Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam mislio da 5770 i 5750 imaju double precision?
Barem 4850 ima , koliko ja znam.

I dalje se pitam ... gde su oni sto su pljuvali i pricali kako ce ovo biti samo blagi refresh ... a ne nova arhitektura (jelte ja je gledam kao novu jer su sejderi drugacije organizovani) i sto su pricali da ce biti tek oko 15% boosta u performansama.

Ti izgleda sa razlogom nosis taj nick :) Mala sala. Elem, ja recimo jesam pricao da mi 6000 serija lici na blazi refresh, ali samo iz 'informacija' koje su pristizale i koje sam pokusao da povezem sa politikom Ati-a poslednjih godina. Kao sto Nedjo rece, nije bilo nikakve pljuvacine.
Druga stvar je ta sto jos uvek ne znamo performanse pa ni specifikacije kartica tako da tek treba da se vidi koliki je refresh 6000 serija.

Meni je za sada najveci "fičer" favorit JEDAN 6-pinski konektor na 6850 (ako je ta "informacija" iz necijeg posta tacna)! Kako stvari stoje to ce biti najjaca single-6-pin kartica na trzistu... pravi blagoslov za sva ona kineska napajanja :D

Tako je. Ovo je i poziv za sve koji su se jedva odlucili da daju 10 evra za napajanje, potrose jos 200-250 za grafiku:D

"Kavaljerstvo se ne odbija tek tako..." :D...

Max TDP 120W bi za mene svakako bio blagoslov, ali te rezove i specifikacije ne treba gledati kao 100% tacne... Bio je pre oko mesec dana rez u krizi i vantage na kom je 6800 imao ~ 22k, a juce 16270 na 6870.

To je bilo kad smo mislili da je 6800 buduci 6900...

Yeah, to je bilo pre rebrandinga 67xx u 68xx. Ako nista drugo barem otprilike znamo kako ce raditi Kajmak cip.

[Cayman = Kajmak. Do it! :D ]

To onda znaci da je Kajmak brzi od 5970:zgran:... a svi smo pomislili da je fake rez.
...taj cip mora da su izvadila iz lobanje nekog od Terminatora:trust:

Poslednja izmena:
Da, pitam se koliki će TDP Antilles-a biti? :d Teško će to ugurati u 300W. Praktički bi jedan čip trebao trošiti koliko i Barts XT.

Meni je za sada najveci "fičer" favorit JEDAN 6-pinski konektor na 6850 (ako je ta "informacija" iz necijeg posta tacna)! Kako stvari stoje to ce biti najjaca single-6-pin kartica na trzistu... pravi blagoslov za sva ona kineska napajanja :D
Meni bi glavni "fičer" bio Eyefinity na tri 100e monitora (bez display porta i skupih adaptera).

OT:
To malo teže s obzirom da HDMI + DVI adapter ne može raditi istodobno s dva DVI-a.
EDIT:
Nebi li elegantnije rješenje za 3 jeftina monitora bilo IGP+VGA, ili 2 jeftinije dual DVI karte, ili čak 2 različite dual DVI karte (npr. ubaciš u sistem neki HD4500/4600)?

Poslednja izmena:
Ni ja ne kontam kako ce 2 Kajmak čipa trošiti manje od 300W.

OT:
To malo teže s obzirom da HDMI + DVI adapter ne može raditi istodobno s dva DVI-a.
EDIT:
Nebi li elegantnije rješenje za 3 jeftina monitora bilo IGP+VGA, ili 2 jeftinije dual DVI karte, ili čak 2 različite dual DVI karte (npr. ubaciš u sistem neki HD4500/4600)?

Izasla je jedna 5770 kartica [galaxy?] koja u sebi ima ugradjen dp>dvi adapter direkt na ploci. Tako da mogu da se koriste 2 DVI-a i jedan HDMI.

To onda znaci da je Kajmak brzi od 5970:zgran:... a svi smo pomislili da je fake rez.
...taj cip mora da su izvadila iz lobanje nekog od Terminatora:trust:

I meni se čini da će biti ako ne brži onda jednako brz ili ne bitno sporiji. U tom slučaju stvarno ne vidim poentu Antila, to bi bio najveći overkill u istoriji.

Ovde na kraju dodjosmo do supersonicnih performansi..Izgleda da su svi zaboravili u kom tehnoloskom procesu ide ova serija..I da se toliko reorganizuje chip,unapredi, da niste malo preterali sa poredjenjem u snazi?
Toliko me sad ova radoznalost ubi u iscekivanju da se osecam kao dugogodisnji ATI-jevac:D
Sad me tek stvarno interesuje sta ce biti od te cele serije..Steta sto Cayman izlazi tek kasnije ali nema veze,videcemo sta ca Barts da kaze..

Ovde na kraju dodjosmo do supersonicnih performansi..Izgleda da su svi zaboravili u kom tehnoloskom procesu ide ova serija..I da se toliko reorganizuje chip,unapredi, da niste malo preterali sa poredjenjem u snazi?

Pa ... od Kajmana se očekuje cca 400mm^2, ne može biti slabiji od 5870 nikako ;).

Pa ... od Kajmana se očekuje cca 400mm^2, ne može biti slabiji od 5870 nikako ;).

Izgleda da je ona slika koju je okacio Medo, gde se uporedjuju velicina junipera i nekog 6xxx cipa , zapravo slika Kajmaka... Ja sam prvo bio krivo izracunao:S: , ali posle sam skontao da je cip zapravo malo vise od duplo veci od junipera , a to bi bilo ~375mm^2.
Znaci sve one price , fotke , rezovi se slazu polako kao kockice. :)

Zasto kineska kad anteci, chifteci, masteri i ostali kvalitetni od oko 500W imaju jedan 6pinac?
Mozda to nekima ne znaci ali prelazak sa 8800gt/5770 i sl. je mnogo jednostavniji i osetno jeftiniji ako se ne menja napajanje.

Inace 67xx bi mogao da bude 28nm test chip. 128bit 800sp uz malo visi klok 20% brzi od 57xx dobra zamena uz dalju mogucnost spustanja cene.

Malo je reci da im je skroz konfuzna podela karti po seriji sa tim ciframa.Malo marketinski potez i navlacenje kupaca ali ajde..
No naravno da ce Cayman da bude brzi od 5870.Pitanje je koliko?Da li ce Pro da bude iste brzine ili zeru brzi a XT brzi ali samo koliko???Bile su price i poredjenje sa 5970 i vec sam se izjasnio da je to apsurd ali i to cemo videti..
Koliko sam shvatio Antilles je Dual GPU karta?Da li je to uopste moguce sada izvesti zbog te granice od 300w?Antilles bi trebalo da bude naslednik karte 5970!

Malo je reci da im je skroz konfuzna podela karti po seriji sa tim ciframa.Malo marketinski potez i navlacenje kupaca ali ajde..
Ne razumem sta ti nalazis da je konfuzno?

x7-mainstream
x8-performance
x9-highend

x9>x8>x7...
Ja bih rekao da je ovo samo poboljsanje i onako najboljeg i najrazumljivijeg sistema oznacavanja!
Ne treba smetnuti s uma da prva cifra oznacava Familiju, a druga pozicioniranje u okviru familije... treca je pozicioniranje u okviru klase!

Ma sve je jasno sto se oznaka tice jos samo da stignu kartice pa da vidimo sta kupiti.

Tri stvari su konfuzne Nedjo:

-prva: ako su Cayman karte naslednik Cypress karti zer ne bi trebalo da se zovu 6870/6850?

-druga: ako se karta zove 6870 zar ne bi trebalo da bude brza od karte koja se zove 5870 ?

(isto i za ostale klase)

-treca: dakle jasno je da druga cifra oznacava klasu karte u okviru familije - zasto ce onda Cayman i Antilles biti u istoj klasi kada to nisu?? Treca cifra je do sada razdvajala kartice u okviru iste klase, a kartice u okviru iste klase su uvek bile jedan isti GPU u razlicitim (najcesce 2) varijantama. Sada cemo imati karte koje se zovu 6970 i 6990, dakle obe pripadaju istoj klasi, a druga je dvoglava i daleko brza. Upravo ovde treba razdojiti klase (kao sto je bio slucaj u seriji 5000) da bi se razlikovali toliko razliciti proizvodi.

Zato ovo ne moze biti poboljsanje u 'labelovanju' u odnosu na 5000 gde je zaista sve bilo kako treba.

Kazem, ako ce Juniper stvarno da ode u 6000 seriju onda je jasno zasto su ovako nazvali karte.

Iskreno, meni nikada nije smetalo kako se koja karta zove, jer uvek znam sta je u njoj i koliko je jaka.

Poslednja izmena:
Dve stvari su konfuzne Nedjo:

-prva: ako su Cayman karte naslednik Cypress karti zer ne bi trebalo da se zovu 6870/6850?
Nije mi jasno zasto se toliko koristi pojam "naslednik"
Zasto bi bilo koji novi proizvod bio naslednik bilo kog prethodnog?
To je novi proizvod, nova prica za sebe!
-druga: dakle jasno je da druga cifra oznacava klasu karte u okviru familije - zasto ce onda Cayman i Antilles biti u istoj klasi kada to nisu??
Pa kako nisu? To je HighEnd klasa!
Treca cifra je do sada razdvajala kartice u okviru iste klase, a kartice u okviru iste klase su uvek bile jedan isti GPU u razlicitim (najcesce 2) varijantama. Sada cemo imati karte koje se zovu 6870 i 6990, dakle obe pripadaju istoj klasi,
Pa 6800 je "performance" klasa, 6900 je HighEnd!
a druga je dvoglava i daleko brza. Upravo ovde treba razdojiti klase (kao sto je bio slucaj u seriji 5000) da bi se razlikovali toliko razliciti proizvodi.
Vise od tri klase - mainstream, performance i HighEnd je nepotrebno i zbunjujuce!
Zato ovo ne moze biti poboljsanje u 'labelovanju' u odnosu na 5000 gde je zaista sve bilo kako treba.
To je tvoj stav, koji je pogresan, kao sto sam gore argumentovao.
Kazem, ako ce Juniper stvarno da ode u 6000 seriju onda je jasno zasto su ovako nazvali karte.
Sva prica oko Junipera se svodi na shpekulacije!
Iskreno, meni nikada nije smetalo kako se koja karta zove, jer uvek znam sta je u njoj i koliko je jaka.
Isti slucaj ;)

Ma oni su brojeve promenili zato što početnu seriju menjaju sa fusion varijantama, tj trebali su uskoro da izbace to ali nedavno izađe vest da je fusion opet odložen. Čitava najniža klasa npr. 6350/70 će biti u procesoru najverovatnije, pa će početna diskretna biti 6500, pa onda 6600, 6800 i 6900 na kraju. 6700 ide u 28nm garant. ako juniper bude preimenovan zvaće se 6650/70. setite se serije 2000. srednja karta je bila 2600 sa 128bit a iznad nje samo 2900 sa 512bit memarom.
5750/70 su izašle zajedno sa ostalima kad su videli da nVidia neće dugo imati bilo šta da ponudi, a inače pitanje je da li bi se uopšte i pojavljivale. na kraju je naravno ispalo da se te i najbolje prodaju jer je cena 5850 umesto da padne na 150€ otišla u tukija.

ali ja lično mislim da neće juniperu menjati ime, *** nisu oni nVidia pa da se služe tim *****njskim potezima.

Poslednja izmena:
256bit kartica nije za naslednika 5770, to je cist overkill sto bi se u narodu reklo.
Ta klasa je za rezolucije do 1440 i tu 128bit odradjuje savrsen posao. Sira magistrala znacajno dize i cenu, a nikakav dobitak se ne bi osetio u tim malim rezolucijama tako da ako je Barts 256bit onda nema sta da trazi sa 67XX oznakom niti ce ikad biti u toj cenovnoj klasi.

Nomenklatura je OK ako se gleda HD6000 generacija sama za sebe.
Usporedba HD5800 i HD6800 će biti škakljiva :-devil-:, ali drugačije se valjda nije ni moglo s obzirom da su ostali na istom procesu. Barts je ipak malo prevelik čip da bi ga se stavilo u x700. Svi benifiti ovise o tome šta su napravili s arhitekturom i koliko ojra će tražiti ;).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno