 dinara je održavanje, imam dinarski i devizni račun, podizanje para sa bilo kog bankomata. To su stvari koje mi se sviđaju.

Tačno tako i funkcioniše. Napuštaš A, ideš u B:
  • u banci A promeniš paket na osnovni (koji te ne obavezuje). To verovatno ne može odmah
  • to podrazumeva da rešiš sve zavisne obaveze: ja ću odmah vratiti kreditne kartice, na šalteru banke
  • otvorim osnovni račun u banci B, I kažem koji paket nameravam da uzmem (još uvek ne mogu)
  • dam firmi broj novog računa u banci B, tražim da od sada cela plata ide tamo.
  • istovremeno dam firmi da mi overi papire za banku B
  • sačekam da legne prva plata odnesem papire u banku B, uradimo KB izveštaj, i prebacujem se na željeni paket
  • devizni račun - pare prenosim peške, biram bilo koji momenat, ali overeni papir o podizanju para iz A obavezno nosim u B (poreklo novca)
Tako sam uradio pre 15 godina, tako valjda opet.

Sigurno zatvaram sve u Intesi, moram iskazati protest na ovaj potez. Ostavili su dovoljno vremena za celu operaciju.

Nemaju sve banke uslovljavanje platom za pakete računa. U OTP znam sigurno da možeš da odeš, otvoriš račun i odabereš bilo koji paket. Ne moraš da budeš ni zaposlen, a kamoli da primaš platu preko njih. Ti si potpisao ugovor i moraš da im plaćaš mesečno održavanje. Možeš da ih koristiš samo kao rezervnu banku ili samo za devize jer imaju povoljan kurs. Njih to ne zanima. U RFB sam takođe otvorio paket pre nego što sam imao prihode. Takođe, preduzetnici paušalci uopšte nemaju platu, a mogu da imaju koliko hoće privatnih računa.

A ovo za poreklo deviza, šta ako uplaćuješ na bankomatu tamo gde je to tehnički omogućeno?

Jedino mi je to gore logično ako se prenosi neki kredit u banku B, inače mi nema nikakve logike.

A ovo za poreklo deviza, šta ako uplaćuješ na bankomatu tamo gde je to tehnički omogućeno?
Svakako postoji ograničenje za uplate na bankomatu, ali probaj da uplatiš 10k, pa javi :)
Bez obzira na broj transakcija, zvaće te da popuniš izjavu.

Pre 3 godine sam na šalteru Komercijalne banke uplatio neki novac, nisu tražili potvrdu, nisam im dao (imao spremnu u fascikli), da bi me sat vremena kasnije zvala devojčica iz banke, samo što ne plače, ako ikako mogu da dodjem dok je njena smena, ali svakako će me čekati dokle bide potrebno.

Odem, dajem potvrdu iz druge banke od istog jutra, kad ona meni beli papir, da napišem izjavu :D
U Intesi bar imaju onaj fomular na kome sve zaokružiš ili dopuniš.

Kod mene u firmi nije moglo tako, nisu mi hteli prebaciti platu u drugu banku dok im ne donesem potvrdu iz stare da nemam dugovanja.
Tu je problem do te firme. Čak mislim da ne bi ni smeli to da rade. Ja sam menjao račun za isplatu zarade tako što sam u firmu odneo papir sa podacima računa iz druge banke i napisao da od tada na taj račun uplaćuju. TR u prvoj banci imam i dan danas.

Ne znam u kome je problem ali tako je bilo. Cinjenica je da sam imao dugovanja po kreditnoj kartici ali ja bi ih placao svakako iako sam hteo prebaciti platu. Morao sam sve da im isplatim , dobijem potvrdu i onda sam preneo u Intesu.

Nemaju sve banke uslovljavanje platom za pakete računa. U OTP znam sigurno da možeš da odeš, otvoriš račun i odabereš bilo koji paket. Ne moraš da budeš ni zaposlen, a kamoli da primaš platu preko njih. Ti si potpisao ugovor i moraš da im plaćaš mesečno održavanje. Možeš da ih koristiš samo kao rezervnu banku ili samo za devize jer imaju povoljan kurs. Njih to ne zanima. U RFB sam takođe otvorio paket pre nego što sam imao prihode. Takođe, preduzetnici paušalci uopšte nemaju platu, a mogu da imaju koliko hoće privatnih računa.
Svaka banka će tražiti redovan mesečni priliv (dakle, plata od poslodavca), da bi ti izdala kreditnu karticu. Alternativa za kreditnu može biti devizni depozit u visini kreditnog limita.

Svaka banka će tražiti redovan mesečni priliv (dakle, plata od poslodavca), da bi ti izdala kreditnu karticu. Alternativa za kreditnu može biti devizni depozit u visini kreditnog limita.

OK, za kreditnu svakako, al ovde govorimo o tekućim računima, paketima i primanju plate.

^ onda je izbor banke lak, pa mogu doći u obzir čak i MTS i Mobi 😊

Ja ću isto promeniti banku. Ne sviđa mi se ovo poskupljenje. Najbliži sam odluci da pređem u MTS banku. Koliko vidim 100 dinara je održavanje, imam dinarski i devizni račun, podizanje para sa bilo kog bankomata. To su stvari koje mi se sviđaju.
MTS banka je prodata Poštanskoj Štedionici, pa se trenutno još ne zna da li će ostati kao što je do sad i bila, u smislu provizija, održavanja računa ili će se nešto menjati i prilagođavati prema PŠ.

Nije zabranjeno imati više dinarskih računa.
Ok, da odgovorim sam sebi. Malo sam istraživao. Zaista nije zabranjeno imati više računa...ALI.. Negde od 2019 izgleda, zabranjeno je imati u nekoj banci "račun sa osnovnim uslugama" ako imate bilo kakav dinarski tekući račun u nekoj drugoj banci.

Izgleda da je jedina sankcija za to što banka koja pruža "račun sa osnovnim uslugama" može da raskine ugovor sa klijentom, ako sazna da ima još neki dinarski račun.(https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/170118/170118-vest15.html - član 23)

Svaka banka mora po zakonu imati u ponudi ovakav "račun sa osnovnim uslugama", i ovo što sam napisao u prvom pasusu piše u opštim uslovima poslovanja svih banaka.

@dzonihsv

Iako me mrzi da menjam ovo, moracu jer ja ovu karticu koristim povremeno za aliexpress i paypal. Nisam nesto upoznat sa ponudama drugih banaka, ima ki neko neki savet gde bih mogao da predjem. Platu primam preko OTP-Vojvodjanske banke?

Da li uz ovaj novi hit plus paket može da se izabere (kao "besplatni") devizni račun koji je povezan sa internet karticom ili mora da se uzima visa classic debit?

Ne moze.

Ok, da odgovorim sam sebi. Malo sam istraživao. Zaista nije zabranjeno imati više računa...ALI.. Negde od 2019 izgleda, zabranjeno je imati u nekoj banci "račun sa osnovnim uslugama" ako imate bilo kakav dinarski tekući račun u nekoj drugoj banci.

Izgleda da je jedina sankcija za to što banka koja pruža "račun sa osnovnim uslugama" može da raskine ugovor sa klijentom, ako sazna da ima još neki dinarski račun.(https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/170118/170118-vest15.html - član 23)

Svaka banka mora po zakonu imati u ponudi ovakav "račun sa osnovnim uslugama", i ovo što sam napisao u prvom pasusu piše u opštim uslovima poslovanja svih banaka.
Ja imam RSD tekuće račune u tri banke. Ni u jednom potpisanom ugovoru ne stoji da ne smem imati račune u drugim bankama.
Istina je da su sva tri otvorena pre 2019.
Da me bilo koja banka pita da li imam drugih računa, odbio bih da odgovorim.

Suština je u dugovanjima, da ne bi neko išao od banke do banke i otvarao račune, podizao pare i odlazio u dozvoljen minus, a u suštini nije finansijski pokriven da dug vrati.

Neka se vidi, to nije važno. Važne su obaveze koje računi, kartice,... proizvode. Mesečno održavanje računa ne proizvodi obavezu koja ulazi u izveštaj KB. Dok recimo kreditne kartice proizvode, samim tim što imaš odobren kreditni limit, bez obzira da li ga koristiš ili ne.
Edit: dozvoljeni minus mislim da takođe ulazi u izveštaj KB. Ako se ne varam, preduzetnici (valjda samo početnici) i ljudi koji prihode ostvaruju od poljoprivrede često ne dobijaju ni dozvoljeni minus.

Ja imam preko 10 godina kod njih internet visa karticu. Do sada mi je naplacivana provizija na transakciju, nisam placao mesecno odrzavanje. Da li dobro razumem, da ce se od sada placati mesecno odrzavanje?
Provizija na plaćanje karticom? Koliko ti je naplaćivana provizija?

Eto, nisam obratio pažnju, hvala. Hoće NLB zadržati Kmercijalnu i ove pakete, znao li to?

Da, to je bitna stavka, hvala
Koristio sam to ali mislim da su ukinuli pre godinu dana pa sam prešao kod mts. Uz kreditnu karticu daju putni osiguranje do 30.000 evra, 30 dana godišnje ali vazi i za članove uze porodice kad putuju sa tobom. Komercijalna nije imala ni to. Ovamo izadje 100 (osnovni račun) + 250 kreditna kartica sa osiguranjem (sto je mnogo povoljnije nego komercijalna). E sad... Videcemo kako će biti ovo pripajanje sa postom-bankom

Ja imam RSD tekuće račune u tri banke. Ni u jednom potpisanom ugovoru ne stoji da ne smem imati račune u drugim bankama.
Istina je da su sva tri otvorena pre 2019.
Da me bilo koja banka pita da li imam drugih računa, odbio bih da odgovorim
I ja sam se iznenadio. Ne piše u ugovorima već u opštim uslovima poslovanja. Takođe u zakonu piše da su banke dužne da daju jedne drugima tu informaciju.
Post automatically merged:

Mesečno održavanje računa ne proizvodi obavezu koja ulazi u izveštaj KB.
Ja sam našao na internetu informaciju da ulazi, doduše članak od pre godinu dve.

Kada budem otvarao četvrti, obratiću pažnju na eventualno pitanje, javiću svakako.
Poslao sam upit Komercijalnoj da mi reše te dve preostale nedoumice (kako obračunavaju plaćanje u ne-Eur valuti MC karticama, uslovi putnog osiguranja - broj dana i nivo pokrića). Najverovatnije prelazim kod njih na Premijum paket.

Provizija na plaćanje karticom? Koliko ti je naplaćivana provizija?
Pojma nemam, taj racun sam otvorio pre 15-tak godina i koristio sam ga povremeno kada sam porucivao nesto iz inostranstva. Ne odgovara mi placanje mesecnog odrzavanja jer ne kuoujem toliko cesto.

Kako znaš da su ti naplaćivali proviziju, ako ne znaš koliko su ti naplaćivali?

Godinama koristim tu karticu i nisu mi naplaćivali proviziju.

Najverovatnije misli da su mu naplacivali jer Intesa uvek rezervise vise pa posle nekoliko dana tu razliku vrati. Inace ne postoji provizija kod te kartice.

Nazad
Vrh Dno