Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A ja sam siguran da to i nema prevelike veze, ako su cena, performanse i njihov odnos dovoljno dobri ;)

Pa iz razloga sto su i dalje na 40nm,iz razloga sto je osnova ista arhitektura,poviseni radni taktovi,iskoriscen max od chipa i sl..Ne znaci da sam ja upravu ali moze da se desi..
Cak i da bude dobar OC potencijal pitanje je koliko se greje chip + kako skalira..Sve vuce jedno drugo.
Iskreno sam zaista nestrpljiv da vidim kako se karte ponasaju pa da se bace i neki testovi..
Na zalost moram da cekam kao i svi ostali.
@Dule
Za taj deo cemo tek da vidimo..

Poslednja izmena:
Pa iz razloga sto su i dalje na 40nm,iz razloga sto je osnova ista arhitektura,poviseni radni taktovi,iskoriscen max od chipa i sl..Ne znaci da sam ja upravu ali moze da se desi..
Cak i da bude dobar OC potencijal pitanje je koliko se greje chip + kako skalira..Sve vuce jedno drugo.
Iskreno sam zaista nestrpljiv da vidim kako se karte ponasaju pa da se bace i neki testovi..
Na zalost moram da cekam kao i svi ostali.
@Dule
ma ti ih samo cekas nadajuci se da ce GTX460 jos da ide cenom dole! ;)
Neces ti nikada to kupiti :)

lammasu: "R&D se ne dodaje na cenu karte, nego se oduzima od profita"
Molio bih clanove da se skoncentrisu pre pisanja postova:D

Pa iz razloga sto su i dalje na 40nm,iz razloga sto je osnova ista arhitektura,poviseni radni taktovi,iskoriscen max od chipa i sl..

Pa to sve ne mora nista da znaci... RV770 i RV790 su bili skoro pa identicni, a OC potencijal je bio bitno razlicit.

Pa naravno, samo sam skrenuo paznju da sam OC potencijal nema prevelike veze sa popularnoscu neke graficke karte. Na primer, RV770 u Radeonu 4870 se klokovao veoma malo, a karta je opet bila veoma popularna i definitivno uspesna. Ako je perf i perf/$ dobar, karta ce se kupovati, a dobar OC potencijal je samo slag na torti.

Pa naravno, samo sam skrenuo paznju da sam OC potencijal nema prevelike veze sa popularnoscu neke graficke karte. Na primer, RV770 u Radeonu 4870 se klokovao veoma malo, a karta je opet bila veoma popularna i definitivno uspesna. Ako je perf i perf/$ dobar, karta ce se kupovati, a dobar OC potencijal je samo slag na torti.

...mislim da se taj stav promenio ( nikad nije na odmet desetak fpsa na "poklon") ... Tesko da ce sad neka kartica postati popularna a da nema bar 20% lufta;)...
Sto si sam rekao , zasto uzeti tortu bez slaga.

Poslednja izmena:
@Nedjo
Ja nisam ni rekao da cu da kupim da je zadrzim.Ono sto mene interesuje je druzenje sa hw-om tj grafickim kartama gde sticem iskustvo svaki put testirajuci iste..Takodje ne razmisljam ni o GTX 460 ni najmanje.
By the way,nikad i nisam i necu uzeti graficku iz srednjeg segmenta jer me to apsolutno ne zanima.
@Dule
Zaboravljas da su se vremena promenila.Nekada ljude nije interesovao OC dok danas vec vecina korisnika trazi sto vece performanse iz svojih grafickih karti tako da ako Barts bude skuplji od GTX 460 a sporiji recimo od nekih OC edicija sta mislis sta ce se pre prodavati?Sam oc potencijal i skaliranje je itekako danas poznato i najobicnijem useru i jedna je od glavnih stavki mozda cak i presudnih kada se kupuje kartica.Dovoljno je samo da se pogleda tema GTX 460 i sve ce biti jasno.. (Inace ne glorifikujem ovu kartu ali je dobar proizvod sa razlogom)
Sto se tice potencijala izmedju rv770 i rv790 nije bilo bas prevelike razlike i sve je zavisilo od primerka do primerka kao i do samog volt modovanja.
Za seriju 6xxx sam izneo neko zapazanje i ogradio se sta moze da se desi sto ne mora da ima nikakve veze niti ja to mogu da znam,daleko bilo.
P.S.ATI 4870 je stekla popularnost jer je GTX 280 bio dosta skuplji..Da je bio pristupacniji nebi je nigde ni bilo..Uglavnom to si i sam rekao.

Poslednja izmena:
Zaboravljas da su se vremena promenila.Nekada ljude nije interesovao OC dok danas vec vecina korisnika trazi sto vece performanse iz svojih grafickih karti tako da ako Barts bude skuplji od GTX 460 a sporiji recimo od nekih OC edicija sta mislis sta ce se pre prodavati?

Vremena se nisu toliko promenila, i dalje najveci procenat korisnika ne overklokuje ni procesor, a posebno ne graficku kartu. Sto se tice toga sta je isplativije, sacekajmo par dana da vidimo sta Barts moze i koliko ce kostati. Bio bih iznenadjen da ima losiji perf/$ od NV ponude u tom segmentu, iako pretpostavljam kakav ce biti odgovor NV.

Sam oc potencijal i skaliranje je itekako danas poznato i najobicnijem useru i jedna je od glavnih stavki mozda cak i presudnih kada se kupuje kartica.Dovoljno je samo da se pogleda tema GTX 460 i sve ce biti jasno.. (Inace ne glorifikujem ovu kartu ali je dobar proizvod sa razlogom)

Ako smatras da je prosecan posetilac Benchmark foruma najobicniji user, onda si u pravu :)

Sto se tice potencijala izmedju rv770 i rv790 nije bilo bas prevelike razlike i sve je zavisilo od primerka do primerka kao i do samog volt modovanja.

Pogledaj malo prosecan OC na HWBotu, na primer, pre nego se zadrzis na ovoj tvrdnji. ;)

P.S.ATI 4870 je stekla popularnost jer je GTX 280 bio dosta skuplji..Da je bio pristupacniji nebi je nigde ni bilo..Uglavnom to si i sam rekao.

Ovo sto si rekao samo potvrdjuje moje tvrdnje :)

Da pojasnim, korisnik prvo gleda da li karta ima dovoljne performanse za ono sto je njemu potrebno, i eliminise sve slabije. Onda gleda cenu i eliminise preskupe, tj one koje ne moze/ne zeli da plati. Od onoga sto je ostalo pogleda koja daje najbolji odnos cene/perf, eventualno razmisli o dodatnim mogucnostima (OC potencijal, CUDA, PhysX, Eyefinity) i donese odluku. Mislis li da to nije dobar redosled razmisljanja?

Vremena se nisu toliko promenila, i dalje najveci procenat korisnika ne overklokuje ni procesor, a posebno ne graficku kartu. Sto se tice toga sta je isplativije, sacekajmo par dana da vidimo sta Barts moze i koliko ce kostati. Bio bih iznenadjen da ima losiji perf/$ od NV ponude u tom segmentu, iako pretpostavljam kakav ce biti odgovor NV.

Nisam bas siguran u to jer pratim vec dugo vremena i interesovanja su se povecala daleko vise nego sto tvrdis.Sada i najmanje upuceni useri u OC zele da se sa tim pozabave pa traze pomoc na raznorazne nacine.

Naravno da cemo da sacekamo da se Barts pojavi.Verujem da ce biti konkurentan samo je pitanje koliko?!

Ako smatras da je prosecan posetilac Benchmark foruma najobicniji user, onda si u pravu :)
Pa od prilike moze se reci da je tako..

Pogledaj malo prosecan OC na HWBotu, na primer, pre nego se zadrzis na ovoj tvrdnji. ;)

Nisam rekao da nema razlike ali ne da su tako i drasticne,ako vec pricamo o OC potenicijalu uzmimo u obzir stock postavke..

Ovo sto si rekao samo potvrdjuje moje tvrdnje :)

Da pojasnim, korisnik prvo gleda da li karta ima dovoljne performanse za ono sto je njemu potrebno, i eliminise sve slabije. Onda gleda cenu i eliminise preskupe, tj one koje ne moze/ne zeli da plati. Od onoga sto je ostalo pogleda koja daje najbolji odnos cene/perf, eventualno razmisli o dodatnim mogucnostima (OC potencijal, CUDA, PhysX, Eyefinity) i donese odluku. Mislis li da to nije dobar redosled razmisljanja?

Stoji to sta korisnik gleda zato i jesu klasifikovani kao obicni useri koji kupuju sirove performanse shodno svom dzepu .Meni je taj detalj jasan.
Redosled je dobar samo sto ja mislim da se evolucija razmisljanja usera po malo pomerila u odnosu na stecene informacije i odredjenu edukaciju koju su stekli putem raznih sajtova kao sto je recimo benchmark forum..
Iz toga proiziliazi da se gledaju i razni drugi detalji pa se odluka donosi na osnovu svega toga a to ukljucuje (kvalitet,hladjenje,skaliranje,oc potencijal i ono sto si i sam nabrojao)
Jedan od razloga zasto je GTX 460 popularan i jeste zato sto ima te odredjene osobine koje su ljudi iskusili pa se cak i kupuju skuplji non referentni modeli a da pri tom zaobidju konkurenciju..

Da pojasnim, korisnik prvo gleda da li karta ima dovoljne performanse za ono sto je njemu potrebno, i eliminise sve slabije. Onda gleda cenu i eliminise preskupe, tj one koje ne moze/ne zeli da plati. Od onoga sto je ostalo pogleda koja daje najbolji odnos cene/perf, eventualno razmisli o dodatnim mogucnostima (OC potencijal, CUDA, PhysX, Eyefinity) i donese odluku.

Ovo bi trebao biti uvod u prvi "vodic za kupovinu grafe ", koji ce se nekad negde mozda i odstampati.:D

Poslednja izmena:
Nisam bas siguran u to jer pratim vec dugo vremena i interesovanja su se povecala daleko vise nego sto tvrdis.Sada i najmanje upuceni useri u OC zele da se sa tim pozabave pa traze pomoc na raznorazne nacine.

Interesovanje za OC se jeste povecalo, ali i dalje najveci broj korisnika ne overklokuje svoje racunare.

Naravno da cemo da sacekamo da se Barts pojavi.Verujem da ce biti konkurentan samo je pitanje koliko?!

Po mom skromnom misljenju, dovoljno da bude smatran boljom kupovinom. AMD sigurno nece dozvoliti da se karta ne prodaje, a lufta za spustanje cena ce imati koliko hoces.

Pa od prilike moze se reci da je tako..

Na zalost, daleko je to od realnosti :(

Nisam rekao da nema razlike ali ne da su tako i drasticne,ako vec pricamo o OC potenicijalu uzmimo u obzir stock postavke..

RV790 se u proseku na vodi klokovao u proseku koliko RV770 na LN2... licno bih to nazvao veoma znacajnom razlikom ;) Na vazduhu je razlika ~150MHz.

Iz toga proiziliazi da se gledaju i razni drugi detalji pa se odluka donosi na osnovu svega toga a to ukljucuje (kvalitet,hladjenje,skaliranje,oc potencijal i ono sto si i sam nabrojao)

Da, ukoliko se slozimo da je stalni posetilac Bench foruma prosecan korisnik. Po mom misljenju (i iskustvu) to jednostavno nije slucaj.

Ovo bi trebao biti uvod u prvi "vodic za kupovinu grafe ", koji ce se nekad negde mozda i odstampati.:D

;)

da ne ulazim u predugacko repliciranje, samo cu kratko da istaknem dve bitne stvari iz ugla nekoga ko je u ovoj prici vise od 10 godina i ko je imao prilike da bude prisutan u svim relevantnim IT sferama: krajnje-korisnickoj, medijskoj i vendorskoj:

1.Overklokovanje je sve manje bitno!
2. prosecan clan Bench foruma ni priblizno ne predstavlja kupca IT opreme, kako globalno, tako i lokalno!

Da ovo gore nije tacno, ne bi Intel maltene gasio o/c mogucnosti najmasovnije prodavanog hardvera i svi bi kupovali samoHighEnd hardver!

Prodaja grafickih ispod 100 evra jei dalje 90% ukupne prodaje na domacem trzistu, bas kao i podaja najsirmasnijih maticnih ploca koje ni hardverski ni softverski ne mogu da obezbede ni pristojan overklok!

Interesovanje za OC se jeste povecalo, ali i dalje najveci broj korisnika ne overklokuje svoje racunare.

Da ne teramo mak na konac napomenucu da se taj broj povecava i da je to bitna stavka koja ce uticati na dalji razvoj i razmisljanje korisnika.

Po mom skromnom misljenju, dovoljno da bude smatran boljom kupovinom. AMD sigurno nece dozvoliti da se karta ne prodaje, a lufta za spustanje cena ce imati koliko hoces.

Boljom kupovinom ce biti smatran jedino ako se postavi dovoljno konkurentan i pruzi vise od druge strane.Ako bude istih performansi i slicne cene presudice detalji koje sam vec opisao.
Inace da sam sebi nebi uskakao (ti ne ja :) ) u grlo napomenucu da i nVidia nece dozvoliti da taj segment izgubi pa ce ici na to da ide i sa malim minusom zarad opstanke te grane.I sam si to rekao.

Na zalost, daleko je to od realnosti :(

Znaci prosecan posetilac benchmar foruma je i power user?Hm..Kad si vec izvlacio statistiku za korisnike koje oc-uju i ne oc-uju masine podvuci crtu i ovde pa vidi koliko upucenih ljudi ima i koji je nivo znanja na forumu.
Istina je da se to pomera sto je dobra stvar.

RV790 se u proseku na vodi klokovao u proseku koliko RV770 na LN2... licno bih to nazvao veoma znacajnom razlikom ;) Na vazduhu je razlika ~150MHz.
Rv770 se klokovao oko 80-100 Mhz zavisno od primerka dok je Rv790 isao nesto vise a to vise je isto zavisilo od primerka do kloka od 150 Mhz koji ti pominjes.Ja sam opet rekao zadrzimo se na stock podesavanjima bez volt modovanja.
No podvucemo crtu i ovde,malo se mimoilazimo ali tu smo negde na pola puta;)

Da, ukoliko se slozimo da je stalni posetilac Bench foruma prosecan korisnik. Po mom misljenju (i iskustvu) to jednostavno nije slucaj.
;)

'Ajde da razgranicimo sta je stalni posetilac od redovnog clana foruma.
Posetilac je i onaj koji cita a mozda cak i ne ucestvuje..Da li je vise takvih ili onih koji su prisutni na benchu???
Odgovor sam i gore dao za prosecnog usera..
Mislim da je malo teze sve zajedno strpati u isti kos jer se nivo upucenosti da ne kazem znanja i iskustva drasticno razlikuje..
Ovde je moguce da se definitivno nismo razumeli..

P.S.Mnogo smo se raspisali,daj da stavimo tacku i ne idemo vise u off,vidis da se i Nedjo ljuti ;)

Poslednja izmena:
da ne ulazim u predugacko repliciranje, samo cu kratko da istaknem dve bitne stvari iz ugla nekoga ko je u ovoj prici vise od 10 godina i ko je imao prilike da bude prisutan u svim relevantnim IT sferama: krajnje-korisnickoj, medijskoj i vendorskoj:
1.Overklokovanje je sve manje bitno!

Netacno,sve vise ce biti bitno pogotovu na nasem trzistu jer ce se iz jeftinijeg harvera traziti sto bolje performanse jer shodno tome narod vise nema para da upgraduje tako cesto masine=>globalna kriza;)
(GTX 460 rules=>OC potencijal,skaliranje,pih,milina :D )

2. prosecan clan Bench foruma ni priblizno ne predstavlja kupca IT opreme, kako globalno, tako i lokalno!

Niko nije ni govorio o clanovima bencha striktno vec se to odnosilo na siri pojam,u globalu na sve.I oni koji citaju,i oni koji ucestvuju.Bar sam ja to tako shvatio.

Da ovo gore nije tacno, ne bi Intel maltene gasio o/c mogucnosti najmasovnije prodavanog hardvera i svi bi kupovali samoHighEnd hardver!

Upravo zbog toga je i napravio taj potez da bi se Extreme edicije vise prodavale.
Ljudi su sa stock quad-ovima postizali i vece rezultate od extreme serija za svaki dan!

Prodaja grafickih ispod 100 evra jei dalje 90% ukupne prodaje na domacem trzistu, bas kao i podaja najsirmasnijih maticnih ploca koje ni hardverski ni softverski ne mogu da obezbede ni pristojan overklok!

Ovo je na zalost tacno.Sta ces,situacija je takva i naord nema para.
Samo ATI 5750 spada recimo u tu klasu do 100 eur pa se ipak dobro OC-uje i podize nivo performansi a danasnja i obicna ploca omogucava oc.
Nekad je bilo drugacije pa je trebala prava hi end ploca za neki oc.
Diskutabilno je sta je pristojan OC.Nekom je i najmanji pomak bitan.

Poslednja izmena:
Da ne teramo mak na konac napomenucu da se taj broj povecava i da je to bitna stavka koja ce uticati na dalji razvoj i razmisljanje korisnika.

Pazi kada se uopste ne slazem... ali to vec sada ima veze i sa globalnim trendovima... desktop za xy godina(5, 10) nece biti primarni racunar za 99% korisnika. Samim tim ce se i vaznost OC smanjivati.

Inace da sam sebi nebi uskakao (ti ne ja :) ) u grlo napomenucu da i nVidia nece dozvoliti da taj segment izgubi pa ce ici na to da ide i sa malim minusom zarad opstanke te grane.I sam si to rekao.

Naravno da se slazem, to govorim od trenutka predstavljanja GTX460... ali cenu mozes snizavati do odredjene granice. Za AMD je ta granica na mnogo nizem nivou ;)

Znaci prosecan posetilac benchmar foruma...

Ima na benchu naravno i ljudi koji se slabije razumeju u racunare/IT tehnologije, i to je super, jer ovakav forum mora da ima i edukativnu ulogu. Ono sto je sigurno je da je broj poznavalaca procentualno daleko veci nego na drugim mestima.

...malo se mimoilazimo ali tu smo negde na pola puta;)

Malo vise se razmimoilazimo. :) Jednostavno, kako god okrenes, RV790 se u proseku daleko vise kolokovao u odnosu na RV770.

P.S.Mnogo smo se raspisali,daj da stavimo tacku i ne idemo vise u off,vidis da se i Nedjo ljuti ;)

Koliko vidim, Nedjo i ja se slazemo po ovom pitanju... verovatno zato sto imamo uvid u neke ozbiljnije i obimnije podatke ;)

Pazi kada se uopste ne slazem... ali to vec sada ima veze i sa globalnim trendovima... desktop za xy godina(5, 10) nece biti primarni racunar za 99% korisnika. Samim tim ce se i vaznost OC smanjivati.

Odlazis daleko in the future..Sta ce biti to niko ne zna.Znamo sta se trenutno desava a trenutno se interesovanja pomeraju..

Naravno da se slazem, to govorim od trenutka predstavljanja GTX460... ali cenu mozes snizavati do odredjene granice. Za AMD je ta granica na mnogo nizem nivou ;)

Ok.Ovde se slazem,tacno je sve to..

Ima na benchu naravno i ljudi koji se slabije razumeju u racunare/IT tehnologije, i to je super, jer ovakav forum mora da ima i edukativnu ulogu. Ono sto je sigurno je da je broj poznavalaca procentualno daleko veci nego na drugim mestima.

Za druga mesta ne znam,mozda malo povrsno pa se mogu sloziti da je tako..
Svakako je ozbiljan forum..

Malo vise se razmimoilazimo. :) Jednostavno, kako god okrenes, RV790 se u proseku daleko vise kolokovao u odnosu na RV770.

Ok nek bude.Klokovao se jeste ali to daleko mi zapada za oko.Moje iskustvo govori drugacije mada ja sam samo sitna riba u moru plavom :p

Koliko vidim, Nedjo i ja se slazemo po ovom pitanju... verovatno zato sto imamo uvid u neke ozbiljnije i obimnije podatke ;)

Strasni ste obojica:p Ja to onako laicki sa vama pa ako ubodem ubo sam:d
Salu na stranu da ne gusimo dalje,ja bih priveo ovo kraju..Pozz.

Ne verujem da ce se neko usuditi i smanjiti prosecan OC potencijal koji je danas za grafe ~20%. To bi svi odma osudili... a los glas se daleko cuje . Ispalo bi na kraju sa "lose se klokuje karta" na "losa karta ";)

Ne znam samo koji mozak bi tako rezonovao i ko garantuje 20%?
Bitno je da kartica u startu dobro radi, a sve preko toga je bonus koji neko koristi neko ne.

Ne znam samo koji mozak bi tako rezonovao i ko garantuje 20%?
Bitno je da kartica u startu dobro radi, a sve preko toga je bonus koji neko koristi neko ne.
Moj mozak tako rezonuje:).
Vecina 40nm kartica ide ~20%, tako da to ocekujem i od ovih.
...Ja koristim OC i to ~25%...da ne koristim neke igre bi mi isle na 35fpsa, a ne kao sad 45fpsa. Greota bi bilo da ne mogu da OC i zato cu gledati da ovu mocnu 4770 nasledi karta koja isto ima takav boost... a i klokom dostize i dosta skuplje karte;). (Npr. 4770 stize GTX260 i 4780)
I ne garantuje niko kolko moze OC, al zato postoje recenzije kartica i ovakvi forumi...tako da se faktor srece povecava;)....

Poslednja izmena:
Uzgred, zar je tesko poverovati da ce neko da radi sa gubitkom da bi odrzao trzisni udeo? To je jedino sto NV preostaje sa ovoliko nekonkurentnom ponudom (ako su brojke tacne, Barts je manji od GF106 za nekih 20, a brzi 60+%).

Ne radi se samo o odrzanju trzisnog udela, Nv mora da odrzi i partnere uz sebe i u zivotu, makar po cenu sopstvenog profita.

lammasu: "R&D se ne dodaje na cenu karte, nego se oduzima od profita"
Molio bih clanove da se skoncentrisu pre pisanja postova:D

:d
Ja sam sve lepo napisao, sto ti ponovo ne razumes sta ja pisem je tvoj manjak koncetracije, ne moj.

Edit: Sad sam video da si zapravo sklopio recenicu kako tebi odgovara, a ne kako sam ja rekao.
Ajde odrasti mali veseljace;)

Poslednja izmena:
hehe, Theo i dalje pise Southern Islands!
Verovatno zato sto je Charlie prvi napisao da se generacija zapravo zove Northern Islands

:)

@lammasu
E da, sto se tice R&D-a, on se ne dodaje u cenu same karte, vec od profita koji ostvaruje Fermi u ovom slucaju na svim trzistima (OEM, retail, workstation, HPC) odbija se R&D.
Proizvod prodajes po najboljoj ceni koju mozes da izvuces tako da prodas sve sto proizvedes (gomilanje je losa stvar) i ostvarujes profit ukoliko je ta cena veca od proizvodnje. Onda lepo od tog profita odbijes R&D i ostale troskove i tek onda mozes da kazes da li si sa tim proizvodom ostvario profit.

evo ovo je citat, ja sam mislio da sve to skratim, ali ocigledno mora ovako.
Dakle koncentracija ti je potrebna pre svega. Ti tvrdis da se R&D oduzima posle prodaje proizvoda od profita. Ja i dalje nekako pokusavam da te navedem na razmisljane i pitam te po cemu se razlikuju R&D troskovi i cena cipa kod TMSC-a po pitanju profita kompanije. R&D troskovi su varijabilni ako se gledaju po jednom GPU, i sto je veci broj prodatih gpu-a, to su ti troskovi manji po jednom gpu. Ali ti troskovi moraju da se nekako uracunaju u cenu kartice. Recimo ako su za gt200 bili 400 mil. $, i naprave procenu da ce prodati 50 mil. gtx280, gtx260 kartica ti troskovi ce biti 8$ po cipu. Dakle ti troskovi moraju da se ukalkulisu, e sad koliko su oni dobro procenili broj prodatih kartica, i koliko se kartica prodalo, od toga ce zavisiti koliko ce kompanija zaraditi manje ili vise od projektovanog. Ukratko razlika izmedju R&D troskova i ostalih je samo u tome sto oni unapred ne znaju koliko ce R&D da ih kosta po prodatoj kartici, vec procenjuju, a ostali troskovi su poznati i nalaze se na fakturi koju im isporucuju TMSC i ostali.
E sad to sto kad se ovako laicki pogleda sa strane izgleda kao da sa profitom gt200 razvijaju gf100, to je neka druga prica.

Poslednja izmena:
R&D je takodje u principu fiksni trosak, tj po okoncanju razvoja znaju koliko je trajao, koliko je inzenjera radilo, koliko je otislo na njihove plate i slicno. Da bi krenuli da otplacuju taj trosak moraju jos da proizvedu cip i da ga prodaju, a brzina kojom ce to raditi zavisi od margine sa kojom mogu da ga prodaju AIB partneru (ili sada i krajnjem kupcu). Sto je proizvod konkurentniji, brze ce otplatiti te troskove.

Inace, maloprodajna cena kartice nema nikakve veze ni sa njenom proizvodnom cenom ni sa troskovima R&D, vec sa time koliko su kupci spremni da je plate, a to je opet direktno povezano sa stanjem na trzistu.

Cini mi se da NV ceka nekoliko veoma teskih kvartala, a moguce i stalno poslovanje u minusu, makar do pojave 28nm cipova negde na jesen naredne godine.

Pa ja sam to i rekao. R&D jesu fiksni troskovi, ali su varijabilni ako se racunaju po jednoj prodatoj kartici, i zavise od broja prodatih kartica.

U principu da, samo sto bih ja rekao da je to fiksni trosak koji je placen unapred, a brzina otplate zavisi od broja prodatih cipova (sada i kartica) i margina na njima. Tek kada je on vracen, kompanija pocinje da zaradjuje.

Problem za NV sa ovom generacijom je sto su mnogo zakasnili, i trziste im je prilicno suzeno - AMD je verovatno prodao 20+ miliona Evergreen cipova, i uz to dolazi nova generacija, koja ce doneti jos bolji perf/mm2, sto znaci da ce moci da se prodaje za manje novca ukoliko bude trebalo.

Danas GTX 460 Cyclone - 16.5K din :smoke:
A Palit 15.9
Tesko da ce AMD dati nesto povoljnije od ovoga i iskreno vec sada me svrbi uzasno da otrcim u Nuklearku po jedan Cyclone :D
Ali ipak cu se strpiti da dodje i taj Barts launch pa da vidimo...

Ja cekam da se cyclone pojavi negde po toj ceni al' da nije web shop.

Pa ja sam to i rekao. R&D jesu fiksni troskovi, ali su varijabilni ako se racunaju po jednoj prodatoj kartici, i zavise od broja prodatih kartica.

Vidi, ono sto je Carli racunao jeste koliko karta kosta fizicki da se proizvede!
Sto se tice predvidjanja kretanja trzista i to rade timovi ljudi koji su specijalizovani za to.
Medjutim, stvarni svet je jako komplesan i uzasno je tesko odraditi to o cemu ti pricas, cist primer je bas gt200. Kada je izbacen gtx280 je kostao 650$, posto su napravili projekciju trzista da mogu po toj ceni da ga rasprodaju, posle izbacivanja hd4870 pao je na 450$ za jedan dan prakticno. To je 200$ manje od zeljenog profita. Sa druge strane (kao sto sam vec napisao) Nv prodaje svoje cipove i na drugim trzistima, ne samo retail, a njihove margine su tek velika nepoznanica za nas.

Sa druge strane, tako kako ti mislis se radi npr u namenskoj avio industriji. Recimo da lovac kosta drzavu npr 60m$ ukoliko naruce 200 komada, dok ako naruce 300 cena je 45m$ npr. Ali ovde govorimo o jednom dosta zatvorenom sistemu, a i sam proizvod se prodaje u "malim" serijama.

Jos jednom sto se tice R&D-a Dule se lepo izrazio, to je fiksni trosak, koji moras nadoknaditi profitom, tek kad to uradis mozes da pricas o isplativosti serije.

Edit: Ok, verujem ti da si hteo da skratis tekst, ali na forumu nije pristojno editovati recenice. Ono sto je u redu jeste da izvojis tacno onaj deo teksta na koji repliciras, ali ne i da ga sklapas kako ti mislis da je zgodno.

Poslednja izmena:
Danas GTX 460 Cyclone - 16.5K din :smoke:
A Palit 15.9
Tesko da ce AMD dati nesto povoljnije od ovoga i iskreno vec sada me svrbi uzasno da otrcim u Nuklearku po jedan Cyclone :D
Ali ipak cu se strpiti da dodje i taj Barts launch pa da vidimo...

Ako 6850 bude 2500din skuplji, a 30% brzi onda to jeste povoljnije :)
Svakako pad cena je lepa vest :wave:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno