Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tako su pricali i ranije kad se PhysX pojavio pa sad sve vise igara ima sa tom podrskom.Ne boj se bice on isforsiran itekako a i vredi da se ne lazemo.Vizuelni dozivljaj koji donosi PhysX je stvarno realistican i kvalitetan!

Kako mislis da ce NV isforsirati PhysX kao standard ukoliko nema veci udeo na trzistu? Pa nisu ni developeri i izdavaci veverice, prate i oni trendove, i nece praviti igre za nesto sto nece moci da koristi vecina igraca. Makar vecina izdavaca nece ;)

Sto se novih tehnologija tice... rekoh vec negde da sam uzivo probao "obe" aktuelne ... moram reci da je Eyefinity mnogo interesantniji, i wau" efekat se ne moze izbeci. Jednostavno, ko nije probao, nema sta ni da komentarise po tom pitanju. PhysX jeste OK, ali ni izblizu ne podize iskustvo tokom igranja kao Eyefinity.

PhysX igre se mogu nabrojati na prste jedne ruke:

Batman: Arkham Asylum
Cryostasis
Dark Void
Darkest of Days
Mirror's Edge

Ima ih jos, zaboravio si Mafia II, ali ih i dalje nema ne znam koliko (realno mislim ispod 20), a kvalitetnih... par.

Poslednja izmena:
CUDA mi nikako ne treba i ne znam cemu forsiranje necega sto koristi 1% ljudi, a PhysX nema mnogo smisla dok radi samo na nV. Mnogi nece da ga implementiraju zbog toga i onda dzaba sto moze mnogo toga. Kad bi fizika dosla uz DX12 to bi bila skroz druga prica sto se upotrebljivosti i zastupljenosti tice..

Ono sto Fuad napise uglavnom nema veze sa mozgom, tako da dok to jos neko ne potvrdi (i pri tome da ne citara Fuada) tu informaciju slobodno mozemo da zanemarimo.

Fudo, naravno nema NIKAKVU informaciju o Caymanu! Ono sto je on upotrebio pisuci doticni clanak je veoma jednostavna dedukcija, koja ide od prilike ovako:

Juniper sa svojih 800SP-ova je velik 165 mm^2

Barts sa svojih 960 SP-ova je velik 230 mm^2

Cypress sa svojih 1600 SP-ova je velik 330 mm^2 => 2x Juniper!

Barts/Juniper ~1.4

AKo je Barts 40% veci od Junipera, onda je i Cayman 40% veci od Cypressa!

Cayman ~460 mm^2! Sto je 2x Barts! ;)

E sad, problem je sto se Barts i Juniper i ne mogu porediti matematikom iz nizih razreda osnovne skole :) (promenljiva zvana 256bit. mem. ctrl. je itekako bitna ;) )

Ono sto nije vest jeste da Cayman MORA biti veci od Cypressa! Koliko? E to je nagradno pitanje na koje cemo odgovor morati cekati barem mesečak dana ;)

Ali zarad (sočne) rasprave radi, pretpostavimo da Cayman jeste 460 mm^! To je opet GPU koji je 100 mm^2 manji od Fermija, a gotovo izvesno brzi!

Iz tog ugla dobicemo GPU koji ce opet da podigne lestvicu na skali površina(cen) / performanse! Ako to nije nacin da se potvrdi tehnolosko liderstvo, onda ne znam sta je!

Poslednja izmena:
Ako je blizzard odlucio da koristi HAVOC za fiziku u svojim igrama, cemu uopste prica o nVidijinom physx-u.... :D

Ako je blizzard odlucio da koristi HAVOC za fiziku u svojim igrama, cemu uopste prica o nVidijinom physx-u.... :D

Ako mi verujes bas sam to hteo da napisem kao odgovor PCBeastu:wave:

Dosuse to nije smetalo JHH da se slepa uz uspeh Starcrafta II kada su predstavili GTX460:p
Prvo malo Apple, pa preko Starcrafta II do Androida, pitam se sta je sledece.

@Nedjo
Ajde izlaktaj se za neke informacije, ko da ceka jos mesec dana;)

PhysX igre se mogu nabrojati na prste jedne ruke:

Batman: Arkham Asylum
Cryostasis
Dark Void
Darkest of Days
Mirror's Edge

A od svih pobrojanih, samo Batman valja!

To da samo Batman valja mozes da mi kazes kad sve te igre budes odigrao licno sam

Gde su te silne najave i liste igara koje ce izaci i zahtevaty PhysX akceleraciju?
PhysX nikada nece biti isforsiran jer radi samo na jednoj platformi ciji se marketshare kruni iz kvartala u kvartal!

http://developer.nvidia.com/object/physx_good_company.html

Da ne pominjem i Mafia II i sl..

Lista je malo veca ali me mrzi da paste-ujem sve te igre!

O vizuelnom dozivljaju necu ni da komentarisem! Sve sto sam ja video, cuo i procitao o ljudi sa kredibilitetom, citav taj dozivljaj se svodi na jedno te isto fijukanje gomile papira/lišća i simulaciju interakcije objekata sa dimom/gasovima!

Koliko sam primetio zasnivas svoje stavove na video =>kratkotrajan i nedovoljno odredjen utisak/dozivljaj da bi se sveo objekativan zakljucak,cuo od ljudi sa kredibilitetom,poznavajuci tebe i tvoj stav i brend kome si ti naklonjen ni krug ljudi od kojis si cuo verujem da se ne razlikuje pa iz istog razloga delite i isto misljenje.

Vizuelno PhysX apsolutno nista ne donosi samo vama koji ste vise naklonjeni ATI brendu ili ste jednostavno pristrasni toliko da po svaku cenu sebe lazete bez i malo savesti da nekad treba biti i realan!

I onda je mrmot zamotao cokoladicu... pfff...

Sto je za tebe branjenje za mene je cista realnost.Realnost koju sam stekao dugogodisnjim radom sa tim istim grafickim kartama.Kada se nesto pokaze na testu drugacije od onog drugog sa boljim osobinama tu se svaka prica zavrsava!

mislim da je svim ucesnicima ovog threda jasno da si ti davno podvukao crtu i u skladu sa licnim afinitetima stao iza nje na odredjenu stranu!

Tu si mozda i upravu.Godinama mi je vec jasno sta mogu da ocekujem od jednog a sta od drugog brenda.Ono sto mi kompletniji proizvod ponudi to cu i da uzmem.
Ali to ne znaci da sam ja vezan.Vremena se menjaju i tehnologija napreduje.
Promene se uvek desavaju ako dat proizvod ispuni ocekivanja.

To u opste nije problem i tu nema nista lose! Jedino sto je nejasno jeste sta ti jos uvek radis u ovom thredu?

Naravno da nije.To je sasvim na mestu..
Pa sta je tebi tu sad nejasno?Jesi cuo kad za slobodu govora ili na suptilan nacin zelis da mi zabranis da pisem u threadu u kom se pominju nove tehnologije a slucajno su vezane za ATI brend???

filozofski, nema sta! ;)

Nije filozofski vec sam optimistican..
Logicno je da ce odgovor da sledi uskoro u vidu full GF104.

@Dusan K

Objasni mi kakve veze Eyefinity ima sa PhysX>?To su dve razlicite stvari!
Jedino si mogao da poredis sa nVidia 3D Surround i opet imas PhysX:d

Poslednja izmena:
@Nedjo
Jos jedan update od mene da ne pisem u postu koji je vec itekako dugacak.
I da imas vise informacija od mene (a predpostavljam da imas) moje je pravo da dam svoje misljenje i iznesem neke zakljucke na osnovu meni stecenih informacija.Reci mi da li sam upravu?Sve sto je zasnovano na konstruktivnoj raspravi je zdrava polemika.

@PCBeast: Nemoj misliti da te napadamo :) ali evo, nisam bio lenj pa sam malo prosvrljao po spisku koji si okacio za physx...i javio se jedan mali problem... NPR: Gothic 3 ne koristi physx u igri iako je bilo najavljeno :) Mass Effect isto ne koristi te efekte, ali je na spisku jer ima skripte za physx jer se igra bazira na UT3 endzinu :D A ovo je mislim konacan spisak http://www.nzone.com/object/nzone_physxgames_home.html Prosto i jednostavno nVidija uskace sama sebi u usta, jer je previse tvrdoglava i misli da su alfa i omega u GPU sektoru...

Stvari ipak nisu crvene ili zelene vec suscmuraste :D siguran sam da ce ATI progurati openCL jer je nezavisan softwer...a kao sto je davno zakljuceno na forumu HAVOC, PhysX i ostali iz tog tabora ce progledati tek kad se pojave na konzolama ;)

Kao sto sam rekao pre nedelju dana, ovo je za AMD proba nove logike shader jedinica i izmena u arhitekturi, isto kao sto je i 4770 bio proba za 40nm proces :)

Poslednja izmena:
Ma ok.Ne kazem ja niti i ja imam toliku preku potrebu za PhysX-om ali jedno stoji da vredi i da daje dobar vizuelni osecaj i daleko je kompletnije sa njim nego bez njega.E sad sto je on implementiran u razne igre a samo nekolicina igara bude kvalitetna je stvar do samih kreatora igara.I onako znamo da je sve manje dobrih igrica.
A inace gledao sam i igrao igre sa Havoc engine-om i realno receno smesno je porediti to sa PhysX!
Nije to konacan spisak!

Iskreno, PhysX jeste cool feature. Ali ako cemo iskreno, na onom linku sto si okacio PCBeast ima sve ukupno 4 postene igre i od toga ni jedna nije dobra igra zbog PhysX. Jeste dobar feature, nije presudan. Mozda ce postati u nekom trenutku ali trenutno se to ne nazire. Nego da se manemo mi toga i da vidimo koju sledecu karticu da pazarimo, Barts ili 460...

Sto se novih tehnologija tice... rekoh vec negde da sam uzivo probao "obe" aktuelne ... moram reci da je Eyefinity mnogo interesantniji, i wau" efekat se ne moze izbeci. Jednostavno, ko nije probao, nema sta ni da komentarise po tom pitanju. PhysX jeste OK, ali ni izblizu ne podize iskustvo tokom igranja kao Eyefinity.

Takodje probao i jedno i drugo, i svaka rec ti je na mestu :) :bottle:.

Poslednja izmena:
Ne kazem ja niti i ja imam toliku preku potrebu za PhysX-om ali jedno stoji da vredi i da daje dobar vizuelni osecaj i daleko je kompletnije sa njim nego bez njega.

I to niko ne spori, ali da se zbog toga vezem za jedan brend necu nikada. PhysX moze da se gleda samo kao bonus, nesto sto moze da povuce u jednu stranu ukoliko je perf/$ izjednacen, nikako da nadoknadi nedostatak performansi!

Ima ih jos, zaboravio si Mafia II, ali ih i dalje nema ne znam koliko (realno mislim ispod 20), a kvalitetnih... par.

OK, izostavio sam Mafia II i Sacred II, ali to je to!

Nema govora o ekspanziji i popularizaciji!

Jos ako se uzme u obzir koliko dugo se vec forsira taj PhysX i koliko dugo postoji hardver koji ga podrzava, pa se to uporedi sa listom DX11 igara za koje hardver postoji tek godinu dana, onda se o PhysX-u jedino moze zakljuciti da je jednom nogom u grobu!

DX11 naslovi:

BattleForge
S.T.A.L.K.E.R.:Call of Pripyat
DiRT 2
Battlefield: Bad Company 2
Aliens vs. Predator
Metro 2033
Lord of the Rings Online
CivilizationV
F1 2010
Medalof Honor: Multiplayer
D&DOnline: Eberron Unlimited
Lost Planet 2
H.A.W.X. 2
Unigine Engine

2011:
DeusEx: Human Revolution
Vision Engine
Frostbite2 Engine

I to niko ne spori, ali da se zbog toga vezem za jedan brend necu nikada. PhysX moze da se gleda samo kao bonus, nesto sto moze da povuce u jednu stranu ukoliko je perf/$ izjednacen, nikako da nadoknadi nedostatak performansi!

Eto..Jasna stvar.Sam si rekao bonus..A zar to ne utice na kompletnost proizvoda?
Niko i ne kaze da mora da bude presudna ali realno ima psiholoski uticaj na korisnike to mogu da ti tvrdim.A zasto to znam ,znam jer se krecem u tom krugu ljudi,krajnjih korinsika,vrti se sve oko hw-a da ne kazem da radim sa tim (iz hobija)..Nebitno..
Jedna igra kao Mafia II ima takav psiholoski udar na korisnika da je spreman samo zbog tog vizuelnog dozivljaja kada sam oseti da prevagne na jednu stranu.Verovao ili ne tako je i zato i ne pricam na pamet niti to gledam sa mog aspekta.

No ,nebitan je i taj PhysX koliko sam rendering,umeren frame rate bez trzaja,naglih padova,tamo gde treba da ne posustane i sl..Ima tu mnogo stvari i mnogo detalja,necemo da sad zalazimo u to.Kad se karte pojave pa da vidimo sta mogu i kako se ponasaju.Realno.

Poslednja izmena:
@PCBeast: Nemoj misliti da te napadamo :) ali evo, nisam bio lenj pa sam malo prosvrljao po spisku koji si okacio za physx...i javio se jedan mali problem... NPR: Gothic 3 ne koristi physx u igri iako je bilo najavljeno :) Mass Effect isto ne koristi te efekte, ali je na spisku jer ima skripte za physx jer se igra bazira na UT3 endzinu :D A ovo je mislim konacan spisak http://www.nzone.com/object/nzone_physxgames_home.html Prosto i jednostavno nVidija uskace sama sebi u usta, jer je previse tvrdoglava i misli da su alfa i omega u GPU sektoru...

Uprvo tako! Na "konzjumerskom" sajtu, lista je mnooooogo kraca nego na "razvojom":

http://www.nzone.com/object/nzone_physxgames_home.html

I opet, sem Batmana sve te ostale igre su blago ili mnogo katastrofalne, po svim relevantnim merilima i merenjima koja se mogu izgooglati!

Stvari ipak nisu crvene ili zelene vec suscmuraste :D siguran sam da ce ATI progurati openCL jer je nezavisan softwer...a kao sto je davno zakljuceno na forumu HAVOC, PhysX i ostali iz tog tabora ce progledati tek kad se pojave na konzolama ;)

Pa mnog je lakse gurati nesto, ako ti pri tome pomaze 10-tak najjacih igraca u IT industriji, a to je upravo situacija sa OpenCL-om!

Pa pazi kad je jedan IBM prekunuo kompletno dalje bavljenje svojom "throughput arhitekturom" - CELL i izjavio da ce se baviti razvojem OpenCL baziranih alata kako bi u doglednoj buducnosti mogli da koriste GPU-ove za biznis kojim se bave!

Iza OpenCL-a su ogromni kako finasijski, tako i intelektualni misici, a sve ostalo je osudjeno na dva metra ispod zemlje!
Kao sto sam rekao pre nedelju dana, ovo je za AMD proba nove logike shader jedinica i izmena u arhitekturi, isto kao sto je i 4770 bio proba za 40nm proces :)

Ovo ne bih da komentarisem, obzirom da stvarno nemam uvid.

@Nedjo: Ta paralela sa 4770 je moje zapazanje ;) nekako mi strci :)

A kako bi bilo da se najzad informisete sta su PhysX, a sta GPU-PhysX igre?
I bilo da je jednom nogom u grobu (a to je vec par godina po nekima), to je i dalje jedini nacin da vidimo ista od napredne fizike u igrama...

Eto..Jasna stvar.Sam si rekao bonus..A zar to ne utice na kompletnost proizvoda?

Utice, ali isto tako utice i Eyefiniti ako hocemo tako. Sta vise, Eyefinity je znatno korisniji od fizike, moze da se jako lepo upotrebi i za ozbiljan rad.

Jedna igra kao Mafia II ima takav psiholoski udar na korisnika da je spreman samo zbog tog vizuelnog dozivljaja kada sam oseti da prevagne na jednu stranu.
Da li svestan da su ljudi koji ce samo zbog Mafije da kupe Nv u ogromnoj manjini, verovatno u predelu statisticke greske. To sto se ti kreces u takvim krugovima ne znaci da su svi ostali takvi.

No ,nebitan je i taj PhysX koliko sam rendering,umeren frame rate bez trzaja,naglih padova,tamo gde treba da ne posustane i sl..Ima tu mnogo stvari i mnogo detalja,necemo da sad zalazimo u to.Kad se karte pojave pa da vidimo sta mogu i kako se ponasaju.Realno.

Zasto uvek cujem istu pricu, kad god nesto AMD uradi i napravi kako treba uvek to prestaje da bude vazno, uvek nesto novo ne valja i nedostaje? Jel to nacin da se opravda kupovina Nv karte ili je nesto drugo ja stvarno ne razumem. Isto kao sto ne mogu da shvatim da neko kupuje GTX460 par nedelja pre nove AMD generacije!
U redu, neko hoce po svaku cenu Nv (ne mogu da razumem), ali zar doticnima nije u interesu da sacekaju makar pad cena?

Konkretno, ja sam igrao na mom bednom mobility hd2600 (razmisli koliko je to matoro) sve i svasta, ukljucujuci i Starcraft II za koji po JHH mi treba GTX460 i nikad nisam imao problema. Ako i jesam zaboravio sam na to, a to znaci da nije bilo nista bitno u pitanju.

Sta smo to do sad pa videli od napredne fizike zaslugom PhysXa?
Kao sto sam vec rekao zaboravite na fiziku u igrama dok to MS ne progura kao deo DXa.
Kad svaki GPU bude imao onda ce i software doci...

Utice, ali isto tako utice i Eyefiniti ako hocemo tako. Sta vise, Eyefinity je znatno korisniji od fizike, moze da se jako lepo upotrebi i za ozbiljan rad.

Pazi sad ovo.Ja sam detaljista pa idem do kraja.
Sta mislis da li gaming prodaje karte i koji je procenat ljudi koji ce uzeti eyefinity za ozbiljan rad?Koji je procenat ljudi koji uopste mogu to da iskoriste?Eto ti cista statistika.
Ides Duletovim stopama.Objasni mi na koji nacin i zbog cega poredis eyefinity sa PhysX?Koje su tu slicnosti?Dve razlicite ,apsolutno razlicite stvari koje nemaju veze jedna sa drugom!

Da li svestan da su ljudi koji ce samo zbog Mafije da kupe Nv u ogromnoj manjini, verovatno u predelu statisticke greske. To sto se ti kreces u takvim krugovima ne znaci da su svi ostali takvi.

Svestan ja jesam ,Mafiu sam naveo kao jedan od..primera!Ali ti nisi svestan da je toga mnogo vise nego sto mislis i da ja nisam nista generalizovao.

Zasto uvek cujem istu pricu, kad god nesto AMD uradi i napravi kako treba uvek to prestaje da bude vazno, uvek nesto novo ne valja i nedostaje? Jel to nacin da se opravda kupovina Nv karte ili je nesto drugo ja stvarno ne razumem. Isto kao sto ne mogu da shvatim da neko kupuje GTX460 par nedelja pre nove AMD generacije!
U redu, neko hoce po svaku cenu Nv (ne mogu da razumem), ali zar doticnima nije u interesu da sacekaju makar pad cena?

Konkretno, ja sam igrao na mom bednom mobility hd2600 (razmisli koliko je to matoro) sve i svasta, ukljucujuci i Starcraft II za koji po JHH mi treba GTX460 i nikad nisam imao problema. Ako i jesam zaboravio sam na to, a to znaci da nije bilo nista bitno u pitanju.

Koju pricu?Definisi.Ja kad govorim imam argumente za to.
Definitivno nisam nigde pomenuo AMD niti njegov rad (tehnoloski napredak) niti umanjenu vaznost njihovih proizvoda.To si ti rekao.Uopste ne razumem sta dalje hoces da kazes i kakve sad veze prodaja GTX 460 ima sa tim>???!!!

Ljudi imaju drugacije poglede,razmisljanja,standarde,to sto je tebi ili meni nelogicno drugom je totalno nebitno.Stvar svake individue zasebno.

To sto ti nisi imao problema se ne odnosi uopste ni na sta sto sam ja pomenuo u mom postu tako da ne znam na sta ti aludiras?!

P.S.Mislis li da smo sad vec malo odlutali od teme???Dosta je bilo.;)

Poslednja izmena:
Kad se neko na ovom forumu bude pohvalio da se kuci igra na eyefinityju, onda pricajte o tome. Eyefinity je jos uvek u fazi: "wow covece video sam u nekom trznom centru neki demo na eyefinityju, bas je super".

ne znam zasto se konacno ne otvori tema amd 6000 serija u sobi gde su graficke pod amd(ati) 460 se otvorila pre pojave kod nas u prodaji neki novi korisnici ce mozda traziti informacije o 6000 seriji nece znati da je nadju nista posebno kriticno samo dobra namera

Eyefinity je jos uvek u fazi: "wow covece video sam u nekom trznom centru neki demo na eyefinityju, bas je super".

dakle kao i 3D? :)

iako sam bio fan originala i ubedjen sam da je M2 dostojan naslednik (jos ne stigoh da je instaliram) nikada ne bih uzimao zelenu kartu samo zbog toga sto komadici krhotina ostaju na podu (posto se i bez GPU fizike lome i prste), na stranu sto to zadovoljstvo polovi fps. tako da stvarno ne vidim ko bi samo zbog toga uzimao nvidiu.

sto se tice prognoze, meni realno zvuci da ce slabija Barts based karta imati 800 a jaca 960SP-a. takodje, verujem da su klokovi tacni sa onih slajdova tako da mi se cini da ce jeftiniji model biti malo sporiji ili tu negde sa GTX460 768MB a jaci izmedju GTX460 1GB i 5850. sve preko toga je cist bonus.

Poslednja izmena:

iako sam bio fan originala i ubedjen sam da je M2 dostojan naslednik (jos ne stigoh da je instaliram) nikada ne bih uzimao zelenu kartu samo zbog toga sto komadici krhotina ostaju na podu (posto se i bez GPU fizike lome i prste), na stranu sto to zadovoljstvo polovi fps. tako da stvarno ne vidim ko bi samo zbog toga uzimao nvidiu.

Jesi probao GTX 460 recimo?Ja cu ti reci da se ta karta daleko bolje snalazi sa PhysX i to u visokoj rezoluciji nego prethodna generacija nVidia kartica.To o polovljenu frame rate ne pije vodu osim ako treba da se vracamo u proslost!

iako sam bio fan originala i ubedjen sam da je M2 dostojan naslednik (jos ne stigoh da je instaliram)

Malo off - topic - nije ni prici tome da bude dostojan nastavak originala. Ne gubi vreme ...

@chinaski
pa nije 3d tako nedostupan. Samsung 120 Hz monitor je 210e, ne znam koliko je nv komplet sa naocarima, ali trebalo bi da je ceo komplet (sa monitorom) dobrano ispod 400e. I imate dosta igrica koje to podrzavaju, plus filmovi. A sto neko rece na 120hz monitrou i pri standardnom igranju slika izgleda bolje nego na klasicnim monitorima. A sto se tice eyefinityja, daj Boze da je u ovu zemlju ukupno uvezeno monitora da se sklopi jedan eyefinity sistem sa 6 monitora:)

Jesi probao GTX 460 recimo?Ja cu ti reci da se ta karta daleko bolje snalazi sa PhysX i to u visokoj rezoluciji nego prethodna generacija nVidia kartica.To o polovljenu frame rate ne pije vodu osim ako treba da se vracamo u proslost!

nisam je probao ali sam citao sta pisu po forumu. govorim naravno o fizici na high. osim toga karte poput GTX275 nisu jos uvek za bacanje i sada neko treba da ih prodaje u bescenje ne bi li uzeo malo brzu GTX460 jer navodno bolje radi fiziku (koja je zastupljena u par dobrih igara).

@tomazino:
super. koliko na ovom forumu koga posecuju "napredni" i napredni korisnici korisnika koristi 3D Surround?

Poslednja izmena:
nisam je probao ali sam citao sta pisu po forumu. govorim naravno o fizici na high. osim toga karte poput GTX275 nisu jos uvek za bacanje i sada neko treba da ih prodaje u bescenje ne bi li uzeo malo brzu GTX460 jer navodno bolje radi fiziku (koja je zastupljena u par dobrih igara).

Lose si procitao veruj mi.Vidis ja ne citam,potrosim neprospavane noci i nekoliko dana testiranja da bi upoznao hw.Nove tehnologije su u pitanju GF104 je sasvim nesto drugacije u odnosu na GT200/GF100!
U ovoj temi smo iskljucivo pricali o ATI Barts kartama i poredjenjeu sa konkurencijom GTX 460.
Niko i nije rekao da treba da se prodaje neka druga karta ako korisniku ta karta zavrsava posao i ako je zadovoljan.A da je malo brza to vec nije istina pogotovu ako uzmemo u obzir kako se sam taj chip ponasa (Overclock potencijal,skaliranje i sl) a pitanje fizike je stvar odabira izmedju ATI i nVidia karti.Onaj ko ima vec nvidia-u nece takvu dilemu ni imati.Onaj ko sad tek treba da uzme kartu tipa Barts-a i GTX 460 takvu dilemu ce mozda imati a mozda i nece,sve zavisi od afiniteta.

Poslednja izmena:
Pazi sad ovo.Ja sam detaljista pa idem do kraja.
Sta mislis da li gaming prodaje karte i koji je procenat ljudi koji ce uzeti eyefinity za ozbiljan rad?Koji je procenat ljudi koji uopste mogu to da iskoriste?Eto ti cista statistika.
Ides Duletovim stopama.Objasni mi na koji nacin i zbog cega poredis eyefinity sa PhysX?Koje su tu slicnosti?Dve razlicite ,apsolutno razlicite stvari koje nemaju veze jedna sa drugom!
Jednostavno, ako PhysX cini da Nv ima kompletan proizvod, onda to i Eyefinity cini za AMD. Ja licno nisam probao, ali evo ima ljudi na forumu koji jesu i koji koriste Eyefinity.
Sto se tice ozbiljnog rada, svako ko moze da iskoristi vise ekrana za produktivan rad, a da pri tome ne mora da iskesira suvise novca za to isto. Koliko to ljudi zaista koristi ja nisam merodavan da ocenim.
Svestan ja jesam ,Mafiu sam naveo kao jedan od..primera!Ali ti nisi svestan da je toga mnogo vise nego sto mislis i da ja nisam nista generalizovao.
Veruj mi samo ti se cini da je mnogo takvih, ja znam na primer par ljudi koji u racunaru nikada nisu imali nista sem Nv karte, i koji za PhysX kazu da je glupost neopevana. Sta sam ja time dokazao? Apsolutno nista!
Isto tako imam problema da objasnim devojci da je vecina ljudi jako plitka i da to sto se ona okruzila drukacijim ljudima ne znaci nista.
Matematicki govoreci, los ti je statisticki uzorak;)
Koju pricu?Definisi.Ja kad govorim imam argumente za to.
Definitivno nisam nigde pomenuo AMD niti njegov rad (tehnoloski napredak) niti umanjenu vaznost njihovih proizvoda.To si ti rekao.Uopste ne razumem sta dalje hoces da kazes i kakve sad veze prodaja GTX 460 ima sa tim>???!!!

Ljudi imaju drugacije poglede,razmisljanja,standarde,to sto je tebi ili meni nelogicno drugom je totalno nebitno.Stvar svake individue zasebno.

To sto ti nisi imao problema se ne odnosi uopste ni na sta sto sam ja pomenuo u mom postu tako da ne znam na sta ti aludiras?!

P.S.Mislis li da smo sad vec malo odlutali od teme???Dosta je bilo.;)

Pa evo Tomazino je upravo primer, Eyefinity je nesto sto se vidi u trznom centru, dok sam ja sa druge strane upravo tako probao 3D Vision, koji mu je super. Da ne bude zabune i meni je ok;) Ali eto tako pricanje napamet, nije ni probao a glupost mu je.
Bilo je tu jos dosta stvari, potrosnja, hladjenje, kvalitet izrade, AA...
Eto na primer kada je AMD popravio AA (sto jeste bilo potrebno) onda na jednom ni to nije bitno i vredno pomena.
Jednostavno ima suvise toga za pisanje, takav utisak nisam stekao sada, vec odkako citam ovaj forum tako je.

I slazem se, otisli smo predaleko od teme, nadam se da je ovo dovoljno da stavimo tacku i prestanemo da trujemo temu.

Edit: Zaboravio sam da ti odgovorim za GTX460.
Ako se secas kad su izbacene 58xx karte i ljudi su poceli da ih kupuju, gomila forumasa je pricala kako je to glupo i kako treba sacekati odgovor Nv pa tek onda kupovati. I sta se dogodilo, vecina tih istih je pohtlila na GTX460 koji su cekali ~10 meseci, a da niko od njih nije rekao "trebali bi da sacekamo odgovor AMD-a, mozda izbace nesto dobro". Sto je najbolje, taj odgovor stize par meseci kasnije, a ne skoro godinu dana kasnije!
U redu je, svako trosi svoj novac kako hoce, ali to ne znaci da su doticne persone relevantne za bilo kakvu dalju diskusiju. Za ovo neka se ljuti ko hoce, ali to je moje misljenje.

PS: Da ne bude zabune, da AMD ne izbacuje novu generaciju i da hocu da kupim kartu, definitivno bih uzeo GTX460.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno