Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Potrosnja ce biti mala, performanse odlicne, jos samo kad bi 6850 dobio cenu od ~140-150e. :D

...tu cenu mnogi spominju , jer bi karta trebala da privuce one koji su uzeli 5770 pre godinu i kusur...
...mada karta ima jaku konkurenciju u GTX460, koja je vec provereno OK karta.

Poslednja izmena:
mislim da je ipak 6950/70 ono što svi trenutno žele da vide, te ima da razvale.
samo šta je onda sa ovima za 6700 seriju, tu bi najlogičniji bio rebrand 5700, ako je 6850 kao 5830 onda bi pojačana 5770 bila jako blizu. ili će jednostavno staviti 128-bit memoriju. opake zavrzlame

mada opet ko će ih znati, sad je to AMD, nije više Ati :D nisam planirao da se rimuje

Jel mogu da znam koja je to kartica brza od koje za 30% ? :)

Ako je rec o 4770 i GTX 460 razlika bar 60%

Preimenovali su 67xx u 68xx jer su ocekvali da ce Fermi imati mnogo bolje performanse nego sto se pokazalo. Da sada ne bi pravili overkill, preimenovali su ih u 68xx. Potrosnja ce biti mala, performanse odlicne, jos samo kad bi 6850 dobio cenu od ~140-150e. :D

E kad bi bila ta cena za kartu koja izgleda malo slabija od 5850 bilo bi sjajno, uzmes kasnije jos jednu za CF :smoke:

Po ovim skorovima 6850 nije kao 5830 nego izgleda skoro kao 5850 koja je oko 30% jaca od 5830. u vantage-u 5850 daje priblizne skorove kao 6850 na ovom kineskom sajtu.

Uglavnom mislim da ce 6850 biti idealna zamena za 5750/5770 i one koji ce hteti da urade upgrade.

Meni se cini da ce 6850 i 6870 biti mal oslabije od 5850 i 5870 a mozda se kasnije to kroz dravere skoro i izgubi pa karte budu malte ne iste.... Slican odnos kao sa 5750/770 i 4850/4870.

Poslednja izmena:
HD6870 - broj Stream procesora 960??? I brza kao 5850 koji ima 1440? (naravno znam da radi na 725MHz ali mi je ovo zapanjujuć podatak. Ako je ovo istina, nije samo rađeno na reorganizaciji šejdera već ima još nečega što daje dodatni boost.

Izgleda da ce sve skupa 6000 biti veci breakthrough, nego 7000 u 28nm.

@TheBear greska, uzmes odmah dve, znas da je 5800 poskupeo kasnije :D.

Poslednja izmena:
Meni je i dalje tu nesto sumnjivo, mislim na to da barts sa 960 4-way procesora moze da bude na nivou 5850, uprkos mnogo vecem kloku. Mozda u pojedinim scenarijima...
Ali dobro, sve je moguce, videcemo za koji dan valjda. Bilo bi super, najvaznije je praviti progres po pitanju performansi.
Mada ja sam verovao da ce Barts imati 1280 procesora sa performansama vecim od 5850, negde na pola puta izmadju 5850 i 5870.

Ja imam teoriju da neko Kinezima podvaljuje screen shotove ;). Svašta su oni objavili do sad.

Baš tako.
Do sada se sigurno zna da se ništa ne zna sigurno :)

Preimenovali su 67xx u 68xx jer su ocekvali da ce Fermi imati mnogo bolje performanse nego sto se pokazalo. Da sada ne bi pravili overkill, preimenovali su ih u 68xx. Potrosnja ce biti mala, performanse odlicne, jos samo kad bi 6850 dobio cenu od ~140-150e. :D
Hmmm... pa uz performanse ekvivalentne GTX-u 460 i njegovu cenu: http://www.pcberza.rs/komponente/graficke-kartice-pci-e-nvidia-gtx-460/1424-0-0-0/2/

tesko da 6850 moze da ide za 150 evra! Realno!

Ono sto je licno meni zanimljivo jeste to fokusiranje oba proizvodjaca, na cenu od 200 USD! ta cenovna cifra je postala psiholoska granica za mnostvo tehnicke robe... u Amerikama!
Sigurno je da duplje analize u domenu ekonomije, sociologije i psihologije kriju odgovor zasto je to tako, ali cinjenica ostaje da se elemenat uticaja na donosenje kupcevih odluka menja sa ultra-skupog/brzog "helo" proizvoda na proizovd koji pakuje gomilu snage i featuresa za 200 USD (+/- 10%)...

Naravno to ne znaci da ce ostali trzisni faktori nestati, ali nova formula prilikom kreiranja masovne kupovine je veoma jednostavna - daj mi sve sto imas za 200 zelembaca :)

P.S
Da se razumemo: NEMAM nikakvu informaciju koliko ce tacno da kosta 6800 serija, niti ovim postom pokusavam da insinuiram njenu vrednost (zapravo, malopre sam citao neki blog na temu fenomena $199 cene, pa otuda inspiracija za povezivanje sa trzistem grafickih)

Poslednja izmena:
Cena 6850 će po meni biti 160-180e.

Poslednja izmena:
Cena 6850 će po meni biti 160-180e.

...za 165e ima i GTX460...A ako 6850 bude +180e, meni ce onda biti zanimljiva samo po dobrom jeildu, velicini cipa i zaradi koju ati moze da ostvari.
Performanse se vec naziru... otprilike ~15% razlike u odnosu na GTX460.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ma to se vise odnosilo na ove price bice brza pa mora da bude skuplja. Sto mora ? Mogao bi AMD i da nas casti malo pa da izbaci brzu kartu za istu cenu. Dosta su nas drali.

ma 6800 seriju treba upoređivati samo sa 5700 serijom trenutno, jer je njen naslednik. nema nikakvog razloga da 6850/70 ne koštaju isto kao sada 5750/70 a da ove starije pojeftine. možda kao i sa 4000 serijom 6700 bude samo proba za 28nm i dođe kasnije kao i 4770 svojevremeno. ustvari se ništa ne menja osim jednog broja u imenima kartica.
joj ova nagađanja su da izludiš ali zato i služe forumi da svako iznese šta misli :)

Ma to se vise odnosilo na ove price bice brza pa mora da bude skuplja. Sto mora ? Mogao bi AMD i da nas casti malo pa da izbaci brzu kartu za istu cenu. Dosta su nas drali.
...mogu oni da stave cene koje njima odgovaraju , ali trenutno na trzistu, ATI realno nema konkurentnu kartu po ceni od 150-180e...osim ako ne misle na 4890 ili 5830:zgran:

Poslednja izmena:
Još 3 dana, strpite se ljudi ;)

Meni se cini da ce 6850 i 6870 biti mal oslabije od 5850 i 5870 a mozda se kasnije to kroz dravere skoro i izgubi pa karte budu malte ne iste.... Slican odnos kao sa 5750/770 i 4850/4870.

Najveci speedup ce se osetiti u DX11 naslovima i sa poboljsanim perfomansama sa tesselacijom. Tu 5xxx serija nece imati sta da trazi pored 6xxx. U dx9, to cemo tek da vidimo...

Inace, i ja sam cuo da ce 18-19. Okt poceti da prestaju NDA zahtevi novinarima. Videcemo...

Najveci speedup ce se osetiti u DX11 naslovima i sa poboljsanim perfomansama sa tesselacijom. Tu 5xxx serija nece imati sta da trazi pored 6xxx. U dx9, to cemo tek da vidimo...
Videcemo...

Svaka cast AMD-u ako je uspeo da stigne Nvidia-u u DX11 u teselaciji ali mene interesuje samo jedna stvar?U kojim to igrama?:d
Gde su ti silini naslovi u DX11 kao i ta bitna okom razlika?
Da se razumemo,sve jedno je da li je nVidia ili ATI ali DX11 je sviranje koznoj frulici, niti je zastupljen niti ce biti ko zna koliko jos dugo!

ma normalno je da koji god DX izađe da nema dovoljno igrica za njega (osim za DX9), neka samo nek oni nama izlaze. čudi me da dosad nisu 12-icu najavili

Bice vise igara na novijim DX verzijama kad i konzole predju na noviji DX to je valjda vec jasno.

Nego bilo bi dobro da se 6850 zadovolji jednim 6pincem koje daje 550W PSU. Bilo bi mnogo bezbolnije po mnoge dzepove :)
To bi znacilo i manju potrosnju -> grejanje -> buku (ako je hladjenje kako treba) sto je nekima bitno.

Hawx2 ce koristiti tesselaciju za renderovanje terena, lost planet 2 takodje.

Svaka cast AMD-u ako je uspeo da stigne Nvidia-u u DX11 u teselaciji ali mene interesuje samo jedna stvar?U kojim to igrama?:d
Gde su ti silini naslovi u DX11 kao i ta bitna okom razlika?
Da se razumemo,sve jedno je da li je nVidia ili ATI ali DX11 je sviranje koznoj frulici, niti je zastupljen niti ce biti ko zna koliko jos dugo!
za godinu dana je izaslo vise DX11 igara, nego li DX10 od izlaska Viste! ;-)
U 2011-oj ce ih biti jos vise!

Sto se tice kompleksnosti teselacije, cenim da se developeri nece upustati u biflanje iste, kako bi ona imala smisla i na LowEnd DX11 akceleratorima

e i sta sad bi sa svim onim glamdzijama koji su pricali kako je ovo refresh ... i kako nece biti boosta u performansama ????????????????????

Iskreno mi se ne svidja sto su odradili rebranding.

A ako 6870 ne bude oko 180e .... odo ja na 460 :)

Pa cu onda moci i ja da se kurcim po parkicu u pesku kako imam fiziku i CUDA !!!!!!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno