Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo kako ja na to gledam :d, posto treba da zamenim 9600gt, cekam da se pojavi 6850, ako cena bude kao sto se prica 200e, a karta je brza 5-10% od MSI cyclone gtx 460 768, sigurno cu uzeti gtx za 150-155e koliko je kod nas, eyefinity nikom od nas nista ne znaci koji imamo jedan monitor, mnogo mi vise znaci fizika koji i da radi u samo 5 igara znaci nesto u odnosu na eyefinity, ako cena bude oko 170e a karta bude 5-10% brza od gtx 1gb onda se situacija vec menja pa bih uzeo 6850, posto je u proizvodnji 6850 sigurno jeftiniji od gtx-a, karta iako bude bila nesto brza od gtx-a ne bi trebalo da bude skuplja.

Poslednja izmena:
Jednostavno, ako PhysX cini da Nv ima kompletan proizvod, onda to i Eyefinity cini za AMD. Ja licno nisam probao, ali evo ima ljudi na forumu koji jesu i koji koriste Eyefinity.
Sto se tice ozbiljnog rada, svako ko moze da iskoristi vise ekrana za produktivan rad, a da pri tome ne mora da iskesira suvise novca za to isto. Koliko to ljudi zaista koristi ja nisam merodavan da ocenim.

Samo iz tog ugla kompletnog proizvoda moze da se posmatra pomenut eyefinity!
Ali ajde molim te opet da ponovim?Kakve veze to ima sa PhysX?PhysX je software-ska implemetacija koja docarava i podize nivo efekata u samoj igri!To apsolutno nema nikakvih dodirnih tacaka sa eyefinity!Mislim da je to bez veze i porediti.
Ako vec tako hoces onda imas i nVidia 3d surround system pa sad po tome a pricamo o gaming-u nvidia ispade daleko kompletniji proizvod!

Nego da se uzmemo statistike.I jedan i drugi setup ima jako mali broj korisnika jer su uslovi za to mali tj finansijski treba dosta uloziti.
Ko vec ima vise monitora on ce iskoristiti eyefinity a onaj ko nema a 90% ljudi ih nema prema tome sigurno to nece biti presudna stvar u kupovini!
Inace i za taj gamnig eyefinity treba bar dve karte u CF za lagodno igranje!

Veruj mi samo ti se cini da je mnogo takvih, ja znam na primer par ljudi koji u racunaru nikada nisu imali nista sem Nv karte, i koji za PhysX kazu da je glupost neopevana. Sta sam ja time dokazao? Apsolutno nista!
Isto tako imam problema da objasnim devojci da je vecina ljudi jako plitka i da to sto se ona okruzila drukacijim ljudima ne znaci nista.
Matematicki govoreci, los ti je statisticki uzorak;)

Verujem ja tebi,verujes ti meni i na kraju se nismo nasli:D
Ja sam se ogradio.Rekao sam u krugu ljudi kojim se krecem kada im izlazim u susret.Ali bas taj ISTI krug ljudi i jesu oni pravi krajnji kupci ali nebitno.
Necu ni ja da tvrdim za sigurno da svi imaju iste stavove ali mali je procenat koincidencije da stalno srecem slicna razmisljanja gde god se kretao (ne mislim u okviru mog mesta) .

Bolje ti devojku cupaj iz tog drustva da se nebi stopila sa okolinom pa i ona postala ista:d

Pa evo Tomazino je upravo primer, Eyefinity je nesto sto se vidi u trznom centru, dok sam ja sa druge strane upravo tako probao 3D Vision, koji mu je super. Da ne bude zabune i meni je ok;) Ali eto tako pricanje napamet, nije ni probao a glupost mu je.
Bilo je tu jos dosta stvari, potrosnja, hladjenje, kvalitet izrade, AA...
Eto na primer kada je AMD popravio AA (sto jeste bilo potrebno) onda na jednom ni to nije bitno i vredno pomena.
Jednostavno ima suvise toga za pisanje, takav utisak nisam stekao sada, vec odkako citam ovaj forum tako je.

I slazem se, otisli smo predaleko od teme, nadam se da je ovo dovoljno da stavimo tacku i prestanemo da trujemo temu.

Evo u jednom se slozismo.Definitivno smo daleko otisli pa bi bilo logicno ako se vec ne drzimo tematike da stavimo jedan full stop;)

Poslednja izmena:
Ali ajde molim te opet da ponovim?Kakve veze to ima sa PhysX?PhysX je software-ska implemetacija koja docarava i podize nivo efekata u samoj igri!

Ima, Eyefiniti takodje docarava atmosveru. Vise o tome ne bih, jel kao sto rekoh nisam probao. Sto se tice kolko ti karti treba, izgleda da ce na Barts biti moguce nakaciti sest monitora. Slazem se da je za to malo imati jednu kartu, ali imas opciju. Isto tako i PhysiX zahteva dodatnu snagu ili jos bolje jedan gpu samo za fiziku.

Ovim bataljujem, ako smo se razumeli odlicno, ukoliko nismo vreme ce pokazati ko je u pravu. Odoh da spavam konacno :p

Ps: Dopunio sam predhodni odgovor dok si ti kucao odgovor na isti:p

Poslednja izmena:
@chinaski

translate please!

Evo ja cu da ti prevedem
"super. koliko na ovom forumu ,koga posecuju "napredni" i napredni korisnici ,korisnika koristi 3D Surround?"
kada se vec pravis da ga ne razumijes,NHF :smash:
I dajte vise sa tom pricom o fizici i eye,kada god dodjem da vidim ima li nekih novina o 6-series by Ati naletim na vasu debatu,mislim na ovo veceras :p ajmo ontopic,neke nove vjesti ,rezovi,to se trazi :)
edit:prestize me Uruk :)

Poslednja izmena:
evo ako nekom nesto znaci
An pair of early listings by a Dutch online store indicates what prices of some Radeon HD 6800 series products could look like, in that part of the world. The Sapphire Radeon HD 6850 (part number 11180-00-20R), is listed at €158.82 without taxes (€189 with it); and Sapphire Radeon HD 6870 (part number 21179-00-40R) at €214.29 w/o taxes (€255 with it). We conservatively estimate the USD pricing to look like $199 for the HD 6850, and $249 for the HD 6870, on the basis of this listing.

I dajte vise sa tom pricom o fizici i eye,kada god dodjem da vidim ima li nekih novina o 6-series by Ati naletim na vasu debatu,mislim na ovo veceras :p ajmo ontopic,neke nove vjesti ,rezovi,to se trazi :)
edit:prestize me Uruk :)

Pa bio sam produktivan danas, nahvatao sam par ok linkova pa rekoh da sam zasluzio da malo spamujem:d

Pa bio sam produktivan danas, nahvatao sam par ok linkova pa rekoh da sam zasluzio da malo spamujem:d
OK,nacitao sam se ko nikad u zivotu o fizici i "oku" i dosta vam je vise,evo sad i ja spamujem :D
p.s.idi spavaj,zasluzio si :)
Ove cijene koje je naveo @bugi iznad ce biti ok iako ce kod nas to da bude +10/20 evra najmanje :S:

Poslednja izmena:
@voodoo300
marazumeosamgajaaletomalodasezezamosimtogajanisamgovorioo3dsurraundunegoo3dvisionu:)

Ovo je definitivno jedna od boljih NV vs. AMD (ATI) rasprava na forumu sa sjajnim replikama s obe strane!

Da nastavimo u tom duhu, evo jos jednog hipotetickog scenarija (u nedostatku cinjenica o hipotezama mozemo nashiroko :D )

Sta ako, po performansama HD6850 1GB = GTX460 1GB?!

Koliko bi trebalo da kosta 6850? $220, kao GTX ili $199 ili mozda cak $179, kao GTX sa 768 MB?

Pa, ta treca varijanta:D Mora da se ostavi prostor za 6870, ili kad smo vec kod hipotetike, za gtx468. Salim se naravno. Mada u zavisnosti od performansi dve zadnje pomenute kartice (plus 6850) ne bih se iznenadio i takvim scenariom u narednih nekoliko meseci. Ili barem pribliznim:D

Objasni mi kakve veze Eyefinity ima sa PhysX>?To su dve razlicite stvari!
Jedino si mogao da poredis sa nVidia 3D Surround i opet imas PhysX:d

Pomenut je samo zbog toga sto je u pitanju novi feature koji treba da podigne ugodjaj tokom gaminga. I veruj mi da to vrlo radi mnogo vise nego PhysX. ;)

Lepo sam napisao... licno i uzivo sam probao obe tehnologije, kao i NV 3D.

PhysX sam naravno najvise "gledao" i stvarno je OK koncept, ali NV nije dovoljno veliki igrac da ga (trenutno) sama progura. Sto rece neko, dok MS ne odluci da fiziku implementira kroz DX, tu nece biti previse dobrih igara, a posebno onih sa AAA liste.

Eyefinity... iskreno, da imam prostora u sobi i vremena za igranje, bez razmisljanja bih iskesirao za DP monitore (mada ce se mozda i tu nesto promeniti ;)). Da li ce postati mejnstrim... nece, nemam nikakve dileme, ne treba svakome, ali bih ozbiljnom igracu sada bez dileme odmah preporucio 3 monitora. Mislim, to je nesto kao SLI/CF... svima su puna usta performansi i skaliranja, a to na kraju koristi par promila ljudi.

Sto se cena tice... sa ovolikom prednoscu ne treba uopste sumnjati da ce AMD tako odmeriti cenu da karte budu dobra kupovina. NV ima najmanje 30% veci cip, troskovi razvoja kartica za Barts su 0 (cip je pin-kompatibilan sa Cypressom), i to znaci da se sa cenom moze ici veoma, veoma nisko, ukoliko prodaja ne bude isla kako su zamislili. Sta ce biti pocetna i koliko nisko NV moze da ide sa GTX 460 da bi parirali su veoma interesantne teme ;)

Volim ove tvoje jutarnje postove. Moze svasta da se procita. Ali bas svasta:)
Evo nove ideje koju ce dusan sada forsirati u svakom drugom postu. Razvoj kartice je 0!
btw. posto si probao obe tehnologije, plus NV3D, ne rece nam koja je ostavila najjaci utisak na tebe! Hmmm, da li ste nekad imali osecaj da unapred znate odgovor na pitanje koje postavljate, a da taj odgovor nema veze sa pitanjem koj postavljate, vec kome ga postavljate:)

Razvoj kartice je 0!

PCB je razvijen za 5800 seriju i to je svakako vec otplaceno, ukljucujuci verovatno i custom dizajnirane od strane AIB partnera. Barts ne trosi vise od Cypressa, pa se moze koristiti identican kuler i naponska sekcija. Sta ti tu nije jasno?

btw. posto si probao obe tehnologije, plus NV3D, ne rece nam koja je ostavila najjaci utisak na tebe!

3D, naravno ;) Ali izolovano na gaming, 3 monitora daleko vise doprinose ugodjaju nego PhysX.

i to znaci da se sa cenom moze ici veoma, veoma nisko, ukoliko prodaja ne bude isla kako su zamislili.
...ukoliko se to desi, da kao razmisljaju posle da spuste cenu, GTX460 ce samo po inerciji nastaviti da se prodaje i zasitice i ovako mrsavo trziste u tom segmentu. 6850/70 nece moci da se prodaju ni za tepsiju ribe posle...tj. prodavace se kao 5830.
...Ja sam pre neki dan instalirao Gothic 2. Igra ne moze da se sastavi sa fpsom na ovoj kartici. Bukvalno slajd show!!!GPU 5%..Odem na AMD-ov forum , i tamo postovi vec stoje na tu temu , a niko ne odgovara!... valjda nesto sa d3d ne razumem se u to. Bruka

Poslednja izmena:
To konkretno samo 4770 ili općenito ATI. S obzirom kako se ta karta pojavila i koliko je bila u proizvodnji/prodaji, ne bih se čudio da je support takav.

To konkretno samo 4770 ili općenito ATI. S obzirom kako se ta karta pojavila i koliko je bila u proizvodnji/prodaji, ne bih se čudio da je support takav.

3850,4850/70/90
...meni je zauzetost GPu 5 % :(
...i nije samo gothic 2 problem , primetio sam to na jos starih igara... Call of Cthulhu - Dark Corners of the Earth, kapi izgledaju ko romboidi ***!!!...Dark Star One, mutno kao kroz vodu da gledam! a neke isto samo 2-5% zauzetosti GPU-a, sve preko CPU ide...

Poslednja izmena:
...pa na 8600 je klizilo savrseno...dok su ove novije igre seckale.

Ako razlika u ceni izmedju 6850 i 5850 bude 20-30e,odmah jurim polovnu 5850,jer razlike u perfomansama su izgleda minimalne,tj 5850 i dalje moze lepo da se klokne.
Amd je sve ovo pametno odradio. Znao je da ako pusti mnogo jacu karticu,entuzijasti ce poceti da prodaju svoje iz 58xx serije,sto bi zagusilo prodaju nove kartice. Ovako izbace slicnu da kupe oni koji jos nisu kupili,pa posle jedno mesec-dva izbace 50% jacu i onda uzivaju u profitu.

Poslednja izmena:
Au brate kolko ste nasmarali sa fizikom i ajfinitijem :d
Evo ja sam pred kupovinom nove karte, nisam vezan za brend i ne znace mi nista ni fizika ni ajfiniti, ali mi znaci 1000 dinara. Koja karta (gtx460 768 ili 6850) bude u tom rasponu povoljnija nju cu uzeti. Tako da pre nego sto pocnete da penite oko necega konsultujte se malo sa zdravim razumom.

@Uruk slazem se ;-) Ako su specifikacije tacne,veoma malo ljudi tj niko -.-

^ obrisao sam post jer nema veze sa temom , al bitno je da si ti procitao, jer sam tebe citirao.

Kad mozemo ocekivati pad NDA-a? Danas?
nop!
;)

ali evo, da ne bude bas preterano deb1Lan reply :D - mogu da potvrdim da 6850 zaista ima jedan 6-pin konektor!!

referentna kartica izgleda sjajno - ali end-useri ce na raspolaganju imati nereferentne AIB-ske modele! Doduse, uz modele poput DirectCU od ASUS-a ili Vapor-X od Sapphire-a, to i ne zvuci tako lose! ;)

Poslednja izmena:
Au brate kolko ste nasmarali sa fizikom i ajfinitijem :d
Evo ja sam pred kupovinom nove karte, nisam vezan za brend i ne znace mi nista ni fizika ni ajfiniti, ali mi znaci 1000 dinara. Koja karta (gtx460 768 ili 6850) bude u tom rasponu povoljnija nju cu uzeti. Tako da pre nego sto pocnete da penite oko necega konsultujte se malo sa zdravim razumom.

Pravilno mislis :)

Potvrdjen je launch sledece nedelje, mada nisu precizirali datum:
http://www.anandtech.com/show/3976/amd-quietly-reveals-next-radeon-series-launches-next-week

Interesantan deo:
We'll be introducing our second-generation of DX11 technology into the market with some launch activities actually next week. We'll be shipping all the family members of that product line I'll call it, by the end of this quarter, and total volume think in terms of several hundred thousand, or hundreds of thousands of units.

Jel to znaci da cemo videti i Turks i Caicos pre kraja godine? Jedino u decembru da ih izbace, ali mi je to nesto mnogo brzo.

Eyefinity... iskreno, da imam prostora u sobi i vremena za igranje, bez razmisljanja bih iskesirao za DP monitore (mada ce se mozda i tu nesto promeniti ;)). Da li ce postati mejnstrim... nece, nemam nikakve dileme, ne treba svakome, ali bih ozbiljnom igracu sada bez dileme odmah preporucio 3 monitora. Mislim, to je nesto kao SLI/CF... svima su puna usta performansi i skaliranja, a to na kraju koristi par promila ljudi.

Ozbiljnom igracu? Pa upravo ozbiljni igraci nece uzeti Ati Eyefinity/nVidia Surround, kako ja gledam. Zamisli da igras neki RTS tipa Starcraft 2, ili ne daj boze neki FPS, bitna je svaka sekunda a ti moras osim drugog igraca da se macujes i sa razdvojenom slikom na vise monitora. Bas bih voleo da vidim da ponudis Eyefinity nekome ko igra takvu neku igru preko neta. S druge strane 'mirnije' igre tipa turn-based strategije ili RPG avanture, takodje ne vide korist od Eyefinity-ja, ne mora posebno da se objasnjava zasto - u ovim igrama od grafike je vazno samo to da bude sve pregledno i malte ne nista vise. Simulacije voznje? Ovde bi mozda mogao da se upotrebi, i to iskljucivo za igranje 'iz fotelje', mada opet, nije li bolje povezati racunar na neki veliki LCD/Plasma televizor i uzivati u punoj slici?
Jedino gde ja vidim da Eyefinity/Surround imaju upotrebnu vrednost a vezano je gaming jesu prezentacije na sajmovima ili slicnim event-ovima.
Sto se tice ne-gaming upotrebe tu je vec druga prica, i verujem da profesionalci nalaze vrednost ovih tehnologija.
Btw, nisam puno gledao vezano za Ati Eyefinity i nVidia Surround sa tehnoloske strane pa me interesuje koje su to prednosti Ati-jevog resenja (osim sto zahteva samo jednu karticu), jer verovatno ih ima cim se toliko spominje?

Sto se cena tice... sa ovolikom prednoscu ne treba uopste sumnjati da ce AMD tako odmeriti cenu da karte budu dobra kupovina. NV ima najmanje 30% veci cip, troskovi razvoja kartica za Barts su 0 (cip je pin-kompatibilan sa Cypressom), i to znaci da se sa cenom moze ici veoma, veoma nisko, ukoliko prodaja ne bude isla kako su zamislili. Sta ce biti pocetna i koliko nisko NV moze da ide sa GTX 460 da bi parirali su veoma interesantne teme ;)

Sto se tice troskova razvoja PCB-a, koliki mislis da su troskovi da se razvije PCB za novi chip (mislim na ne-highend GPU) uopste? Ne nesto veliki, verujem.
Po meni je ovde pitanje zasto je AMD upotrebio tako veliki PCB sa 5850 za dosta manji chip i gotovo izvesno, slabiju kartu. Imacemo situaciju da Barts kao dosta manji chip od GF104, koristi dosta veci PCB. Nemoj da mi kazes kako su to mali troskovi, pa naravno da jesu, ali na milionski 'tiraz' svaka sitnica se racuna, tako da AMD da moze, i ovde bi se ustekao, to je sigurno.

nop!
;)

ali evo, da ne bude bas preterano deb1Lan reply :D - mogu da potvrdim da 6850 zaista ima jedan 6-pin konektor!!

referentna kartica izgleda sjajno - ali end-useri ce na raspolaganju imati nereferentne AIB-ske modele! Doduse, uz modele poput DirectCU od ASUS-a ili Vapor-X od Sapphire-a, to i ne zvuci tako lose! ;)

Odlicna vest za samo jedan 6-pin, a jel se nazire cena mozda, onako iz daljine:)?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno