Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I na engleskom....
The HD6000 series (Southern Islands) should therefore be officially unveiled in October and in November the market will be available. Next unclear what ATI chips will present at the time, but it is assumed that one will start with the high-end chip (Cayman). Since the Southern Islands generation is manufactured in TSMC's 40nm process is the delay between the individual chips may not be as large as the current HD5000 series. Since the TSMC 28nm manufacturing process is not time for the year 2010/2011 to offer for mass production, ATI had to act with "Southern Islands" a generation between the planned "Northern Islands" Generation insert.

According to current rumors in the Southern Iceland chips also significantly improved scanning engine are finding their way. Originally, this should have been planned only for Northern Islands, now celebrating their debut but in advance of the next generation. Next, this new scanning engine with a significantly improved Tesselationseinheit. Whether it is possible with this is to go with Nvidia's Fermi-like architecture itself must surely show. How much room is there for increasing the shader units to be seen. Rumours are currently 1920 shader units in the high-end version "of Cayman."
The structure of shader units is set to change with the introduction of Southern Islands too. Is there a shader cluster on ATI still current of 16 5-D VLIW units (80 shader units), there are future only 16 4-D VLIW units, that is, 64 shader units per cluster. This is intended primarily to increase the efficiency of the shader clusters further modified at the same time but also the ratio of shader and texture units from the current 1:20 to 1:16. In plain language this means then 25 percent more texture units per shader. Whether ATI also changed the memory interface, or simply faster GDDR5 memory is currently installed is not known. Currently working the HD5000 series, despite relatively narrow memory interface is still pending on bandwidth limit. That could change with the HD6000 series, however, the plan is here, 30 percent or more of raw performance, it will be tight. However, at year-end should also faster GDDR5 memory at affordable prices with a clock speed of 3000 MHz will be available.

Poslednja izmena:
Kao sto sam pominjao pre par meseci, prelaskom sa 5-way na 4-way SP AMD ce dobiti efikasnije cipove, i proporcionalno daleko vece ubrzanje nego sto ce porasti sama povrsina jezgra.

Ova 6700 serija bi sa oko 200-220mm2 mogla da se nadje opasno blizu 5850, mozda je cak malo i prestigne ukoliko bude 1280SP i 850MHz.

meni ovo deluje kao da će imati još više modela u svakoj seriji, a najviše u low cost segmentu koji je trenutno i najinteresantniji kupcima. tu su baš uradili dobro sa povećanjem performansi u odnosu na seriju 5. naravno ako je taj grafikon tačan uopšte. mada deluje sasvim realno.
još ako daju lepe cene, pošto je ovo isto na 40nm, ne znam šta će nvidija moći da uradi pa da ih sustigne u skorije vreme.

6850 najverovatnije dobija performanse 5870, ili malo veće. izgleda da će im sve otići za tačno stepenicu na gore.

Poslednja izmena:
Ova 6700 serija bi sa oko 200-220mm2 mogla da se nadje opasno blizu 5850, mozda je cak malo i prestigne ukoliko bude 1280SP i 850MHz.

Zato ce se prvo i pojaviti novi juniper, da bi konkurisao gtx-u 460 ;).

Navodno prvi 3DMark Vantage run HD6870:

Radeon_HD_6870_3DMark_Vantage.jpg

Memory bandwidth 204GB/s, + navedeni klolovi - znači DDR5 na 6400 MHz?

Poslednja izmena:
Ohoho, ovo deluje vrlo zanimljivo. Znaci ovaj Cayman koji je zamena za Cypress ce imati 30 SIMD-ova svaki sa po 64 shejder procesora (organizovanih kao 16x4), za razliku od Cypress-a koji je imao 20 SIMD-ova svaki sa po 80 shejdera (organizovanih kao 16x5). Imaju smisla cifre jer je za svaki SIMD vezano po 4 TMU jedinice pa otuda 50% vise TMU-ova kod Caymana.

The picture:

To je extrem preset skore, vidis da u tekstu pise da 5870 ima ispod 9000, a gtx480 ispod 10,000 skor, a navodno 6870 skoro 12,000;)... slika govori da je odlicno, samo treba to potvrditi u narednim mesecima :smoke:.

Verovatno ce onda 6850 biti kao GTX480 po performansama a to ce biti sjajno ako cena bude ok, ja uzimam jednu !

Nesto se nebi bas kladio na ovo ali ajde..Mogla bi da bude kao GTX480 sad,to bi bilo realno ali ovaj Vantage pokazuje daleko vecu prednost + ovako visoku memoriju malo je za nepoverovati.
Ako su stvarno potrudili da unaprede arhitekturu i srede mem kontroler mozda default bude na jedno 1300 Mhz,1600 Mhz je jako daleko..No videcemo.

Pa bice bolja 6870 ako je ovo tacno i to 2000 u Vantage-u na Extreme podesavanjima nije malo....

Ako 6870 ima 12k onda bi 6850 trebala da ima mozda 10k ili tako nesto, ali samo cena da ne bude previsoka...

Pa ne mozes na pamet da tvrdis bice bolja i koliko_Ovaj Vantage mozes macku o rep da okacis iz vise razloga.Prvo jer je Fake najverovatnije,drugo i da bude u Vantage kao GTX480 ne znaci da ce biti brzi u igrama jer svakako GTX4xx u ovoj sintetici podbacuju dok su u igrama odlicni a sada sa novim driverima je veca razlika izmedju GTX480 i ATI 5870 pa bi taman po toj nekoj logici ATI mogao da sustigne modelom 6870 pa bi bio equal sa GTX480 sto ce se najverovatnije i desiti.Sve preko toga je iskreno nerealno.Shvatam ja i navijace i nade i fanboy-eve ali ipak je ovo 40nm i dalje.Ne moze se ocekivati ne znam sta.I da bude brzi bice neznatno.Uostalom ja ocekujem nestrpljivo pojavu tih kartica pa da vidim da li me je moja zdrava logika izneverila bar ovaj put;)

U sustini sve je moguce, ali da 6850 bude kao 480 malo verovatno, ali je najverovatnije sigurno da ce se ati potruditi da sa 6870 prestigne 480 bar za 10-20%, zato ce se i pojaviti gf100 sa svih 512 jezgara cisto da barem na papiru parira cayman-u, jer kao sto rece PCbeast ipak smo jos uvek na 40nm!

To i ja mislim..Navodno se rade sprcijalni driveri koji ce dati 20-30% boost-a Fermi-ju plus 512 CC pa ce u tom slucaju opet biti brza nVidia.No videcemo.Ako pored dobrih performansi budu i dobre karakteristike i kvalitet onda ce biti veoma zanimljivo..

Kao sto sam pominjao pre par meseci, prelaskom sa 5-way na 4-way SP AMD ce dobiti efikasnije cipove, i proporcionalno daleko vece ubrzanje nego sto ce porasti sama povrsina jezgra.

Znači da bi 6770 trebao da ima performanse bar kao GTX460 1GB, što bi uz cenu od oko 150e stvarno bilo fantastično.

Navodno se rade sprcijalni driveri koji ce dati 20-30% boost-a Fermi-ju plus 512 CC pa ce u tom slucaju opet biti brza nVidia.

Jos da su u stanju da proizvedu taj cip u iole vecim kolicinama ;)

Videcemo, iskreno sumnjam da je onaj screenshot tacan, 6400MHz je previse (iako brojke odgovaraju), jer ce ti high speed GDDR5 cipovi najavljeni za drugu polovinu godine biti deklarisani valjda na 6gbps... to znaci da bi u startu bili overklokovani, u sta na verujem.

Na kraju krajeva, u ovoj "generaciji" ce im mnogo bitniji biti mejnstrim, 5800 serija bi komotno mogla da drzi high end jos neko vreme.

Ovih 1920 shadera meni deluje realno i ocekivano jer je to 20% vise u odnosu na Cypress. Ocekivalo se da bude boost-a ali ne 2x ili 2,5x kao u prethodne dve serije jer se koristi istih 40nm kao kod Cypress-a. Vise od 20% vise izvrsnih jedinica bi znacajno povecalo jezgro sto nije Ati-jeva politika u poslednjih nekoliko serija, a sve manje od 20% ne bi moglo da se nazove novom serijom, tako da ovo, plus optimizacija (4-way shaderi) deluje kao dobar balans.
E sad, ovo za 25-35% vise performansi u odnosu na Cypress mi deluje preambiciozno. Zasto?
Pa evo, 5870 ima 2x vise izvrsnih jedinica u odnosu na 4890 uz iste klokove a brzi je ~60%. Uzmimo tu u obzir optimizacije (4-way), kao i cinjenicu da 5000 serija ima slabije shadere od 4000 (??) a to ovde nece biti slucaj, i uz iste klokove, moja pretpostavka je 15-20% brze od 5870.

Sam Cypress je prvobitno trebalo da ima povrsinu od oko 400mm, pa je zbog problema sa 40nm cip malo redukovan, tako da velicina cipa i nije neka novina za ati, tako da nije nemoguce ni da cip bude malo veci, jer ne mora on nesto posebno ni da donese ati-u sto se tice zarade, tu ce biti jos uvek 5850/70;), ovog puta ce verovatno ici na nesto manji kompromis brzine zarad bolje proizvodnje.I buduci 6850/70 sigurno nece imati bas tako lepe cene kao kad se pojavila 5800 serija;).

Pa veci ce biti sigurno, tu nema leka :) ali ovako povrsina ne bi trebalo da predje 400mm2....moja pretpostavka.

6870 ce sigurno biti brza od GTX480 osetno, u to ne sumnjam...

Ok, to cemo jos videti, meni nema smisla da Ati izbacuje tako nesto, ali dobro....

pa ako max 5% znaci osetno onda si u pravu :)

Pa dobro ubrzanja ce definitivno biti:), a u stvari najzanimljivije ce biti da li ce cene sadasnjih pasti i napraviti mesta za nove ili ce nove samo biti skuplje, u svakom slucaju tu ce biti i poboljsani teselator engine :D.. a i sto veci korak sad naprave to ce 7000 serija biti jos brza u buducnosti :smoke:.

Hajde i ja da bacim neko lično mišljenje:

Brzina memorije je za mene očekivana. I Hynix i Qimoda su imali 7GHz spremne DDR5 memorije već početkom ove godine za masovnu proizvodnju. Tako da ne samo da su brzine moguće, već će biti i lufta za overclock.
Veličina čipa, kao što pomenuste bi trebalo da poraste ali mislim da neće biti veća od 10%, recimo ~370mm2.
Peformanse će, po mom mišljenju, biti baš tih 20-25%. Nije OK upoređivati performace boost između 4000 i 5000 serije sa ovom novom serijom kao što radi DAS. Razlika između 4000 i 5000 serije bila je pored duplo većeg broja SP i implementacija novih tehnologija (DX11) koje su, hajde tako da kažemo, još i usporile 5000 seriju.
Ukoliko je optimizacija šejdera u novoj seriji Radeona odrađena kako valja, kao na primer u GF104 seriji u odnosu na GF100, mislim da nas čeka lep napredak (povećanje: 20% više SP, 50% više TMU, 30% brža memorija + ??% optimizacija procesa)
I posednje ono što mene najviše interesuje: potrošnja. Memorija će trošiti malo više zbog takta (osim ako je ne budu radili u manjem proizvodnom procesu), čip opet još malo više. Šta je sa tessellation unit-ima? Hoće li ih biti 2, 3, 4 puta više? Sve ovo na 40nm. Recimo da će jedan HD6850 biti u rangu oko 180W a stariji brat HD6870 negde od 220W. Što je i dalje ekstra u odnosu na ovo nagađanje o povećanju performansi.

Opet kažem, ja jedva čekam da vidim prve rezultate punokrvnih Barts jezgra. Mislim da će 1280 SP-ova u CF-u (2560SP WOW!) da razvaljuje uz malu potrošnju i cenu ;)

@pixell
Interesuje me jedna stvar.Kazes kompanije kao Hynix (koju izuzetno cenim) i Qimonda imaju spremljene GDDR5 chipove na 7Gh.
Sta mislis da li je samo pitanje brzine memorije ili se tu "pita" i sam chip i memorijski kontroler?Mislis da ce moci lagano da se implementira ta memorija.Naravno ovo pod predpostavkom da ce malo i da unaprede arhitekturu pa ce mozda i biti moguce ali jedno cisto sumnjam a to je prostor za OC kod memorije i dobro skaliranje.
Jos jedna zanimljiva stvar sto poredite ATI i NV koje su dve razlicite tehnologije i sasvim drugacije funkcionisu.nVidia je uvek imala znanto manji broj shader jedinica a uglavnom bolje performanse.
Znatno nize clockove i sl,da ne ulazimo u stvari koje vec vrapci znaju..
Necu da ulazim u detalje kao vecina vas ovde i ako je lepo procitati sta bi bilo kad bi bilo i sta bi moglo sve da se uradi.
Generalno ATI nema neku alien tehnologiju da bi mogla da iz ovog 40nm procesa izvuce ne znam sta.Po meni 20% u odnosu na Cypress je nesto sto bi trebalo da bude realno.

Nije OK upoređivati performace boost između 4000 i 5000 serije sa ovom novom serijom kao što radi DAS. Razlika između 4000 i 5000 serije bila je pored duplo većeg broja SP i implementacija novih tehnologija (DX11) koje su, hajde tako da kažemo, još i usporile 5000 seriju.

Pa upravo zato sam i to uzeo u obzir:

kao i cinjenicu da 5000 serija ima slabije shadere od 4000 (??) a to ovde nece biti slucaj

Ono sto sam primetio je da previse ocekujete od Barts chipa:

Mogu da se opkladim da nece biti ni blizu ovoga. I 5830 deluje prilicno impresivno na papiru a performanse su mu poznate. Plus sto ce Barts gotovo sigurno koristiti 128-bit magistarlu i 16 ROP jedinica. Moja pretpostavka za karticu sa Barts chipom - performanse izmedju GTX 460 768MB i GTX 460 1GB.

ali jedno cisto sumnjam a to je prostor za OC kod memorije i dobro skaliranje.

Na osnovu cega?! , kad je ati celu jednu generaciju ispred nv sa koriscenjem ddr5 standarda (molim te pusti iz opticaja ddr3 i nvgt200 generaciju...), a videli smo kako se fermi ne snalazi bas najsjanije sa istom, cak ni gf104! i nemoj unapred mazati nesto o cemu niko nema pojma kako ce raditi, na osnovu sopstvenih prepotstavki, jer za koji kod segment ati karte da se uhvatis onako izokola ga olajavas ne znam zbog cega? :bottle:.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno