Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa meni tek nema smisla da izbacuju prvo nize klase kad nVidia i ovako i dalje nema te modele u ponudi. OK, imace ih u sledecih mesec dana, ali mnogo vise bi im znacilo da prvo izbace neki jaci model jer ako uskoro nVidia izbaci GF104 najjaci model, dual kartu zasnovanu na njemu kao i neki refresh GF100 modela imace prejaku ponudu u segmentima >200$, pa bi ATI-ju jaci GPU itekako znacio.

Cekamo performanse, ali bi analog Junipera morao biti veoma blizu GTX460 768 ili cak nesto brzi, ali daleko jeftiniji i jednostavniji.

Ja kako gledam nista spektakularno u ovom segmentu ne moze da se desi - pa i GF106 bi trebao biti nesto slabiji od GTX460 768, a kako je velicine nekih ~240m2, a Juniper 166, svaki upgrade Junipera ga gotovo sigurno dize na oko ~200m2.

ako uskoro nVidia izbaci GF104 najjaci model, dual kartu zasnovanu na njemu kao i neki refresh GF100 modela imace prejaku ponudu u segmentima >200$, pa bi ATI-ju jaci GPU itekako znacio.

full GF104 ce biti jak recimo kao 5870. ATI ima dobre karte i sve sto treba da uradi je da po potrebi nivelise cene a to im nije nikakav problem obzirom da imaju dobre marze i da su se do sada naprodavali RV8x0 cipova.
dual GF104 sigurno nece ove godine a i da se pojavi - koga briga za to? koliko se takvih karti proda?
refresh GT100 (aka GTX485 512CC) ce biti dobar koliko je i GTX480 bio dobar proizvod.
dok se ne pojave SI ATI treba da dobro pozicionira ponudu u odnosu na GF104 based karte a GT100 ne predstavlja nikakvu opasnost.

Ne bih se slozio da GF100 ne predstavlja opasnost. Pa GTX 470 je sada malo sporiji od 5870 a mnogo jeftiniji i kao takav je bolja kupovina i od 5850 i od 5870. A refresh moze biti samo jos bolji.

A sto se tice dual GF104 karte, ako ne izadje ove godine onda i ne vredi da je izbacuju.

EDIT: da se nadovezem, sta mislim pod GF100 refresh : recimo zamena za GTX 470 - karta sa 480 CC-a i eventualno 320-bita magistralom a klokovima GTX470, a zamena za GTX 480 - karta sa svih 512 CC-a i klokovima 700-750Mhz. Po cenama starih. Ako to nije opsnost, onda ne znam sta je.

Poslednja izmena:
zasto bi se pravio refresh GTX470 kada ce full GF104 karta imati bolje performanse i trosice dosta manje i bice jeftinija u proizvodnji? to nije logicno.
koliko ce GTX485 512CC kostati u proizvodji i koliko ce trositi toliko klokovan?
nema nista od toga.
a i ako bude nije nikakva opasnost.

Poslednja izmena:
Pojavili su se neki rani pokazatelji GF100 sa 512SP koji donosi 5% bolje performanse od modela sa 480SP. Mislim da ne treba ništa radikalno očekivati od GF100 u 40nm. Jednostavno, preveliki je da bi se razmišljalo u tom pravcu. Za optimizaciju, ili što reče DAS refresh, ćemo čekati 28nm.

Sa druge strane, nVidija je napravila dobar potez sa GF104 ali i dalje nema celu paletu proizvoda, odnosno donji mainstreem (100-150$) i entry ponudu. Tako da dok to ne popune verujem da nećemo videti pomaka u gornjem domu...

Jedine novine koje bi meni bile interesantne u narednim mesecima i koje željno čekam da vidim na mestu mog, sada već bivšeg, HD5850 su:

1. GF104 sa 384SP ali sa potrošnjom ne većom od 180W (GTX475?) - očekujem performanse na nivou, recimo oko HD5870.
2. Rešresh HD5850, koji bi recimo bio tu negde sa gore pomenutim.
3. I možda najinteresantniji: naslednik HD5770 sa sličnim karakteristikama po pitanju potrošnje i termalnih karakteristika (HD5790 ili HD 6770?) u CF setapu koji bi možda bio i najjača solucija od svih nabrojanih ;)

...ali mnogo vise bi im znacilo da prvo izbace neki jaci model jer ako uskoro nVidia izbaci GF104 najjaci model, dual kartu zasnovanu na njemu kao i neki refresh GF100 modela imace prejaku ponudu u segmentima >200$, pa bi ATI-ju jaci GPU itekako znacio.

U teoriji da, u praksi skoro nimalo. GF104 ce verovatno biti tu negde po performansama sa 5870 (mozda cak malo sporiji i/ili veci potrosac), i prodaja ce tesko biti spektakularna - kupice je ljudi koji su cekali NV vise klase, a nisu hteli kartu ogromne potrosnje i visokog nivoa buke - vecina ostalih vec verovatno imaju ili GTX400 ili 5800 kartu. Jednostavno, trziste nije preveliko sa kasnjenjem od ~12 meseci u odnosu na konkurenciju, i AMD-u je sigurno mnogo vaznije da apsolutno izgura NV iz OEM biznisa. Mislim, niko od njih nece ni pogledati cip koji je skuplji, vise trosi i jos je sporiji.

Ja kako gledam nista spektakularno u ovom segmentu ne moze da se desi - pa i GF106 bi trebao biti nesto slabiji od GTX460 768, a kako je velicine nekih ~240m2, a Juniper 166, svaki upgrade Junipera ga gotovo sigurno dize na oko ~200m2.

Da, ali sacekajmo prvo da vidimo specifikacije i potrosnju GF106, a onda i SI cipa. Ovaj segment je uzasno vazan, jer u njemu treba traziti i mobilne cipove, a ako NV bude imala ~30-50% vecu potrosnju i jos losije performanse... pa lako je zakljuciti sta ce biti cip izbora.

Ne bih se slozio da GF100 ne predstavlja opasnost. Pa GTX 470 je sada malo sporiji od 5870 a mnogo jeftiniji i kao takav je bolja kupovina i od 5850 i od 5870. A refresh moze biti samo jos bolji.

GF100 ni najmanje nije opasnost - i sada ih ima, GTX470 ima povoljnu cenu i predstavlja super kupovinu, ali to jednostavno nije dovoljno, cip je preveliki i sa previse niskim yieldom. NV se jednostavno ne isplati da ih gura u GeForce karte, a ako ih vidimo, to ce samo biti viskovi sa Quadro/Tesla trzista, sto opet nece biti dobar signal.

Ja ne ocekujem da bi full GF104 bio na nivou 5870, mislim da ce biti malo sporiji, recimo na nivou GTX 470. Zato i kazem ima mesta za GF100 based zamenu za GTX 470, koja bi bila za jednu stepenicu jaca, znaci malo brza od 5870.
Ali dobro, videcemo. Vazno je da izlaze novi modeli brzi od postojecih sa istom cenom jer je to jedini nacin da i mi dobijemo jeftinije karte u Srbiji u neko dogledno vreme.

GF104 ce verovatno biti tu negde po performansama sa 5870 (mozda cak malo sporiji i/ili veci potrosac), i prodaja ce tesko biti spektakularna - kupice je ljudi koji su cekali NV vise klase, a nisu hteli kartu ogromne potrosnje i visokog nivoa buke - vecina ostalih vec verovatno imaju ili GTX400 ili 5800 kartu

Pa cekaj malo, po toj teoriji ko ce kupiti SI kartice ako su svi vec kupili ATI ili nVidia kartice dotle?? Tako mozes da kazes za svaku seriju kartica koja izlazi, ali to nije dobar pogled. Evo recimo Pixell se vec sprema za GF104 ili SI :)

I jos jedna stvar GF100 je po meni savrseniji chip od GF104 jer je ovaj drugi pravljen sa vise kompromisa, procitajte clanak na Anandu.

Nekako imam osecaj da ce sledeca Geforce generacija slediti arhitekturu GF104 chipova - znaci 48 CC-a po SM-u, a broj SM-a bi ostao isti kao kod GF100, znaci nesto kao 16SM x 48CC = 768CC, to bi se lepo uklopilo u 28nm :)

Poslednja izmena:
Zato i kazem ima mesta za GF100 based zamenu za GTX 470, koja bi bila za jednu stepenicu jaca, znaci malo brza od 5870.

Mesta ima naravno, ali ne mislim da je realno - ograniceni su yieldom i potrosnjom. Ukoliko primene resenje koje je primenio AMD da poveca yield, potrosnja ce dodatno skociti. Taj teoretski SKU (480CC, 320bit) bi kostao ~350-400 dolara, bio brzi od 5870 i nesto malo sporiji od 480 (nesto poput GTX275), ali bi se NV i dalje daleko vise isplatilo da ga proda kao Quadro sa aktivnih samo 448CC - jedno 7-8 puta bi vise zaradili. Jednostavno, ne isplati im se da jure desktop trziste sa ovakvim cipom.

Pa cekaj malo, po toj teoriji ko ce kupiti SI kartice ako su svi vec kupili ATI ili nVidia kartice dotle?? Tako mozes da kazes za svaku seriju kartica koja izlazi, ali to nije dobar pogled. Evo recimo Pixell se vec sprema za GF104 ili SI :)

Ne mislim da je trziste za full GF104 dovoljno veliko, a ne za takve karte u globalu ;) GF104 ce ponuditi losije performanse u odnosu na ono sto vec imamo, a jedina marketinska poluga ce mu biti... trosim manje od GTX470, a nesto sam brzi... i imam CUDA/PhysX sto konkurencija nema. Ne mislim da je to dovoljno za veliki trzisni uspeh, iako mozda gresim. Uz to, tek treba da vidimo kada ce ta karta biti predstavljena, i da li je razlog stvarno ciscenje lagera ili i dalje los yield potpuno ispravnog cipa.

I jos jedna stvar GF100 je po meni savrseniji chip od GF104 jer je ovaj drugi pravljen sa vise kompromisa, procitajte clanak na Anandu.

To je svakako tacno, GF100 jeste "bolji" i od GF104 i od Cypressa. Problem je sto u 40nm nije rentabilan da bi NV nastavila da ga prodaje za ~270 dolara, koliko sada kosta GTX470. Dzaba performanse, ako je yield max 25-30% (470+480), a povrsina 60% veca od konkurencije.

Mesta ima naravno, ali ne mislim da je realno - ograniceni su yieldom i potrosnjom. Ukoliko primene resenje koje je primenio AMD da poveca yield, potrosnja ce dodatno skociti. Taj teoretski SKU (480CC, 320bit) bi kostao ~350-400 dolara, bio brzi od 5870 i nesto malo sporiji od 480 (nesto poput GTX275), ali bi se NV i dalje daleko vise isplatilo da ga proda kao Quadro sa aktivnih samo 448CC - jedno 7-8 puta bi vise zaradili. Jednostavno, ne isplati im se da jure desktop trziste sa ovakvim cipom.

Voleli bi oni sve chipove da prodaju kao Quadro/Tesla kartice, ali to trziste je i dalje malo. Imaju oni daleko vise GF100 chipova nego sto je potrebno za HPC trzista i to mora da se proda nekako.
E sad ovo sto kazes da su ograniceni yieldom - ja koliko vidim GTX 470/480 kartica ima kolko hoces, sto znaci da chipova sa iskljucenim jednim odnosno dva SM-a mogu da proizvedu vise nego dovoljno. Ostaje pitanje da li mogu da proizvedu dovoljno full, odnosno GF100-ki sa iskljucenim jednim SM-om, sto ja vidim kao zamene za GTX 480/470.

Ne mislim da je trziste za full GF104 dovoljno veliko, a ne za takve karte u globalu ;) GF104 ce ponuditi losije performanse u odnosu na ono sto vec imamo, a jedina marketinska poluga ce mu biti... trosim manje od GTX470, a nesto sam brzi... i imam CUDA/PhysX sto konkurencija nema. Ne mislim da je to dovoljno za veliki trzisni uspeh, iako mozda gresim. Uz to, tek treba da vidimo kada ce ta karta biti predstavljena, i da li je razlog stvarno ciscenje lagera ili i dalje los yield potpuno ispravnog cipa.

Opet pitanje - ako trziste nije veliko za full GF104 kartu, zasto mislis da je trziste veliko za recimo SI zamenu za 5850 ? Koja ce njegova marketinska poluga da bude - brzi sam od 5850 i vise trosim? (i nemam Physix/CUDA :p )

To je svakako tacno, GF100 jeste "bolji" i od GF104 i od Cypressa. Problem je sto u 40nm nije rentabilan da bi NV nastavila da ga prodaje za ~270 dolara, koliko sada kosta GTX470. Dzaba performanse, ako je yield max 25-30% (470+480), a povrsina 60% veca od konkurencije.

Nema GTX 470 za 270$, najmanje 299$ sto je i dalje supre cena. Ako imaju zaradu i ako se karta prodaje, nije dzaba ;)

E sad ovo sto kazes da su ograniceni yieldom - ja koliko vidim GTX 470/480 kartica ima kolko hoces, sto znaci da chipova sa iskljucenim jednim odnosno dva SM-a mogu da proizvedu vise nego dovoljno.

Razlog za veliku dostupnost moze biti dobar yield ili nedovoljno dobra traznja... sta mislis da je realnije? Ja licno nemam nikakvu dilemu, dokazi su dovoljno jasni ;)

Opet pitanje - ako trziste nije veliko za full GF104 kartu, zasto mislis da je trziste veliko za recimo SI zamenu za 5850 ? Koja ce njegova marketinska poluga da bude - brzi sam od 5850 i vise trosim? (i nemam Physix/CUDA :p )

Pa rekoh vec da ne mislim da je SI uopste toliko bitan AMD-u, posebno u visim segmentima. Ionako je to "usputni" projekat jer 28nm kasni skoro 3 kvartala. Recimo, delimicni test nove arhitekture koja dolazi sa NI.

Nema GTX 470 za 270$, najmanje 299$ sto je i dalje supre cena. Ako imaju zaradu i ako se karta prodaje, nije dzaba ;)

Video sam sasvim sigurno ponudu za 279$ dolara (dobro, nije 270, ali nije ni toliko znacajna razlika). A ako im je yield manji od 30% i placaju isto koliko i AMD po waferu, ovo cak mozda prodaju i sa gubitkom, jer tesko da ce se AIB partneri odreci svog dela kolaca da im izadju u susret. U najboljem slucaju po njih (yield za 470+480 30% ili nesto vise) i 300 dolara, nesto i zaradjuju, ali to i na gomili nije previse vazno jer je broj prodatih komada mali.

Razlog za veliku dostupnost moze biti dobar yield ili nedovoljno dobra traznja... sta mislis da je realnije? Ja licno nemam nikakvu dilemu, dokazi su dovoljno jasni ;)

Koji dokazi? Yield za GTX 470 je odlican - to su 2 iskljucena SM-a, plus niski klokovi. A sa trenutnim odnosom cena mogu da pretpostavim i da se solidno prodaje.

Video sam sasvim sigurno ponudu za 279$ dolara (dobro, nije 270, ali nije ni toliko znacajna razlika). A ako im je yield manji od 30% i placaju isto koliko i AMD po waferu, ovo cak mozda prodaju i sa gubitkom, jer tesko da ce se AIB partneri odreci svog dela kolaca da im izadju u susret. U najboljem slucaju po njih (yield za 470+480 30% ili nesto vise) i 300 dolara, nesto i zaradjuju, ali to i na gomili nije previse vazno jer je broj prodatih komada mali.

Odakle ti ove cifre 30% ?? Mislis da iz wafera mogu da izvuku samo 30% chipova koji mogu da se ugrade u GTX 470 i GTX 470 ?? Ne mogu nista da tvrdim ali sam siguran da je procenat znatno veci. Primer: neka je procenat potpuno ispravnih GF100 i 15%, iskljucivanjem jednog SM bloka ovaj procenat drasticno raste a zatim jos jednog za GTX 470 jos vise.

Pa da je tako kako ti pricas ne bi bilo ovoliko GF100 kartica na trzistu i cene bi bile previsoke.
Yield potpuno ispravnih GF100 chipova je slab, ali nVidia se dobro snasla dizejblovanjem funkcionalnih blokova u chipu i spustanjem klokova, pa zato imaju solidan broj upotrebljivih GPU-ova.

Koji dokazi? Yield za GTX 470 je odlican - to su 2 iskljucena SM-a, plus niski klokovi. A sa trenutnim odnosom cena mogu da pretpostavim i da se solidno prodaje.

Dva dokaza su kvartalni finansijski izvestaj (prihod manji za ~160 miliona u odnosu na projektovani) i bas taj pad cena... karte su vec proizvedene, sede u skladistima, pa nije logicno da cenu spustas ukoliko se prodaju kako treba... ili se ne prodaju dobro, ili ih uskoro menjaju necim drugim sto je bolje po njih. Kako god, situacija ne izgleda dobro za GF100. Sama prodaja nista ne znaci, ukoliko je margina za zaradu mala.

I da, stvarno ne mislim da yield za 470+480 prelazi 30%. ;)

Ja realno mislim da GF100 GPU-ova za GTX 480 i GTX 470 kartice izadje bar 50-60% ;)

Dusan je definitivno opterecen pojmom "yield":). Salim se naravno, mada je tesko naci neki njegov post gde ne pomene yield. Pomislice ljudi da ima insajdere u TMSC-u:)
Mozda zaista nV sprema fermi sa 512 i 480cc za gtx485 i gtx475, posto se na najskupljoj Quadro kartici ugradjuje fermi sa 448cc. Tako da vredno kao mravi skupljaju fermije sa 512 i 480cc. Inace onaj test 512cc fermija je totalna budalastina. Ne bi me iznenadilo da je neko uspeo da na nekom gtx480 otkljuca preostale cc, pa se izhivljavali sa naponima. Ko ce normalan da pomisli da ce cip sa 5% dodatnih jezgara da trosi skoro duplo vise struje. Ono sto se ja iskreno nadam (ovo sad ulazi u domen price o babi i snu:D) je da bi mogli da urade sa fermijem ono sto su uradili sa gtx7800 svojevremeno (cini mi se da je bio cip nv70 ili tako nesto) kad su ga optimizovali smanjili broj tranzistora za 10%, i izbacili gt7900 koji je bio brz kao gtx7800 a kostao 299$ sto je za to vreme i tadasnje cene bilo ekstra povoljno. Dakle da naprave neku optimizaciju fermija, smanje broj tranzistora i velicinu za 10-tak %, ili nesto slicno.

Ja realno mislim da GF100 GPU-ova za GTX 480 i GTX 470 kartice izadje bar 50-60% ;)

Po toj racunici bi, kada uracunas i GTX465 i one jos slabije Quadro, izvesno izasao na 90+ ;) Da je to tacno, kvartalni rezultat ne bi bio ovoliko los. Jednostavno nije realno, mislim da su po NV najbolje brojke koje sam video bile max 60%, racunajuci i GTX465, koji je i sam bio zestoko osakacen.

Sumnjam da cemo videti vise GF100 kartica, izuzimajuci mozda 512CC GTX485 (kao PR stunt), samo da dokazu da su ipak bili u stanju da ga naprave.

Dusan je definitivno opterecen pojmom "yield":). Salim se naravno, mada je tesko naci neki njegov post gde ne pomene yield.

Pa ovo je soba za takve rasprave ;) Prinosi po waferu su mnogo vazna stvar.

Sto se tice optimizovanog GF100, glavno pitanje je da li procenjuju da im se tako nesto isplati da rade, tj da ulazu resurse u sredjivanje cipa koji je prakticno po svemu nedovoljno konkurentan za ovo trziste. Posebno sto sada imaju mnogo ekonomicniju alternativu u vidu GF104 ;)

Poslednja izmena:
Ajd videcemo. Ali u temi za GTX 460 si zestoko omasio kad si cuo da ce cene kartica biti 200-230$ - tvoja prognoza performansi je bila izmedju 5770 i 5830. Tako da ti vise nista ne verujem :d
Sala :)

Ajd videcemo. Ali u temi za GTX 460 si zestoko omasio kad si cuo da ce cene kartica biti 200-230$ - tvoja prognoza performansi je bila izmedju 5770 i 5830. Tako da ti vise nista ne verujem :d
Sala :)

Tesko da cemo videti, te brojke nikada nece biti javno dostupne ;) Mozemo samo da citamo izmedju redova.

Uzgred, valjda je red da budete malo popustljiviji prema meni, nije bilo realno da pogodim bas sve vezano za GF104... pocev od teorije o 384CC sredinom maja u koju niko nije verovao... ti na prvom mestu :p Mada, bilo je tu jos stvari (broj tess engina i slicno). Jednostavno, nije mi palo na pamet da ce ici sa manjom zaradom da bi cuvali trzisni udeo, iako je mozda trebalo ;)

Koja bese ovo tema? :p...

Dobro si to primetio. Već je počela da me nervira činjenica da se ovih dana samo priča o nVidijinim karticama (sa razlogom). Ovi iz ATI-ja bi mogli malo da požure, do novembra će svi zaboraviti da postoje. Ipak je prošlo godinu dana od prethodne generacije, nisam navikao od ATI-ja da spava toliko dugo.

Koja bese ovo tema? :p...

A ko to vise zna, ionako se u svim temama pise o istim stvarima :)

Ovi iz ATI-ja bi mogli malo da požure, do novembra će svi zaboraviti da postoje. Ipak je prošlo godinu dana od prethodne generacije, nisam navikao od ATI-ja da spava toliko dugo.

Pa gotovo uvek prodje najmanje godina dana izmedju generacija... izmedju RV770 i Cypressa je proslo ~15 meseci. Problem je sto je R600 mnogo kasnio, RV670 je dosao valjda pet meseci posle njega, a RV770 sedam ili osam posle RV670. Zato je percepcija dinamike predstavljanja poremecena ;)

Jeste uvek 15 ili vise meseci izmedju 2 generacije, ali uvek na pola tog puta bude neki refresh. 4870>4890, gtx280>gtx285, itd...

U novom 10.8 drajveru su zaostale neke stvari iz kojih se mogu dokuciti kodna imena novih kartica. Na par mesta se pominju Gemini i Trinity karte, sto verovatno znaci da ce i u GPU biznisu AMD ici na modularni dizajn. Da li ce to biti bas od SI generacije ili tek od NI, znacemo verovatno uskoro.

Gemini je bila kodna oznaka za "eksperimentalnu" dual 2600xt kartu, tako da vrlo je moguce da uskoro vidimo i prvi native dual core gpu :).

Hehe, Blackcomb. Pa zar im je ponestalo kodnih imena pa su morali da uzimaju kodna imena Windowsa. Ili je to možda namerno urađeno. Sigurno je Blackcomb kodno ime za Radeon 7 Ultimate :d

Zapravo su u pitanju imena odmarališta gde letuju/zimuju bogati Ameri ;)

Par informacija(spekulacija) o nadolazecoj HD6000 seriji (sry na nemackom)

90675582.jpg

Izvor http://www.technic3d.com/

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno