Šta je novo?

Asus Eee PC - diskusija

Svako ima svoj ukus i svoje zelje

Nisam lud da dajem pare za nešto što nisam ni vidio, naravno da znam sve detalje, uključujući i izgled baterije. U ovom slučaju je ovakvo razmišljanje:

trajanje baterije >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> izgled

Uzgred, meni uopšte ne smeta kako izgleda, mislim da je sasvim korektno rješenje s obzirom na to šta nude svi ostali. Jednostavno, ne može da ne štrči, a niko ne pravi long life baterije da se uklapaju u originalni dizajn, upravo zbog razmišljanja poput tvog.
OK.
Po meni onaj ko kupuje ove male UMPC treba da obrati paznju na velicinu i zgled jer inace onda gubi smisao UMPC-a. Mislim da se za 2k dinara vise isplati uzeti eee PC 901 sa mnogo boljim gabaritnim dimenzijama, 6-cell baterijom koja se lepo uklapa u dizajn i ne strci. Po meni to je najbolje odradjen UMPC sa 9" displejom i atom procesorom sto se tice velicine, izgleda i baterije. Ali o ukusima i zeljama je tesko raspravljati.

Poslednja izmena:
Pa jel to mnogo 2,5 kg???A taj ekran i njegova rezolucija su u najmanju ruku smesni.
Ne kazem da je los za surf ili tako nesto ali sam rekao (da si pazljivije citao) da je preskup za ono sto nudi...Realno po meni bi trebao da kosta izmedju 10 i 15 hiljada,mozda cak i manje...

a zar dve i po kile nije mnogo :wall:

ne verujem.

prednost ovog uređaja je (mene ne mrzi da još jednom objasnim) u tome što možeš da ga gurneš u kožnu futolicu
BRAsusEeeCase.jpg

i da šetatš sa sobom komp, a da pri tome u ruci imaš objekat veličine rokovnika.

takve dimenzije moraju nešto i da koštaju, a 200 eura, priznaćeš nije mnogo. moj mobilni telefon je gotovo dvostruko skuplji a ne vidim da mu je toliko veća (ako je uopšte) upotrebna vrednost.

hard disk (to shvatiš kad jednom pređeš na ssd) uopšte nije prednost nego ograničavajući faktor. btw, kad smo već kod tih "igračaka", nije li sprava koja MORA da se drži u horizontalnom položaju i koja ne sme da se treska dok radiš na njoj više igračka od sprave na kojoj možeš da radiš vozeći se u prikolici traktora (iz tvog flame-a na ovoj temi je jasno je da imaš bar jedan pred kućom)

Brate,ja sam krenuo da kupim taj mali asus od 22000 din.postaknut izmedju ostalog i ovom temom.Kad sam ga uzeo u ruke,upalio posle 5-6 sekundi sam ga odlozio,jer mi je delovao jadno i bedno,eto to je moje misljenje,a to da laptop od 2,5-3 kg nosis po gradu i spartas,mislim...ljudi koji imaju laptopove uglavnom se voze kolima,i to sigurno ne voze yugo.Zamisli poneses laptop koji kosta 800 evra i smestis se u polovni jugo koji kosta 600 evra...:d .Nemam nista protiv asusa ali kao sto kazes svako ima pravo na svoje misljenje..:wave:

nikada u životu nisam otišao da kupim nešto što nisam bio siguran da mi treba. ti si eto otišao zato što se ljudima dopada, pa si odustao zato što se tebi ne dopada... iskusno, nema šta.

što se tiče auta i lap topa - smešno je. ako se već vozim kolima, u ista mogu da smestim i desktop, zar ne? pitanje je samo - ZAŠTO?

meni ne treba mašina od 2,7 kilograma (iako su mi baš takvu dali na poslu, i iako je stvarno izuzetno kvalitetna) jer ne mogu da je vukljam za sobom. upotrebna vrednost moje TECRE i 701 (da, dobro si pročitaom 701 a ne 901) je gotovo ista u svakodenvnom radu. sa obe mašine mogu da pogledam mail, da pogledam film, da surfujem, da odradim po neku bitnu kalkulaciju (čitaj popis), MSN-ujem, konektujem se na wireless gde god da sednem, a pomoću bluetooth dongla mogu i da se povežem na telenor mrežu (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA). zapravo, jedino što ne mogu je da se igram novih dosadnih igara, a to da se ne lažemo ionako ne možeš ni na TECRI da valja.

neko je pre mene lepo napisao - od desktopa očekujem snagu i komociju, pa sve i da je platim velikim prostorom na stolu, ali od laptopa očekujem, pre svega PORTABILNOST i mogućnost povezivanja, a ovaj mališa to ima.

OK,nisam rekao da je los,samo je malo preskup za ono sto nudi.Ne znam da li uopste mose da se smesti u kategoriju kompjutera...Rekao sam da sam posao da ga kupim jer mi je takvo nesto trebalo bas zbog te mobilnosti koju si naveo.To je bilo pre jedno 2 meseca,ali drzeci ga u rukama imao sam utisak da se nalazim u kineskoj robnoj kuci...dobro,mozda taj primerak nije bio lep,crna boja, losa plastika,jednostavno nije mi se svideo za cenu od 22000,na gornjoj polici imao sam pravi laptop vec za 35000 sa core2duo...itd..Tako sam se odlucio za pravi laptop,mozda sam pogresio ali sam siguran da je kostao manje sigurno bih ga uzeo..

Tako sam se odlucio za pravi laptop,mozda sam pogresio ali sam siguran da je kostao manje sigurno bih ga uzeo..

Evo za moj 701 su mi nudili 120e. Smejurija. Za te pare cu ga radije pokloniti nekome :)
A 901 cu uzeti kad skupim dovoljno...

OK,nisam rekao da je los,samo je malo preskup za ono sto nudi.Ne znam da li uopste mose da se smesti u kategoriju kompjutera...Rekao sam da sam posao da ga kupim jer mi je takvo nesto trebalo bas zbog te mobilnosti koju si naveo.To je bilo pre jedno 2 meseca,ali drzeci ga u rukama imao sam utisak da se nalazim u kineskoj robnoj kuci...dobro,mozda taj primerak nije bio lep,crna boja, losa plastika,jednostavno nije mi se svideo za cenu od 22000,na gornjoj polici imao sam pravi laptop vec za 35000 sa core2duo...itd..Tako sam se odlucio za pravi laptop,mozda sam pogresio ali sam siguran da je kostao manje sigurno bih ga uzeo..

Mozda je tada bio preskup, sad je npr surf model u Metrou <13.000 din sa pdv sto je korektna cena.

Ali o ukusima i zeljama je tesko raspravljati.

Nema to veze s ukusom koliko s ekonomijom. To za "2k dinara više" ne pije vodu: ja sam moj Acer ukupno platio $450 u USA, dok je tamo najjeftiniji ASUS 901 sa 6-cell baterijom oko $600, što je oko 100€ više, iliti oko 8000 dinara, ako se ne varam. Uz to se tu radi o modelima sa SSD, što meni lično ne odgovara, već mi treba veći kapacitet koji nudi HDD. Iskreno, sve preko magičnog raspona $400-500 izlazi iz filozofije ultra lakog, ultra jeftinog netbooka. Ja sam dao bratu 300 evra i za te pare sam siguran da sam dobio najbolju stvar - kraj priče.

Nema to veze s ukusom koliko s ekonomijom. To za "2k dinara više" ne pije vodu: ja sam moj Acer ukupno platio $450 u USA, dok je tamo najjeftiniji ASUS 901 sa 6-cell baterijom oko $600, što je oko 100€ više, iliti oko 8000 dinara, ako se ne varam. Uz to se tu radi o modelima sa SSD, što meni lično ne odgovara, već mi treba veći kapacitet koji nudi HDD. Iskreno, sve preko magičnog raspona $400-500 izlazi iz filozofije ultra lakog, ultra jeftinog netbooka. Ja sam dao bratu 300 evra i za te pare sam siguran da sam dobio najbolju stvar - kraj priče.

Lepo receno! I sve na mestu. Ali opet, Asus je ovde 370-380e, a Acer manje vise isto...

e ovako... eee 4g planiram i interesuje me(posto se i ne razumem bas nesto) da li npr moze da se prosiri memorija ako se ubaci usb od 8 gb ,odnosno da li mogu da se normalno igraju igre preko tog usb(tipa vice city i sl.) ili preko sd kartice...
gde se nabavlja RAM memorija(neka javi na pwt message) i ako moze neko da okaci slike i cene slicnih modela(po ceni i dimenzijama)....

e ovako... eee 4g planiram i interesuje me(posto se i ne razumem bas nesto) da li npr moze da se prosiri memorija ako se ubaci usb od 8 gb ,odnosno da li mogu da se normalno igraju igre preko tog usb(tipa vice city i sl.) ili preko sd kartice...
gde se nabavlja RAM memorija(neka javi na pwt message) i ako moze neko da okaci slike i cene slicnih modela(po ceni i dimenzijama)....

Sve moze, samo je bitno da uzmes dovoljno brzi USB uredjaj ili dovoljno brzu SD(HC) karticu. Ja sam svoj 4G prosirio A-data 16GB SDHC Class6 karticom za koju vazi 23MB/s. Naravno mozes da koristis i svaki USB hard i radice odlicno.

Mada, iskreno, rezolucija i nije neka za dozivljaj u igricama. Nisam probao nista osim DOS igrica (koje rade izvanredno) na ovom malom ekranu.

Evo jos jedan jako zanimljiv uredjaj:
http://translate.google.com/translate?u=http%3A//aving.net/kr/news/default.asp%3Fmode%3Dread%26c_num%3D99382%26C_Code%3D02%26SP_Num%3D0%26mn_name%3D&hl=en&langpair=auto|en&tbb=1&ie=utf-8

Ubacio sam u Asusa 16 gb class 6 SDHC karticu. Medjtuim brzina kopiranja fajlova izmedju SSDa i nje nije neka. Fajl od 180mb se kopira nekih 3 minuta. Je li to normalno? Sta ste vi uradili od modifikacija kako bi zastitili SSD?

Ubacio sam u Asusa 16 gb class 6 SDHC karticu. Medjtuim brzina kopiranja fajlova izmedju SSDa i nje nije neka. Fajl od 180mb se kopira nekih 3 minuta. Je li to normalno? Sta ste vi uradili od modifikacija kako bi zastitili SSD?

To je nesto mnogo. Koja kartica je u pitanju? Meni toliko kopira film od 700MB. I manje...

Zavisi sta ima u tom fajlu.A filmovi se najbrze kopiraju..pokusaj da kopiras film od 700mb pa javi

Pazi kartica je marke Transcendent. Probacu da kopiram film. Ima li neko od vas problem da kada ubacite USB 2.0 flash ili hdd, da vam izbaci kako nije ubacen u high speed usb port...a na kucistu laptopa pise da ima usb 2.0. Jel' tu fale neki drajveri, gde se oni mogu skinuti?

To ne bi trebalo da ti se desava, jer su sva 3 porta USB 2.0. Probaj u control panelu da ih izbrises, pa resetuj, ako si na XPu. Probaj drajvere za chipset da instaliras ponovo.

Pazi ja sam isao logikom da je covek koji je instalriao drivere instalirao te za cip set, pa mi je sledec kao zakljucak doslo da postoji neki konflikt sa XPom. Tj. da XP nema konkretnu podrsku za 2.0, i da ga je potrebno patchovati(Hvatanje za slamku, jer ima instaliran Service Pack 2).Probacu da reinstaliram chipset driver.
Moje misljenje je da je problem upravo u tim USB 2.0 drajverima, jer pretpostavljam da SD citac koristi USB magistralu.

Sta savetujete da se uradi kako bi se produzio radni vek SSDu? Pokusao sam da virtualnu memoriju prebacim na karticu, ali to nije moguce jer XP to ne dozvoljava. Planiram da Cookies, Temp...od web pretrazivaca prebacim na karticu.

Poslednja izmena:
Najnoviji izvestaj:
Kopiranje filma(folder sa avi fajlom, prevodom, slikom...) od 680 mb sa usb hdda(PASSPORT) na SD karticu traje 1 minut 12 sekudni. Izgleda da je sve sada ok.

@Colt, nisi u pravu.

Hoces da kazes da za npr. jedan video fajl od 100MB ne treba isto vremena kao i za neki PDF od 100MB ?

Dajem ti primer:
1.Web sajt od 10000 slika, i isto toliko stranica ukupne velicine 100mb
2.Video fajl od 100mb

Brze ce se kopirati 2.

To je tachno, ali on misli na jedan fajl od 100mb samo razlichit format. To ce kopirati istom brzinom, ali 50 fjalova po 2mb i jedan od 100, e onda ce pre iskopirati jedan od 100 ;)

Dajem ti primer:
2.Video fajl od 100mb

Brze ce se kopirati 2.

To nije moj primer kao sto rece activated1. ;)

Jedan fajl i jedan folder/direktorijum nije isto.

Poslednja izmena:
Ok, nisam pazljivo procitao. Izvini

Posto nik nece da mi odgovori na drugom treeeedu da pitam ovde...Koji notebook kuler da uzmem za Asusa tj koji bi ste vi preporucili???

E da javim da sam odlucio da ne prodam mog Asusa YEAH!!!! Nasao sam mu svrhu

Pazi nisam znao kako se pise, pa sam googlovao i kopirao sam ono:"Did you mean....". Sada vidim da je totalno omasio :) Inace, marka i model su: Transcend 16GB SecureDigital SDHC Class 6

poz

Jel moze neko da mi kaze gde uopste moze da se nadje model 901(izuzev Imtela) u ovoj natruloj drzavi a jos i da bude crni.Svi zivi nude 701 a taj mi ne pada na pamet da uzimam.Moze i na pm.
Hvala.

Dajem ti primer:
2.Video fajl od 100mb

Brze ce se kopirati 2.

Pa nikad ovde nije bilo pitanje dal se brze kopiraju 1000x1 kb ili 1x1000kb fajl
vec dal se istom brzinom kopira fajl od 180mb ma kog formata bio i tu je colt poptuno u pravu

Nazad
Vrh Dno