Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

OK. A specifikacije chipa koje su sada vec izvesne te nisu dotakle? Ili oni slajdovi koji su se pojavili? Ili pocetne cene kartica koje su iscurele ? (a koje su uvek vise od onih kad kartica krene da se prodaje)
Ocigledno da imamo totalno drugacije kriterijume sto se tice ocena performansi buduceg proizvoda, jer ja bih se recimo mnogo iznenadio kad bi 6870 bio brzi od 5850. Kao sto sam rekao, ako bude bilo tako, to znaci da imamo posla sa potpuno novom arhitekturom, koja nema blage veze sa onom u seriji 5000 i nize.

Ozbiljnom igracu? Pa upravo ozbiljni igraci nece uzeti Ati Eyefinity/nVidia Surround, kako ja gledam. Zamisli da igras neki RTS tipa Starcraft 2, ili ne daj boze neki FPS, bitna je svaka sekunda a ti moras osim drugog igraca da se macujes i sa razdvojenom slikom na vise monitora. Bas bih voleo da vidim da ponudis Eyefinity nekome ko igra takvu neku igru preko neta. S druge strane 'mirnije' igre tipa turn-based strategije ili RPG avanture, takodje ne vide korist od Eyefinity-ja, ne mora posebno da se objasnjava zasto - u ovim igrama od grafike je vazno samo to da bude sve pregledno i malte ne nista vise. Simulacije voznje? Ovde bi mozda mogao da se upotrebi, i to iskljucivo za igranje 'iz fotelje', mada opet, nije li bolje povezati racunar na neki veliki LCD/Plasma televizor i uzivati u punoj slici?
Jedino gde ja vidim da Eyefinity/Surround imaju upotrebnu vrednost a vezano je gaming jesu prezentacije na sajmovima ili slicnim event-ovima.
Sto se tice ne-gaming upotrebe tu je vec druga prica, i verujem da profesionalci nalaze vrednost ovih tehnologija.
Btw, nisam puno gledao vezano za Ati Eyefinity i nVidia Surround sa tehnoloske strane pa me interesuje koje su to prednosti Ati-jevog resenja (osim sto zahteva samo jednu karticu), jer verovatno ih ima cim se toliko spominje?

Kako tako napamet:trust:, jesi li probao to uopste? izgleda da nisi, ne znam kako nesto sto je vece i bolje moze da skodi, rpg nema benefita? nemoj molim te:d, a tek za voznje i za hawx, odnosno aero "simulacije"... da nema besela uopste i da je to jedna slika da li bi ovako komnetarisao? mislim da bi bilo totalno suprotno, ocigledno je da ova tehnologija jednostavno trazi kompromis, i ne mozes da kazes da nije kakav takav naporedak kao i physx;), mozde bolje gledati ovu tehnologiju obrade ogromnog broja piksela, kao zalog za buduce klase monitora sa znatno visom rezolucijom, ovo ka necemu definitivno ide! kao i physx;).

Poslednja izmena:
Bas bih voleo da vidim da ponudis Eyefinity nekome ko igra takvu neku igru preko neta.

Glavno dogadjanje je na centralnom monitoru svakako, i tu se nista ne menja u odnosu na standardno igranje. Ovi sa strane samo prosiruju vidik i daju "dodatne informacije". Veruj mi, vrlo brzo se naviknes. :)

Po meni je ovde pitanje zasto je AMD upotrebio tako veliki PCB sa 5850 za dosta manji chip i gotovo izvesno, slabiju kartu. Imacemo situaciju da Barts kao dosta manji chip od GF104, koristi dosta veci PCB. Nemoj da mi kazes kako su to mali troskovi, pa naravno da jesu, ali na milionski 'tiraz' svaka sitnica se racuna, tako da AMD da moze, i ovde bi se ustekao, to je sigurno.

Pa stvarno ne znam kakve ce biti performanse Barts XT karte, ali sumnjam da ce biti slabiji od 5850, kada vec ima identicnu ili nesto vecu potrosnju. Prvi cu ga popljuvati ukoliko se to desi (i mozete me drzati za rec ;)). Sto se tice pin kompatibilnosti, AIB partneri sutra mogu da predstave sve moguce verzije kartica (ukoliko to AMD dozvoli), jer nemaju sta da doradjuju... samo umesto jednog cipa stavljaju drugi. Sto se usteda tice, zar se nismo pre mesec, dva slozili da i razlika od 10% u velicini cipa moze da dovede do znatno jeftinije proizvodne cene karte, a da ne pricamo o 30, 35 ili 40 ;) Mislim, verovatno i moze jeftinije, ali svakako i dalje imas ogromnu prednost u odnosu na konkurenciju da snizavas cene koliko hoces.

Kako tako napamet:trust:, jesi li probao to uopste? izgleda da nisi, ne znam kako nesto sto je vece i bolje moze da skodi,

Video sam kod Pixell-a, tako da nije napamet.

rpg nema benefita? nemoj molim te:d, a tek za voznje i za hawx, odnosno aero "simulacije"...
Kazi mi sta ti koriste vise displeja za recimo Dragon's Age ?
Kazem, eventualno za simulacije voznje i letenja, ali iskljucivo sa da velike daljine.

da nema besela uopste i da je to jedna slika da li bi ovako komnetarisao?

Pa ne bih, zar nisam rekao da mi je to najveci problem kod ovoga? :)

Pa stvarno ne znam kakve ce biti performanse Barts XT karte, ali sumnjam da ce biti slabiji od 5850, kada vec ima identicnu ili nesto vecu potrosnju. Prvi cu ga popljuvati ukoliko se to desi (i mozete me drzati za rec ;)).

Dogovoreno. :) A ja cu ga prvi pohvaliti ako bude bio brzi od 5850 cheers

Sto se usteda tice, zar se nismo pre mesec, dva slozili da i razlika od 10% u velicini cipa moze da dovede do znatno jeftinije proizvodne cene karte, a da ne pricamo o 30, 35 ili 40 ;)

Jeste bila prica o tome ali ja se zaista nisam slozio sa tim :) Jeste bitno da je chip sto manji, to ne spori niko. Ali da 10% manji chip moze da dovede do znatno jeftinije kartice, tu se bas ne bih slozio. Cesto je bilo slucajeva da veci chip bude uspesniji od manjeg a oba ciljaju slican trzisni segment.

nop!
mogu da potvrdim da 6850 zaista ima jedan 6-pin konektor!!

Odlicno, znaci ima uslova da bude jeftin kad napune prodavnice novim karticama.
6850 je totalni hit u najavi i mislim da ce pojesti 460ku sa 768MB.

To naravno ako ima 960 procesora na 900MHz i memoriju na ~4200MHz sa 256-bit magistralom, ali izgleda da ce ovako i biti ;)

Pa sam si izracunao da na toj razlici AMD dobija makar 15 cipova vise... ili treba da prekopavam onaj maratonski topic.

Ma jesam, ali nije to toliko strasno na 200 i vise chipova po waferu, tj. cena jednog cipa nije drasticno veca, a kamoli cele karte.

Poslednja izmena:
Odlicno, znaci ima uslova da bude jeftin kad napune prodavnice novim karticama.
6850 je totalni hit u najavi i mislim da ce pojesti 460ku sa 768MB.

Takvu neku kartu ja cekam, bice odlican upgrade za one koji imaju 4850/4870/5750/5770 a ne verjem da ce biti preko 200 evra, pretpostavljam da ce biti bolja od GTX460 768MB, mozda kao 1Gb verzija uz to ce manje trositi sigurno zbog jednog 6 pin.... I s obzirom na nize default taktove oceujem i dobar OC.

Poslednja izmena:
Ma jesam, ali nije to toliko strasno na 200 i vise chipova po waferu, tj. cena jednog cipa nije drasticno veca, a kamoli cele karte.

:D sva sreca pa tebi ne daju da budes manager proizvodnje

To naravno ako ima 960 procesora na 900MHz i memoriju na ~4200MHz sa 256-bit magistralom, ali izgleda da ce ovako i biti ;)

I dalje ne znam koliko ima SP, ali od trenutka kada sam video potrosnju, bicu razocaran ako bude sporiji od 5850. I ostajem pri onome sto sam rekao, nebitno koliko ima SP i kako su organizovani.

Ne vidim kako 10% nije znacajna razlika, posebno kada se radi o desetinama miliona dolara, no dobro... let's leave it at that. ;)

Video sam kod Pixell-a, tako da nije napamet.

E onda se dzabe objasnjavamo, meni se svidja, tebi ne toliko, i to je to :wave:.

Inace kod 6850 je najavljena potrosnja 100 i nesto vati, tako da sigurno nece biti problema oko oc-a.Jedino sto me buni sama naponska na 6870, ipak je drugacija od referentne 5850, kao da nema onog voltera kontrolera, ili se ja varam?

Moje misljenje je da je u tih 10 i vise % bolje ubaciti nesto korisno kako bi se osigurala veca uspesnost chipa, a verujem da o tim stvarima razmilja i menadzer proizvodnje ;)

^ pa na veliku kolicinu ta razlika su dani posla , a da ne govorim o materijalu...

GTX460 768MB Cyclone danas 16.2K :smoke:
Palit 15.45K
How low can we go :eyebrows:
Lepo je kolega Uruk rekao negde tamo, ako AMD izadje sa (pre)jakim cenama, gomila ljudi ce pokupovati 460-ice po ovim, sada vec jako dobrim, cenama. Trziste ce biti zasicenije i AMD ce imati daleko manje potencijalnih musterija.
Dakle AMD je na potezu...

Pitanje: Da li samo jedan 6-pin moze da bude problem kod OC-a?

To cemo znati kad vidimo prvu 6850 koja po defaultu dolazi naklokovana ;)
Ne verujem da su dizajnirali kartu na knap ali videcemo uskoro..

Alk0 je napisao(la):
Cenim da ce kad se normalizuje cena 6850 biti 20 do 25e skuplji od 768mb modela.
Bice brzi i imace vise memorije i onda ko sta voli nek izvoli..

Jel se zna kada će izaći byMax-ov prikaz nove arhitekture i test performansi ili je i ta informacija pod NDA? Da li možemo očekivati taj prikaz ubrzo po skidanju NDA ili ćemo morati da sačekamo nedelju dana i više?

GTX460 768MB Cyclone danas 16.2K :smoke:
Palit 15.45K
How low can we go :eyebrows:
Lepo je kolega Uruk rekao negde tamo, ako AMD izadje sa (pre)jakim cenama, gomila ljudi ce pokupovati 460-ice po ovim, sada vec jako dobrim, cenama. Trziste ce biti zasicenije i AMD ce imati daleko manje potencijalnih musterija.

Meni i dalje ne ide u glavu kako nVidija može prodavati karte sa tolikim čipom za tako male pare. Da AMD ima muda, spustili bi cene 6850/70 na 139/179$ i time pokopali nVidiju jednom za svadga :smoke: (cenim da ni sa takvim cenama ne bi pravili gubitak kao što to radi nVidija sa GTX460).

Nije da moze vec mora :) a ako AMD pokopa nVidiju, onda dolazi u nezgodan monopolski polozaj :) tako da ce ovakvo stanje ostati dok nVidija ne stane malo na noge. Tek ce se tad ponovo nastaviti sa ratom cenama :)

Sve te price o pokopavanju market war-u i sl..Da li ste se nekad zapitali da ne rade oni mozda u dogovoru?Razvoj tehnologije napreduje i svaki brend izbaci svoju ponudu ali sto se tice samog trziste mislite da je tu sve samo crno i belo?
Ovo je biznis,nije rat,niko se medjusobno ne mrzi..

Sve te price o pokopavanju market war-u i sl..Da li ste se nekad zapitali da ne rade oni mozda u dogovoru?Razvoj tehnologije napreduje i svaki brend izbaci svoju ponudu ali sto se tice samog trziste mislite da je tu sve samo crno i belo?
Ovo je biznis,nije rat,niko se medjusobno ne mrzi..

Pc Beast Uzeo si mi misaonu celinu :)))) Sta ne rade zajedno?! Rade 100%. Njima je super je ne postoji neko treci,ovako mogu da rade sta hoce i kako hoce.

Najlakse je baciti buvu..Narod (ovcice :) ) se popale,na forumima gori od diskusija - sto je i najveca reklama za brend kada se o necem stalno prica..
To je klasicna manipulacija sa korisnicima.Nama iz dzepa,njima u dzep.Sta ces,to tako ide.
Na raznim prezentacijama uvek ide ista prica,nVidia ce ovo,ATI ce ono,mi smo ovde bolji,ovi nude povoljnije neke druge stvari.I dok se mi u zaru i tom nekom postovanju prema hardveru prepucavamo oni zaradjuju pare.
Posle svega toga sednu i zajedno piju kaficu a ko je na*ebao:smoke:;)

Poslednja izmena:
Meni i dalje ne ide u glavu kako nVidija može prodavati karte sa tolikim čipom za tako male pare. Da AMD ima muda, spustili bi cene 6850/70 na 139/179$ i time pokopali nVidiju jednom za svadga :smoke: (cenim da ni sa takvim cenama ne bi pravili gubitak kao što to radi nVidija sa GTX460).

Imam utisak da je kad god se govori o AMD-u u kontekstu grafickih akceleratora, prisutno cudjenje zasto bivsi ATI brend koji ima toliko bolji die size, perf/wat, perf/mm itd itd, pa moze da koriguje cenu u sekundi (s neizbeznim poentiranjem kako se neke druge stvari ne mogu promeniti u sekundi, npr potrosnja, zagrevanje itd), a iz nekog misterioznog razloga tu cenu nikako ne koriguje, ne u sekundi nego mesecima, a ni posle pojave 460-ke. Ocito da se ta cena ipak ne moze tako lako "korigovati u sekundi",)

Mozda zato sto Aemdeka ima jos citav niz chipova koji nemaju tako impresivne karakteristike, da ne kazem PHENOMenalne,) Ko ce da isfinansira visegodisnji tehnoloski zaostatak koji se sa svakom generacijom CPU-ova produbljuje? Odakle se namicu sredstva za r&d za buldozere? Da nije od profita koji donose phenomi na trzistu?;)

Preveliki je to teret na grbaci da bi se vrsila bilo kakva korekcija cena,a ne jos u sekundi;)

Imam utisak da je kad god se govori o AMD-u u kontekstu grafickih akceleratora, prisutno cudjenje zasto bivsi ATI brend koji ima toliko bolji die size, perf/wat, perf/mm itd itd, pa moze da koriguje cenu u sekundi (s neizbeznim poentiranjem kako se neke druge stvari ne mogu promeniti u sekundi, npr potrosnja, zagrevanje itd), a iz nekog misterioznog razloga tu cenu nikako ne koriguje, ne u sekundi nego mesecima, a ni posle pojave 460-ke. Ocito da se ta cena ipak ne moze tako lako "korigovati u sekundi",)

Pa o tome ja pricam jos od kad...i onda krenu price o nekim tajnim dogovorima...o tome kako jednoj firmi ne odgovara da druga propadne zbog monopola....

^ Slažem se sa tobom donekle. Phenom I je nažalost bio katastrofa, dok su PII super CPUovi po ekstra povoljnoj ceni. Šta misliš, koliko bi plaćao i5 750 da nije tog Phenom 955 što ti voziš? :) Svi bi kupovali core2duo za 200-250E. Generalno ne mislim da je AMD stavio visoke cene, nije u tome problem, problem je što mi nemamo para i što nas uvoznici deru. Uostalom, zaostatk nije toliki koliki ga ti predstavljaš. Ovde je profit u pitanju. Obistinilo se ono čega sam se plašio i što sam na zadnjih 10 strana pisao, a to je pozicioniranje cena u odnosu na nV;
Npr 460 768MB - 150E - 6850 180E - 460 1GB 200E - 6870 220E i opet svi skidaju kajmak u svakom delu ponude...

EDIT: Preteče me DAS *** :p

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno