Šta je novo?

Apple lagano gubi patent bitku... not!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
a meni je interesantno kako niko nije postaovao ovo:

http://www.appleinsider.com/article...s_apples_ipad_prototype_from_early_2000s.html

ipad-120718.jpg

i onda dodje Google 2007. sa prvim Android telefonom (Nokia E61 like telefonom) i kad vide iPhone, odmah se presaltaju na njega

a Apple od ~2003. razmislja o glass touchscreen tabletu.

---------------------------------------------------------------------------

...i ne vodili termonuklearni rat protiv Googlea ;) :D

btw super je Google i super je Android, ali ipak treba da se zna ko je vizionar a ko copycat ;)

btw super je Google i super je Android, ali ipak treba da se zna ko je vizionar a ko copycat ;)

Svako je od svakoga nesto "ukrao", da se ide tim redom kako Apple misli, 1 kompanija bi danas proizvodila slusalice, jedna usisivac, jedna monitor, jedna laptop itd. Vidis i sam da je to bolesno razmisljanje koje ima samo jedan cilj $ :).

^ nemas pojma, a nikada neces ni razumeti:

software i hardware treba (_mora(!)_) da bude pod istim krovom za maksimalan kvalitet.

"apple ima samo jedan cilj $" - naravno ali za razliku od npr. Microshita, koji se obogatio na proizvodima/tehnologijama iz proslog veka, Apple uredno pomera granice _napred_ godinama i zahvaljujuci tome sada je pogotovo *******: * dosao je u poziciju da ne mozes da mu pariras cenom * - vec samo kvalitetom. A taj nivo kvaliteta ne mozes da imas ako imas razdvojen hardware od softwarea ;)

^ nemas pojma, a nikada neces ni razumeti:

software i hardware treba (_mora(!)_) da bude pod istim krovom za maksimalan kvalitet.

"apple ima samo jedan cilj $" - naravno ali za razliku od npr. Microshita, koji se obogatio na proizvodima/tehnologijama iz proslog veka, Apple uredno pomera granice _napred_ godinama i zahvaljujuci tome sada je pogotovo *******: * dosao je u poziciju da ne mozes da mu pariras cenom * - vec samo kvalitetom. A taj nivo kvaliteta ne mozes da imas ako imas razdvojen hardware od softwarea ;)

Ja sam uhvatio frazu vizionar i napisao sam da kada neko izadje sa novim proizvodom na trziste, pri cemu taj proizvod predstavlja revoluciju, druge kompanije imaju puno pravo da proizvode nesto slicno, naravno tu su patenti, ali cak iako se uvede neka zabrana ona ne moze trajati doveka? Da nije po tome imao bi 1 kompaniju koja proizvodi automobile, koji je 10 puta kompleksniji proizvod od iPhone-a i iPad-a? Ono sto Apple hoce je monopol (san svake kompanije) na veoma lagan nacin, mi smo izbacili X telefon, a to sto je neko pre nas izmislio YZ bez koga X ne bi moglo da funkcionise boli nas uvo ;), zamisli da je taj neko ko je proizveo YZ rekao samo mi mozemo da koristimo YZ i samo mi mozemo da proizvodimo sve sto je bazirano na tom YZ? Onda se Apple pobuni sto neko kopira to X od njih, a to sto je Apple implementirao (iskopirao) necije YZ to nista, nek radi telefon na nekom novom nacinu computinga (neka recimo CPU zameni nekim mehanizmom ili pak nekim fluidima,...). Monopol donosi dobro samo toj kompaniji, a korisnicima i drzavi samo lose,... Da je po tome sto hoce Apple, ceo razvoj drustva i tehnologije bi stao,...

Nije Apple jedina kompanija na ovom svetu koja pomera granice, ima takvih koliko hoces, evo u IT svetu zvucno ime je i Google,... Inace sto se tice Apple kvaliteta, otisao sam van sobe i ostavio FB App minut ukljucenu, kada sam se vratio iPad je zakucao bez ikakve mogucnosti odglavljivanja,... Apple paralelno sa pomeranjem granica, pomera i granice u ogranicenosti software-a,...

Da ne idemo u off,...

a meni je interesantno kako niko nije postaovao ovo:

http://www.appleinsider.com/article...s_apples_ipad_prototype_from_early_2000s.html

Pogledajte prilog 92461

i onda dodje Google 2007. sa prvim Android telefonom (Nokia E61 like telefonom) i kad vide iPhone, odmah se presaltaju na njega

a Apple od ~2003. razmislja o glass touchscreen tabletu.

---------------------------------------------------------------------------

...i ne vodili termonuklearni rat protiv Googlea ;) :D

Apple je možda razmišljao 2003 o tabletu. Neke kompanije su ga pravile 2002 sve sa odvojivom tastaurom (poput ASUS Transformera):http://en.wikipedia.org/wiki/Compaq_TC1000

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ono sto Apple hoce je monopol (san svake kompanije) na veoma lagan nacin, mi smo izbacili X telefon, a to sto je neko pre nas izmislio YZ bez koga X ne bi moglo da funkcionise boli nas uvo
FRAND - ono o cemu pise Florian... ;)

ono cime je8u apple nema nikakvog smisla (ti FRAND patenti) a opet nema nikavog smisla ni da apple patentira oblik ili slide to unlock (to potpada pod "termonuklear war") :D

inace, sta je Google uradio: skrpio Android (koji ne moze ni da skroluje kako treba :p) mada to je uradio mnogo bolje od Nokije, BlackBerryja ili (pre) Microsofta... i zato je tu sada gde jeste ;) svaka cast! - zato kazem da je super. pobedila je realno najbolja tehnologija (apple je van ove lige ;))

@ kovacm
Menjas temu, pocnes o nekoj Appleovoj viziji iz 2003 a posle se vadis na broj prodatih iPada desetak godina kasnije.
Zašto Apple nije lansirao iPad 2002? Da ga je napravio 2002, prosao bi isto kao PC Tableti jer u to doba nije mogao biti tanak i lagan toliko da ga ljudi nose na WC solju umesto novina.
Znaci neko je drugi imao ideju, Apple je sacekao pravo vreme, uzeo ideju i zahvaljujuci savrsenoj egzekuciji zaradio mnogo para.
PS mada nije ni tako savrsena iPad mi se dva puta zaglavio dok sam pisao ovaj odgovor.

Poslednja izmena:
Vidim svima se glavi iPad a niko ne prodaje i ne uzima nesto drugo :p.

Pa kad nema ništa bolje :p

Nego jesam dobro pročitao na xda da apple treba da se javno izvini? :) ala će im to teško pasti

FRAND - ono o cemu pise Florian... ;)

ono cime je8u apple nema nikakvog smisla (ti FRAND patenti) a opet nema nikavog smisla ni da apple patentira oblik ili slide to unlock (to potpada pod "termonuklear war") :D

inace, sta je Google uradio: skrpio Android (koji ne moze ni da skroluje kako treba :p) mada to je uradio mnogo bolje od Nokije, BlackBerryja ili (pre) Microsofta... i zato je tu sada gde jeste ;) svaka cast! - zato kazem da je super. pobedila je realno najbolja tehnologija (apple je van ove lige ;))

Tacno, ali ja sam mislio na drugi nacin :). Kada ti izbacis proizvod o kome niko nije razmisljao niti razvijao ti imas par meseci do godinu dana prednosti, to ti omogucava da stalno budes ispred, jos ako nesto patentiras pa naplacujes konkurenciji, logicno je da ces da bude no.1? Naravno ti taj tempo ne mozes da pratis xyz godina, pa te konkurencija stigne i prestigne u odredjenom trenutku. Apple je to naravno to uvideo i krenuo u "termonuklerarni" rat, ali ne vidim da to daje neke rezultate.

Ne dao Bog da jedna kompanija gura napredak, onda smo skroz propali, brdo fakulteta i ostalih naucnih ustanova radi na stvaranju neceg novog (recimo novi materijali) koje ce Apple ili neka druga kompanija dobiti na gotovo. Nije Apple no.1 vizionar na planeti niti ce biti, samo je to lepo komercijalizovao ;).

Apple treba na Apple.com da napise da GT 10.1 nije kopija iPad-a, to ce boleti ;).

Poslednja izmena:
Pa kad nema ništa bolje :p

Nego jesam dobro pročitao na xda da apple treba da se javno izvini? :) ala će im to teško pasti

Misliš na ovo?

Judge: Apple must run ads for Samsung's Galaxy Tab in UK

Last week, a UK judge ruled that the design of Samsung's Galaxy Tab 10.1 tablet did not copy the deisgn of Apple's iPad. He also slammed Samsung a bit, claiming that the Galaxy Tab is not as "cool" as the iPad.

Today, Bloomberg reports that the same judge has put in yet another twist in this case. Judge Colin Birss has ordered Apple to purchase and run ads in a number of UK-based newspaper and magazines that dispel the idea that the Galaxy Tab is a copy of the iPad. In effect, Apple has been ordered to pay for and run ads for Samsung's Galaxy Tab.

The newspapers and magazines that will feature these ads include the Financial Times, the Daily Mail, the Guardian Mobile magazine, and T3. The ruling also ordered Apple to post a notice about the court's decision on its website and keep it live for six months. It's an order that obviously didn't sit well with Apple's lawyer Richard Hacon. He told the court today, “No company likes to refer to a rival on its website."

Apple has already said it plans to appeal the original ruling earlier this month, so it may be a little while before UK residents see these rather embarrassing ads.

@ kovacm
Menjas temu, pocnes o nekoj Appleovoj viziji iz 2003 a posle se vadis na broj prodatih iPada desetak godina kasnije.
Zašto Apple nije lansirao iPad 2002? Da ga je napravio 2002, prosao bi isto kao PC Tableti jer u to doba nije mogao biti tanak i lagan toliko da ga ljudi nose na WC solju umesto novina.
Znaci neko je drugi imao ideju, Apple je sacekao pravo vreme, uzeo ideju i zahvaljujuci savrsenoj egzekuciji zaradio mnogo para.
PS mada nije ni tako savrsena iPad mi se dva puta zaglavio dok sam pisao ovaj odgovor.

Takvi su ti svi trolovi bez obzira iz kog tabora dolaze, kad im doskocis menjaju temu i beze glavom bez obzira :D

Ostatak poruke ti je indentican mom misljenju. Apple se mora odati priznanje da su pratili razvoj tehnologije i iskoristili to na najbolji nacin, a nagrada je ogroman novac koji su zaradili na iPhone i iPad uredjajima. Ali dati im patent sa ovakvim objasnjenjem:
“Apple’s iPhone truly reinvented the smartphone and Apple’s granted patent reflects the broad range of graphical user interface innovations that they brought to market. Apple’s patent covers UI modules covering blogging, email, telephone, camera, video player, calendar, browser, widgets, search, notes, maps and more importantly, a multi-touch interface,”
je van svake pameti jer ne radi se ni o nikakvoj revoluciji nego evoluciji koju su donele nove tehnologije.
Najveca glupost je multi-touch! Kako drugacije ako ne multi?!?

Onaj sudija u britaniji je najbolje obrazlozio svoju odluku, prednja strana nema sta da se razlikuje nego sa zadnje treba jasno da se vidi koji je proizvod ciji.

@ kovacm

ne menjam temu: tema je da sve pre iPada (Atari STpad, Microsoft Tableti iz 2001,...) jeste mozda inovativno ali isto tako je i neupotrebljivo ;) (Atari nikada nije izbacio STpad na trziste jer nisu mogli da naprave dovoljno dobro prepoznavanje rukopisa)

a zasto su onda ostali lansirali neupotrebljive uredjaje? po sistemu: ako prodje prodje ? :D

necija druga ideja je bila da stavis DESKTOP OS i da stavis OLOVKU na tablet.

Appleov uspeh sa iPadom upravo i lezi u tome sto NISU isli TIM putem.

predji na android ;) ...danas makar imas izbor :wave:

Nije Apple no.1 vizionar na planeti niti ce biti, samo je to lepo komercijalizovao .
mislis doneo u mase?

Najveca glupost je multi-touch! Kako drugacije ako ne multi?!?
kako drugacije ako ne multitouch??

...ako pitas konkurenciju onda:

fujitsulifebookt4210tablet0pc.jpg

ili:

DSC01194.jpg

...dok Apple ne pokaze iPhone i multitouch ;)

doduse, bila je tema iz 2006. sa velikim multitouch monitorom gde je autor posta preneo da je to Apple buduca tehnologija, tj. da ju je Apple licencirao... ;) sad sam pokusao da nadjem tu temu ali vidim da ima samo jedana tema iz 2006. u Apple hardware sobi tako da je ta tema najverovatnije izgubljena... u svakom slucaju, apple je razmisljao o multitouchu od samog pocetka - FingerWorks su kupili valjda 2005. ...

Poslednja izmena:
Today, Bloomberg reports that the same judge has put in yet another twist in this case. Judge Colin Birss has ordered Apple to purchase and run ads in a number of UK-based newspaper and magazines that dispel the idea that the Galaxy Tab is a copy of the iPad. In effect, Apple has been ordered to pay for and run ads for Samsung's Galaxy Tab.

The newspapers and magazines that will feature these ads include the Financial Times, the Daily Mail, the Guardian Mobile magazine, and T3. The ruling also ordered Apple to post a notice about the court's decision on its website and keep it live for six months. It's an order that obviously didn't sit well with Apple's lawyer Richard Hacon. He told the court today, “No company likes to refer to a rival on its website."

Apple has already said it plans to appeal the original ruling earlier this month, so it may be a little while before UK residents see these rather embarrassing ads.

:Klanjanje:Klanjanje:Klanjanje

Svaka čast ovom sudiji, čovek je apsolutni genije. Ja sam mislio da nema načina da se zaustavi ovakvo tužakanje, ali čovek me je ostavio bez teksta. Apple je sa svojim dubokim džepovima mogao da okida neosnovane individualne tužbe na praktično svaki Android uređaj koji izađe, finansijski iznuravajući proizvođače, ali uz ovakve posledice neuspeha, moraće da razmisli dvaput.

Zamislite IT svet bez advokata.
3763629208_c741d0f9bb.jpg

@kovacm

Komercijalizovao = izreklamirao. Mozda malo posle prezentacije iPhone-a, MSI je predstavio usisivac koji sam usisava u kuci, to zadovoljstvo kosta 400$ i moras priznati da je itekako korisno, pustis tog malog da usisava, a ti dobijes slobodno vreme. E vidis to MSI nije uspeo da komercijalizuje iako je sjajan proizvod.

Kada pisem postove na ovu temu osecam se kao nolifer :D,...

@morbius

preteče me sa komentarom, sudija je svetski mega car :D, da je više takvih presuda mislim da bi brzo nestalo pattent troll-ovanja

@kovacm

aj objasni razliku između komercijalicacije i "donošenja u mase" leba ti

I treba bude izvinjenje i placanje reklame jer su pajseri. Dosta su uradili za industriju, mnooooooogo zaradjuju na svojim proizvodima, ali ovo tuzakanje je tako glupo da treba da ih rebnu lepo (jer im izgleda nikad dosta para, a gusenje konkurencije tuzbama za patente a ne proizvodima je G L U P O) :)

Poslednja izmena:
Miš kao revolucija u radu sa računarom, dok ga Apple nije uglavio sa Lisom, retko ko je uopšte koristio mouse kao input uređaj.

iPod - revolucija u muzičkoj i portable music kategoriji. Hint: pogledati ostale mp3 plejere na tržištu te godine kada se iPod pojavio.

iPhone - revolucija u kategoriji mobilnih telefona. Hint: pogledati ostale smart telefone kada se iPhone pojavio. I još bolje, pogledati poplavu kopija od 2008 pa nadalje.

iPad - isto kao i za iPhone, pogledati tablete pre i posle iPada.

Malo li je za jednu kompaniju...

Nista od toga nije izmislio Apple. Nista od toga nije Apple uradio za industriju.

Poslednja izmena:
Zaboravio si iMac - all in one racunar. Da, bio je pre toga Macintosh sredinom osamdesetih (koji je u svoje vreme takodje imao all in one konkurenciju) ali mislim da je iMac revampovao trend i kasnije je razvio dizajn u danasnji racunar u koji moras da se zaljubis cim ga vidis. Povrh svega, spojio je tehniku i modu, uvek su po dizajnu bili 20 godina ispred konkurencije, kojoj su vazni bili samo megaherci i megabajti. Mozda se to ne moze nazvati revolucijom samo po sebi i svakako je vrlo subjektivna kategorija, ali sa moje tacke gledista to je itekako pozitivan uticaj za industriju. Nadasve, probio se do najvrednijeg brenda na svetu pored toliko brendova iz svih grana industrije, sto znaci da je ne samo pozitivno uradio za IT industriju nego je na taj nacin pokazao da je ljudima sada IT najvredniji, vredniji od toga da li voze dobar auto, kako se oblace, sta jedu i piju... Ako to nije pozitivan uticaj za industriju, onda nije nista. U redu, tu su negde i Google, Microsoft... Ali, Apple je broj 1.

Poslednja izmena:
Zaboravio si iMac - all in one racunar. Da, bio je pre toga Macintosh sredinom osamdesetih (koji je u svoje vreme takodje imao all in one konkurenciju) ali mislim da je iMac revampovao trend i kasnije je razvio dizajn u danasnji racunar u koji moras da se zaljubis cim ga vidis. Povrh svega, spojio je tehniku i modu, uvek su po dizajnu bili 20 godina ispred konkurencije, kojoj su vazni bili samo megaherci i megabajti. Mozda se to ne moze nazvati revolucijom samo po sebi i svakako je vrlo subjektivna kategorija, ali sa moje tacke gledista to je itekako pozitivan uticaj za industriju. Nadasve, probio se do najvrednijeg brenda na svetu pored toliko brendova iz svih grana industrije, sto znaci da je ne samo pozitivno uradio za IT industriju nego je na taj nacin pokazao da je ljudima sada IT najvredniji, vredniji od toga da li voze dobar auto, kako se oblace, sta jedu i piju... Ako to nije pozitivan uticaj za industriju, onda nije nista. U redu, tu su negde i Google, Microsoft... Ali, Apple je broj 1.

Pa i dizajn iMac-a su maznuli? Apple zapocne nesto, ali konkurencija to dovede na znatno visi nivo. Apple je daleko od broja 1 pocni da citas sta je IBM patentirao - uveo na trziste,...

Zaboravio si iMac - all in one racunar...
:laugh:
iMac revolucija - ovo si ga pogodio ko prstom u prkno. Pa originalni iMac je uveo u IT industriju najveći kič i neukus ikada. Par godina bili smo zasuti morem proizvoda od jeftine obojene poluprozirne plastike. Za ovo im zaista ne bih zahvaljivao.

ne menjam temu: tema je da sve pre iPada (Atari STpad, Microsoft Tableti iz 2001,...) jeste mozda inovativno ali isto tako je i neupotrebljivo ;) (Atari nikada nije izbacio STpad na trziste jer nisu mogli da naprave dovoljno dobro prepoznavanje rukopisa)
a zasto su onda ostali lansirali neupotrebljive uredjaje? po sistemu: ako prodje prodje ? :D
necija druga ideja je bila da stavis DESKTOP OS i da stavis OLOVKU na tablet.
Microsoft tablet uređaji nisu propali zbog Stylusa i windowsa već pre svega što su:

1) Bili preteški i trapavi da se koriste iz ruke
2) Bili su preskupi

A što se tiče multitoucha na tabletu i telefonu, on je zaista predstavljao revoluciju ali opet nije u pitanju Apple-ova vizija već realizacija. Seti se ili pogledaj film Minority Report iz 2002 pa ćeš videti i skrolovanje i pinch to zoom i veći deo Appleove mutlitouch vizije.
Na pamet mi pada i ona Microsoftov astal od pre par godina, ne mogu da mu se setim imena.

Odoh sada na Adu pa nastavljam kad se vratim.:D

Nisi skapirao.... ne sta je Apple-u PRVOM uspelo (iPhone, iPad, mis) - vec sta je POZITIVNO uradio za industriju? rekao bih da se ne slazemo oko toga sta znaci "uciniti za nekoga" :D

Auh moram li opet.... Pozitivno je uradio to sto je izbacio iPhone i omasovio kapacitivne ekrane, i oblikovao 90% smartphoneova kakvih sada imamo sa kapacitivnim ekranom. Malo li je?
Ne vidim da se konkurencija setila tako nesto da izbaci pre njih. Ali zamisli i posle iPhonea i posle iPada sve druge kompanije poginuse da izbace sto bolje modele sa sto boljim touch ekranima, a nama obicnim korisnicima nikad lepse.
Da nije to po tebi negativno? Voleo bi da je ostalo kao pre, da je Nokia lider, da imamo krsh telefone sa dugmicima ili sa rezistivnim ekranom po nenromalnim cenama?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno