Šta je novo?

Banka Intesa

Debitna na rate? Sta je garancija?

Mada drzavi i bankama niko nije ostao duzan

Verovatno moraš imati odobren* dozvoljeni minus. Dakle, ne okamaćuju ratu, ali okamaćuju boravak u minusu (što je verovatno najskuplje zaduživanje).
Ovo pričam napamet, ne vidim kako bi drugačije funkcionisalo.

* mislim da je na Magnifica automatski odobren

Da li neko zna da li se moze instalirati Intesina aplikacija na telefon bez odlaska u banku?
Ja sam to instalirao pre par godina i nesto se nesecam da moram da idem u banku.
Sad navodno dobijas u banci qr kod kojim aktiviras aplikaciju.
edit:
aplikacija je instalirana ali fon je nesto poceo da baguje pa ako se vrati na fabricka podesavanja aplikacija mora ponovo da se instalira

Poslednja izmena:
Verovatno moraš imati odobren* dozvoljeni minus. Dakle, ne okamaćuju ratu, ali okamaćuju boravak u minusu (što je verovatno najskuplje zaduživanje).
Ovo pričam napamet, ne vidim kako bi drugačije funkcionisalo.

* mislim da je na Magnifica automatski odobren
Mislis na minus? Nema minusa na Magnifica, bar ga ja nemam po "default-u".
A sto se tice garancije, pa vjerovatno menica...

Da li je moguće da još niko ne obaveštava klijente direktno o poskupljenjima? Ne javlja se ni Intesa ni mediji, a ja saznajem na forumu o novim tarifama.. Koliko mogu da primetim, svi ćemo imati bar 300-500 din veće izdatke mesečno a svi ćute.

Meni je juce stigao zvanican mail.

Sad vidim... i meni

Da li je moguće da još niko ne obaveštava klijente direktno o poskupljenjima? Ne javlja se ni Intesa ni mediji, a ja saznajem na forumu o novim tarifama.. Koliko mogu da primetim, svi ćemo imati bar 300-500 din veće izdatke mesečno a svi ćute.
Intesa je obavestila putem kanala koji je odabran za komunikaciju cak su poslali i dopis za komsiju koji je preminuo i to podeblju kovertu. Intesa nema razloga da placa medije da obajve da je poskupela sluge kao sto ne radi nijedna banka vec u skladu sa zakonom istakne obavestenje na sajtu i posalje preko kanala komuniakcije koji je odabran. Sada pitanje kojom dinamikom salju obavestenja narucito pismena jer se mozda zagube ili zalutaju u transportu.

AIK mi deluje sve zanimljivije.
Ja AIK precrtah prije 7-8 godina (valjda kad ih je Kole kupio). Trebalo je da provedem par mjeseci u USA pa sam zakljucio da hocu jedan devizni racun na kome cu drzati gro para, a da mi platna kartica bude vezana za drugi.
Djeluje jednostavno, ali naravno da su *****ali stvar pa nisam mogao da prebacujem pare jer je jedan racun bio u stvari stedni sa kamatom od 0.1% pa sa njega nije moglo da se prebacuje elektronskim bankarstvom.

Na kraju mi otvore novi racun, sve radi (osim sto sam ladno placao u Americi bez limita iako bi limit bez PINa trebalo da bude 20-30 dolara) - tupadzija koji je otvarao racune naravno nije imao pojma ni kako te kartice stvarno rade.

Najbolje od svega - nakon nekoliko mjeseci pokusavam da se ulogujem da provjerim stanje - pogresan password. Naravno, password je u redu ali i dalje nista - zovem podrsku, kazu ukinuli smo vam elektronsko bankarstvo. Zasto? Pa uveli su naknadu za elektronsko bankarstvo, a ja sam imao tamo samo devizne racune - sa njih ne mogu da naplacuju usluge, mora dinarski. Moglo je da se desi da mi ukinu elektronsko bankarstvo dok sam bio u Americi.

Naravno, nije im palo na pamet da dobijem neko obavjestenje na sms, mail, telefon iako su me jos par godina kasnije sasvim fino spamovali reklamama na sms.

Raiffeisen banka je negde oko 2003/2004.godine imala opciju kupovine na 3 rate bez kamate debitnim karticama. To je bila dobra usluga. Ako sam ovde dobro razumeo, Intesa će tako nešto nuditi samo za Magnifica paket?

Mislis na minus? Nema minusa na Magnifica, bar ga ja nemam po "default-u".
A sto se tice garancije, pa vjerovatno menica...
Nemam sada ni ja (odbio da ga produžim pre par godina), ali mislim da sam video u novom tarifniku da se dozvoljeni minus odobrava uz jednokratni naknadu od 300RSD (za Magnifica besplatno). Zato pomislih da dozvoljeni minus može biti sredstvo obezbeđenja.

@JPF ok, to jeste loše iskustvo, zbog manje stvari sam napustio Komercijalnu pre 15ak godina i prešao u Intesu.
A u USA ne bih išao bez kartice bar dve banke i bar tri brenda 😂
Tamo ni meni nisu tražili ni PIN ni potpis. Pisao @alfaunits dosta o tim stvarima ovde na forumu.

Na kraju mi otvore novi racun, sve radi (osim sto sam ladno placao u Americi bez limita iako bi limit bez PINa trebalo da bude 20-30 dolara)
Limit, ukoliko se odnosi na bezkontaktno plaćanje, zavisi od države gde plaćaš. U Australiji npr. je bilo 100 ili 150 dolara, ne sećam se tačno. Koristio sam kartice Intese i Komercijalne, bilo isto.

Limit za plaćanje bez pina određuje banka čiji POS terminal koristiš. Ne mora na svakom uređaju iste banke da bude isti limit. Pre nekoliko godina, kada nam je limit bio 1500 dinara, platio sam gorivo 27€, kaže pumpadzija, nemamo limit, koliko god platiš, ide bez pina. Pumpa u nekom selu u Grčkoj, ne sećam se brenda.

Ja sam primetio da kada placam telefonom, da nema limita uopste. Platio registraciju bez pina i za sve sto placam preko Apple Pay mi ne trazi pin.

Zato što u aplikaciji unosiš pin ili izabereš da se pin ne unosi.

Limit, ukoliko se odnosi na bezkontaktno plaćanje, zavisi od države gde plaćaš. U Australiji npr. je bilo 100 ili 150 dolara, ne sećam se tačno. Koristio sam kartice Intese i Komercijalne, bilo isto.
Bio sam mlad i naivan pa sam ocekivao da bankarski sluzbenik zna o cemu prica ;)

Da li neko zna da li se moze instalirati Intesina aplikacija na telefon bez odlaska u banku?
Ja sam to instalirao pre par godina i nesto se nesecam da moram da idem u banku.
Sad navodno dobijas u banci qr kod kojim aktiviras aplikaciju.
edit:
aplikacija je instalirana ali fon je nesto poceo da baguje pa ako se vrati na fabricka podesavanja aplikacija mora ponovo da se instalira
Instaliraš je kao i svaki drugu, a aktivaciju možeš kroz ebanking da uradiš. Idi na Usluge (Ili Moje Usluge, ne znam napamet) i tamo ćeš naći opcije za aktiviranje.

Btw. Ni meni nije stigao nikakav mail za promene tarife.

Super, imam tri devizna računa i sad moram da se cimam da ugasim dva...

Da li to može da se odradi bez odlaska u poslovnicu?

Ovu postojeću još nisu do kraja sredili od kako su je "unapredili". Sa novom ćemo opet pola godine da se zlopatimo dok ne proradi..

Nova app verovatno do 31.5 kada i kreću novi opšti uslovi poslovanja.

Ima, jer se u Komank Premium dobije :
Visa Gold kartica sa odloženim plaćanjem i putničko zdravstvenim osiguranjem – bez naknade za godišnju članarinu.

Dunav, 180 dana godišnje.
@stopke ako si korisnik Komercijalne, molio bih te za par odgovora (mogu naravno i drugi koji znaju):
Razmišljam o Premium računu, i vidim da bi trebalo da se odlučim između MasterCard Installment i Visa Revolving*
Za Visu lepo piše:
Obračunska valuta u odnosu na druge strane valute je EUR. Ukoliko se originalna valuta transakcije izvršena Karticom razlikuje od obračunske valute Banke (EUR), prilikom konverzije originalni iznos transakcije biće uvećan za 2%. Kurs zamene druge ino valute u valutu EUR ne definiše Banka.
Za MasterCard Installment ništa slično ne piše, pa me zanima da li i tu uzimaju tih 2%, za plaćanje u trećoj valuti. Intesina MasterCard nema taj trošak.

* Izabrao bih MasterCard Installment, i VisaGold kao debitnu. Vidim da VisaGold uključuje putničko-zdravstveno osigurnanje, ali nigd ne vidim da je to 180 dana?
Hvala!

Može li da se otvori tema za ovakva pitanja, pošto i mene zanima, jer sam hteo da pređem u intesu, ali vidim da sad nema svrhe.

@stopke ako si korisnik Komercijalne, molio bih te za par odgovora (mogu naravno i drugi koji znaju):
Razmišljam o Premium računu, i vidim da bi trebalo da se odlučim između MasterCard Installment i Visa Revolving*
Za Visu lepo piše:

Za MasterCard Installment ništa slično ne piše, pa me zanima da li i tu uzimaju tih 2%, za plaćanje u trećoj valuti. Intesina MasterCard nema taj trošak.

* Izabrao bih MasterCard Installment, i VisaGold kao debitnu. Vidim da VisaGold uključuje putničko-zdravstveno osigurnanje, ali nigd ne vidim da je to 180 dana?
Hvala!
Mislim da ne uzimaju ali najbolje zovi pitaj. Fora je sto sa mc installment uzimaju kamatu. Visa gold ima plaćanja i sa rsd i sa eur, ako povežes i eur račun skida sa njega posle 30 dana bez kamate. Evo ti tarifnik za kartice.
Uz visu gold ide osnovno pokrice + sportski rizik limit 35k eur 180 dana ako nisu nesto menjali u međuvremenu.

Hvala ti, all mislim da tarifnik ne sadrži ovo, ili se ja slabo snalazim. Ne zanima ma plaćanje na rate, ali me zanima kako računaju ako platim u forintama, na primer.
OK, hvala ti. Moram da se raspitujem dalje.

Nazad
Vrh Dno