Šta je novo?

Apple lagano gubi patent bitku... not!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
haha *** koliko je ustvari ovaj apple krao ideja i "pozajmljivao" dizajn..cccc

Zao mi je sto SJ nije ziv, ne bi dozvolio ovakvo maltretiranje od strane jedne genericke kompanije kao sto je Samsung. Ova ujdurma bi se zavrsila u korist Apple-a. Ali, kad macke nema...

Uzimaju, pa sta? Treba da im godi sto neko hoce da "kopira" njihove uredjaje a ne da se tuzakaju za to kao strine.

Nije bas tako, pokrali su sve nacisto, od dizajna do ideja kao sto je otkljucavanje gestovima.

Ali, neka, korisnici ipak prepoznaju ko je inovator a ko plagijator. Kada izadje ip5 stvari ce ponovo doci na svoje mesto. S3 je sjajan telefon ali je to zahvaljujuci Apple-u. Osilili su se i sa vetrom u ledja zbog lose prodaje ostalih telefona baziranih na Androidu, prete da budu veci od "tate" iz Kalifornije. Nece moci.

Kako se samo i Sony prepoznao u ovoj prici ne znam, ali Sony, za razliku od Samsunga, ima daleko vece simpatije medju korisnicima i doneli su toliko dobrog za IT. Samsung je totalno genericka i univerzalna kompanija koja bazira svoje proizvode na kopiranju tudjih resenja i stancovanjem elektronike do besvesti, koje koriste drugi proizvodjaci.

Poslednja izmena:
Zao mi je sto SJ nije ziv, ne bi dozvolio ovakvo maltretiranje od strane jedne genericke kompanije kao sto je Samsung. Ova ujdurma bi se zavrsila u korist Apple-a. Ali, kad macke nema...

Nije bas tako, pokrali su sve nacisto, od dizajna do ideja kao sto je otkljucavanje gestovima.

Ali, neka, korisnici ipak prepoznaju ko je inovator a ko plagijator. Kada izadje ip5 stvari ce ponovo doci na svoje mesto. S3 je sjajan telefon ali je to zahvaljujuci Apple-u. Osilili su se i sa vetrom u ledja zbog lose prodaje ostalih telefona baziranih na Androidu, prete da budu veci od "tate" iz Kalifornije. Nece moci.

http://www.dodaj.rs/f/3t/2/1NFWridB/untitled-1.png

a ovo cemo da zaboravimo..i ostale kopije apple-a :D

Ja bih pre rekao pozajmili/iskopirali, a ne pokrali :). Pa ne moze se kaze da su svi sad iz automobilske industrije pokrali tocak zato sto ga je neko pre njih izmislio. Oni su pozajmili brilijantnu ideju i implementirali je u svoje svrhe. Tako je i sa telefonima. Ne vidim razlog tuzakanju. Ne znam sta je ni tebi/nekom drugom bitno koja kompanija prodaje koliko telefona i ko je kome ukrao sta (jedino ako imas akcije kod njih i ako su u padu), jer kako ja to vidim = sto vise "pozajmljenih" ideja > vise unapredjenja > veca konkurencija > bolji telefoni za manje pare. I krajnjim korisnicima super.

Zar nije dokazano da je telefon godinu dana pre iPhone-a imao baš gesture slide to unlock? Zar nisu baš zbog toga izgubili na sudu u UK?

Poslednja izmena:
http://www.dodaj.rs/f/3t/2/1NFWridB/untitled-1.png

a ovo cemo da zaboravimo..i ostale kopije apple-a :D

Imas li uopste predstavu sta ova slika predstavlja? Treba nekada pre usplahirenog postovanja pokusati razumeti o cemu se radi. Evo da ti srusim snove - oba ova dizajna su APPLE-ova. Sony nije uradio ovakav dizajn, a nije uopste cudno sto su neke ideje iz ovog APPLEOVOG dizajna upotrebljene u dizajnu iPhone-a 4 . Dakle odusevljeno si izjavio da Apple kopira samog sebe.

Po meni najzanimljivije do sada iz Apple - Samsung rata :

http://www.fosspatents.com/2012/07/samsung-faces-credibility-problem-with.html

Unistavanje dokaza lose se odrazilo na samsung pre nego sto je i samo sudjenje pocelo..

Poslednja izmena:
Jel' mozemo da se slozimo da se necemo sloziti i da tema zamre?:)

@[Miki]
Za mene postiji razlika izmedju pozajmljivanja neke stvari (sto ti kazes tocak) i konstantnog kopiranja tudjih proizvoda:
http://samsungcopiesapple.tumblr.com/

Samsung ima i dobrih proizvoda ali ne mogu da se sada pravim blesav kako ne primecujem da kopiraju Apple. Ako im cak i google trazio da prestanu... sta ima tu dalje da se prica?

Pogledajte samo koliko brzo su morali da izbace Siri kopiju koja mora da lici na original. :)

Poslednja izmena:
Jel' mozemo da se slozimo da se necemo sloziti i da tema zamre?:)
Mislim da u ovom slucaju nema tu sta da se slazemo ili ne slazemo, covek je usplahiren optuzio apple za kradju od samog sebe. potrebno je ponekad promisliti, ili makar procitati clanak u kojem je okacena ta slika, a ne instant copy paste-ovati sliku na forum i optuziti apple za kradju dizajna (od samog sebe).

zanimljivo kako "iFanboys" vide da je samsung iskopirao iphone, dok "Fandroids" to ne vide.Sa druge strane, "fandroids" vide da je apple iskopirao sony, dok "iFanboys" to ne vide. I posle neko ocekuje ozbiljnu raspravu. lol.

Meni je jos zanimljivije da se neke objektivne cinjenice previdjaju, zaboravljaju, a povrh svega kada se one iznose na videlo, ne mozes a da ti se ne zalepi etiketa fanboja.

Drasticna razlika je u tome sto Sonijev koncept nije nikada doziveo komercijalni uspeh. Ali dobro, to sto je Samsung iskopirao samo najuspesniji i najprodavanije parce hardvera u deceniji a mozda i istoriji elektronike, potpuno je isto... jer kradja je kradja.

Fandroidi ne vole Samsung, oni samo zaista mrze Apple... tako da je prikladniji izraz hejtboj.

Zar nije dokazano da je telefon godinu dana pre iPhone-a imao baš gesture slide to unlock? Zar nisu baš zbog toga izgubili na sudu u UK?

Moguce, ali ne da ja znam. Ne pratim strastveno ova besmislena sudjenja i svaku mogucu vest. Koji, kada? Ono sto znam sigurno da pre iphone-a nisu postojali POPULARNI telefoni na taj fazon. To je razlika izmejdu implementacije i "biti prvi u necemu" sto realno znaci dog sh*t u IT industriji, gde moras imati i brend, servise, zaokruzen proizvod, komercijalni uspeh, a ne samo nesto sto lepo izgleda na reklami.

Mozda je SJ video u Minority Reportu, mozda je video koncept od genijalnog pijanog rusa koji je doneo na parti u silikonsku dolinu sklopociju zalepljenu selotejpom, mozda je na kraju krajeva i Sony posluzio kao inspiracija, mozda mu je ideju otkrio demon iz pakla kome je pokorno sluzio. Ali, tek je SJ taj koncept razvio i integrisao sa servisima kao zaokruzen proizvod i popularizovao dovoljno da sada svaki proizvodjac jednostavno mora da prodaje telefone koji lice na iphone, da bi opstao.

I tu je Apple napravio kljucnu gresku, nije trebalo da se upusta u besmislena sudjenja, zbog sujete i zbog toga sto je SJ izgubio zivce. I desava se upravo obrnuto da sad Apple mora da se ponizava nekakvim disklejmerima na sajtu i u UK novinama i ta odluka dolazi od sudije koji je izjavio takve bisere da ne-Apple telefone ne mozes da pomesas jer jednostavno oni nisu toliko kul kao Apple.

Poslednja izmena:
Hajde opet, Apple je resio da svoju ideju ostavi samo za svoju kompaniju - da samo Apple moze da proizvodi Touch telefone sa ogromnim display-om, kapacitivnim ekranom i OS-om koji je prilagodjen takvom tipu uredjaja, medjutim tu se javlja jedan problem, niko nikada u consumer trzistu do sada to nije uspeo da odradi. Ako se ide tom idejom, onda Toshiba moze sa punim pravo da tuzi sve redom jer su oni napravili - dizajnirali prvi laptop, Intel za procesore, nVidia graficke karte,itd. itd. Sta bi Apple-u ostalo, pa verovatno okvir od nerdjajuceg celika,...

To sto Apple hoce je monopol preko noci, a to se ne dostize tako lako, vec su potrebne godine i godine. Takav vid monopola takodje usporava tehnoloski rast i sveobuhvatno je los za potrosace, a onda i za industriju, jer nema zdrave konkurencije, koja ce pogurati nesto napred, vec ce monopolista (Apple) praviti kvazi proizvod kojem ce donositi minorna poboljsanja i predstavljati ih kao ogroman pomak (Facetime, sada 4" display, LTE na iPadu,...). Meni samo nije jasno koliko "slep" moras da budes ti se Apple pristup cini kao nepogresiv?

Apple je imao prednost koju je trebao da iskoristi, ali vec posle 2 do 3 godine ih je konkurencija stigla, a danas ostavila u prasini. To oni i vide pa tamo gde mogu zabrane neki Galaxy Tab da im ovi ne bi uzeli kupce itd. uvidevsi to lepo je onaj sudija u engleskoj odlucio da Apple podvrgne javnim ruglom, jer novcana kazna nece uciniti neku stetu.

A sto se tice Sirija, pa to je Nokia imala 2 godine pre prvog iPhone-a, ali naravno ne u toj meri jer je tada internet na mobilnim telefonima bio retka pojava,...

@webster ti rece da gledam u pasulj, vidi koliko su pale akcije apple-a pre par dana,...

Jel moze lock ove teme.

Imas li uopste predstavu sta ova slika predstavlja? Treba nekada pre usplahirenog postovanja pokusati razumeti o cemu se radi. Evo da ti srusim snove - oba ova dizajna su APPLE-ova. Sony nije uradio ovakav dizajn, a nije uopste cudno sto su neke ideje iz ovog APPLEOVOG dizajna upotrebljene u dizajnu iPhone-a 4 . Dakle odusevljeno si izjavio da Apple kopira samog sebe.

Po meni najzanimljivije do sada iz Apple - Samsung rata :

http://www.fosspatents.com/2012/07/samsung-faces-credibility-problem-with.html

Unistavanje dokaza lose se odrazilo na samsung pre nego sto je i samo sudjenje pocelo..

ok, moja greska onda..

a ovo? :wall: link

@webster ti rece da gledam u pasulj, vidi koliko su pale akcije apple-a pre par dana,...

Dakle gile osim sto si strucnjak za patentno pravo postao si i strucnjak za ekonomiju, svestran covek, nema sta :D .

Koliko vidim od trenutka kada si poceo da predvidjas propast apple-a pa do danas, vrednost apple-a porasla je za nekih 30%. a toliko besposlen da svakodnevno pratim berzu nisam, mada pretpostavljam da je doslo do nekog manjeg pada akcija zbog slabijeg kvartala za prodaju iphonea. i ako se dobro secam jos jedna tvoja prognoza bila pad market sharea ipad-a na nivo statisticke greske i honeycomb tableti koji uzimaju 50% trzista. jasno je kako se to zavrsilo, apple je od te genijalne prognoze povecao market share na tablet trzistu a honeycomb tableti su nestali pre nego sto su se i pojavili. mislim da je tu bilo jos bisera, morao bih uraditi search svojih postova da bi video jos briljantnih giletovih prognoza .

a sto se tice zatvaranja topic-a ne vidim razlog za tako nesto, sam si ga otvorio, iako je naslov krajnje pretenciozan i nema veze sa realnim stanjem stvari, barem je koristan da se ne siri offtopic po ostalim temama a vezan za medjusobna tuzakanja applea i konkurencije. samo bi ovo trebao da dodas u prvi post, manja rekapitulacija stanja trenutnog patentnog rata (i to od strane nekog daleko upucenijeg u patentno pravo od tebe)

http://www.fosspatents.com/2012/07/android-devices-have-already-been-found.html

Griffin je napisao(la):
ok, moja greska onda..

a ovo? :wall: link

pretpostavljam da si se i ovime usplahirio kao i ranijim postom u kojem si totalno omasio poentu. kao dizajner vrlo dobro znam razliku izmedju inspiracije i besomucnog kopiranja look and feel-a, pakovanja, dizajn-a, ui-ja. evo sta diter rams ima da kaze o tome kako je Jony Ive pokrao njegov dizajn :

http://www.telegraph.co.uk/technolo...Apple-has-achieved-something-I-never-did.html

Poslednja izmena:
Dakle gile osim sto si strucnjak za patentno pravo postao si i strucnjak za ekonomiju, svestran covek, nema sta :D .

Koliko vidim od trenutka kada si poceo da predvidjas propast apple-a pa do danas, vrednost apple-a porasla je za nekih 30%. a toliko besposlen da svakodnevno pratim berzu nisam, mada pretpostavljam da je doslo do nekog manjeg pada akcija zbog slabijeg kvartala za prodaju iphonea. i ako se dobro secam jos jedna tvoja prognoza bila pad market sharea ipad-a na nivo statisticke greske i honeycomb tableti koji uzimaju 50% trzista. jasno je kako se to zavrsilo, apple je od te genijalne prognoze povecao market share na tablet trzistu a honeycomb tableti su nestali pre nego sto su se i pojavili. mislim da je tu bilo jos bisera, morao bih uraditi search svojih postova da bi video jos briljantnih giletovih prognoza .

a sto se tice zatvaranja topic-a ne vidim razlog za tako nesto, sam si ga otvorio, iako je naslov krajnje pretenciozan i nema veze sa realnim stanjem stvari, barem je koristan da se ne siri offtopic po ostalim temama a vezan za medjusobna tuzakanja applea i konkurencije. samo bi ovo trebao da dodas u prvi post, manja rekapitulacija stanja trenutnog patentnog rata (i to od strane nekog daleko upucenijeg u patentno pravo od tebe)

http://www.fosspatents.com/2012/07/android-devices-have-already-been-found.html

pretpostavljam da si se i ovime usplahirio kao i ranijim postom u kojem si totalno omasio poentu. kao dizajner vrlo dobro znam razliku izmedju inspiracije i besomucnog kopiranja look and feel-a, pakovanja, dizajn-a, ui-ja. evo sta diter rams ima da kaze o tome kako je Jony Ive pokrao njegov dizajn :

http://www.telegraph.co.uk/technolo...Apple-has-achieved-something-I-never-did.html

Pa jel vidis neki Apple odgovor na Nexus 7. Ne nisam ja no lifer koji radi f5 na pojedinim sajtovima 24/7, samo prodjem 2, 3 puta po pojedinim sajtovima i to je to. Ja nisam ni bacao link na taj clanak, samo kazem ako se vodis Apple-ovom idejom, Apple-u ostaje samo kuciste,...

Apple je imao prednost koju je trebao da iskoristi, ali vec posle 2 do 3 godine ih je konkurencija stigla, a danas ostavila u prasini. To oni i vide pa tamo gde mogu zabrane neki Galaxy Tab da im ovi ne bi uzeli kupce itd...
I ti posle svega recenog ides i kupujes iPad iz prasine :D

To mi je uvek fascinantno kod njegovih postova:).

Ali zato: http://www.androidpit.com/-samsung-vs-apple-trial

In the Samsung vs. Apple trial, the burden is on Samsung to prove that the design of smartphones like the Galaxy S were in the pipeline long before the iPhone came into being. On that end, Samsung wanted to submit to the court a whole bunch of smartphones – like the F700 – that seem iPhone-y and were either dreamed up or actually released before the global introduction of the iPhone. But Judge Koh has strangely rejected the inclusion of these designs on the grounds that the information was furnished too late in the "discovery proccess."

Pre neki dan sam uzeo da se poigram sa SGS3... kako li to nekome lici na iPhone (bilo koji) ne razumem..... ja jos imam los vid i iz neba vidim razliku.

Ko rece ds SGS3 lici na iPhone :D? Prvi SGS je licio pakovanjem/reklamom ali ne mozes da uzmes u ruke SGS i da ne znas da li je iPhone ili SGS pobogu :D

Pa zasto se onda za SGS2 i 3 frljaju tuzbama?:)

Proces stvaranja UI-ja u Samsungu :

apple_v_samsung_evidence.png

Pa kako nije... mislim naravno da su kopirali, i namerno napravili ruzniji interface samo da ne bi bila cista kopija ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno