Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
More, nemo' da palamud1te o oznakama, kad ce bre da stigne neki semplic ispod zita, pre NDA ako moze? :D

Posto Max ide sutra u Los Angeles nekim povodom u organizaciji AMD-a...

Znaci to je to, nece biti kasnjenja, odlicno...

Ovo novo oznacavanje je kao kad bi nV gtx460-768, i gtx460-1Gb nazvala gtx580 i gtx570. Eto to je konfuzno. I sto DAS rece za neke neupucene moglo bi da bude vrlo nefer navlakusa. Ne gledajte manjinu koja procita 10 review-a pre nego kupi novi proizvod, vec vecinu koja koja se pali na naslove na kutijama tipa, 2Gb ram-a, i sl...

Naravno, nije to slučajno. Ne znam samo čemu tolike špekulacije i davanju na značaju nečemu o čemu se ne zna baš ništa.

Наводно први тестови се појавише.
http://en.expreview.com/2010/10/11/amd-radeon-hd-6800-benchmarks-surface/10638.html
Не обећава баш много по овоме.

Zasto ne obecava, ovo je Barts ne Cayman! Prema ovome 6870 i 6850 su brze od GTX 460 1GB. Jedino sto ne znamo povrsinu, a ako je verovati glasinama da je ~250mm^2 zarada za AMD ce biti ogromna.
Naravno uz uslov da je ovo tacno, a sudeci po slici karte na kojoj pise ATI...

Hm..Opet zaboravljate da je Vantage relevantna stvar.
GTX 4xx serija definitivno ne pruza u sintetici (Vantage) koliko su u gamingu dobri.Cak i novi driveri pokazuju da GF104 nije jos uvek optimizovan za taj test .Taj odnos se kosi itekako..Cekajte prave gaming testove pa onda sudite..Mislim da ce tu situacija da bude veoma gusta..

Tacno tako 6850 ce 100% biti ispod GTX 460 1GB a 6870 iznad... mislim da je to cak i plan ATI-a bio da ih tu pozicionira, ostaje jedino cena nepoznanica

Hm..Opet zaboravljate da je Vantage relevantna stvar.
GTX 4xx serija definitivno ne pruza u sintetici (Vantage) koliko su u gamingu dobri.Cak i novi driveri pokazuju da GF104 nije jos uvek optimizovan za taj test .Taj odnos se kosi itekako..Cekajte prave gaming testove pa onda sudite..Mislim da ce tu situacija da bude veoma gusta..

Ma naravno, to se poradzumeva, ja sam samo odgovorio na njegovo "ovo ne obecava" misljenje u skladu sa linkovanim tekstom.
Kako se ponasa u igrama je uvek bio jedini realan test :)

Edit: Zeljko, tesko da je AMD hteo bas tako da ih pozicionira, razvojni ciklus je suvise dug, u trenutku kad su znali sta nudi gf104 Barts sje vec bio "zacementiran" ;)

Poslednja izmena:
Па негде је било да ће 6800 бити слично ценовно смештене као и 5800. У том случају нимало не обећава. С друге стране, ако буде у рангу до 200 евра онда супер.

Ma naravno, to se poradzumeva, ja sam samo odgovorio na njegovo "ovo ne obecava" misljenje u skladu sa linkovanim tekstom.
Kako se ponasa u igrama je uvek bio jedini realan test :)

Edit: Zeljko, tesko da je AMD hteo bas tako da ih pozicionira, razvojni ciklus je suvise dug, u trenutku kad su znali sta nudi gf104 Barts sje vec bio "zacementiran" ;)

A jel ti mislis da spijunaza ne ima svoju ulogu u modernom dobu na trzistu vrednom milijardama :)
Pa kinezi ukradu skoro sve patente sto ih interesuje, koliko je onda tek tesko sanzati specifikaciju i performanse chipa koji se kuva mesecima :)

A jel ti mislis da spijunaza ne ima svoju ulogu u modernom dobu na trzistu vrednom milijardama :)
Pa kinezi ukradu skoro sve patente sto ih interesuje, koliko je onda tek tesko sanzati specifikaciju i performanse chipa koji se kuva mesecima :)

Ako su saznali spijunazom performanse GF104, verovatno su saznali koliko se ocekuje od celog cipa, tako da ocekujem da su karte tako pozicionirane. Ja ocekujem da ce (u vecini testova) 6850 biti brzi od GTX460...
Ali sacekacemo jos par dana, pa cemo videti i cene i performanse. Nadam se da cena nece biti previse velika (dosta se spekulise o tome) i da ce kupci dobiti nesto izlaskom nove karte.

@limmasu
ako i hoces da gledas vintage, videces da je 6870 samo 15% brzi od 5830.

...ne bi trebao da im bude problem sa odredjivanjem cene... imaju performanse, a i cenu GTX460... mala 169$, velika 229$. Ako se postave iznad ili na te cene , moja odluka ce biti tiha, brza i laka;).

Poslednja izmena:
^ Tako to rade prave nindze, a ne ovi fanboyevi :d
Salu na stranu, dolazi dobro vreme za kupovinu. Ili ce AMD dati povoljniju kartu od GTX 460 768 ako je slabija ili ce biti jaca a 460 pasti jos malo. Kako god da bude, mi nindze cemo lako resiti nedoumicu :)

Bas se nasmejah sa onim Charlijevim mislima o ceni. Ako je ono sto on kaze tacno, onda nV vec uveliko prodaje gtx460 sa gubicima, posto covek jednostavno u cenu nije uracunao R&D. A to nije mala cifra, posto secam se da je nV objavila da je R&D za gt200 bio 400 mil.$. Da bi se R&D odredio po jednom cipu, treba napraviti projekciju koliko ce se otprilike cipova prodati. Ovo sto je on uradio je kao da je uzeo sekirce i odseko svinjski but, i zatim odredio cenu istog u odnosu na cenu zive mere:) A njegovu opstepoznatu objektivnost necemo ni da uracunavamo u tu zivu meru:D

Charlije jeste AMDbot, ali ovde je pricao samo o ceni samih grafickih kartica. :D RND uvek ima milionske cifre, a AMDov proces pravljenja novih cipova je umnogome otezan time sto su prodali Global Foundries.

Ako se dobro sećam, Global Foundries je Spin-off biznis, zajedno sa ATIC.Doduše ATIC ima većinsko vlasništvo.

@limmasu
ako i hoces da gledas vintage, videces da je 6870 samo 15% brzi od 5830.

Ti izgleda ne znas da citas, ja sam odgovorio u odnosu na informacije sa linka, ako ti i posle drugog posta potenciras tu pricu ja stvarno ne znam sta da ti kazem.

Kao drugo Carlijev problem je sto ne ume da napise tekst u kome ce makar malo da iskontrolise svoj prezir prema Nv, inace njegove informacije su se zadnjih godina pokazale kao solidno tacne. E sad sto pise o losem poslovanju voljene vam firme pa se vama to ne svidja je vas problem.

E da, sto se tice R&D-a, on se ne dodaje u cenu same karte, vec od profita koji ostvaruje Fermi u ovom slucaju na svim trzistima (OEM, retail, workstation, HPC) odbija se R&D.
Proizvod prodajes po najboljoj ceni koju mozes da izvuces tako da prodas sve sto proizvedes (gomilanje je losa stvar) i ostvarujes profit ukoliko je ta cena veca od proizvodnje. Onda lepo od tog profita odbijes R&D i ostale troskove i tek onda mozes da kazes da li si sa tim proizvodom ostvario profit.
Pojednostavio sam dosta ali to otprilike tako funkcionise;)

Poslednja izmena:
Da mi je neko pre 10 dana rekao da ce povrsina Barts cipa biti ~200mm2, rekao bih da nema sanse, ali ako stvarno bude 960SP jos se i to moze desiti. To je nekih ~17% vise od Junipera, ali treba nesto oduzeti na jednostavniju arhitekturu (4-way) i dodati na duplo siru memorijsku magistralu. Rano je reci, ali se ova brojka jos moze pokazati i tacnom.

Cene manje/vise, ali i ako NV ima popust, nema sansi da im TSMC wafere prodaje vise nego dva puta nizoj ceni od one koju dobija AMD, sto bi bilo neophodno da cena kostanja tih cipova i zarada na njima bude identicna.

Uzgred, zar je tesko poverovati da ce neko da radi sa gubitkom da bi odrzao trzisni udeo? To je jedino sto NV preostaje sa ovoliko nekonkurentnom ponudom (ako su brojke tacne, Barts je manji od GF106 za nekih 20, a brzi 60+%).

...ne bi trebao da im bude problem sa odredjivanjem cene... imaju performanse, a i cenu GTX460... mala 169$, velika 229$. Ako se postave iznad ili na te cene , moja odluka ce biti tiha, brza i laka;).
Pa ti možeš onda odmah da kupuješ karticu.
6870 će skoro sigurno biti jača od GTX 460 1GB, dok 6850 bi trebala da bude jača od verzije sa 768MB, ako stvarno budu jače kartice nemaju ni jednog razloga da im stave niže cene nego Nvidia, u najboljem slučaju će biti iste cene.

6870 će skoro sigurno biti jača od GTX 460 1GB, dok 6850 bi trebala da bude jača od verzije sa 768MB, ako stvarno budu jače kartice nemaju ni jednog razloga da im stave niže cene nego Nvidia, u najboljem slučaju će biti iste cene.

Ja bih rekao da ce 6850 biti tu negde sa GTX460 1GB, a 6870 negde kao GTX470 ako poredimo sa sadasnjom nVidia ponudom, a u poredjenju sa Atijem 6850 malo slabija od 5850, a 6870 mal oslabija od 5870.

To bih ja rekao na osnovu ovih skorova sa neta...

...ako ne ponude nizu cenu od GTX460 necu ni razmisljati o 6850... Uzimam lepo vec provereno dobru karticu , bez decjih bolesti, milina.. a sad sto je slabija 10-15% , pa mogu sa tim ziveti.(to je 4-5 fpsa na 45 fpsa)

... Uzmi u obzir da se ATi u tom segmentu jako slabo prodaje od izlaska GTX460...(5830/50/70)...
2XGTX460 768M jeftinije izadje od 5870;).. pa ti vidi.

IMO, jedino sto moze da pokrene ponovo prodaju u ovako zasicenom trzistu(kad vec nema igara koje bi nas naterale na upgrade), je pad cena satrih kartica za 30-35% i bolje cene novih od konkurencije.
Uostalom , tamo rade ljudi koji najbolje to i znaju , pa nek vide...

Mene recimo pored ove debate sta je brze,isplatljivije interesuje koliko ce i kako ove nove kartice da skaliraju i koliki im je OC domet.Moze se lako desiti da im OC potencijal bude manji od prethodne serije,zivi bili pa videli.Ja se nadam da nece ali???
No ako se cenom ne pozicioniraju povoljnije od GTX 460 opet ce segment izgubiti jer su sada i OC verzije GTX 460 dosle na cenu prvobitnih referentnih modela a to opet znaci vecu brzinu i bolje performanse..
Rekoh ja da ce biti gusto ali ne zelim da cenim pre vremena do samog izlaska Barts-a i prvih gaming testova.
Sto rece Dule,velika verovatnoca ce biti da ce nV da zadrzi taj segment po svaku cenu pa cak i da ide sa malim gubitkom.

ne vidim razlog sto bi im OC potencijal bio manji ... ali ajde :) videcemo

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno