Šta je novo?

Asus Eee PC - diskusija

ako sam dobro shvatio, asus je u julu otvorio regionalni centar za ovaj deo balkana (nekadašnja sfrj i albanija) u beogradu. to znači da veoma pažljivo prate situaciju i pripremaju se za kvalitetnu eksploataciju ovog tržišta. upravo je eee pc (4Gsurf) izuzetno dobro prošao kod domaće publike, pa očekujem da u pravom trenutku puste sledeći model "na velika vrata".

ovog meseca je osvanuo prikaz 901 u gameplay-u, prošli mesec smo videli prikaz 900-ke u svetu kompjutera. verujem da će najkasnije za mesec dva novi model preplaviti prodavnice kao što je to pre par meseci bilo sa modelom 4Gsurf.

najbolje je da zoveš regionalni centar i postaviš direktno pitanje, a onda dođi ovamo i podeli to sa nama.

Znaci ne lipsi magarce sad ce zelena trava :d
Citao sam sad malo i svidja mi se ovaj 901 zbog baterije, tako da cu verovatno prekrsiti samom sebi dato obecanje da se vise necu petljati sa Asusom i tako im pruziti jos jednu sansu da pokazu da ne prave samo skupu trecerazrednu robu... Nadam se da mi necemo dobiti neku verziju sa baterijom koja se malo smanjila (u transportu :D).
I da, malo im je bezveze, sto ima dva ssd-a (4+16GB)...

deluje bzvz, ali ja bih ionako particionisao taj drajv na skoro isti način (da je "u komadu", jelte)

kod nas nema, medjutim cesto idem u madjarsku a po njihovim sajtovima vidim da imaju. kada se oduzme afa ispadne malo jeftinije nego kod nas. 80000ft(1000ft je oko 300din). sada pitanja, da li je zaista velika razlika u kvalitetu zvucnika na windu i eee u korist eee, kakva je razlika u kvalitetu tastature i da li kvalitet filma(slike) dobar svetao posto sam gledao razliku filma na eee901 8,9 incha i eee10000 10 incha i razlika je ogromna.:smoke:

imam utisak bi ti više odgovarao neki bolji portabl dvd player nego netbook

u principu, moj je savet da se doinstalira xp na neku particiju. ja taj njegov xandros ne bih menjao ni za šta - jednostavno, brzo, korisno i sigurno; skoro kao amiga onomad.
Au. Respekt. Ja sam probao svasta na tom xandrosu i nit je brz, nit je koristan, a tek nikako nije siguran (desilo mi se da potpuno umre sistem, sto je gotovo nemoguce u linuxu).
Mada dobro, mozda si nasao neki dobar patch ili koristis samo easy mode... ;) U slucaju da imas neki patch, okaci ovde pa da ga probamo. :type:

Au. Respekt. Ja sam probao svasta na tom xandrosu i nit je brz, nit je koristan, a tek nikako nije siguran (desilo mi se da potpuno umre sistem, sto je gotovo nemoguce u linuxu).
Mada dobro, mozda si nasao neki dobar patch ili koristis samo easy mode... ;) U slucaju da imas neki patch, okaci ovde pa da ga probamo. :type:
upravo si odgovorio - koristim samo easy mode, i gledam da na njega ne doinstaliravam ama baš ništa (osim pan-a, ur quan mastersa, i par terminalskih igara). zašto bih se ja pravio pametan kad su to već namestili neki tamo japanci (znaš ono, čitav život škola, kuća, škola, kuća, diploma, posao, kuća, unapređenje, posao, kuća, posao, beli mantili...) i to brdo tih nekih japanaca, mnogo pametnijih i školovanijih od mene.

najveći broj mašina je napravljen da budu stabilne takve kakve su, i dok ih takvima koristiš, nemaš nikakvih problema. problemi nastaju kada kreneš da ih "puniš". taj netbook je napravljen da obavlja kancelarijske poslove, pušta muziku i filmove i bude net prozor u svet, i realno ima sve što mu treba za to.

čim sam počeo da prčkam u advanced modu mašina je krenula da kašljuca, a onda shvatih - koji će mi to, pa sam, brže bolje odradio dd if=/mnt/sdb1/ceo.bin of=/dev/hdc, ukinuo unionfs, opet backupovao sda1, na preostalom prostoru instalirao nlite-ovan xp i winuae, i sada mašina radi sve kako treba bez imalo zastajkivanja.

pritom se igram dobrih amiginih igara ;) a ne gluposti iz nove hiperprodukcije

ASUS EeePC EPC1000HD - 27989 din

Ja sad teh videh, odkad je ovo doslo kod nas?! Ovde kao ima :trust:

Poslednja izmena:
ASUS EeePC EPC1000HD
Procesor: Intel Celeron M 353 Dothan 900MHz
Memorija : 1 GB DDR2
Hard disk : 160 GB SATA II
Grafika : Integrisana
Ekran : 10" WSVGA(1024x600)
Boja : Crna
Ostalo : Bluetooth,Wlan,Webcam
Op.Sistem : No OS
Garancija : 1 GODINA
Josh jedared ne hvala :)
Mada ne pishe za bateriju nishta kolika je, a i chudno mi ovo No OS.

i mene čudi... zašto nema bar tog xandrosa?

je l' može neko ovo da proveri?

ja nadjoh po nekim testovima da je taj celeron solidno brzi od atoma, jedino ostaje problem potrosnje (ne znam koliko je veca...)

fakat, dovoljno je da obiđeš nekoliko drugara i snimiš si muziku koja je izišla u poslednjih mesec dva, ALI kad imaš HDD u računaru, on mora da miruje, po mogućnosti u horizontalnom položaju, a korišćenje u prevoznim sredstvima koji se voze našim putevima je kockanje sa njegovom budućnošću.

iako je možda još prerano za ocenu da HDD nije za prenosni računar, ja sam prešao na SSD. što se mene tiče, nikad više HDD ni u lap topu, a kamoli netbook-u.

što se tiče potrošnje, atom troši onoliko manje koliko je manje opterećen, za razliku od celerona koji manje više uvek isto troši - mnogo ;)

fakat, dovoljno je da obiđeš nekoliko drugara i snimiš si muziku koja je izišla u poslednjih mesec dva, ALI kad imaš HDD u računaru, on mora da miruje, po mogućnosti u horizontalnom položaju, a korišćenje u prevoznim sredstvima koji se voze našim putevima je kockanje sa njegovom budućnošću.

iako je možda još prerano za ocenu da HDD nije za prenosni računar, ja sam prešao na SSD. što se mene tiče, nikad više HDD ni u lap topu, a kamoli netbook-u.

što se tiče potrošnje, atom troši onoliko manje koliko je manje opterećen, za razliku od celerona koji manje više uvek isto troši - mnogo ;)

Uf. Da nisi malo preterao? Da se nesto slozimo: nit je celeron ne znam kolko brzi, nit je atom ne znam kolko skromniji. Oba su tu negde ako pogledate testove na netu. Razlika je u tome sto celeron moze sigurno da se OC, a za atom nisam siguran.

HDD ili SSD - kako se sta kome svidja, ali daleko od toga da hdd verzija ne moze da se koristi u pokretu. Moj stari Prestigio je presao sa mnom Evropu uzduz i popreko, nekad vozom (pod naponom), nekad busom, a nekad i kolima i evo, jos uvek radi. Ali slozicu se da je SSD bolji u slucaju sudara :d

Lako je mudrovati u načelu kad je u pitanju dilema "SSD ili HDD", a ne vodi se računa o konkretnim svojstvima konkretnih proizvoda. Evo, konkretno, kod voljenih nam netbook-ova uglavnom čujemo izvještaje u sporim SSDovima koji se ugrađuju u jeftinije modele, dok je cijena uređaja s kvalitetnim brzim komponentama previsoka za ovu kategoriju. Ja sam uzeo Acer Aspire One sa 120GB HDD upravo zbog opšte kukumavke oko brzine 8GB SSD u najjeftinijem modelu. Svi znamo priče vezane za ASUSove modele, posebno 700 i 900 seriju. S druge strane, dok neko neće nikad više taći HDD, ja se u njih kunem, iz sopstvenog iskustva. 30GB 1.8" u mom Archosu 404 je pretrpio veću torturu u ovih godinu ipo intenzivnog korišćenja, sve bez problema. Prije će da rikne sve ostalo na playeru.

Mislim da si malo preterao, HDD jeste osetljiviji od SSD-a ali ipak nije toliko osetjiv. Mislim secam se ja onog klipa na YouTube-u gde lik baca eee po kuci i kao otvori ga i on josh uvek radi, al realno ja ne planiram da bacam laptop po kuci vec da ga koristim. HDD uopshte ne mora da bude u horizontali moze da stoji vertikalno, nakoso, naopachke i radice sasvim OK :type:

:wave:

Nije bas da moze hdd u svim polozajima ali skoro u svim.Samo nemojte da ga bacate u vazduh i bice dobro(znaci ne muckati pre upotrebe!)
Samo da dodam sto se tiche klokovanja atoma da je atom u MSI windu bez problema moguce kloknuti na 2.1 Ghz tako da..
Poz

stvar navika.

imam malo dete u kući, eee pc mi je minimum sedamnaest puta ispadao sa visine do metar i po i nije mu bilo ništa. bre, kad sam drugaru poklonio svoj 6 meseci star telefon i on ga odneo da mu majstor promeni masku pitali su ga "je l' ti taj drugar radi na gradilištu?"

kapiram da ja habam stvari ipak malo više od drugih, pa je SSD kao stvoren za mene.

Molim za preporuku, sta uzeti - SD(HC) ili USB kao dodatni "hdd" za 701?? naravno, kad se uzme slicna cenovna kategorija obe memorijice

ja bi sdhc, jer ne strci, moze uvijek da stoji u EEEu.

i meni se estetski vise svidja kartica, ali kako je cenovno i brzinski?
napr vidim da je usb stick od 8gb oko 20eur (kingston data traveler)u radnjama, a kartice? koja je razlika u brzini?

Taj data traveler je jako spor, bolje uzmi karticu slicne su brzine, a i cene...

i meni se estetski vise svidja kartica, ali kako je cenovno i brzinski?
napr vidim da je usb stick od 8gb oko 20eur (kingston data traveler)u radnjama, a kartice? koja je razlika u brzini?

Ne znam kolko je kod nas, ali ovde je A-DATA SDHC 6 Turbo 32e. Brzina je vrlo pristojna - po specifikacijama do 23mb/s (r/w), ali u praksi u proseku 15-tak mb/s.

Poslednja izmena:
E ljudi, cisto da pomenem (ne bih da spamujem ili sl.) da je skoro pokrenut domaci portal http://www.eeepc.iz.rs gde mozete naci vesti o EeePC netbook-ovima, kao i tutorijale i ostale korisne materijale za ovog malisu.

Inace, kod nas se na kratko u cenovnicima pojavio i model 901 al' je ubrzo nestao. A u Pakomu su izgleda ostali samo crni 701 (sestra htela da kupi onaj roze, al' nestalo pre neki dan)

evo da se javim, kupio sam Eee 901, ovde na Benchu iz oglasa i mališa je super. Nisam pre imao kontakta sa netbook-ovima, ali stvarno može sve što mi je potrebno, autonomija je stvarno zavidna - nisam još imao prilike da ga ispraznim do kraja, ali evo danas je vrteo neku prezentaciju oko 2 sata preko projektora, malo smo se zezali i opet baterija stoji na preko 65% - stvarno odlično :)

XP radi sasvim normalno, vozim ga na 800MHz na bateriji i ne osećam da se spor, ubačeni svi programi koji mi trebaju i jednostavno nemam želju da na njega trpam muziku i filmove, zato što i nije tome namenjen....

jedini problem koji mi je pravio danas jeste kad je trebao da pusti sliku na projektor, da su boje malo "otišle u aut", ali i to je do drajvera i sredilo se...

u vezi grejanja - jedva da bude mlak, ni reči o nekom značajnijem grejanju...

Koliko para si ga platio, ako nije tajna. I kolika se cena uopste ocekuje, kad ga konacno bude u prodaji?

Koliko ja shvatam, njega je već bilo u prodaji, ali na kašičicu, i koliko sam pročitao ovde na forumu, cena mu je bila 380e.
platio sam ga 340e, ima iza sebe mesec dana povremene upotrebe...

ima jedno pitanje - koliko je štetno puniti bateriju svakodnevno, pošto se nalazim u situaciji da ne mogu da mu potrošim bateriju za dan, a ne želim da je sledećeg dana ispraznim pre nego što završim šta sam hteo (tj da me izda). i koliko punjenja je uopšte predviđeno?

E ovako, NiMH baterije je potrebno ponekad isprazniti do kraja (otuda taj mit), LiIon ne samo da nije neophodno, nego je i stetno cesto ih prazniti do kraja...
Tj najduze ce trajati, ako ih stalno drzis napunjene...
Liion ce te izdati posle odredjenog vremena, nezavisno od broja punjenja.

Poslednja izmena:
Ma koristi ga kako ti odgovara, i onako ces da ga zamenis pre nego mu baterija oslabi koji procenat!

Nazad
Vrh Dno