Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@pixell
Generalno ATI nema neku alien tehnologiju da bi mogla da iz ovog 40nm procesa izvuce ne znam sta.Po meni 20% u odnosu na Cypress je nesto sto bi trebalo da bude realno.

Nema alien tehnologiju, ali će pokriti tržište u svim kategorijama već drugom generacijom kartica u 40nm :)
Po meni nema nikakve logike za 6xxx serijom, ako će biti razlika samo 20% u odnosu na 5xxx. Moja pretpostavka je da će boost biti minimum biti 20% a realno 30%, (ili kao što je već neko spomenuo 25-35%), u odnosu na 5xxx seriju.

Na osnovu cega?! , kad je ati celu jednu generaciju ispred nv sa koriscenjem ddr5 standarda (molim te pusti iz opticaja ddr3 i nvgt200 generaciju...), a videli smo kako se fermi ne snalazi bas najsjanije sa istom, cak ni gf104! i nemoj unapred mazati nesto o cemu niko nema pojma kako ce raditi, na osnovu sopstvenih prepotstavki, jer za koji kod segment ati karte da se uhvatis onako izokola ga olajavas ne znam zbog cega? :bottle:.

Njihov GDDR5 standard je ubacen radi prestiza.(Prvi smo) Ista GDDR5 memorija je radila kao q na ATI 4xxx seriji i imali su isti problem i sa memorijskim kontrolerom i sa skaliranjem a i sa OC-om!Reci mi samo koliko je to blaze na 5xxx seriji?Hoces da mi kazes da je na seriji 5xxx situacija daleko bolja?Da je skaliranje fenomenalno i da je OC za respekt.Memorija ne mrda na 5870 niti skalira nesto impresivno dok je kod 5850 sasvim logicno zasto ima prostora za OC jer je fabricki radjen downclock u odnosu na punokrvni 5870.

Fermi se ne snalazi,koliko se secam davno sam to u threadu jos rekao da ima problema oko toga.I slazem se.I GF104 je i dalje sa istom falinkom.

Ja ne olajavam (teska rec) vec govorim na osnovu cinjenica a moje je pravo da iznosim predpostavke ,valjda to ne moze da mi se oduzme.

Uostalom videcemo kad se pojave pa kao sto rekoh,bar da me jednom moj inSekt prevari:p

@pixell
Interesuje me jedna stvar.Kazes kompanije kao Hynix (koju izuzetno cenim) i Qimonda imaju spremljene GDDR5 chipove na 7Gh.
Sta mislis da li je samo pitanje brzine memorije ili se tu "pita" i sam chip i memorijski kontroler?Mislis da ce moci lagano da se implementira ta memorija.Naravno ovo pod predpostavkom da ce malo i da unaprede arhitekturu pa ce mozda i biti moguce ali jedno cisto sumnjam a to je prostor za OC kod memorije i dobro skaliranje.
Jos jedna zanimljiva stvar sto poredite ATI i NV koje su dve razlicite tehnologije i sasvim drugacije funkcionisu.nVidia je uvek imala znanto manji broj shader jedinica a uglavnom bolje performanse.
Znatno nize clockove i sl,da ne ulazimo u stvari koje vec vrapci znaju..
Necu da ulazim u detalje kao vecina vas ovde i ako je lepo procitati sta bi bilo kad bi bilo i sta bi moglo sve da se uradi.
Generalno ATI nema neku alien tehnologiju da bi mogla da iz ovog 40nm procesa izvuce ne znam sta.Po meni 20% u odnosu na Cypress je nesto sto bi trebalo da bude realno.

Za memoriju, evo i Elpida se uhvatila u 7GHz kolo:
http://www.xbitlabs.com/news/memory/display/20100623231141_Elpida_Develops_7GHz_2Gb_GDDR5_Chip.html

A za ovo ostalo, nisam siguran da razumem tvoj post. Zadnja rečenica, doduše, odrazuje ono što sam i ja rekao.

Pa upravo zato sam i to uzeo u obzir:

Da ali 5000 u odnosu na 4000 je bio mali downgrade po pitanju funkcionisanja SP-ova. Ovde očekujem upravo suprotno ;)

Ono sto sam primetio je da previse ocekujete od Barts chipa...
...Moja pretpostavka za karticu sa Barts chipom - performanse izmedju GTX 460 768MB i GTX 460 1GB.

Pa zar to nije dovoljno? Imati dva Barts-a u CF koji su po performansama kao GTX460 1GB SLI ali daleko niže sa potrošnjom i cenom? Meni dovoljno :D

(izvini što sam ti iseckao post u quote-u)

Poslednja izmena:
Da ali 5000 u odnosu na 4000 je bio mali downgrade po pitanju funkcionisanja SP-ova. Ovde očekujem upravo suprotno ;)

Pa to sam bas i rekao. Nismo se razumeli, nema veze, objasnicu ti u ponedeljak. :)

Pa zar to nije dovoljno? Imati dva Barts-a u CF koji su po performansama kao GTX460 1GB SLI ali daleko niže sa potrošnjom i cenom? Meni dovoljno :D
(izvini što sam ti iseckao post u quote-u)

Nisam rekao da to nije dovoljno, naprotiv, to je odlican boost u odnosu na 5770 jer je trenutno GTX 460 ~35% brzi od 5770, tako da 30% jace (moje ocekivanje) je odlicno.
E sad, ovo drugo, sto se tice cene, mnogo jeftinije nema sanse da bude ako bude imao te performanse. Tamo se pominje 800-1280 shejdera, sto znaci da ce biti nekoliko modela koji ce tu da se uklope. To je upravo ona najveca rupa kod Ati-ja. E sad, neka najjaci model ima performanse GTX 460 1GB, ispod 200$ realno nece ici.

E sad, neka najjaci model ima performanse GTX 460 1GB, ispod 200$ realno nece ici.

Cenu uvek diktira trziste, ukoliko mogu da prodaju sve sto proizvedu za tih pretpostavljenih 200$ onda naravno da cena neci ici dole. Ukoliko im se sa druge strane desi da kartice pocnu da se gomilaju ici ce ispod koliko god da treba, samo da se prodaju;)

Uzgred:
http://www.semiaccurate.com/2010/08/27/first-radeon-hd-6800-series-benchmark-score-leak/

Interesantan deo je:
Normally we'd be very sceptical to post something like this, but the creator behind GPU-Z told us that the screen shot appears to be the real deal.

Drugim recima sve je moguce, mada cu se iskreno iznenaditi za dobitak veci od 20-25%. Ako nista drugo treba odati priznanje AMD-u koliko nas dugo i efikasno drzi u mraku:p

Ovo zapravo nije nikakav argument.
Najbolji primjer je upravo prethodni 55nm proces, rv670 (320sp, 192mm^2) --> rv770 (800sp, 256mm^2).
Proces je sada potpuno zreo. A čak i u doba kad nije bio, jedna kompanija je izvukla iz njega gotovo sve šta je mogla, a druga se patila uglavnom svojom krivnjom.

Pa to sam bas i rekao. Nismo se razumeli, nema veze, objasnicu ti u ponedeljak. :)

Nisam rekao da to nije dovoljno, naprotiv, to je odlican boost u odnosu na 5770 jer je trenutno GTX 460 ~35% brzi od 5770, tako da 30% jace (moje ocekivanje) je odlicno.
E sad, ovo drugo, sto se tice cene, mnogo jeftinije nema sanse da bude ako bude imao te performanse. Tamo se pominje 800-1280 shejdera, sto znaci da ce biti nekoliko modela koji ce tu da se uklope. To je upravo ona najveca rupa kod Ati-ja. E sad, neka najjaci model ima performanse GTX 460 1GB, ispod 200$ realno nece ici.

Skoro sam siguran da će cena biti ispod 200e, šta više biće mnogo bliža 150e nego ceni od 200e, pogotovo ako uzmemo u obzir cenu GTX 460 (tada će verovatno biti i niža nego što je sada).

Njihov GDDR5 standard je ubacen radi prestiza.(Prvi smo)

Kakvog crnog prestiza, jednostavno su krenuli drugim putem u odnosu na nv, manji cip, uza magistrala itd. u krajnjem slucaju vise nebitno, a to ko voli da bude "prvi" po svaku cenu, mislim da i ja i ti znamo odgovor :).

Kakvog crnog prestiza, jednostavno su krenuli drugim putem u odnosu na nv, manji cip, uza magistrala itd. u krajnjem slucaju vise nebitno, a to ko voli da bude "prvi" po svaku cenu, mislim da i ja i ti znamo odgovor :).

Nije bukvalno ali ima i toga po malo..Nisu dzabe bile one kampanje "ATI GDDR5 The First in the World" i sl..Mani me toga.Dosta dobro poznajem ovu kompaniju i znam kako posluju i cime se sve sluze.Implementacija GDDR5 nije bila preko neophodna a sve u svemu nisu se ni najmanje proslavili.

Ako mislis na to da nV tezi da ima uvek najbrzu karticu zar ne mislis da to nije nacin da se izrazi da su tehnoloski nadmocniji od konkurenta.Svaki put kad ATI izbaci najajcu single GPU kartu nVidia izbaci brzu pa se cak desavalo da se Daul GPU by ATI obracunava sa Single GPU by nVidia.Sta je tu cudno tj ruzno?Svako nek se izrazi kako zeli samo da se narod ne laze pricama pa da ne bude : "Tresla se gora,rodio se mis" a taj deo najvise mrzim bilo ko da je u pitanju.

Implementacija GDDR5 nije bila preko neophodna a sve u svemu nisu se ni najmanje proslavili.

Ti kao da nisi citao neke linkove na ovu temu koje sam ti predlozio ;)

Apsolutno im je bila neophodna DDR5, jer su imali daleko manji cip i dvostruko uzu magistralu. Jedostavno, NV je sa GT200 isla na 512 bita, da je AMD ostao na 256 sa DDR3 ili DDR4 ne bi bili ni izbliza konkurentni. Da, bila je problematicna ta implementacija, ali je RV770 donela ono sto je bilo neophodno - relativno mali zaostatak u odnosu na 2.5 puta veci cip.

Sto se 6000 serije tice, nekako sam propustio najavu 7gbps cipova, pa sam mislio da su 6 najbrzi... izgleda da bi onaj screenshot jos i mogao biti tacan ;)

Znaci vise nece biti slucaj da single-chip iz visoke klase bude negde po performansama kao dual-chip iz prethodne. Jos jedan cip bez nove arhitekture. Ne vidim razlog za odusevljenje.

ovo ce biti manji refresh arhitekture ali i to moze da znaci. isto je nvidia uradila sa GF100->GF104 i rezultat je sasvim dobar, uz dobro zacenjen proizvod. dakle, i u seriji 6 ce kao i u GF104 doci do dodavanja jedinica za obradu teksutra usled reorganizacije u arhitekturi cipa. nista fascinantno ali nije ni beznacajno a uz dobru cenu eto nove srece za krajneg kupca.

Znaci vise nece biti slucaj da single-chip iz visoke klase bude negde po performansama kao dual-chip iz prethodne. Jos jedan cip bez nove arhitekture. Ne vidim razlog za odusevljenje.

Sto si ti naivan, a sto su u istom proizvodnom procesu nema veze :D, oni barem imaju dualgpu kartu iz poslednje generacije :p, a o arhitekturi se jos uvek ne zna nista skroz tacno sta ce biti i kako ce raditi.
Najavljeno je da ce buduci 6970 imati iste taktove kao i 6870, tako da se iz ovoga moze naslutiti i znacajna redukcija u potrosnji, mada to je sve jedno veliko mozda, ali zasto ne ocekivati naibolje od moguceg, isto nema nekog posebnog razloga za odusevljene performansi gtx460 , pa je opet karta postala predmet velike paznje i interesovanja itd.

Neka sam i naivan, ali karta iz serije koja izlazi godinu dana posle prethodne, do sada je obicno razbijala istu u performansama. (5770 je u rangu bivseg hi-enda, 4870)
Ovaj GF104 je izasao par meseci posle GF100 i kartice pripadaju istoj seriji uostalom.

Redukcija u potrosnji, super...Ali meni ovo ostavlja utisak stagnacije.

Poslednja izmena:
skok u performansama se dobija kada se predje u sitniju litografiju i kada se ne dodaju dodatne mogucnosti hardveru (tipa novi DX). bice blagi refresh arhitekture i to je ok i niko ne ocekuje cuda. meni je gori fazon kada nvidia nazove karte serijom 4 umesto serijom 3 jer su toliko "dobre".

Iako jos ne znamo detalje, ova arhitektura jeste izvedena iz Evergreen-a, ali je istovremeno i prilicno izmenjena. 4-way SP (ako se secam dobro, ni 4 nisu nikada bila iskoriscena, a ne 5, pa ce efikasnost biti veca), unapredjeni memorijski kontroler ukoliko koriste 7gbps cipove, i verovatno makar 2 puta veca moc teselacije (mada neki kazu i 3 ;)).

Ovo je koliko znamo i bilo iznudjeno resenje za refresh, jer je u ovom trenutku vec trebao da bude dostupan 32nm proces za potpuno novu arhitekturu. Naravno, videcemo kako ce to raditi, mislim da ce ubrzanje biti 20-25% u igrama, a u nekim drugim stvarima znatno vise ;)

^^^Najgori fazon je rebrand i to stoji, i necu da drobim sad o tome.

U vezi ovoga, ocekivah nesto od onih glasina o Hecatoncheires, MIMD shaderima i sl. Sitnija litografija definitivno fali u ovoj prici, preskakanje 32nm cini svoje izgleda.

Skoro sam siguran da će cena biti ispod 200e, šta više biće mnogo bliža 150e nego ceni od 200e, pogotovo ako uzmemo u obzir cenu GTX 460 (tada će verovatno biti i niža nego što je sada).

Napisao sam 200$ a ne evra, i po ko zna koji put, to nije isto. Kartica od 200$ u Americi = ~170 evra u Evropi. Tako da, slazem se bice bliza 150 nego 200 evra :p

ovo ce biti manji refresh arhitekture ali i to moze da znaci. isto je nvidia uradila sa GF100->GF104 i rezultat je sasvim dobar, uz dobro zacenjen proizvod. dakle, i u seriji 6 ce kao i u GF104 doci do dodavanja jedinica za obradu teksutra usled reorganizacije u arhitekturi cipa. nista fascinantno ali nije ni beznacajno a uz dobru cenu eto nove srece za krajneg kupca.

Slazem se. Jos kad bi u svakom cenovnom segmentu samo zamenili kartu sa novom iz 6000 serije uz istu cenu, to bi bilo super.
Ali kao sto rece Nex, nista spektakularno po pitanje povecanja performansi u osnosu na 5870, ako je tacno ovo vezano za 1920 shadera itd.

Poslednja izmena:
pa dobro, to je sasvim realno za ocekivati. 6770 za 150e-160e, 6850 po 260-270e, 6870 po 350e, vec pocetkom sledece godine...

Za ove jace modele ok, ali za 6770 ako je tacno za ovih 1280 shejdera (a deluje realno jer je razlika izmedju 5770 i 5850 bila velika pa su popunjavali rupu sa 5830, a sada zbog ovog modela sa 1280 shejdera ne bi bilo potrebe za tim), kartica ce imati veci skok u odnosu na svog prethodnika od jacih modela, pa ne ocekujem da ga davati za 160$/140 evra. Ali ce verovatno biti slabiji model zasnovan na Barts chipu koji ce cenovno zameniti 5770.

Nego, tamo se prica da ce dual-GPU karta, imati iste klokove kao i 6870 za razliku od 5000 serije, gde 5970 ima dosta nize u odnosu na 5870. Nije mi jasno kako to misle da izvedu obzirom da ce sada 6870 trositi 20-30W vise nego 5870 i jos da ne smanjuju klokove za dvoglavu??

Poslednja izmena:
Sto se cena tice, retko kada dobijes nesto besplatno... karte su prakticno uvek pozicionirane u skladu sa performansama. Mislim da ce, ukoliko 6770 bude imao 1280 SP, kostati kao 5830, uz performanse blize 5850. Naravno, tek ostaje da vidimo kako ce sve to raditi.

Nego, tamo se prica da ce dual-GPU karta, imati iste klokove kao i 6870 za razliku od 5000 serije, gde 5970 ima dosta nize u odnosu na 5870. Nije mi jasno kako to misle da izvedu obzirom da ce sada 6870 trositi 20-30W vise nego 5870 i jos da ne smanjuju klokove za dvoglavu??

Nema sanse da ce probiti granicu od 300W, pa ostaju dve mogucnosti... ili ce 6800 serija trositi manje, ili su glasine netacne. Licno mislim da je ovo drugo u pitanju ;) Mada, i ranije je bilo iznenadjenja, u RV770 su strpali 2.5 puta vise sejdera na ~30% vecu povrsinu i uz ~40% vecu potrosnju u odnosu na RV670.

Sto se cena tice, retko kada dobijes nesto besplatno... karte su prakticno uvek pozicionirane u skladu sa performansama.

...mislim da niko ne ocekuje nesto besplatno... ako su karte pozicionirane u skladu sa performansama ko sto kazes , zasto to nije i danas tako? ...po meni sve su precenjene u proseku za 50 evra..to je tako subjektivna stvar... neko ko ima high-end kartu misli da su premale cene i odgovaralo bi mu da budu sve vise za po 100 evra... Koja je nulta tacka za merenje cena/performanse? Da li postoji tako nesto ili se mozda uporedjuju i uskladjuju sa cenom konkurencije.

Poslednja izmena:
Nulta tacka je uvek ona na kojoj je veliki broj ljudi spreman da odvoji taj novac da bi dobili nesto... sta je to nesto i gde je tacka zavisi i od konkurencije, izmedju ostalog, ali i od planova same kompanije. Ako je promasis, snizavas cene, ili ih podizes dok ide prodaja.

Inace, kazes da su karte precenjene za 50e... u odnosu na sta? Performanse u igrama u odnosu na prethodnu generaciju? Pa tu je problem sto igre zestoko kaskaju za hardverom, pa i danas prakticno najbolju grafiku ima igra iz 2007 godine, a najveci hit ove godine moze da se igra i na dve godine starim kartama. Tome nema leka, dok bude igranja na PC-u.

Nulta tacka je uvek ona na kojoj je veliki broj ljudi spreman da odvoji taj novac da bi dobili nesto... sta je to nesto i gde je tacka zavisi i od konkurencije, izmedju ostalog, ali i od planova same kompanije. Ako je promasis, snizavas cene, ili ih podizes dok ide prodaja.

Inace, kazes da su karte precenjene za 50e... u odnosu na sta? Performanse u igrama u odnosu na prethodnu generaciju? Pa tu je problem sto igre zestoko kaskaju za hardverom, pa i danas prakticno najbolju grafiku ima igra iz 2007 godine, a najveci hit ove godine moze da se igra i na dve godine starim kartama. Tome nema leka, dok bude igranja na PC-u.

...lepo si ovde objasnio. Na to sam i ja mislio... kupovna moc i cena konkurencije(npr. sadasnja cena gtx460/470 je sasvim ok u odnosu na cenu konkurencije), a sto se tice performansi uvek ce da se ocekuje vise za dati novac... ;)

Poslednja izmena:

Neka sam i naivan, ali karta iz serije koja izlazi godinu dana posle prethodne, do sada je obicno razbijala istu u performansama. (5770 je u rangu bivseg hi-enda, 4870)
Ovaj GF104 je izasao par meseci posle GF100 i kartice pripadaju istoj seriji uostalom.

Redukcija u potrosnji, super...Ali meni ovo ostavlja utisak stagnacije.

Čisto da rasčlanimo neke stvari:
Northern Islands je nova arhitektura AMD-a i bila je predviđena za kraj ove godine ali zbog otkazivanja 32nm u TSMC-u je odložena za minimum 6 meseci.
Southern Islands je refreš postojeće arhitekture Evergreen koji je bukvalno iznuđen zbog nemogućnosti prelaska na sitniji proizvodni proces.
Ista je vremenska razlika je između nVidijinih GPU-ova GF100 i GF104 sa tim što je prvi kasnio sa izlaskom pa se umesto godinu dana čekalo šest meseci.

Jedina stagnacija u celoj ovoj priči je u TSMC-u. Obe kompanije imaju želju i volju da prave brže i bolje grafičke procesore ali nemaju sa čim (kim).

Malo citiranje sa jednog sajta:
...Anyway, the timing of this leak does make sense. Catalyst 10.8 included support for the new cards, likely because of samples to AIB's. ...

Po ovoj logici karte su najverovatinje "tu", tako da je moguce da je i onaj vantage skore mozda pravi.

Evo jos rezultata:

http://we.pcinlife.com/thread-1500103-1-1.html

Ako je ovo tacno, karta je odlicna.

186b5b87-44ec-4000-b8a2-31789867a501.jpg

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno