Šta je novo?

Asus Eee PC - diskusija

nije mi ovaj test nesto ubjedljiv :p "Nepostojeca vidljivost na dnevnom svijetlu", nije nego :d

nešto nisam primetio loše osvetljenje ekrana (Eee 901), ja ga držim na 3-4 crtice podešavanje u toku dana, noću čak smanjim na 2 i sve se olično vidi, to je na skali od 15 :) nisam ga baš probao na sunčevoj svetlosti, ali pretpostavljam da ne bih imao problema, s obzirom da je mat ekran, a ne glare...

:wave:

xux... bolna tačka po letnjem sunčanom danu. ona slikica sa cicom u bikiniju na plaži je definitivno fatamorgana. opet, u ovo doba godine, bez ikakvih problema radim napolju po dnevnom suncu, a da pri tom uopšte ne držim brightness na maximumu. uveče mi je brightness na jednoj do dve crtice.

sve je ok dok ti sunce nije direkt iznad glave (leti), čim je malo pod uglom (proleće, jesen, zima) nema nikakvih problema. ipak je ovo mat ekran.

ljudi, kako se 701 i 900,901 ponasaju na otvorenom prostoru posto vidim na sajtovima da je prakticno neupotrebljiv zbog loseg osvetljenja monitora. Koliko je lose?:smoke:

Ne znam gde si to procitao ali 701 ima izvanredan ekran i vidi se solidno i u sred leta na adi. To je cinjenica jer sam gledao predavanja i ucio u pauzama posle plivanja (i dobio 10tku na ispitu). To je test koji ne verujem da je iko drugi radio :smoke:

Doduse, priznajem, umesto da dignem brightness na max na suncu, drzao sam ga na prvom stupnju iznad minimuma (iz cisto ekonomicnih razloga) i radio sam u mini senci koju mi je pravila majica okacena na bicikl.

pa postavio sam ti link, pogledaj malo bolje :smoke:

Ma video sam ali prosto ne mogu da verujem u to sto sam procitao. Jer mi eeepc svakako nije prvi laptop koji imam, ali je definitivno najbolji do sada "pod suncem"... Zato mi nikako nije jasno sta su oni to tamo uradili sirotom eeepciju pa su imali tako lose iskustvo? Ili bolje receno, kakav li su oni laptop imali a da je bio bolji od ovoga pod vedrim nebom?

Edit: Ma uostalom probaj druze pa ces videti sta ti pricam. Idi do prodavnice u toku suncanog dana i zamoli prodavca da ti ga demonstrira pod suncem i videces o cemu pricam.

Poslednja izmena:
Ovaj test je los prevod sa engleskog jezika. Ovo oko vidljivosti ekrana nije jedina nebuloza, malo iznad je kuknjava na vertikalnu rezoluciju od 600 tacaka pa veliki deo sajta odsece. :) Mogu da potvrdim da je ekran na modelu 701 odlican drugi se na zalost kod nas ne mogu naci po povoljnoj ceni.

Inace na zapadu je model 900 pravi hit. Na svim testovima rezultati celerona 900 u punoj brzinu, na 701 je smanjen klok , gotovo su jednaki sa Atomom a kako je i potrosnja gotovo jednaka nema potrebe kupovati skuplji 901 jer se za isti novac dobije
20G i Windows Xp.

Acer na koga se kod nas ljudi loze ni u jednom parametru ne moze da parira Asusu 900
ili 901 ko koji voli.
Wind ne treba ni spominjati , sam Msi je posredno priznao gresku jer je izbacio model sa 8,9 ekranom. 10 je jednostavno precenjena.

Poslednja izmena:
Acer na koga se kod nas ljudi loze ni u jednom parametru ne moze da parira Asusu 900
ili 901 ko koji voli.
Wind ne treba ni spominjati , sam Msi je posredno priznao gresku jer je izbacio model sa 8,9 ekranom. 10 je jednostavno precenjena.

Uh,svasta ti naprica..Ni za asus ni za wind nisi u pravu ali ajde.
Acer je bolji od asus-a 900 kao i od 901 i ne da moze da parira vec dobijes vise za cak isto ili malo manje para
a sto se tiche winda 10-ku su ti mozda precenio a i siguran sam da nisi bas ni upucen da MSI ne prodaje wind pod istim imenom u celom svetu i da imas jako mnogo varijacija sa slicnim komponentama i slicnim performansama sa razlicitim imenima za koje je MSI dao licence.Kada govorimo o manjim modelima winda MSI je samo obogatio ponudu a ne priznao gresku i u citavu netbook prichu krenuo je sa najacim modelom a za kasnije je bilo planirano izbacivanje slabijih modela pre svega zbog manje cene a zatim i linuxa kao manje zahtevnog systema.Ko zna,mozda je cika Gates ponovo umesao svoje prste..teorija zavere,sta ces..

Umalo da zaboravim..Msi je izbacio i wind u crvenoj boji:shock:
Sta to znachi:sceptic:Da su neposredno priznali da se wind lose prodaje
u rusiji i kini :p

Poslednja izmena:
Ja sam čuo da je na istoku Jugo mnogo popularan i da po svim testovima može da parira Golfu na koji se kod nas ljudi lože. Pa ako neko hoće da se menja neka me kontaktira...

Šalu na stranu, krajnje su neozibljne rekla kazala priče o tome kako se ljudi lože na "zapadu" i kako je 900 hit, a sve ostalo gluposti kada se i msi wind prodaje bolje od očekivanja, a Acer je zahvaljujući Aspire One dospeo na prvo mesto po svetskom udelu u udelu prenosnih računara.

Nikako ne želim da potcenim uticaj Asusa bez koga verovatno sve ovo ne bi bilo moguće, niti želim da kažem da Asus nema mnoooogooo bolju zajednicu od Aspire-a sa mnogo više sajtova posvećnih EEE seriji.

Samo mislim da bi bilo mnogo korisnija diskusija za sve vlasnike bilo kog netbook-a kada bi više delili svoja iskustva kako sa podešavanjima tako i sa aplikacijama koje smo instalirali.

Uh,svasta ti naprica..Ni za asus ni za wind nisi u pravu ali ajde.
Acer je bolji od asus-a 900 kao i od 901 i ne da moze da parira vec dobijes vise za cak isto ili malo manje para

Hajde ako te ne mrzi malo argumentuj ovo sto si izjavio. U cemu je tacno bolji?

e moj Darko, kada sam bio u Subotici u prodavnici da pogledam prodavac jedva da je hteo da pokaze netbook(u mom slucaju hteo sam da pogledam wind koji je bio zatvoren u izlogu), kada ga je izvukao iz izloga na moje pitanje da ga ukljuci rekao je da kada ga kupim onda ce on to da podesi kako treba(na vecinu pitanja odgovorio je TREBALO BI DA MOZE ili NISAM SIGURAN).Sto se tice tog jedinog prodavca tada, nisam imao nikakvu sumnju da nema pojma o lapicu pa zato i postavljam pitanje? :smoke:

@Darko
Mrzi me ali..
Uz svo duzno postovanje prema asus-u kao zacetniku netbook price i jako dobrim proizvodima po mom misljenju oni su malo zaostali za konkurencijom sa novim modelima.Netbook trziste je toliko ujednaceno da se vrline i mane ovih uredjaja mogu glorifikovati ili zaboraviti samo zbog licnih afiniteta ka nekim kompanijama a kada se realno sagleda svi su isti ali svakom nesto nedostaje.
Zamerke MSI netbook-u su dimenzije i cinjenica da pokusava da bude notebook a ne netbook i da je najskuplji u citavoj prici.Opet Aceru i Asusu nesto drugo.A sta je to nesto drugo sada cemo da vidimo..
Po mom misljenju(i necu se uvrediti ako neko kaze drugacije i kada se navijaci jave da vredjaju i da mi kazu da lupam)najveca zamerka asus eee 900 je upravo procesor.Celeron mozda u ukupnim performansama daje malo bolje rezultate u odnosu na atom zbog cinjenice da atom ima nesto sto se zove redno(in order) izvrsavanje(execution) zbog cega dolazi do malog laga.Medjutim kao i uvek ako ne platis na mostu platis na cupriji.Za posledicu imamo povecano grejanje kao i enormnu potrosnju energije(baterije).Ako iskreno pricamo ovo u netbook sferi ne pije vodu.Malo bolje performanse za tako nesto je jednostavno los potez.
Sada da se vratimo na razlike imedju istih Acer(AA150) i (EEE901)Asus modela.
Prva moja zamerka asusu je politika da se u njih ne ugradjuje HDD.Mozda SSD mozes da bacas u vis ali ja ne vidim zasto bih to radio a prostor slobodan volim vise od bilo cega.Ono sto mi je jako interesantno je cinjenica da je asus sa 6 cell baterijom samo malo tezi od 3 cell varijante Acera.Why!
Sto se tiche ekrana acer ima glare ekran koji ne preferiram(ali koji je jako dobar) ali kada se pogleda da wind ima isto mat ekran kao i 901 a ima bolju sliku i zivlje boje opet me interesuje zasto.Napominjem da to nisu extremno primetne razlike u radu ali kada su jedan pored drugog primeti se.Jos me i zanima kada smo kod linux i windows verzija 901-ce zasto se u windows verziju ugradjuje manja kombinacija(4+8) a u linux veca(4+16)a i da SSD diskovi koji su ove vece vrednosti su poprilicno spori.Opet zasto?Kao sistemski SSD je boljeg kvaliteta a zbog cene su zakinuli na kvalitetu data diskova.Tastatura je sledeci problem na asusu.Iako je daleko od toga da je neupotrebljiva opet je manja nego na acer-u a istih su dimenzija.Zatim podrska za kartice na asusu je mnogo siromasnija.Asus ima 2 u 1 a acer 4 u 1(za formate pogledajte sami).
Asus je ubacio i n standard u wireless ali po mom misljenju vecina ljudi za prelazak sa b/g na n standard mora da izdvoji poprilicnu sumu novca tako da mislim da ova stavka nepotrebno podize cenu uredjaja.
Jos nesto sam zaboravio sigurno ali za kraj bih jos naveo da je podrska asus-a u Srbiji ocajna i da je njegova zastupljenost kod nas mizerna i da je ponuda skoro pa nikakva.I dalje najprodavaniji model asusa je 701 koji i dalje drzi cenu koja nije realna za ono sto nudi ali to cak i nema veze sa asus-om.MSI i Acer nude mnogo bolju podrsku korisnicima,msi pick up and return na kucnu adresu a za acer nisam siguran ali su postali poprilicno ozbiljni igraci i verujem da je njihov model cak i najprodavaniji na nasem trzistu.
Kada se sve sabere i oduzme nisam bas veliki fan acera a prema asusu sam porilicno ravnodusan iako sam veoma zadovoljan sa njihovim plocama(za razliku od mnogih) opet bih pre uzeo acera.

Ovo je samo moje misljenje i zao mi je sto sam uzurpirao temu da "kao" kudim asus a "kao" hvalim druge proizvodjace ali samo odgovaram na pitanje.I jos jednom napominjem da je Asus 901 jako dobar uredjaj koji ako neko uzme nece pogresiti.Ali po mom misljenju zbog svega sto sam naveo uzevsi u obzir cenu(koja je veca),podrsku(koja je uzasna),zastupljenost na trzistu(katastrofalna) kao i ono sto nude(iako acer nema BT) mislim da je acer bolji i JA bih pre odabrao Acer..

POZ

Poslednja izmena:
@pereee

Wind dolazi sa preistaliranim windows-om sa instalacijom do pola koju kupac treba da zavrsi i da izabere svoja podesavanja.Tako da se wind obicno ne pali da bi se pokazao iako bi bilo lepo da jedan takav model postoji za demonstraciju ali postoji rizik da ga nece prodati pa niko to ne radi.
Sta da radis.Na sajtu jedne BG firme je cak i pisalo da wind ima dial up modem pa nista od toga.

Poz

@__zevs__
A prozor trazi vise resursa a sa asusom dobija manji SSD sto je meni besmisleno ali njihova je firma nije moja..
Poz

Asus ima seriju sa HDD-om, to je valjda serija 1000HD ako se dobro sećam, ali ima i veće dimenzije i 10" ekran, mada sam i ja pre za 9" model, a čini mi se da je neko pominjao da se drugi SSD nalazi u slotu za expanziju, koji je moguće zameniti sa 1.8"HDD-om, što bi bilo odlično kasnije...

Ja nikad nisam ni razmatrao prozorsku verziju pa mi ne smeta, za mene taj model sa 12GB ne postoji ;)
I da, da neko ne misli da zagovaram pirateriju, moj netbook, ali stvarno, windowsa videti nece ;)

@Suicide_samurai

Ima hdd ali onda ide poredjenje winda i 1000HD

Poz

Poslednja izmena:
htedoh reći da se kod modela 901 i 900 drugi SSD nalazi u nekom slotu i da ih je moguće zameniti sa 1.8" HDD-om. Ovo sam negde pročitao, nemojte da me držite za reč ;)

@__zevs__
A prozor trazi vise resursa a sa asusom dobija manji SSD sto je meni besmisleno ali njihova je firma nije moja..
Poz

Prijatelju uz svo duzno postovanje ali meni je besmisleno ovo sto si ti napisao.
Cene KVALITETNIH SSD su astronomske tako da je ova varijanta sa "parcanjem"
prostora trenutno idealna. A sutra kad cena ssd bude prihvatljivija nista te ne sprecava da 2. spori ssd zamenis.
Naravno da win kosta, tako da su njegovu cenu kompenzovali kroz manji SSD a nama niko ne zabranjuje da uzmemo linux verizju.
Ono sto je opasna budalastina koju je asus uradio je, da je na trenutno isporucivom 901. izbacio ZIF konektor za HDD tako da nema "lakog" prelaska na HD verziju. Zastupljenost Asusa je katastrofalna na nasem trzistu kao i zastupljenost 1.8 HDD-ova tako da su ostali brendovi poprilicno u prednosti, ali je po meni Asus 901 trenutno najbolja kupovina.

@solim
Svakom po volji druze ali kao sto su drugi ostavili mogucnost da uzmes za 20-30 evra skuplju varijantu jer je to cena XP licence tako su mogli i oni.To je njihova politika a meni se ne svidja.Prvenstveno zato sto windows zahteva vise resursa a sada ja treba da se grcim sa prostorom.Naravno mogu uvek i da uzmem linux verziju pa da instaliram XP.Sta ces..svakom svoje.Ja volim HDD pa sam tako i izabrao.
Sto se tice toga sta je najbolja kupovina opet tvoj izbor.Ja sam rekao da je 901 sasvim dobar uredjaj i da neces pogresiti ako ga uzmes ali ja ga licno ne bih uzeo..
Poz

Inace na zapadu je model 900 pravi hit. Na svim testovima rezultati celerona 900 u punoj brzinu, na 701 je smanjen klok , gotovo su jednaki sa Atomom a kako je i potrosnja gotovo jednaka nema potrebe kupovati skuplji 901 jer se za isti novac dobije 20G i Windows Xp.
imam utisak da baterija na atomu ipak dosta duže traje.

btw, je l' moguće da su na ovom forumu sve teme "moj tata je jači od tvog tate?"

@solim
Naravno mogu uvek i da uzmem linux verziju pa da instaliram XP.Sta ces..svakom svoje.Ja volim HDD pa sam tako i izabrao.
Poz

Isto tako si mogao da uzmes 901. i da u njega stavis hard :)
Sad vec mrka kapa dok se ne nadje neko pametan da nam otkrije vodove na asusovom pci-ex :( Ili bar dok neko ne pocne da prodaje adaptere ili naci zifove pa lemiti na maticnu :wall:

@marcusnbg
Pre nego sto ospes Hate paljbu trebalo bi da procitas dobro ono sto te iritira. Post se odnosi na trziste razvijenih zapadnih zemalja Austrije i Nemacke , a ne na nase trziste gde se masovnije nudi samo model 4G surf koji inace ima realnu cenu, dok je taj isti model na zapadu tesko naci. Tamo se gotovo isljucivo u toj klasi nudi 4G.
Ocigledno da dobro ne poznasej Asusove modele jer si se uhvatio za 901 a ne spominjes povoljniji model 900A koji takodje ima procesor Atom i koji je nesto malo jeftiniji od Acera a Ima duplo vise memorije znaci 1024MB umesto 512 bolju kameru, Cvrscu i kvalitetniju izradu. Sam napominjes da je ekran kod Acera reflektujuci i da to ne volis ali je ipak bolji.

Uvek bi trebalo porediti slicne modele. Znaci Asus 900A sa Acer Aspire One A110L a to sto se tebi vise svidja klasican HD je tvoja stvar. Za mene je SD bolje resenje.

To sto je Asus odredio da Xp verzija modela 900 ima 12G a Linux 20G , po tebi u Asusu rade amteri i diletanti umesto da zaposle strucnjaka tvog tipa koji bi im dao za cas analizu trzista i ukazao gde grese. Tvrdnja da je Acer svetski lider na trzistu je najblaze receno smesna, Gde si to procitao mozda u Acerovom propagandnom biltenu.

Poznavanje trzista ti je nikakvo. Na pomen HD kod Asusa pominjes seriju 1000 jer ocigledno nisi cuo za model 904 HD koji ima Hard disk od 160 GB. Zamisli opet veci op Acerovog itd.

@Miglia

Opet ti svasta pricas..

Moji postovi.Pa kazem sledece..

Po mom misljenju(i necu se uvrediti ako neko kaze drugacije i kada se navijaci jave da vredjaju i da mi kazu da lupam)....

Ovo je samo moje misljenje....

I jos jednom napominjem da je Asus 901 jako dobar uredjaj koji ako neko uzme nece pogresiti...

Sto se tice toga sta je najbolja kupovina opet tvoj izbor.Ja sam rekao da je 901 sasvim dobar uredjaj i da neces pogresiti ako ga uzmes ali ja ga licno ne bih uzeo....

Nisam osipao Hate paljbu.Samo sam iznosio svoje misljenje.

15.000 za 701 nije realna cena.10k do 12k za 701 jeste realna cena.

Upoznat sam sa celom gamom asus proizvoda tako da znam vrlo dobro sta pricam..Ne zelim uopste da pricam o bilo kojim modelima koje samo na crtanom filmu mogu da vidim.Kada postanu deo stvarnog zivota a asus se seti da postoji ovde trziste pa mozemo da pricamo.

Acer ima bolji ekran iako je glare sto mi se po MOM LICNOM UKUSU ne svidja.

MENI se vise svidja HDD verzija.

Eno ti pogledaj temu vezano za AMD(ili bese ATI?) gde su ljudi iznosili misljenje o onom pajseru na celu kompanije pa i mnogi misle da je amater i diletant.Zasto ja to ne bih mogao da kazem za asus-ove ljude a NISAM i NE ZELIM.
Ne zelim da im radim analizu trzista niti da im dajem savete ali kao neko ko je deo njihove ciljne grupe tj. potencijalni kupac imam pravo na svoje misljenje i da kazem sta se meni ne svidja kod njihovih proizvoda.Da li sam rekao da su LOSI.NISAM.Da li bih nekome preporucio da ga uzme,DA!
DA LI BIH GA JA KUPIO?NEEEE!

Cak ni ne tvrdim da poznajem trziste zato ni ne shvatam cemu ono poznavanje trzista ti je nikakvo?!?Dobrooo.Acer i jeste najprodavaniji tvrdili tvoji ili njihovi izvestaji.Odnosom cena kvalitet su osvojili ovo trziste a ASUS ako se seti ikada da mozda uveze neki primerak ovde pa da se i proda osim 701-a.

Za kraj ajde izvukao sam ti highligt-e iz mojih postova da ne moras da citas ako ti citanje pretstavlja problem ili je mozda predugacak text da ga shvatis.***.Izvini.
Mojne spamujes,zivota ti.javi se ako imas nesto pametno da kazes a navijanje ostavi za neki drugi topic.
Jos jdenom naglasavam Asus eee pc 901(I ostali modeli) je JAKO DOBAR uredjaj i necete pogresiti ako ga uzmete.Ali ja ga licno ne bih izabrao jer mislim da slicni uredjaji nude vise.

Poz

Poslednja izmena:
Kome treba vise od onoga sto ima Asus 901 taj treba da kupi klasican laptop. Ne zagovaram Asusa nego ga navodim kao subnotebook karakteristika kakve su ocekivanje za tu klasu. Sve (uz sitne korekcije) manje od toga je nedovoljno, a sve vise od toga je za klasican laptop racunar.

Slazem se da su svu subnotebook racunari jos uvek precenjeni. Srecom, meni se ne zuri pa cu sacekati kada se cene svedu na pristojnu meru.

Slazem se da je n wireless Asusu manje-vise nepotrebna stvar, ali posto to ne utice mnogo na cenu, od tog ane boli glava. Vise bih pak voleo da ima a wireless, ali ako se ne varam, to se lako resava zamenom kartice u njemu. Takodje bi bilo bolje da je tastatura veca, koliko god dozvoljavaju njegove spoljne dimenzije.

Ono sto je potpuna besmislica u ovoj klasi su hard disk (kakav god) i glare ekran. hard disk je besmislen jer posao koji ovaj racunar treba da radi uopste ne zahteva mnogo prostora. To treba samo nezajazljivima, koji bi da kupe subnotebook jer je jeftin ali bi da imaju sve sto i najbolji laptopovi imaju.

Glare ekran na racunaru koji je prenosan je samo po sebi bezvezarija, jer vrlo cesto je problem gledati i u matirani ekran koji je znatno bolji za koriscenje napolju, a glare je tu prakticno neupotrebljiv.

Када ће одређени људи на овом подфоруму престати да уништавају теме намењене поједином моделу. Пре коју недељу смо били томе сведоци на теми о Aspire one, сада поново на теми о Еее. Доклен више!

Овде треба да се дискутује о Еее, да корисници размењују искуства, а не X је бољи од Y, јер ја тако мислим.

Ситуација на тржишту је јасна ко продаје највише и ко су лидери, све остало је беспредметна расправа.

@marcusnbg
Da zavrsimo polemiku koja nije ni trebala da bude vodjena, jer sam ja napisao o stanju na nekim drugim trzistima , dok ti pises o stanju na nasem i tu si dosta toga u pravu. Asus na domacem trzistu nema adekvatnu ponudu u segmentu ekrana velicine 8.9 inca.
Nudi se jedan model i to na kasicicu sa nerealno visokom cenom. Ko danas ovog trenutka hoce u Srbiji da kupi Netbook sa ekranom od 8.9 inca najbolji izbor ja Acer naravno u SD varijanti.

Da zanemarim ove sitne uvrede koji upucujes.

Vrh Dno