Šta je novo?

Apple iPhone 4 & 8 GB - unleashed

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja bih rekao da je obrnuto drugar, rekao bih da shake i final cut nisu adekvatna zamena za premier i after eff. isl. ;) (da se razumemo, u sustini to je stvar izbora i licnog afiniteta i navike) Ali necemo vise o tome.

U pravu si. Ti si jedan amater koji ochigledno nema blage veze koliko chovek moze da ima problema sa laboratorijom ako hoce da im izbaci cut listu, ili dobije materijal koji je prebachen na 25 fps a treba da se posle vrati na 24 fps. I takodje nema pojma o kolornim prostorima koji se koriste da bi uopshte mogao da izbacish neshto iz programa za kompoziting kao shto je shake. After je za decu koja se igraju kod kuce i jedino za shta moze da valja je za tv i to mozda samo u Srbiji. Nazalost, ti si prosto nepismen u ovom polju (ili bezobrazan) i bolje biti bilo da se drzish onog shto znash. SADA vishe ne moramo o tome. ;)

Nazad na temu. :) S obzirom na to da iphone ima potpuno integrisan safarijev engine, ideja stiva dzobsa je prilichno jednostavna, da se softver za iphone razvija kroz ajax, sa trecom verzijom safarija dolazi i mogucnost razvijanja plaginova (slichno kao na firefoxu), i na taj nachin se otvara put 3rd party developerima da prave "softver" za iphone. Hmmm.... Sve se svodi na sledece: Kako safari koristi Web Kit (biblioteku koju i druge aplikacije mogu da koriste) a na samom Mac OS X Dashboard koristi isti za crtanje widgeta, kapiram da ce se na slichan nachin stvar odvijati i na iphonu. Kako nisam preterano upucen u te stvari imam pitanje: Pod pretpostavkom da je gore navedena izjava tachna, da li je moguce praviti softver, i da li bi se on uopshte mogao tako nazvati ako je on nishta drugo do widgeta?

U pravu si. Ti si jedan amater koji ochigledno nema blage veze koliko chovek moze da ima problema sa laboratorijom ako hoce da im izbaci cut listu, ili dobije materijal koji je prebachen na 25 fps a treba da se posle vrati na 24 fps. I takodje nema pojma o kolornim prostorima koji se koriste da bi uopshte mogao da izbacish neshto iz programa za kompoziting kao shto je shake. After je za decu koja se igraju kod kuce i jedino za shta moze da valja je za tv i to mozda samo u Srbiji. Nazalost, ti si prosto nepismen u ovom polju (ili bezobrazan) i bolje biti bilo da se drzish onog shto znash. SADA vishe ne moramo o tome. ;)

Nazad na temu. :) S obzirom na to da iphone ima potpuno integrisan safarijev engine, ideja stiva dzobsa je prilichno jednostavna, da se softver za iphone razvija kroz ajax, sa trecom verzijom safarija dolazi i mogucnost razvijanja plaginova (slichno kao na firefoxu), i na taj nachin se otvara put 3rd party developerima da prave "softver" za iphone. Hmmm.... Sve se svodi na sledece: Kako safari koristi Web Kit (biblioteku koju i druge aplikacije mogu da koriste) a na samom Mac OS X Dashboard koristi isti za crtanje widgeta, kapiram da ce se na slichan nachin stvar odvijati i na iphonu. Kako nisam preterano upucen u te stvari imam pitanje: Pod pretpostavkom da je gore navedena izjava tachna, da li je moguce praviti softver, i da li bi se on uopshte mogao tako nazvati ako je on nishta drugo do widgeta?

jeste, ja sam amater, amater koji zna da je to moguce uraditi i sa drugim aplikacijama i da to uopste ne zavisi od Macintosha vec od znanja coveka koji radi za programima, bilo da je shake, after ili bilo sta drugo, a sta se sve moze uraditi i na kakvim masinama - stvarno ne bih da o tome pricam sa tobom. Znam ljude kojima je sasvim svejedno da li rade u ovome ili u onome, a to je zato sto znaju posao i znaju sta rade. Nemaju izgovore tipa "ovo je program za decu, ne moze to u tome, meni treba Mac, a ne budjavi PC". Pre nego sto nesto popljujes, pogledaj koji sve svetski studiji u svetu koriste after eff. i vidi sta su radili u njemu, pa mi onda reci ko je amater, oni ili ti. Program je samo alat, a ostalo je na "majstoru". ;) Ako ti vise preferiras neki drugi alat, to je ok, ali to ne znaci da je taj alat bolji. A sto se tice price o produkciji, radio sam OVDE, pa je bolje da ti ne pricam o pravim alataima kojima se neke stvari rade i koji kostaju kao soba puna Mac-ova...Sledeci put kad nekog nazoves nepismenim (ili bezobraznim), bolje pre toga pitaj za kredencije i iskustvo, a ne da izleces pred rudu bzvz.

edit: Izvini, sad kad malo bolje razmislim, ti si isao kod drugara koji ima Mac i sve to o cemu pricas si video tamo, posto, ti ni nemas Mac ?!? Cemu ova rasprava uopste ? Kako znas sta i kako radi shake ( ja sam video u par navrata po par studija onako u "prolazu") naspram aftera ako ti to uopste ni nemas ? I reci mi molim te, kad sam ja uospte rekao da shake recimo ne valja ? Nisam. Rekao sam da je nekom kome je after vec dugo godina alat jer na radnom mestu ima PC sa opremom i kartama koje je navikao da koristi, Shake ne-adekvatna zamena, Isto vazi i obrnuto. Onaj ko radi na Mac-u, ne pada mu napamet da se prebacuje na skroz drugi program ili platformu. Samo sto ce Mac korisnik reci da je zbog toga Mac bolji, da je njegov program bolji, a PC korisnik ne razmislja o tome uopste. To mu dodje slican tabor kao ATI korisnici pre dve godine kad su mi tupili po studijima i stamparijama kako ATI ima boji 2D i bolje boje, a ja mu dosao da se zalim na otisak...(posto on zna da ati ima bolje boje, ali ne ume da napravi profil i kalibrise monitor, ironija...)

Poslednja izmena:
A sto se tice price o produkciji, radio sam OVDE,

Ne kapiram... Radio si u prodavnici opreme????????

edit: Ne, ja sam sada kod njega i on ti je ovo napisao. On se sve vreme raspravlja sa tobom, a ja Diabolique niti imam niti me interesuje Mek. (J***sh komp koji ne moze da se klokuje :) )

Poslednja izmena:
Ne kapiram... Radio si u prodavnici opreme????????

edit: Ne, ja sam sada kod njega i on ti je ovo napisao. On se sve vreme raspravlja sa tobom, a ja Diabolique niti imam niti me interesuje Mek. (J***sh komp koji ne moze da se klokuje :) )

E Diabolique, za momenat si me uplasio :D Kontam sad otkud ti u ovoj celoj prici, kad te znam drugacijeg.

A drugar ti je toliki expert pa ni ne zna sta je "saut", a ume da pljuje sitne studije po Srbiji, a on velikan radi od kuce tj. kljuca na sitno. Reci drugaru da necu sa njime vise da se raspravljam. Nemam nista protiv njega ali ja ovde stavljam tacku ! Pozdrav obojici :wave:

BRAVO gx-x. Pa ti se u video razumes bolje nego jedan reditelj.:hair:

reci drugaru da je u proteklih 7 godina svaki reditelj kupio od sauta ono sto smo mu mi trgovackim vestinama rekli da kupi. Takodje reci drugaru da je pink, bivsi bk, b92, big brother (emotion) i ostali nas deo klijentele tih kako on to zove "sitnih "srpskih studia" od nas uzeo SVE sto koristi (ceo Big Brother je SAUT Pro opremio i snabdeo, samo jos kad bi tvoj drugar znao sta je sad taj saut majku mu njegovu, on ikada nije cuo za to...cesh cesh lol) od kojih je on sa Mac-om verovotnao mnogo bolji, ali eto, nije se jadan proslavio :D Ovo postaje smesno...pkok, pkok, kljucaj samo sinko i pljuj gde stignes, ti si najbolji, otkricete valjda neko za koju godinu da ne moras i dalje jadan da montiras amaterske 25fps hd materijale i konvertujes ih u 24fps mpege za emitovanje na jeftinim BG televizjama...bitnoje da ti imas Mac i da se to drugacije ne bi moglo odraditi :p

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Jesus Christ Superstar...
Doslo je do toga da moram 5 stranica da izlistam da bi se uopste i pomenuo Iphone. Ajde neka neki mod prekine da se valja od smeha i neka iscisti malo ovo.
Bas me briga za tu medjusobnu mrznju i prepucavanje korisnika MAC/PC/Konzole (cisto da i to spomenem ovde) Idite na PM, na boks ili bilo sta, samo da ne moram da citam stranice i stranice gluposti

Ja bih ipak posedovao Iphone (bez Nano/Shuffle), Ali sa dodatim mogucnostima koje su ranije navedene kao manjkave. I preko svega toga sa podrskom za 3rd party programe. E, to bi bio telefon koji se poseduje duzi niz godina. Ja jos uvek imam 6630 koji jos uvek ni po cemu nije zasluzio da bude menjan...

Potpuna istina.

Mozda preteruju ljudi ali mislim da je i potpuna istina da ako se bavis dizajnom, video produkcijom ili pak muzikom Mac je ipak ruku na srce bolji i stabilniji, e sad nove masine sa c2d mozda rade losije od ocekivanog ali oni su morali da naprave korak napred jer su im prodaje bile sve manje i manje van USa tako su morali svoj sadrzaj celom svetu. To su uradili sa mp3 playerima i mogu vam reci da su ipak njihovi najbolji, u kvalitetu zvuka naravno. Koristio sam Mac G4 dosta dugo oko 2 godine i radio sam 2 zahtevna kataloga na njemu. Crklo mi je napajanje 2005 i trazili su mi 130e za njega, poludeo sam i kupio PC i zarekao se da necu nikad da kupim Apple proizvod samo zato sto se jos uvek razlikuju od PCja toliko ali ipak je Mac Mac radi to bez problema. Ponavljam nisam radio na novim c2d masinama ali mi dva prijatelja imaju ( jedan iMac sa 24" + MacBook Pro a drugi MacMini ) i kazu da su prezadovoljni. Jedan ima stampariju a drugi se bavi muzikom tako da ipak verujem da nije to toliko bas lose. Ali svako kupuje ono sto voli i zeli, PC je postao kao i ozbiljan Hi-Fi, kupujes ono sto ti treba, sto zelis a i finansije su vrlo bitna stavka tako da sam na kraju ja ipak za PC ali bi i ja voleo jedan G5 pro ali nema se toliko. Pozdrav;)

Poslednja izmena:
Mozda preteruju ljudi ali mislim da je i potpuna istina da ako se bavis dizajnom Mac je ipak ruku na srce bolji i stabilniji

voleo bih obrazlozenje...

inace kad bih ja imao paaaraaaaa kupio bih mac pro. onaj sa quad xeonom i jedno 16giga rama :) tu je naravno jasno zasto je mac bolji :d al zasto je ista konfa na macOSu bolja i brza nego u winu? tj da li je?

1. nema windowsa (driveri, antivirusi... pa kad nesto prestane da radi iz cista mira uglavnom se zavrsim sa kopanje registryju da bi se otklonio kvar...)

2. na Mac-u kad uzastopno radis "insert image" u DreamWeaveru u file selectoru ti uvek ostaje markiran poslednji fajl koji su ubacio + scroll odmah skoci na taj fajl.

dakle na windowsu se svaki put otvori Fileselector bez markiranog poslednjeg fajla koji si ubacio + scroll je uvek na prvom fajlu! treba ti pola sata da pronadjes dokle si stigao ili mozda cak i zaboravis do kog fajla si stigao.

sad ce da se nadje neki pametni xxxxxx pa da kaze kako je ovo njesra i kako to nema veze s mozgom, o cemu ja sad to pricam... ali ovakve sitnice znace jako puno u svakodnevnom radu. stvarno podizu produktivnost.
tek kad sa Maca sednes za Win vidis koliko je stvari lose uradjeno u Winu (tu ne govorim o ono blesavom sistemu za unos IP adresa gde imate 4 odvojena polja pa ne mozete da uradite copy&paste cele IP adrese)* vec i koliko je sam sistem lose organizovan...

i lucas ako te ovakve stvari interesuje otvori novu temu. a vi moderatori je nemojte brisati.
mogu ti pricati kako svaki novi Mac moze da radi u target (mass storage modu...) :)

ono sto radi bolje (brze) sa hardwareske strane je da ne primetis kad prelazis iz programa u program.
otvoris PhotoShop, Flash, DreamWeaver, Safari, Firefox, BBedit i nikad se nedesava da cujes hard da swapuje a da ti cekas makar pola sekunde da predjes iz programa u program. (govorim o istim projektima koje sam radio i na Macu i delom na Winu, isto programa ucitanih, otprilike isti hardware...)

Jedino sto se i na Macu u Dreamweaveru isto desava: kad se program ucita i kliknes na "Site" iz menija, sacekas sekundu da se meni stvarno otvori (isto ko i na Winu). Ovo je izgleda zbog "loseg" programiranja ili lose koncepta...

Poslednja izmena:
1. drajveri su issue samo kad instaliras windows... ja to ne bi gledao kao minus windowsa kao operativnog sistema nego kao plus, jer moze da radi na svemu zivom
(OSX ne moze, vec moze samo na par konfiguracija. dakle nije fer porediti windows na vasoj home_od_svega_po_malo masini, i na brendiranom macu. bilo bi ok porediti neki laptop sa winom i powermac - bar po pitanju stabilnosti...)

...target (mass storage modu...)
objasni ovo malo detaljnije...

u svakom slucaju si me zaintrigirao da probam mac...

apropo onog sto si pricao o swapovanju > win je lose optimizovan po defaultu. da bi dobio nesto od njega moras sam da podesavas svasta, i onda ti se recimo to swapovanje nece desavati. ovo opet proizilazi iz cinjenice da on sluzi za sve i svasta i isti sistem treba da bude gaming platforma, internet browser, word pisaca masina, i render centar. dakle veoma cesto (skoro uvek) se instalaciji sistema ne poklanja dovoljno paznje, i instalira ga neko ko ne zna nista o optimizaciji, i onda win radi na default podesavanjima, naravno lose za konkretnu stvar. ovo pricam iz svog iskustva, jer znam kako mi je lose radio isti sistem dok nisam jednom seo procitao gomilu knjiga tutoriala itd, i optimizovao ga kako mi je potrebno... a siguran sam da bi radio josh bolje da se ja vise razumem...

necu da otvaram zatvorenu temu... nek je otvori onaj ko je zatvorio...

Poslednja izmena:
sto se drivera tice mislio sam pre svega na periferije. uz mac dolazi gomila drivera za stampac i za drivere za skenere gde jedan program ima drivere za 8000 skenera: od plusteka do profi masina.
dakle nece se desiti situacija - izasla vista - juri nove drajvere za stari skener... pa da li ce izaci.
nego: startujes program (dvoklik), utaknes skener i gotovo.

jedino sto na Macu ne rade smece stampaci od 100e. (konkretno ne radi HP1018 i MustekBearPawn2400cu skener)

MacOS X ni ne bi trebao da radi na ne Apple racunarima. Osim toga tako gubis mnogo - ne znam koji ce mi Mac OS X ako ce me zezati npr. kad pokusam da ga povezem i kontrolisem pomocu Nokije E61 preko BlueTootha :/ ... ovako je sve upakovano i radi.

pa i Mac sluzi kao (gaming platforma, internet browser, word pisaca masina, i render centar) isto kao i Win pa opet sve radi bez konfigurisanja i optimizovanja!!!

upravo se o tome radi: sa MacOS Xom ne trosis vreme na optimizaciju, cackanje, podesavanje sistema kao na windowsu.

Target mod http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=58583

ne znam da li si znao ali kad kupis novi Mac na njega prikacis stari Mac u target modu i posle pola sata tvoj novi Mac koji si doneo iz radnje pre pola sata izgleda, ima sve podtke, sva podesavanja, programe... kao i tvoj stari Mac! Ajd cik nek tako nesto uradi Win.

programeri na Macu razmisljaju i prave stvari koje ljudima iz Win sveta jos nisu ni pale na pamet... :D to je prava prednost Mac-a.

Mislim da ovo sa programerima preuvelicavas. Isto tako moze da se kaze da su dizajneri i programeri mobilnih telefona u Siemens od pre nekoliko godina ugradili MMS sto joe uvek nije palo na pamet Apple programerima ;).

Ono sto je cinjenica je da Apple OSX NIKADA ne bi mogao da radi na toliko 'krsholikom' hardveru kao sto radi Windows i cinjenica je da je OSX ispeglaniji OS od Windowsa jer sve sto ima radi kako treba - ono sto nema - ne trazi da bude i kraj price.

@kovacm:
E ta fora da preslikas stanje jednog Mac na drugi mi se mnogo svidja. Kolega ima mali PowerBook na kome je svlacio muziku sa iTunesa, drzao email, ... i onda je kupio velikog Maca. Povezao ih je u mrezu i veliki Mac je pitao da li hoce da prebaci podatke i sve ostalo sa PowerBook-a. Cela operacija je trajala kratko i zavrsila se tako sto su sva podesavanja i programi sa PowerBooka bila preneta na novu spravu i covek je najnormalnije nastavio da radi.

Mislim da je razlika izmedju OSX-a i Windowsa u tome ko ih i na koji nacin pravi. Stiv Jobs je veoma tezak lik (zaposleni ga porede sa Hitlerom) i sve sprave testira licno. Ako uzme novog Maca za svoju kancelariju on ce ga sam instalirati i naravno naidje na problem prebacivanja podataka sa starog na novi Mac (svi korisnici se susrecu sa tim). Odgovorni u M$ verovatno imaju sluzbu za "instaliranje i kopiranje sa starih na nove PC-e" tako da projektanti Windowsa nemaju realan dodir sa stvarnoscu.

sto preuvelicavam? da li postoji nesto nalik Target Disk Modu na PCju (ne pitam da li bi neko koristio ili ne vec da li postoji -- dokaz da Apple razmislja tri godine ispred M$a). Da li u Win-u stoji markiran poslednji fajl u FileSelectoru... ovu su neke sitnice koje su mi odmah pale na pamet. za detalje bih morao ponovo da startujem win i da se nerviram ali i smejem... ;( :D

drago mi je samo sto je alternativa M$-u ovoliko dobra. atari sam koristio do 1999. i kad sam presao na Win non stop sam kukao - kako ovo ovako, zasto su ovo ovako napravili... znao sam da je sve to moglo mnogo, MNOGO bolje (i bilo bolje :d). i sad posle 6 godina provedenih sa Win-om jednostavno sam odusevljen ovim sto Apple nudi.

Poslednja izmena:
ali eto, nije se jadan proslavio :D Ovo postaje smesno...pkok, pkok, kljucaj samo sinko i pljuj gde stignes, ti si najbolji, otkricete valjda neko za koju godinu da ne moras i dalje jadan da montiras amaterske 25fps hd materijale i konvertujes ih u 24fps mpege za emitovanje na jeftinim BG televizjama...bitnoje da ti imas Mac i da se to drugacije ne bi moglo odraditi :p

Moj prijatelj je odustao od prepirke sa tobom jos od onog tvog iznenadjenja sta je to saut, rekao je da si najpametniji i da mu ne pada napamet da se raspravlja sa tobom (necu reci sta je stvarno rekao) tako da znaj da pricas samnom jos od proslog posta.

"ali eto, nije se jadan proslavio :D" Otkud sad pa ti znas da li se on proslavio? Na poslednjem festivalu je dobio vise para nego shto si ti imao prilike da VIDIS u svom zivotu.

Sto se amaterizma tiche, pojeo bi svaki bajt svog posta kad bi video bar jedan njegov film/reklamu.

Izjavom "25fps hd materijale i konvertujes ih u 24fps mpege za emitovanje na jeftinim BG televizjama" si samo dokazao da nemas pojma o cemu pricas, osim ako radis na Metropolisu, ali i tada bi samo bio delimicno u pravu.

Poenta svega je da ti kao prodavac znas vise o filmu/tv-u od tvoje klijentele. Usput prodajes samo opremu a nigde nema reci o kompjuterima. Povrh svega ovde je rasprava o softveru. Uz sve to na tom sajtu koji si ti dao kao referencu svog znanja i iskustva stoje samo firme koje se bave televizijom. Nigde na sajtu nisam video one lopove sa kojima se hvalis da poslujete (ko je rekao Emotion).

PS. Jedino sto sam skapirao iz ove rasprave je da cak i JA znam vise od tebe o ovoj temi (ne pricam o iphone-u). Do ove teme si kod mene imao veliki respect zbog vise od 7k postova. Sad sam skapirao da je vecina otisla na onomatopejice tipa "cesh cesh", "pkok pkok". Ne znam zasto se trudis da imas "najveci", kad stvarno imas "najveci"...broj postova.

***. ne mogu da verujem da se raspravljam sa starijom osobom o tome ciji je veci.

PSS. Da li posle svakog posta dozivljavas nerdgasm?

@kovacm
Naravno da MAC ima dosta dobrih stvari, da nema ne bi postojao uopste na trzistu. Isto tako i Win ima jos vise dobrih stvari, ali i losih.
Zasto MAC mora da bude najbolji na svetu? Zasto gledas stvari tako jednostrano (sa tom odlikom licis na gx-x)?
Da je Win toliko los, (kao sto prica vecina MAC usera) ne bi bio toliko zastupljen. ~90% trzista nije malo.
Kako ne kapirate da je to ista bagra, raspitajte se koliko cika Bili ima ucesca u eplu, a da ne pricamo ko je na pocetku pisao softver za epl.
Nadam se da ce u skorije vreme na trzistu biti odnos Win/Mac/Lin jednak, pa ce nam i svi sistemi biti bolje.
PS. Jeb.. komp koji ne moz' da se klokuje. :D © by Diabolique

Poslednja izmena od urednika:
MacOS X ni ne bi trebao da radi na ne Apple racunarima. Osim toga tako gubis mnogo - ne znam koji ce mi Mac OS X ako ce me zezati npr. kad pokusam da ga povezem i kontrolisem pomocu Nokije E61 preko BlueTootha :/ ... ovako je sve upakovano i radi.

nisam te razumeo? zasto bi te zezao BT?

pa i Mac sluzi kao (gaming platforma, internet browser, word pisaca masina, i render centar) isto kao i Win pa opet sve radi bez konfigurisanja i optimizovanja!!!

ne sluzi! zato i postoje Mac Pro, Mac mini, iMac..
primera radi, paging file je u windowsu podesen na system manadged koj se prosiruje i smanjuje po potrebi sto rezultuje velikim brojem fragmenata. na ovaj nacin windows moze da radi i na masinama sa malim hddom. ipak, ako imas veci hdd podesis fixed i sam odredis koliko ti treba. verujem da je tako i macos podesen za svoju namenu, i da nije bukvalno ista kopija na mac pro, miniju i iMacu.

upravo se o tome radi: sa MacOS Xom ne trosis vreme na optimizaciju, cackanje, podesavanje sistema kao na windowsu.

ne trosis ti, jer ga je neko vec optimizovao za tebe... kao sto je optimizovan i asusov laptop! zato i kazem da ga ne treba porediti sa windowsom na ne brandiranim masinama!

posle pola sata kazes? :d enivej, zvuci korisno.

tako da projektanti Windowsa nemaju realan dodir sa stvarnoscu.

haha ih sad :p pa sta koriste kuci?

enivej, zakljucili smo da je mac intuitivniji i vise user friendly od wina. to se vidi i kad odes na www.apple.com i na www.microsoft.com

...haha ih sad pa sta koriste kuci?
Pa Mac!

Cak je i covek koji je napustio M$ posle rada na Visti rekao da su imali Mac-a i OSX i gledali kako user interface na Mac-u radi. Njegov blog je postao popularan posle price da im je trebalo 6 meseci da ubace dugme u shutdown dialog box zbog prevelike birokratije u razvoju Viste.

6 meseci da ubace dugme u shutdown dialog box zbog prevelike birokratije u razvoju Viste

aj napisi josh ako znas, bas me zanima...

inace sasvim mi je logicno da analiziraju macOS, ne zato sto je bolji*, nego kao alternativu. tako verujem da analiziraju i linux, i .... (sta josh postoji?)

*ne kazem ni da jeste ni da nije...

Poslednja izmena:
posle pola sata kazes? :d enivej, zvuci korisno.

pa zavisi koliko imas fajlova na starom hardu... jednostavno je: izracunaj koliko vremena treba da se iskopira npr. 100GB (sporiji FireWire ima transfer od 400Mbit/s).

enivej, zakljucili smo da je mac intuitivniji i vise user friendly od wina. to se vidi i kad odes na www.apple.com i na www.microsoft.com

pa sta vise ocekujes da cujes? nisi valjda ocekivao da cujes da PhotoShop radi 2x brze na Macu? :d bar ne sada kad imaju isti CPU? ...i nece se desavati cuda, bar ne dok ne dodju multi-core masine... :D
...mada video si onaj thread: Cinema 4D brze radi (oko 10%) na Macu nego na Windows-u...

@kovacm
Naravno da MAC ima dosta dobrih stvari, da nema ne bi postojao uopste na trzistu. Isto tako i Win ima jos vise dobrih stvari, ali i losih.
Zasto MAC mora da bude najbolji na svetu? Zasto gledas stvari tako jednostrano (sa tom odlikom licis na gx-x)?
Da je Win toliko los, (kao sto prica vecina MAC usera) ne bi bio toliko zastupljen. ~90% trzista nije malo.

ma to je moja stara "boljka" :) ne mogu da prezalim sto je Wintel postao main stream (90% trzista a najgora platforma). cak mi je i nickname calimero ;) sta ces... nepravda... :d
zato jedva cekam da "pljunem" po M$-u; a za to ima materijala na pretek :wall: nadam se da ce cim-pre-tim-bolje propasti... jer sta god da pipnu - to upropaste!

inace sasvim mi je logicno da analiziraju macOS, ne zato sto je bolji*, nego kao alternativu. tako verujem da analiziraju i linux, i .... (sta josh postoji?)

*ne kazem ni da jeste ni da nije...
pa malo pre si rekao da je MacOS intuitivniji i vise user friendly :D pa od koga ce da kradu ako ne od njih (sto inace rade poslednjih cetvrt veka :D)

pored toga Vista je uspela da donese neke nove tehnologije koje u Mac OS X svetu postoje vec neko vremena ali ne i da donese nesto novo sto Mac OS X vec nema (duze vreme :d)!

Poslednja izmena od urednika:
Neko reko' Offtopic ? :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno