Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa jasno da treba da stavis tacku, kad krenes bez argumenata da flejmujes. :)

Serija 5 je rekla svoje, ziva nam bila, valjda ce serija 6 jos bolja da bude.
Tacka i od mene.

AMD with rebranding of the new series ?

http://translate.google.com/transla...aetigt-amd-mit-rebranding-bei-der-neuen-serie

rebrand_6000.jpg

Jedva nagurase Antilles u 6000 :D

Ako je ovo istina, izgleda da ce rebranding da se desi iz razloga sto se Juniper chip zadrzava pa mora da predje u 6000 seriju (konkretno 6700). A Barts nije zamena za Juniper-a, vec dosta jaci chip (sto donekle potvrdjuju i slike kartica) pa mora jaca oznaka od 6700.
Ostaje da se vidi da li ce i cene da isprate rebranding, odnosno da li cemo dobiti vise performanse za isto toliko vise para.

EDIT: Sve ovo me tera na sledece razmisljanje: 6000 i nece biti nesto nova serija, vise je pravljena oko Barts chipa koje je tu da popuni rupu, a Cayman, ako je tacno za 1920 procesora ce biti blagi refresh.

Poslednja izmena:
Otkud ti to?

Moje vidjenje je da su hteli da zadrze Juniper, a to znaci da moraju da ga 'prevedu' u 6000 seriju. Nisu mogli da ga nazovu 6600 jer bi to moglo da ukazuje na slabiju karticu od 5700 (S druge strane 6700 znaci jace od 5700, al kad moze nVidia, moze i Ati :)...pardon AMD). Sledeci chip - Barts, mora da uzme sledece ime iz 6000 serije i otuda 6800 rezervisano za Barts.. sto nam je bilo cudno.

^ po tvome ispada da ce samo zameniti brojeve...umesto 5 ide 6?
Ako stvarno bude 6000=5000 u odnosu perf/$, onda mozemo ocekivati i cene GTX 460 da porastu..I jos ona prica sa XFX.. sve mi smrdi na tako nesto... paranoja :D

Poslednja izmena:
cene gtx460 nece porasti, posto zeleni nisu bas toliki sljamovi:)

Nema to veze sa alavoscu..Ako Barts bude jaci u segmentu gde je GTX 460 + ceka se na GTX 468 => 384cc,tipujem da ce Barts Pro da bude pozicioniran na GTX 460 1GB dok ce XT verovatno sa GTX 468.Stim nVidia mora da ostane pri istoj strategiji i da ide na nizu cenu a na vecu kolicinu kao i do sad u odnosu na 5830/5850..

cene gtx460 nece porasti, posto zeleni nisu bas toliki sljamovi:)

Sljamovi su najveci, samo sto ako povecaju cenu niko normalan ih nece kupiti;)

Sve to na stranu, nema logike da prevedu Juniper u 67xx, u tom slucaju Turks ce ostati na nivou Redwood-a a onda se postavlja pitanje zasto izbacivati uopste takav cip.

Zasto bi Turks ostao na nivou Redwood-a? Izmedju Redwood-a i Junipera je ogromna razlika, ima i te kako mesta za ugrade Redwooda a da se ne ugrozi Juniper. Veovatno bi Turks u odnosu na Redwood uzivao slican boosta kao Cayman u odnosu na Cypress.

^ po tvome ispada da ce samo zameniti brojeve...umesto 5 ide 6?

Nisam te razumeo ovde.

Zasto bi Turks ostao na nivou Redwood-a? Izmedju Redwood-a i Junipera je ogromna razlika, ima i te kako mesta za ugrade Redwooda a da se ne ugrozi Juniper. Veovatno bi Turks u odnosu na Redwood uzivao slican boosta kao Cayman u odnosu na Cypress.

Dobro, lose sam se izrazio, nisam mislio bas na nivou Redwood-a, ali solidno blizu. Ja na to gledam ovako, cilj AMD-a jeste maksimalna zarada. Znaci cilj je imati sto efiksniju arhitekturu, odnosno sto bolji perf/mm^2 i sto veci yield.

Kada to sagledamo na taj nacin i preptpostavimo da NI ima bolji perf/mm^2, perf/watt i yield od Evergreen-a potpuno mi je nelogicno zadrzavanje starije arhitekture u proizvodnji osim ako to ne zahtevaju OEM kupci. Drugim recima, meni je logicnije da Turks bude u ravni sa Juniper-om i samim tim da mogu da zarade vise na njemu (zbog efikasnije arhitekture manji cip, manje trosi...) nego da zadrze Juniper a da Turks bude nesto izmedju njega i Redwood-a.
Ima i jos jedna stvar, kako je AMD obecao da ce izbaciti i mobility NI ova prica sa Juniper-om mi deluje jos manje ubedljiva. Ako je suvise velika razlika izmedju Barts i Turks cipova ovo nikako nece moci da urade.

Iskreno pre verujem da ce zadrzati Redwood nego Juniper ako ce vec zadrzati neki Evergreen cip u proizvodnji, mada i to mi je malo verovatno.

Malo detalja:

AMD Radeon™ HD 6800 Series GPU Detailed Feature Summary
AMD Radeon™ HD 6870 GPU Feature Summary:
 GDDR5 memory interface
 PCI Express® 2.1 x16 bus interface
 ―Eye-Definition‖ graphics
o Second generation graphics with full DirectX® 11 support
 Shader Model 5.0
 DirectCompute 11
 Programmable hardware tessellation unit
 Accelerated multi-threading
 HDR texture compression
 Order-independent transparency
o Image quality enhancement technology
 AMD Eyefinity multi-display technology1
 AMD EyeSpeed visual acceleration3
o AMD Accelerated Parallel Processing (APP) technology
 OpenCLSupport
 DirectCompute 11
 Accelerated video encoding, transcoding, and upscaling2
o UVD 3 dedicated video playback accelerator
o Enhanced Video Quality features
 Advanced post-processing and scaling
 Dynamic contrast enhancement and color correction
 Brighter whites processing (Blue Stretch)
 Independent video gamma control
 Dynamic video range control
 AMD HD3D technology
o Stereoscopic 3D display/glasses support
o Blu-ray 3D support
o Stereoscopic 3D gaming
o 3rd party Stereoscopic 3D middleware software support
 AMD CrossFireX™ multi-GPU technology5
o Dual GPU scaling3
 Cutting-edge integrated display support
o Integrated dual-link DVI output with HDCP
o Integrated DisplayPort 1.2 output
o Integrated HDMI 1.4a with support for stereoscopic 3D
o Integrated VGA output
 Integrated HD audio controller
o Output protected high bit rate 7.1 channel surround sound over HDMI with no additional cables required
o Supports AC-3, AAC, Dolby TrueHD and DTS Master Audio formats
 AMD PowerPlay™ power management technology
o Dynamic power management with low power idle state
o Ultra-low power state support for multi-GPU configurations
 AMD Catalyst™ graphics and HD video configuration software
o Certified drivers for Windows 7, Windows Vista, and Windows XP
o AMD Catalyst™ Control Center - AMD Catalyst™ software application and user interface for setup, configuration, and accessing features of ATI Radeon products.
o Unified Graphics display driver - AMD Catalyst™ software enabling other PC programs and devices to use advanced graphics, video, and features of AMD Radeon™ products.

AMD Radeon™ HD 6850 GPU Feature Summary
 GDDR5 memory interface
 PCI Express 2.1 x16 bus interface
 ―Eye-Definition‖ graphics
o Second generation graphics with full DirectX® 11 support
 Shader Model 5.0
 DirectCompute 11
 Programmable hardware tessellation unit
 Accelerated multi-threading
 HDR texture compression
 Order-independent transparency
o Image quality enhancement technology
 AMD Eyefinity multi-display technology
 AMD EyeSpeed visual acceleration
o AMD Accelerated Parallel Processing (APP) technology
 OpenCLSupport
 DirectCompute 11
 Accelerated video encoding, transcoding, and upscaling
o UVD 3 dedicated video playback accelerator
o Enhanced Video Quality features
 Advanced post-processing and scaling
 Dynamic contrast enhancement and color correction
 Brighter whites processing (Blue Stretch)
 Independent video gamma control
 Dynamic video range control
 AMD HD3D technology
o Stereoscopic 3D display/glasses support
o Blu-ray 3D support
o Stereoscopic 3D gaming
o 3rd party Stereoscopic 3D middleware software support
 AMD CrossFireX™ multi-GPU technology3
o Dual GPU scaling
 Cutting-edge integrated display support
o Integrated dual-link DVI output with HDCP
o Integrated DisplayPort 1.2 output

Sve ovo me tera na sledece razmisljanje: 6000 i nece biti nesto nova serija, vise je pravljena oko Barts chipa koje je tu da popuni rupu, a Cayman, ako je tacno za 1920 procesora ce biti blagi refresh.

Koje "ovo", hoces reci NV:D, ajde bre cayman ima da rastura:smoke:, a sam barts vam je manje vise 5850 sa cenom u rangu gtx-a4601g, sto znaci da barts nije pravljen da "popuni rupu", to je mogao bez problema da uradi i 5850 sa spustenom cenom, a svi smo vec apsolvirali da da je cypress veoma profitabilan cip i da u skladu sa tim snizenje cene nije problem, ali do te odluke nije doslo, doslo je do barts-a!AMD je mogao bez ikakvih problema da ostane na 5000 generaciji jos godinu dana, tako da mislim da treba da budemo zadovoljni sto ne spavaju i sto ce izbaciti ovaj "refres", e sad da li cemo biti zadovoljni istim chuce se.

Poslednja izmena:
Barts treba posmatrati kao medjukorak, nesto slicno onome sto je bio 4770 - sada nisu u stanju da isprobaju 28nm proces kao u prethodnom slucaju, ali ce isprobati izmenjenu arhitekturu (4-way SP).

Sa stanovista performansi nece doneti ne znam sta posebno (tesko da ce biti brzi od Cypressa, tj 5870 ;)), ali ce znacajno popraviti perf/mm2. U proizvodnji ce ostati verovatno samo Juniper, ukoliko ga Turks ne stize po perf/mm2, a verovatno ce svi ostali Evergreen cipovi prestati da se proizvode, makar za retail... pustace samo onoliko wafera koliko je neophodno da zadovolje prethodno preuzete obaveze.

Ako je Barts isplativiji od Cypresa kad se gleda perf/mm2 , onda logicno da bi cena trebala biti niza od 5850 kad je izasla:)... Bas me zanima koliki komad tog kolaca cemo dobiti mi kupci mereno u perf/$...

Poslednja izmena:
Koje "ovo", hoces reci NV:D, ajde bre cayman ima da rastura:smoke:, a sam barts vam je manje vise 5850 sa cenom u rangu gtx-a4601g, sto znaci da barts nije pravljen da "popuni rupu", to je mogao bez problema da uradi i 5850 sa spustenom cenom, a svi smo vec apsolvirali da da je cypress veoma profitabilan cip i da u skladu sa tim snizenje cene nije problem, ali do te odluke nije doslo, doslo je do barts-a!AMD je mogao bez ikakvih problema da ostane na 5000 generaciji jos godinu dana, tako da mislim da treba da budemo zadovoljni sto ne spavaju i sto ce izbaciti ovaj "refres", e sad da li cemo biti zadovoljni istim chuce se.

Kad sam rekao da popuni rupu, nisam mislio nista lose, naprotiv, pa upravo ta 'rupa' ce biti najzanimljivija kako kupcima tako i AMD-u. Mislim da ce upravo Barts biti najzaniljiviji u celoj 6000 seriji. A sto se tice 5850, mogli su da popune rupu sa njim, ali on koristi veci chip kome su iskljucene jedinice - vise im se isplati barts koji ce imati manji chip uz slicne/vece performanse. Jer kao sto rece Lammasu, cilj AMD je maksimalan performance/mm2, i tako je od serije 3000, tako da se ovo ukplapa u tu pricu.
Sto se tice 5770, od svih Evergreen chipova, Juniper ima verovatno najveci performance/mm2, a plus je prodavana po visokoj ceni do sada, pa im nije problem da spuste cenu. Barem meni ima logike, videcemo.

Ove najavljene AMD igrarije sa oznakama mi govore da je AMD "promašio temu" sa najavljenim refreshom. Razlog za to je, rekao bih, što su precenili očekivane performanse poboljšanog Fermija.

Tako umesto da imamo Cayman koji je 25% brži od Cypresa, i koji će oduvati full GF 104 u svakom testu imaćemo karticu koje će biti toliko brža da praktično neće imati konkurenciju. To nije toliko loše ali je problem što tolika brzina slabo kome više treba sa obzirom na stagnaciju PC Gaminga.

Umesto da se Juniper rifreš smesti negde po performansama između Junipera i Cypress-a, Barts će morati da se nosi sa GF 104 i neće imati značajnu prednost u performansama.

Na kraju kad je AMD video kako stvari stoje na tržištu, trebao je da se drži originalnog plana, postavi Cayman kao naslednika Cypresa, nazove ga 68xx, Bartsa kao 67xx itd i rasturi nVidiju od dna do vrha.

Pravo u centar!

Samo da ne budu predugo usamljeni na tronu, nece biti previse zdravo po krajnje korisnike.
Ovaj put su promasili, ali dobro reklo bi se. :)

Poslednja izmena:
Ima smisla, ali mislim da je problem u tome što bi tada izašli van zadanih cjenovih "gabarita". 6700 bi bila definitivno skuplja od 5700 u trenutku kad se pojavila, a 6800 skuplja od 5800. Ovako će prodavati "novi" 6800 od oko 200$ i svima će izgledati kao sjajna kupovina (guje marketinške :-devil-:). Cayman će biti nova klasa od preko 300$ (bliže 400$), a dual-chip im ovaj put neće ni trebati ;).

Za par nedelja imacu ~200e spremno, jedan od Barts-a ce biti moj. Sve zavisi od cene, a i bilo bi fino da dobijemo pokoji benchmark vec jednom.

Ocekivano....... znaci
6850 -> gtx 460 sa 768MB
6870 -> gtx 460 sa 1GB

HD6870 - broj Seam procesora 960??? I brza kao 5850 koji ima 1440? (naravno znam da radi na 725MHz ali mi je ovo zapanjujuć podatak. Ako je ovo istina, nije samo rađeno na reorganizaciji šejdera već ima još nečega što daje dodatni boost.

Koliko sam uspeo da prevedem:

HD6870
Core frequency: 900
Memory Frequency: 4200
Number of stream processors: 960
Vantage P 16270 X 7538
3DMark06 19480

HD6850
Core frequency: 775
Memory Frequency: 4000
Number of stream processors: 800
Vantage P 14872 X 6549
3DMark06 18750

EDIT: Izgleda da je po Vantage score-u HD6850 brži od GTX460 1GB a HD6870 oko HD5850.
Impresivno, ako je istina...

Poslednja izmena:
Steta sto se ne vidi broj naponskih konektora (da, da... ni ja ne znam kako kartica igleda(la) ) ;)

Prilozi

• 6870-leak-3.jpg
    6870-leak-3.jpg
    79.7 KB · Pregleda: 17
  • 5449857_1286605372933_1024x1024.jpg
    5449857_1286605372933_1024x1024.jpg
    280 KB · Pregleda: 19
Poslednja izmena od urednika:
HD6870 - broj Seam procesora 960??? I brza kao 5850 koji ima 1440? (naravno znam da radi na 725MHz ali mi je ovo zapanjujuć podatak. Ako je ovo istina, nije samo rađeno na reorganizaciji šejdera već ima još nečega što daje dodatni boost.

Koliko sam uspeo da prevedem:

HD6870
Core frequency: 900
Memory Frequency: 4200
Number of stream processors: 960
Vantage P 16270 X 7538
3DMark06 19480

HD6850
Core frequency: 775
Memory Frequency: 4000
Number of stream processors: 800
Vantage P 14872 X 6549
3DMark06 18750

EDIT: Zapravo je po Vantage score-u HD6850 brži od GTX460 1GB a HD6870 oko HD5850.

AMD (ATI) je presao na novoj seriji od 5D na 4D ALUs.

6870: 240 4D-ALUs x4 = 960SP na 900MHz
5850: 288 5D-ALUs x5 = 1440SP na 725MHz

Kako AMD navodi GPU-ovi na novoj seriji su optimizovani da u igrama maksimalno iskoriste 4D ALUs dok je kod 5D iskoriscenost bila na 3,5.

Poslednja izmena:
Jos se uvek nista ne zna dok se ne pojave zvanicni testovi sa igrama..
Ne treba leteti pred rudu sa preuranjenim zaključcima.
Ja ocekujem da Barts bude u segmentu sa GTX460 uz varijacije gore/dole u odnosu na performanse..
Videcemo jos..Bice svakako zanimljivo.

Ako se ispostavi kao tačna informacija da će potrošnja 6850 biti oko 120W, zavisno i od cene same kartice, 6850 bi trebala da bude najbolje rešenje za CF, još ako su još više podigli performanse CF-a novom serijom, dileme ne bi trebalo da bude.

Ako je ovo istina, i ako su odradili ovako dobro optimizaciju stream procesora, jedno je sigurno....
Cayman ce da kida :D

Preimenovali su 67xx u 68xx jer su ocekvali da ce Fermi imati mnogo bolje performanse nego sto se pokazalo. Da sada ne bi pravili overkill, preimenovali su ih u 68xx. Potrosnja ce biti mala, performanse odlicne, jos samo kad bi 6850 dobio cenu od ~140-150e. :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno