Šta je novo?

Apple lagano gubi patent bitku... not!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znaci nemamo isto vidjenje sta znaci "uciniti za nekoga" :)

Super, samo kakve to ima veze s patentima i temom. Ništa od toga nije patentabilno. Gotovo sve je s tehnološke strane bilo upotrebi od ranije u raznim drugim ne-Apple proizvodima.

Jedina "zasluga" Apple-a je gušenje konkurencije u cilju održavanja monopola na ideju koja nije patentabilna.

Da se Henri Ford slučajno ponašao ko Jobs vjerojatno bi dao patentirati crnu boju, oblik šasije, slovo T u imenu modela i pomičnu traku.

Poslednja izmena:
Ovde se ocigledno "prvi u necemu" mesa sa pozitivnim uticajem, koji po mojoj definiciji zahteva malo vise od toga i ne obavezno to - naime, proizvodnju i prodaju odredjenog obima, uticaj na konkurenciju i pomak paradigme. Gomila patenata i inovativnih ideja ostala je zauvek u necijim glavama, garazama, R&D centrima koji nisu mogli da prodju Steering komitete velikih kompanija koje odobravaju projekte.

Pa i dizajn iMac-a su maznuli? Apple zapocne nesto, ali konkurencija to dovede na znatno visi nivo.

Uh, tesko je boriti se protiv predrasuda, generalizacija i neinformisanosti. Prosto ne bih znao odakle da pocnem.

Apple je daleko od broja 1 pocni da citas sta je IBM patentirao - uveo na trziste,...

Mozda je IBM u istoriji ucinio vise… Danas je Apple broj 1. Pricam o protekle 2 godine i o kategoriji most valuable brand. Konsultuj google, posto ovo nije subjektivno misljenje nego relevantna statistika.

Pa originalni iMac je uveo u IT industriju najveći kič i neukus ikada. Par godina bili smo zasuti morem proizvoda od jeftine obojene poluprozirne plastike

Da, kao sto smo sada zasuti proizvodima od jeftine neprozirne plastike medju pametnim telefonima. Nije Apple kriv sto konkurencija nema stila. Mislim da je originalni iMac za to vreme imao vrlo smeo dizajn, definitivno ispred vremena. O danasnjem iMac racunaru takodje nema svrhe raspravljati, ali konkurencija je u all in one segmentu prosto smesna.

Seti se ili pogledaj film Minority Report iz 2002 pa ćeš videti i skrolovanje i pinch to zoom i veći deo Appleove mutlitouch vizije.

Znaci, sada da Apple prvi izbaci leteci automobil ne bi mu se pripisala zasluga za industriju, jer smo svi lepo videli letece automobile u Petom Elementu?! Covece, Apple je naucnu fantastiku pretvorio u stvarnost! :)

Na pamet mi pada i ona Microsoftov astal od pre par godina, ne mogu da mu se setim imena.

Da, toliki je uticaj imao na industriju, da ne mozes da se setis imena... :D

A što se tiče multitoucha na tabletu i telefonu, on je zaista predstavljao revoluciju ali opet nije u pitanju Apple-ova vizija već realizacija. Seti se ili pogledaj film Minority Report iz 2002 pa ćeš videti i skrolovanje i pinch to zoom i veći deo Appleove mutlitouch vizije.
Na pamet mi pada i ona Microsoftov astal od pre par godina, ne mogu da mu se setim imena.
Znaci, sada da Apple prvi izbaci leteci automobil ne bi mu se pripisala zasluga za industriju, jer smo svi lepo videli letece automobile u Petom Elementu?! Covece, Apple je naucnu fantastiku pretvorio u stvarnost! :)

Da, toliki je uticaj imao na industriju, da ne mozes da se setis imena... :D
Nekad se zvao Surface, sada je PixelSense. Verujem da je zabuna slična kao pri traženju Cisco IOS termina :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_PixelSense
The idea for the product was initially conceptualized in 2001 by Steven Bathiche of Microsoft Hardware and Andy Wilson of Microsoft Research.

In October 2001, DJ Kurlander, Michael Kim, Joel Dehlin, Bathiche and Wilson formed a virtual team to bring the idea to the next stage of development.

In 2003, the team presented the idea to the Microsoft Chairman Bill Gates, in a group review. Later, the virtual team was expanded and a prototype nicknamed T1 was produced within a month. The prototype was based on an IKEA table with a hole cut in the top and a sheet of architect vellum used as a diffuser. The team also developed some applications, including pinball, a photo browser, and a video puzzle. Over the next year, Microsoft built more than 85 prototypes. The final hardware design was completed in 2005.

A similar concept was used in the 2002 science fiction movie Minority Report. As noted in the DVD commentary, the director Steven Spielberg stated the concept of the device came from consultation with Microsoft during the making of the movie. One of the film's technology consultant's associates from MIT later joined Microsoft to work on the project.

The technology was unveiled as "Surface" by Microsoft CEO Steve Ballmer on May 30, 2007 at The Wall Street Journal's 'D: All Things Digital' conference in Carlsbad, California. Surface Computing is part of Microsoft's Productivity and Extended Consumer Experiences Group, which is within the Entertainment & Devices division. The first few companies slated to deploy it were Harrah's Entertainment, Starwood Hotels & Resorts Worldwide, T-Mobile and a distributor, International Game Technology.

On April 17, 2008, AT&T became the first retailer to sell the product. In June 2008 Harrah’s Entertainment launched Microsoft Surface at Rio iBar and Disneyland launched it in Tomorrowland, Innoventions Dream Home. On August 13, 2008 Sheraton Hotels introduced it in their hotel lobbies at 5 locations. On September 8th, 2008 MSNBC began using it to work with election maps for the 2008 US Presidential Election on air.

Poslednja izmena:
Raspravljate u pogrešnoj temi oko nečega zapravo veoma kompleksnog. Mnogo kockica se sklopilo za uspeh iphona i ipada. Apple apsolutno ništa nije tu izmislio, ali je napravio spravu koja najbolje radi, dok su drugi ostali u svojoj inerciji da zgrću novac. Očigledno je njihov put bio bolji, pošli su od korisničke upotrebe, pa se onda okrenuli funkcijama. Kao i svaka druga kompanija, imali su i dobrih poteza i pogrešnih. Isto važi i za Džobsa. Ovaj put su zaboli žestoko i zasluženo je sve što su postigli.

Meni je frapantno da u igru ulazi Gugl, kada je video da nijedan veliki igrač prstom ne mrda na novi segment koji se uspostavlja, a potpuno neverovatno, da i nakon što je Gugl napravio dobru stvar, veliki igrači i dalje ne vide šta im je ispred nosa. :) Nije čudo što su prsli. Drugi veliki dobitnik je Samsung (a možda i prvi), koji je od ogromnog proizvođača trećerazrednih telefona postaje proizvođač svega u svim segmentima, a pogotovo dominantan u flagship segmentu.

Možda bi se trebalo vratiti temi i parnicama. Mišljenja sam da Epl ovim samo kupuje nešto vremena i ekstraprofita koji sada pravi, ali da je to neodrživo na duge staze. :)

Mišljenja sam da Epl ovim samo kupuje nešto vremena i ekstraprofita koji sada pravi, ali da je to neodrživo na duge staze. :)

Upravo to.
Postoje market leaderi i market followeri sa "me too" proizvodima kao uostalom kod svega ostalog. A Apple je tu odlučio žestoko podmetati noge konkurenciji dubioznim "patentima" koji to nisu.

Poslednja izmena:
Young padawan pročitaj malo ko je šta napisao pa onda odgovaraj.
Ne sporim mu zasluge za industriju već mu sporim pravo da patentira tuđe ideje kao svoje. Sporim mu pravo da ako bude prvi koji uspešno komercijalno realizuje multitouch ili leteći automobil, sudski zabrani bilo kom drugom da realizuje multitouch ili leteći automobil. To je loše za industriju i za nas kao krajnje potrošače.

Poslednja izmena:
Upravo tako. Patent treba da štiti izvedbu, realizaciju ideje, a ne samu ideju (točak, SUS motor, papir, (multi)touch screen, OS, silicijumski čip). U suprotnom slučaju bismo imali najviše po jednu kompaniju koja ima patent nad idejom i jedina pravo da proizvodi odredjeni proizvod, astronomske cene (u poredjenju sa cenama na konkurentnom tržištu) i zanemarljiv napredak i razvijanje.

Ti celo vreme pokušavaš da me ubediš da je Apple višestruko uspešniji u implementaciju novih ideja od Microsofta pa i većine ostalih, a ja to ne sporim čak šta više potpuno se slažem. Ali za većinu noviteta ne možeš reći da su se rodile u Jobsovoj glavi već da je pozajmio ideje i sjajno ih implementirao.

onda se slazemo ;)

btw ne moraju biti uopste nove ideje... od prvog misa pa do misa na svakom stolu je proslo skoro 4 decenije ;)

@RazbojNick

In October 2001, DJ Kurlander, Michael Kim, Joel Dehlin, Bathiche and Wilson formed a virtual team to bring the idea to the next stage of development.
...
A similar concept was used in the 2002 science fiction movie Minority Report. ...
SJAJAN PRIMER!

dakle imali su odlicnu ideju i standardno katastrofalnu izvedbu.

mrzi me sad da opet trazio video iz neke 2003. kad Bill Gates predstavlja Microsoft Wall. - pet puta radi isti pokret rukom i nista se ne desava i onda sesti put se desi nesto sto nije hteo. Slicno kao na ovoj prezentaciji NOVOG Surfacea pre par nedelja...

Stvarno impresivno kako ne mogu nista da komercijalizuju/donesu u mase/naprave inovaciju (zovite to kako hoceste...). Sve sto imaju je Window/Office/Server monopol koji su u sustini dobili na poklon/prevaru.

Meni je frapantno da u igru ulazi Gugl, kada je video da nijedan veliki igrač prstom ne mrda na novi segment koji se uspostavlja, a potpuno neverovatno, da i nakon što je Gugl napravio dobru stvar, veliki igrači i dalje ne vide šta im je ispred nosa.
Google je lepo definisao ciljeve za Android; kasnije se brzo i lako snasao/presaltao na iPhone-like telefon. Imao je dobre (manje-vise) programere ali jos bitnije: dobro definisan cilj (secam se prvih najava i bulleta sta ce Android doneti mnogo pre nego sto se iPhone i spominjao...).

Nokija je dugo pokusavala da predje na linux-like Maemo. Ja sam licno i mislio da ce to uraditi pogotovo kad su odustali od stvarno odlicne S80 platforme. Mislim da jednostavno nisu bili dovoljno odlucni da batale Symbian i predju na Maemo. Nikad ga nisam koristio ali po ono sto sam citao radio je korektno.

Microsoft je standardno imao krsh i plan i krsh realizaciju: Windows CE. i plus sto razlicitih projekata: od kupovine Dangera i nesrecnog KINa, preko SilverLighta, .net-a, do sad WindowsPhone 7. Probama 2569 stvari pa mozda nesto ispadne a na kraju imas samo kupus od koda. Sve to samo zato sto nisu imali jasnu viziju vec su navikli da kopiraju i kad su dosli u situaciju da oni treba da budu trendseteri - prc.

Apple je imao dve varijante: ili ce od iPod OSa da pravi iPhone ili ce da proba da ugura OS X u 512MB i 700MHz. Buduci da su imali najbolju mogucu tehnologiju (NeXTStep aka OS X) uspeli su to da urade. Dakle ako nesto nije perfektno - ne ide na trziste kao poluproizvod (kao sto ni STpad nije isao na trziste 1991. ;))

trenutna situacija je jednostavno odraz kvaliteta samih lidera gore navedenih kompanija.

Sporim mu pravo da ako bude prvi koji uspešno komercijalno realizuje multitouch ili leteći automobil sudski zabrani bilokom drugom da realizuje multitouch ili leteći automobil.
slazem se naravno.

samo jos jedan mali detalj: FingerWorks kojeg je Apple kupio 2005. ima gomilu patenata za multitouch. ili u prevodu: tacno su znali u kom smeru idu i bili su fokusirani svo vreme (za razliku od drugih, gore navedenih kompanija...) ;)

@RazbojNick

SJAJAN PRIMER!

dakle imali su odlicnu ideju i standardno katastrofalnu izvedbu.

mrzi me sad da opet trazio video iz neke 2003. kad Bill Gates predstavlja Microsoft Wall. - pet puta radi isti pokret rukom i nista se ne desava i onda sesti put se desi nesto sto nije hteo. Slicno kao na ovoj prezentaciji NOVOG Surfacea pre par nedelja...

Stvarno impresivno kako ne mogu nista da komercijalizuju/donesu u mase/naprave inovaciju (zovite to kako hoceste...). Sve sto imaju je Window/Office/Server monopol koji su u sustini dobili na poklon/prevaru.
Sve je to lepo, ali je ovde tema Apple i patenti. Ako je Xerox propustio da patentira računarskog miša, ne znači da to može da uradi neko sledeći, jer postoji prethodna ideja i realizacija, makar i javnosti nedostupna.

Ne mogu da shvatim (iako sam svestan da nemam kompletnu sliku i informacije) da je SAD patentni zavod patentirao ideju i koncept pametnog telefona u ime Apple. Od onoga što znam, gotovo svi elementi su uveliko postojali: telefoni isključivo sa dodirnim ekranima - rezistivnim, ali oni kvalitetno odradjeni su potpuno uporedivi sa kapacitivnim - Qtek, i-mate, JAM (svi ustvari HTC); dodirni OS za telefone sa ikonama, bar na odredjenim ekranima - UIQ, WM2003/HTC TouchFLO UI.

Pa, ja sam 2005. napravio WinMo temu za Motorolu MPx200 koja izgleda kao početni ekran iPhone. Čak sam postavio temu na forum. Slike su davno izgubljene, ali se lepo sećam kako je izgledala: u vrhu su stajale informacije o bateriji, signalu, datumu i vremenu + obaveštenja o porukama, pozivima itd, odmah ispod su se birali profili (ovo sam kasnije izbacio), a ostatak ekrana je bio popunjem ikonama u rasporedu 4x3 (posle 4x4). Na samom dnu ekrana su naravno bila dva soft tastera koja nisu mogla da se uklone.

O kojoj originalnosti se priča? iPhone je doneo animacije, vizuelne performanse. Ništa drugo. Nije imao ni 3G u vreme kad je bio standard, ni GPS, ništa od aplikacija sa strane, multitasking, ali je imao ograničenja od kojih neka postoje i danas (USB storage mode i nedostupan fajl sistem, BT transfer, C/P funkcionalnost,...). Svi ostali pametni telefoni tog vremena su ga po funkcionalnosti i upotrebljivosti preticali, a zaostajali su u lepoti prikaza i vizuelnim performansama. Naravno da se pučanstvo zalepilo samo na izgled, šareniš animacija i efekte, što je odličan dokaz da je velikom delu populacije važno kako mu nešto izgleda, a ne šta može sa time da uradi i kako ljudi biraju telefone. iPhone nedostatke ispravlja svih ovih godina, dok u medjuvremenu slušamo kako nam neke funkcije "ne trebaju". Džobsu treba odati priznanje da je umeo da igra na taštinu naroda.

Ono što je Apple uradio za IT industriju jeste da je pokrenuo trend da kupci daju sve više novca za uredjaje koji im suštinski ne trebaju toliko. Skočila je proizvodnja mobilnih procesora, ekrana, memorijskih kartica, itd.

Poslednja izmena:
Sve je to lepo, ali je ovde tema Apple i patenti. Ako je Xerox propustio da patentira računarskog miša, ne znači da to može da uradi neko sledeći, jer postoji prethodna ideja i realizacija, makar i javnosti nedostupna.

1. xerox nije izmislio misa, koliko ja znam Douglas Engelbart je osnova za sve sto su napravili u Xeroxu 5 godina kasnije...

2. Apple nije nista ukrao iz Xeroxa - Xerox je imao dil sa Appleom: mi vama pokazemo sta imamo, vi nama date pravo da kupimo vase akcije po dogovorenim cenama. ...Xerox je inace trazio neku firmu koja moze da komercijalizuje njihovu tehnologiju/ideju. Napravili su dil sa Appleom ;)

inace se slazem. uzgred, da Apple nije tuzio Digital Research moguce je da bi GEM ovladao PCjem pre nego sto bi Microsoft stigao da zavrsi Windows 1.0 :)

Ne mogu da shvatim (iako sam svestan da nemam kompletnu sliku i informacije) da je SAD patentni zavod patentirao ideju i koncept pametnog telefona u ime Apple
neko je vec napisao: patentirace sve sto doneses (tj uzece ti kintu) a kasnije na sudu dokazujes da li je to validno ili ne ;)

tako da je drzava vise nego srecna: dva puta ti uzme pare :D

Svi ostali pametni telefoni tog vremena su ga po funkcionalnosti i upotrebljivosti preticali, a zaostajali su u lepoti prikaza i vizuelnim performansama. Naravno da se pučanstvo zalepilo samo na izgled, šareniš animacija i efekte
xexexe...

e vidis kako se ja osecam po pitanju PCja - ja sam imao Atari koji je po "funkcionalnosti i upotrebljivosti preticao" PC (plus je imao i lepsi prikaz) a ljudi su opet kupovali djubre od PCja. C'est la vie ;)

Poslednja izmena:
wtf?

1. xerox nije izmislio misa, koliko ja znam Douglas Engelbart je osnova za sve sto su napravili u Xeroxu 5 godina kasnije...

2. Apple nije nista ukrao iz Xeroxa - Xerox je imao dil sa Appleom: mi vama pokazemo sta imamo, vi nama date pravo da kupimo vase akcije po dogovorenim cenama. ...Xerox je inace trazio neku firmu koja moze da komercijalizuje njihovu tehnologiju/ideju. Napravili su dil sa Appleom ;)
Nisam ni hteo da kažem da je Apple išta ukrao od Xerox, nego da pokažem da ne može neko da patentira tudju ideju ili bar da je proglasi za svoju originalnu ako je neko drugi to propustio da uradi, a miš i Xerox su poznati primeri propusta (iako nikad nećemo da saznamo da li bi miš bio prihvaćen u ovolikoj meri da je svaki proizvodjač morao da plaća patentna prava). Priča je bila apropo MS PixelSense i Minority Report.

Šta bi bilo da je ijedan proizvodjač uspeo da patentira ideju Smartphone (što je, inače, bio izraz upotrebljavan isključivo za WM telefone, pa se kasnije proširio na sve, nevezano za OS) pre Apple tamo negde 2002-3?
xexexe...

e vidis kako se ja osecam po pitanju PCja - ja sam imao Atari koji je po "funkcionalnosti i upotrebljivosti preticao" PC (plus je imao i lepsi prikaz) a ljudi su opet kupovali djubre od PCja. C'est la vie ;)
S tom razlikom da je PC bio sklopiv po džepu korisnka i to je ono što je presudilo u omasovljavanju, a ne superiornije performanse - to je došlo kasnije. To je ono zašto su nestali Amiga (Commodore), Atari i umalo i Mac, dok Džobs nije skapirao da prodaje isto što i do tada, samo upakovano u šareno kućište (iMac) i da priča kako je prosto za korišćenje. Takodje je shvatio da mora da stvara nova tržišta, jer mu sa desktop/laptop linijom nema zelene grane. Problem je što je većina komponenti i ideja već smišljena i/ili standardizovana, pa Apple u svojim novim proizvodima mora da koristi rešenja koja su patentirana i standardizovana i tu je tanak. Ne preostaje mu ništa drugo nego da patentira "pronalaske" kao što su galerija slika, oblika mobilnog telefona/tableta, izgleda OS i na kraju same ideje smarthpone...

btw super je Google i super je Android, ali ipak treba da se zna ko je vizionar a ko copycat ;)

Pravi vizionari su bile firme poput britanskog Psiona (prvi su plasirali koncept pda uređaja i sam takav uređaj, kasnije su postali poznati po jednom proizvodu koji se zove Symbian ;)) a bogami i Palm i Nokia koji su bili pioniri u dosta toga
Na konto one Apple baljezgarije gore da su patentirali smart phone - pa Nokia je izbacila čuveni Communicator 9210 još 2001. godine (prvi njihov telefon sa Symbianom i ARM procesorom), da ne pominjem Pocket PC OS i Qtek odnosno kasniji Windows Mobile i HTC koji su izbacivali touch screen telefone u vreme kada Apple nije ni znao šta je to smart telefon :eyebrows:

Poslednja izmena:
Pravi vizionari su bile firme poput britanskog Psiona (prvi su plasirali koncept pda uređaja i sam takav uređaj, kasnije su postali poznati po jednom proizvodu koji se zove Symbian ;)) a bogami i Palm i Nokia koji je bila pioniri u dosta toga
Na konto one Apple baljezgarije gore da su patentirali smart phone - pa Nokia je izbacila čuveni Communicator 9210 još 2001. godine (prvi njihov telefon sa Symbianom i ARM procesorom), da ne pominjem Pocket PC OS i Qtek odnosno kasniji Windows Mobile i HTC koji su izbacivali touch screen telefone u vreme kada Apple nije ni znao šta je to smart telefon :eyebrows:

Prvi komunikator je predstavljen '96. 9210 je treca generacija ;)

To jeste, ali ovaj je prvi imao color ekran i Symbian koji je kasnije postao jedan od sinonima za pametni telefon :)

Naravno da jesu, jer je svaka kompanija imala mogućnost da pravi svoje kompatibilne komponente, dok je Commodore bio jedini za Amigu i Atari. Takmičenje cenama uz zadržavanje medjusobne kompatibilnosti...

Glupost! Bogda je vec naveo pravi razlog! I za atari i za amigu je 80tih postojalo vise razlicitih 3th party add-ona nego za PC.

Kao sto rekoh gore, Nokija je iz samo njima znamih razloga ubila S80... S80 je bio odlican OS/GUI - najobolji od svih smartphoneova u to vreme! Najveca greska Nokije! ...Plus Nokija nije nastavila da razvija maemo! ...koji je mogao da zameni S80.

Windows CE je bio i ostao govn0 koje je apple sahranio za 6 meseci sa ios-om. Toliko nelogicno, sporo... i vise je pravilo problema nego koristi! Govn0 neupotrebljivo. ...propalo.

Palm takodje: na nivou Atari TOSa iz 1985. I onda 10 godina mucenja da naprave moderan OS. Cak ga je i govn0 od Windows CEa sahranilo... :D ...mucili se kao Apple 90tih sa modernizacijom OSa ali ih nije usralo da dodje Steve Jobs ;)

(imao sam i palm i qtek i 9500 communicator...)

Poslednja izmena:
Glupost! Bogda je vec naveo pravi razlog! I za atari i za amigu je 80tih postojalo vise razlicitih 3th party add-ona nego za PC.
Možda je bilo više proizvodjača dodataka, ali nije postojalo više proizvodjača glavnog računara, nego samo jedna firma koja je diktirala cene, a to je bio Komodor. I to je bilo to, ako si hteo Amigu ili Atari. U ranim 90tim u x86 svetu je bio Intel, Cyrix, AMD, NEC, TI, pa izaberi koji ti se svidja. U 80tim je takodje bilo više proizvodjača svih komponenti.
Kažeš "podržale ga velike kompanije". Super, što njega podržaše, ako su i Amiga i Atari i Mac bili toliko bolji? Šta je bila prednost x86 PC?

Inače, velika kompanija koja je spasila Apple je Microsoft koji je sklopio dil da pravi Office za MacOS i platio nekoliko stotina milki za tu privilegiju. Direktna vitaminsko-proteinska injekcija za Apple koji je gledao u bankrot za koji mesec.

Inače, velika kompanija koja je spasila Apple je Microsoft koji je sklopio dil da pravi Office za MacOS i platio nekoliko stotina milki za tu privilegiju. Direktna vitaminsko-proteinska injekcija za Apple koji je gledao u bankrot za koji mesec.
jos jedan bullshit na nivou: "apple je ukrao od xeroxa"....

za prvi deo si u pravu: Office jeste "spasao" Apple (enormno pomogao) ali Microsoftovih 150 miliona u akcijama je bilo smesno u vreme kada je apple imao 1.2 milijarde u keshu... ;)

inace taj dil je doneo je microsoftu sigurnost da ga apple nece tuziti po pitanju kopiranja mac os-a od strane microsofta u obliku windowsa ;) ...spor koji se vukao jos od 80tih...
tako da koliko je apple profitirao iz tog dila, toliko je, ako ne i VISE, microshit... ;)

i za kraj:

"Even doing very little, Microsoft could still make lots of money, keep Mac Office releases out of sync and well behind the Windows version, create compatibility barriers between the two Office platforms, and continue to leave long delays between releases."

...sto inace i danas radi ;)

inace taj dil je doneo je microsoftu sigurnost da ga apple nece tuziti po pitanju kopiranja mac os-a od strane microsofta u obliku windowsa ;) ...spor koji se vukao jos od 80tih...
tako da koliko je apple profitirao iz tog dila, toliko je, ako ne i VISE, microshit... ;)

Lol ... opet neko "kopiranje". IIRC, Apple je za to tužio 1988. i **izgubio** 1994. Završilo je slično ko i s Androidom:
The court ruled that, "Apple cannot get patent-like protection for the idea of a graphical user interface, or the idea of a desktop metaphor [under copyright law].
Odmah nakon toga je M$ nesmetano izbacio Windows '95.

Inače, u to doba ('97.) je Apple bio 90 dana od bankrota. Stevo reko, ne ja. A Apple ekipica pregrizla g**no kad se Bill Stevi javio preko videolinka. Ah ... to su bila vremena(fast forward to 30:59) ;).

Poslednja izmena:
Ajde reci kakva ti je glupost na umu... ;)

Zasto glupost? Pa podseti se ko je sedeo u Apple Board-u u periodu nakon povratka S.Jobs-a u Apple. Pogledaj imena i iz kojih firmi su dolazili.

PC je preovladao zato što su ga gurale velike američke firme a ne zato što je bio modularan.

"gurale" su ga IBM i HP, koji su, ako nista drugo, izmislili ceo koncept "silicijumske doline" i utrli put svim danasnjim IT/PC i ostalim srodnim kompanijama.
Ceo razvoj dogadjaja se daleko bolje objasnjava "psihologijom potrosaca".

jos jedan bullshit na nivou: "apple je ukrao od xeroxa"....

Nije "ukrao" vec je pozajmio ideje od Xerox-a. Pa sam S.J. je to vise puta naveo... tacnije, naveo je Xerox-ove inovacije kao insipraciju za Apple proizvode. Mis, laserski stampac i GUI.

za prvi deo si u pravu: Office jeste "spasao" Apple (enormno pomogao) ali Microsoftovih 150 miliona u akcijama je bilo smesno u vreme kada je apple imao 1.2 milijarde u keshu... ;)

Mislim da bi morao da ponovo pogledas Apple keynote iz 1997, kada se Steve vratio u Apple. Kupovina akcija od strane MS-a, je daleko vise znacila za samu berzu, kao garant sigurnosti za potencijalne investitore. MS je kupio akcije, koje nisu imale pravo glasa i koje su bile garant tog "cross-patent licence agreement".
Niko tu nije bio glup niti lud, da se tako nesto odigra... znas i sam valjda kakva je situacija po pitanju monopola u USA i sta bi se desilo sa MS-om, da se Apple povukao iz PC biznisa. ;)
Koji drugi razlog bi mogao da postoji, da kompanija koja ima, 10 i vise puta, vece prihode ponudi da investira novac u svog direktnog konkurenta, osim zbog mozda nekog privatnog odnosa koji je postojao izmedju tadasnjih CEO-a obe kompanije?

Nemoj, svega ti, pljuvati toliko po MS-u, jer uz sve njihove mane, imali su mnogo toga pozitivnog i uradili/napravili su osnove za celu ovu IT pricu. Koliko je danas profitabilno biti programer a koliko je to bilo pre 10 ili 20 godina? Ceo jedan segment IT industrije se defakto izrodio/evoluirao zahvaljujuci MS-u i Windows-u.
IBM, pa naknadno HP i Apple su zapoceli PC revoluciju ali je istu, defakto, Windows doveo na danasnji nivo.

"Even doing very little, Microsoft could still make lots of money, keep Mac Office releases out of sync and well behind the Windows version, create compatibility barriers between the two Office platforms, and continue to leave long delays between releases."
...sto inace i danas radi ;)

Bill Gates, u svom obracanju na tom istom keynote-u, je naveo da ce biti isti broj Office releases za Mac, kao za Windows. Da Office nece biti portovan, vec napravljen od nule za MacOS. Isto tako i za Internet Explorer, u tom trenutku najbolji browser(znam da je ovo neverovatno za one koji su mladji od 20godina, ali da, IE je bio ubedljivo najbolji browser do 2002/2003 godine).

I danas isto imas Office verzije za Mac, koje izlaze do 12meseci nakon Windows verzije. Nije kao sto je za Windows, vidi se razlika u kvalitetu i optimizaciji ali je i dalje bolje od svega ostalog sto postoji za Mac platformu, ukljucujuci i ono sto Apple nudi kao alternativu. Do kraja ove ili pocetkom sledece izlazi novi Office, pa cemo videti za koje vreme nas ocekuje i Mac verzija.

Danas i vec jedno 7-8godina u nazad, ne postoje nikakve prepreke po pitanju kompatibilnosti.

Au leba ti sto je to cudo ruzno:)

Kada se oduzmu dugmici, smanji zvucnik, isti iPhone 4/s.

Pa onda nije to taj telefon zar ne ?! Kada se oduzmu dugmici smanji zvucnik onda je isti iphone/galaxys/name any android phone. :)

Pa onda nije to taj telefon zar ne ?! Kada se oduzmu dugmici smanji zvucnik onda je isti iphone/galaxys/name any android phone. :)

Kako god..... nigde slicnosti

sony-style-first-iphone-.png

Poslednja izmena:
Slicno koliko i iPhone sa SGSx i iPad sa SGT...

Pa u tome je i poenta, da apple tuži za generički izgled.

Bas da vidimo na sta ce ovo izaci, ko ce koga da tuzi, za pravouganike, i trouglove i slicne nebuloze, treba da se pokriju usima i da cute. E sada u ovu pricu ubacite sgs2, sgs3, galaxy nexus za koji ih tuze pa da vidimo sta je ko kopirao.

untitled-1.png

Poslednja izmena:
Ionako sonyu ide losije u poslednje vreme sad oni treba da tuze sve proizvodjace touch telefona :D.
A sad ozbiljno Apple je pojeo veliko g za tuzenje zbog izgleda (patent za pravougaonik). Da li drugi uzimaju dizajn? Uzimaju, pa sta? Treba da im godi sto neko hoce da "kopira" njihove uredjaje a ne da se tuzakaju za to kao strine.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno