Šta je novo?

Apple iPhone 4 & 8 GB - unleashed

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo izvestaja koji sam dobio od iSupplya u vezi sa cenom kostanja pravljenja jednog iPhonea:

iPod/Media Player Functionality

Application Processor
$18.50
$18.50

Video Processor
$6.50
$6.50

DSP
$5.50
$5.50

Audio Codec
$0.90
$0.90

Power Management/Battery Charging Etc.
$2.20
$2.20

Memory (NAND-Type Flash)
$35.00
$70.00

Total
$68.60
$103.60

Other Functionality

802.11b/g
$15.35
$15.35

Bluetooth 2.0/EDR Baseband Plus RF Section
$3.75
$3.75

Total
$19.10
$19.10

GSM/EDGE Air Interface Functionality

Baseband Section
$11.25
$11.25

Additional Power Management
$1.20
$1.20

RF Transceiver Section
$4.70
$4.70

Power Amplifier Section
$2.10
$2.10

Total
$19.25
$19.25

Other PCB Level Functions and Components

Other Memory - Mobile DRAM (512Mbit)/NOR Flash (128Mbit)
$10.80
$10.80

Accelerometer, Proximity Sensor, Ambient Light Sensor
$2.25
$2.25

Touch screen Controller
$1.15
$1.15

PCB Substrate
$4.00
$4.00

Other Passives, and Other Discrete Semiconductors
$19.00
$19.00

Total
$37.20
$37.20

Camera Module

2.0 Megapixel Camera Module - CMOS Fixed Lens
$11.00
$11.00

Total
$11.00
$11.00

Display

3.5-Inch LTPS Touch Screen - 320x480 160ppi
$33.50
$33.50

Total
$33.50
$33.50

Mechanical Components / Enclosure

Total
$12.00
$12.00

Battery

Total
$5.20
$5.20

Accessories / Packaging Etc.

Total
$8.50
$8.50

Final Manufacturing and Margin

Total
$15.50
$15.50

Hardware Costs Subtotal
$229.85
$264.85

Non-Hardware Costs

Royalties for EDGE
$4.61
$4.61

Operating System - OSX
$7.00
$7.00

Multimedia Standards and Software
$0.40
$0.40

Audio Processing Software
$0.97
$0.97

Voice Processing Software
$3.00
$3.00

Non-Hardware Costs Subtotal
$15.98
$15.98

Grand Cost Total
$245.83
$280.83

Prva brojka je za 4GB, a druga za 8 GB verziju

kolko sam podbacio u proceni... strasno... pa dobro uzimaju 100% na cenu uredjaja(komponenata)

Poslednja izmena:
Zaboravili ste reklamu, troshkove R&D ;) Jednog dana mozhda i bude po toj ceni...jednog dana....

zasto ne bi uzimali i 500% ako ce to neko da plati? :trust:

Java jeste sporija u odnosu na Flash a Flash mi se cini da se opasno priblizava Javi a pored toga ima ga na sve vishe platformi... Flash ActionScript v.3 aplikacije / sajtovi su krajnje impresivni! mozda je buducnost u Flash-u? :)

Nemoj da mesas babe i zabe - Flash je iskljucivo namenjen za Web upotrebu i njegov najjaci adut je upravo taj Actionscript koji omogucava pravljenje vrlo impresivnih zezancija. Medjtuim, nije buducnost Weba u flashu vec u Web 2.0 aplikacijama kojih je sve vise i vise.

Sa druge strane, JAVA je totalno multiplatformska i generalno nije namenjena za trice i kucine :) Postoji nekoliko "tipova" jave koji, svaki za sebe, imaju svoju namenu, kao na primer J2EE (Java Enterpise), J2ME (Java Micro Edition) i sl. Definitivno ne mozes da poredis JAVU i Flash :)

Istina je da su JAVA aplikacije malo sporije (sto sve zavisi i kako su pisane), svi znamo poznati primer Azuerusa koji je u pocetku bio totalna katastrofa. Sada je to vec mnogo bolje napisan i optimizovan program, dakle nije ni ta JAVA toliki bauk.
Mozda najveci problem JAVE predstavlja JVM koja sluzi kao interpreter byte koda i samim tim usko grlo.

No, ovo nije tema o JAVI :) vec o iPhone-u.

Sto se tice cene komponenti iPhone-a, nisam ni ocekivao nista spektakularno. Medjutim, pitam se koliko onda kostaju top modeli drugih proizvodjaca poput jednog P990 ili N90 i sl.? Definitivno placamo previse :)

Medjutim, pitam se koliko onda kostaju top modeli drugih proizvodjaca poput jednog P990 ili N90 i sl.? Definitivno placamo previse :)

ovde i jeste poenta!mislim da bi se slogirali kada bi videli "sklapajucu" cenu navedenih telefona,nije tu apple nista ni bolji ni gori

Da li je OK recimo situacija da si stolar i napravis sto, a plate ti samo troskove materijala? :)
pa stolar na to sto pravi prenosi novostvorenu vrednost koja je otelotvorenje tog rada koji je on ulozio... 100% na cenu (materijala+sastavljanja) je mnogou racunarskoj industriji koja bas ide na kolicinu.. tako da iPhone kosta zbog prestiza a ne zbog kvaliteta komponenata i sl..

osnovni zakon u ekonomiji je da kada pravis nesto na veliku kolicinu pada mu cena po jedinici proizvoda zbog fiksnih troskova tako da se cena priblizava ceni materijala.. recimo 15-20% vise ali bre 100% !!!

Poslednja izmena:
osnovni zakon ekonomije je ponuda i potraznja.
ako ce ljudi da daju 1000E za iPhone onda ce se po toj ceni i prodavati!!!

to sto si ti rekao nije zakon ponude i potraznje

Osnovni zakon ekonomije je da se stavi cijena sa kojom ce proizvod donijeti najvecu ukupnu zaradu a ne najvecu zaradu po jedinici proizvoda. Ti telefoni bi mogli biti prodati i po 3000 $ da se izbace u limitiranoj seriji od 500 komada.

to sto si ti rekao nije zakon ponude i potraznje

U sustini jeste. Kupac kome je Apple servirao iPhone kao "in" stvar kroz reklamu u raznoraznim spotovima otvaraca usta na MTV-ju ili kroz neki plicak "blockbuster" kao spravu koja ce uciniti da se on, kupac, oseca posebnim i da poseduje deo neceg specijalnog ce semo da bi se razlikovao dati gomilu kesa, tipa tih 1000$ sto kaze Zile, a da nece postaviti ni jedno pitanje. Desice se ista stvar ko sa iPod-om, kad razrese spor sa Ciscom, iPhone ce servirati plebsu kroz MTV i Hollywood i pobrace gomilu kesa za prosecnu stvarcicu samo sa dobrom reklamom, kako ono kazu: Dok bude ovaca bice i sisanja, super za Apple.

Poslednja izmena:
E bre prestanite da se frljate sa izrazima tipa "osnovi zakon ekonomije" i sl. Gore su navedeni troskovi predmeta rada (plus poneka licenca) i final manufacturing sto mi se cini kao trosak radne snage al ne mogu da garantujem, jer ne znam dal se bas na to odnosi.
Dakle nema troskova sredstava rada tj. amortizacije niti svih ostalih troskova koji je neko ranije naveo (R&D, marketing, logisticki troskovi i jos dosta toga), a koji se zidaju u cenu.
Takodje krive ekonomije obima i iskustva ne pokazuju svoj efekat odma, jer se jos nije ni pocelo sa masovnom proizvodnjom.
Takodje ovo je inovatorski proizvod te ce i imati prestiznu cenu.
Aposlutno ne razumem kako se doslo do "100%" vece cene kad je ono sto je gore dato nedovoljno za bilo kakvu ozbiljniju analizu. A posebno ne shvatam to frljanje terminima i nekom pijacharskom ekonomijom.

Prestanite sa tim "ekonomskim zakonima" - nemoj da vam dodje Broz da vas preslisa osnovne ekonomske zakone ;)

Drzite se najboljeg telefona na svetu, pardon - iPhone-a :)

pa taj telefon nije cak ni 3g :)

E to me raduje! Još da ubace podršku za office dokumente i mene su kupili :) Ako je smartphone, nek bude smartphone!

Prilikom projektovanja odnosno razvoja nekog uredjaja firma projektuje prodaju u toku njegovog zivotnog veka i troskove razvoja deli sa brojem projektovanih jedinica. Znaci sam uredjaj ne moze prosto da se tretira kao cena samih komponenti vec su tu i troskovi razvoja kao i troskovi marketinga. E sad neka firma se *****e u proceni pa pukne a neka ne.

tv-out? cemu to? :trust:
veliki minus sto nema wifi.

Ej bre, na palite se - veliko je pitanje da li taj proizvod uopste postoji i da li ce biti predstavljen... Mislim ekran neke sulude rezolucije koji je jos manji nego kod iPhone-a i to implementirali kinezi u prvom telefonu koji su predstavili, a dugogodisnji kupci miliona ekrana za mobilne telefone nemaju pristup tako kvalitetnom ekranu. Obican FUD i prilika da se cuje malo o cuvenoj kompaniji Meizu koja je eto uspela ono sto nece poci za rukom nijednom drugom proizvodjacu telefona koji su na trzistu godinama - da u trentuku predstavljanja iPhone-a, predstave bolji uredjaj.

Poslednja izmena:
Pa mozda su ga uzeli od nekod ODM-a sa Tajvana. Ne bi me chudilo.

A sta znaci bolji od iphone-a? Hardverski iphone nije nista specijalno..samo ima dobar softver. Sto moze relativno lako da se kopira ili razvije.

Poslednja izmena:
Hardverski iphone nije nista specijalno..samo ima dobar softver. Sto moze relativno lako da se kopira ili razvije.

Znace sve to sto si reko obrni i dobices OK konstataciju. Danas je mnogo lakse napucavati hardware nego soft. Jas kad su kinezi u pitanju :S: . Pa većina dalekoistočnih mobile brendova stagnira ili propada baš zbog software-a, a imaju super specifikacije.

Nedjo, KAKO ti je gotivna slicica!!! jesi presao igricu? uzeo sam je, upravo sam zavrsio drugi deo...neverovatno dobra!

u svakom slucaju, da se vratim na temu:

u Apple-u kazu da iPhone nosi toliko toga novog koliko je mobilni telefon sam po sebi uneo kada se tek pojavio...malo preterano, naravno, ali mislim da ce stvarno razbiti sve rekorde na trzistu! A inace , ako ga uopste neki od nasih operatera bude u nekom doglednom periodu uzeo u distribuciju, bice BOLESNO skup! Mozda cemo ipak jos neko vreme morati da se drzimo nasih gotivnih 3g telefoncica...jos uvek nam dobrih!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno