Šta je novo?

Asus Eee PC - diskusija

što se tiče igrica, vidim da niste čitali, ljudi teraju warcraft, wow, morrowind... ja sam za sada stavio samo nfs porsche (da se podsetim starih vremena) i naravno sve leti na max, stara je igrica :)

a u vezi baterije - meni to na slici izgleda kao da mnogo štrči i da se gubi osnovna prednost netbook-ova - kompaktnost. već ova baterija od 6600 mAh pravi malu izbočinu odozdo, ja tu veću jednostavno ne bih mogao da nosim..

:wave:

warcraft, wow, morrowind..., vidim da ide nfs undergraund2 i cmr4,
to je jedan od boljih razloga zbog cega planiram da uzmem ovu napravu pa zato i pitam. Za ssd i usb pitam zato sto je sada usb 8gb(3i gre, 300 pesama, 5 filmova divx tube, sta ces vise) oko 1800din pa mi velicina harda i nije toliko bitna(hdd 120gb vs ssd 12g). :smoke:

Ja sam vishe puta rekao, fali mu samo bolja grafika, odnosno nije ova losha nego intel driveri znaju da izbirljave i ne zele da pokrenu neku 3d aplikaciju iako je hardwareski kartica sposobna. Iskreno jedva chekam AMD reshenje na tom polju jer ATI integracija ce biti sigurno bolja od Intel-a ;)

cmr4 i underground 2 ne rade ni na mnogo jacim masinama, al eto, probajte, pa se uvjerite sami...

Wow! Koliko ta drzi i koliko je to para? :)
Videh je na ebayu covek ocekivao 65$ a vec je na 90.
Bice za to ok cena samo da prodje malko vremena :)
A sto se tice izgeda meni je SAVRSENA mnogo mi je bolja varijanta da lap bude malo iskosen nego produzen.
A sto se tice trajanja pa recimo sac metodom, pomnozi trenutno trajanje sa 1.8 :)

Ne svidjaju mi se ti modeli sa 3g-om. Dosta veca cena, a realno ja cu GPRS/EDGE/UMTS/HDSPA jako malo koristiti, samo kad je neophodno, a tad mogu da uposlim telefon koji vec imam (preko bt)...

nfs i cmr4,
da nisam video na you tube ne bih pomenuo(ne kazem da rade na maximumu, ali idu i to izgleda dobro). Konfiguracija ispunjava uslove pa kad smo kod toga da li ima razlike izmedju grafike winda i eee. Na sajtu pise za wind max64, a za eee max 256 mada zvuci neverovatno???:smoke:

meni Eee prijavljuje u "dxdiag" 128MB, dok automatski pozajmljuje samo 8MB, tj "system properties" prijavljuje 0.99GB RAM memorije.

koja je poenta igranja takvih igara na ovom računaru, za kraćenje vremena postoje manje prostorno i manje zahtevne igre koje su usput i mnogo zaraznije :) ja shvatam da vam je to za obično ku***nje :d

:wave:

nfs i cmr4,
da nisam video na you tube ne bih pomenuo(ne kazem da rade na maximumu, ali idu i to izgleda dobro). Konfiguracija ispunjava uslove pa kad smo kod toga da li ima razlike izmedju grafike winda i eee. Na sajtu pise za wind max64, a za eee max 256 mada zvuci neverovatno???:smoke:
gledao sam i ja danas neke klipove, i ni1 od ovih sto sam vidio nema pristojan framerate sa sve na low (GTA SA najvise varira izmedju 10 i 15FPS, isto i ostale, sem npr warcraft III). Ko sto rekose, ima boljih, a manje zahtjevnih igara.

BTW, upravo sam ubacio 2GB RAMa, jeste da xandros prepoznaje sam 1GB, ali zaista se osjeti kako poleti, nema kocenja kad se surfa iz FFa (ubacio sam FF3 :) ), sve radi sjajno (prvi utisci).

Ja sam vishe puta rekao, fali mu samo bolja grafika, odnosno nije ova losha nego intel driveri znaju da izbirljave i ne zele da pokrenu neku 3d aplikaciju iako je hardwareski kartica sposobna. Iskreno jedva chekam AMD reshenje na tom polju jer ATI integracija ce biti sigurno bolja od Intel-a ;)

Vidis, meni to nikako ne bi odgovaralo, jer iako je intel krsh on i dalje ima neuporedivo bolji drajver za linux nego bilo koji DAAMIT. Compiz fusion smara i cima sa video materijalom na ozbiljnom ATI-u, dok na staroj kilavoj intelovoj integrusi na Eeepcu leti. :)

Зашто је цена Eee PC900A тако ниска? Одгонетка :D:

The Eee PC celebrates its first year of existence

It's been a while that we've been saying that netbooks should be among the most affordable portable computer systems on the market. Well, it now looks like at least some systems vendors have adjusted the prices on several of their small-sized, low-power portable PCs, also known as netbooks. According to recent details, both ASUS and HP have lowered prices for their products of this type. In addition, the one system that started this entire netbook-mania, the Eee PC, has just seen its first year of existence.

Now, when you get right down to it, paying US$300 for a portable computer system that allows you to browse the Internet, both through a wired and a wireless connection, and playing some online audio and video files, seems like an attractive offer. Well, if you've been looking for your very own Atom-powered Eee PC netbook, this may be the best time to make a purchase. Just head on to Best Buy, where the Eee PC 900A has just been listed for $299, which will pretty much get you a basic netbook configuration, with 4GB of storage space on a solid state drive and a Linux operating system.

ASUS' decision of cutting the price for one of its Eee PC models might have something to do with the fact that the Eee PC brand has just turned one year old. It was precisely back in October 2007 that the 7-inch Eee PC 701 was released on the Taiwanese market, according to Laptop Magazine.

http://www.softpedia.com/reviews/wi...d-HP-Mini-Note-Prices-Drop-Review-95877.shtml

Vidis, meni to nikako ne bi odgovaralo, jer iako je intel krsh on i dalje ima neuporedivo bolji drajver za linux nego bilo koji DAAMIT. Compiz fusion smara i cima sa video materijalom na ozbiljnom ATI-u, dok na staroj kilavoj intelovoj integrusi na Eeepcu leti. :)
Зависи који Compiz Fusion и на којем дистроу ;). Мени је катастрофа видео ишао на Mandriva Linux One 2009 са укљученим Compiz Fusion-ом, али ево на Linux Mint-у иде глатко ;).

Imas odlicne opensource drajvere, jedino sto na njima 3d radi dosta sporije nego sa fglrx, ali opet verujem nekoliko puta brze nego na intelu :p

A i sredili su i ovi iz amd-a drajvere prilicno, ja ih vozim i nemam problema sa njima... Cak imaju i par prednosti u odnosu na nvidju koje meni znace (ako promenim kernel, radi 2D grafika pre reinstalacije kernela; mogu da instaliram drajvere i bez init 3)

Primetio sam da se ljudi zale na linux drivere, jeste da dok sam imao 9600pro, Beryl je radio sasvim korektno. ochigledno je intel reshio bolje driver za linux, ali za 3d pod windowsom se nije potrudio do kraja :type:

Poslednja izmena:
Imas odlicne opensource drajvere, jedino sto na njima 3d radi dosta sporije nego sa fglrx, ali opet verujem nekoliko puta brze nego na intelu :p

A i sredili su i ovi iz amd-a drajvere prilicno, ja ih vozim i nemam problema sa njima... Cak imaju i par prednosti u odnosu na nvidju koje meni znace (ako promenim kernel, radi 2D grafika pre reinstalacije kernela; mogu da instaliram drajvere i bez init 3)

Krv sam prop*sao i nisam uspeo da dignem open source drivere za ATI na novom ubuntu (na starom 7.04 sam uspeo i radilo je korektno). Jedini drajver na kome bilo kako radi compiz je XGL a sa njim nema nista od full screen videa. U stvari, zahvaljujuci zoom in funkciji ipak ima, ali to je vise hack nego sto je uzitak.

Ma bilo kako bilo, secam se samo kako je nevijida izmesta poletela na linuxu bez ikakvog cimanja... Sa sve naprednim podesavanjima i bez potrebe da se rucno cepidlaci xorg.conf :)

Zato ja ne volim taj ubuntu, sve im je na komplikovan nacin, ko u windowsu.
Na slackwareu se opensource drajveri aktiviraju tako sto se otvori /etc/X11/xorg.conf i u sekciji Device izmeni linija Driver u
Kod:
Driver      "radeon"

I to je to, jos ctrl+alt+backspace i eto rade opensource drajveri...
Inace AiGLX radi na ati drajverima od septembra prosle godine, mada stoji da imaju problema sa videom (u prozoru), full screen radi lepo...

Ali dosta je bil offtopica, ovo je tema o Asusu... ;)

Poslednja izmena:
moze, opet, pomoc, laiku oko nekih stvari... ??

1. Koliko upisa ima SSD, dal moram paziti sta stavljam na SSD a sta na dodatnu SDHC karticu?
2. Gledao sam uputstva oko pravljenja butabilnog USB-a. Dal brisati i kako, sakrivenu particiju postojeceg OS?
3. Dal wireless radi kako treba na XP-u?
4. Ako moze neki dodatni tutorial oko stavljanja XP-a gde sve radi
5. Dal stavljati skracenu verziju Xp-a ili redovnu? naravno, treba mi office, pdf, winamp, bs player,...

moze, opet, pomoc, laiku oko nekih stvari... ??
1. Koliko upisa ima SSD, dal moram paziti sta stavljam na SSD a sta na dodatnu SDHC karticu?
2. Gledao sam uputstva oko pravljenja butabilnog USB-a. Dal brisati i kako, sakrivenu particiju postojeceg OS?
3. Dal wireless radi kako treba na XP-u?
4. Ako moze neki dodatni tutorial oko stavljanja XP-a gde sve radi
5. Dal stavljati skracenu verziju Xp-a ili redovnu? naravno, treba mi office, pdf, winamp, bs player,...

1) ograničen broj upisa ne bi trebalo da te brine jer sumnjam da će ostatak hardvera izdržati duže od tog ssd-a. sasvim sigurno si miran tri do pet godina, naravno uz isključen page file u xp-u. istina ja xp koristim samo za amiga emulaciju, palm desktop i neke matore igre tipa colonization i hardwar, ali meni nlite-ovan xp (instaliran na gigabajtnoj particiji) radi bez page fajla i na originalnih 512 mb. pošto kapiram da ćeš ti koristiti samo xp, ugradi 2 giga, ugasi page file i ne brini za ssd.

2) prema uputstvu, vrlo lako. obiđi http://forum.eeeuser.com/ i http://wiki.eeeuser.com/ pa se dobro informiši. btw, kada instaliraš xp preko celog ssd-a skrivena particija se briše jer je ona skrivena za postojeći xandros, a ne i za novoinstalirani os

3) koliko sam video, jedino što ume da zeza je ethernet port, ali ima rešenje kako se taj bag prevazilazi. obiđi taj forum i tu wiki stranu. tamo se nalaze ogdovori na sva tvoja pitanja

4) na toj wiki strani su SVI tutorijali koji ti trebaju

5) ako želiš da ukineš xandros i preinstaliraš računar sa xp-om preko celog ssd-a nema potrebe da "kratiš" instalaciju. slobodno koristi full xp i sve će raditi kako valja

napokon pravi odgovor za pocetnika sa eee! HVALA!

stavio Xp preko DVD pisaca skinutog sa obicnog pc=a a povezao preko rack-a za hdd.
jednostavnije mi bilo nego praviti bootabilni usb.

napokon pravi odgovor za pocetnika sa eee! HVALA!

stavio Xp preko DVD pisaca skinutog sa obicnog pc=a a povezao preko rack-a za hdd.
jednostavnije mi bilo nego praviti bootabilni usb.

Одлична идеја :)

Dobar dan
Evo gledam cijene na it svetu, a u vezi sa ovim lapotopom, i tamo je navedena cijena od 158 evra, dok na sajtu te radnje pise 14.990 dinara.
Gdje je greska.

Za koliko se trenutno moze najjeftnije kupiti ova fina spravica.

Pozdrav

@kefalo81
Koliko ja znam bilo je u tempu 12k,da li ima jos uvek po toj ceni i da li ima uopste ne znam..
Poz

@duler
Sorry..
U metrou.lepo me je ispravio covek..
Poz

ljudi, kako se 701 i 900,901 ponasaju na otvorenom prostoru posto vidim na sajtovima da je prakticno neupotrebljiv zbog loseg osvetljenja monitora. Koliko je lose?:smoke:

na kojim sajtovima si to vidio? :-/ Daj linkove

mislio sam za eee 900, za 901 nisam nasao ovakav opis, a za 701 ima brdo opisa. Ako bi mogli da posaljete linkove sa opisima za 900 i 901 :smoke:

Vrh Dno