Šta je novo?

Apple iPhone 4 & 8 GB - unleashed

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Naravno da ce biti sledece verzije, pogledaj samo M$ Zune, da su dali kinezima na buvljaku da ga prodaju vise bi prodali - a spremaju novu verziju. Mnogo novca se vrti u toj prici oko Apple-a i nece tu biti kiksa. Ako se previse ljudi pobuni oko nedostataka (koji su ipak pitanje softvera) - eto service packa koji to ispravlja u roku od mesec dana. Ako ne bude frke - hej pa prodace Apple narodu iPhone gen2 koji ima SMS... opet za 500$ :)

@kutija:

o cemu pricamo kad nisi koristio iphone ? ja jesam, n95 je babaroga za taj ubogi uredjaj, veruj mi. Fora je sti je i skuplji, medjutim, apple je rekao da nema nameru da spusta cene, a n95 ce za pola godine kostati 500$ posto ce izaci n97...

@MuZZy:

Nemoj da pises makar sta, ja tebe postujem, pogotovo strucne postove u temama o kojima se zaista razumes, ali kad gluis fan boy VIP osobu stvarno nema smisla, pogotovo kad napises nesto tipa "probao sam i bolje". I sad pominjes "alienware" , a i dalje ne kontas gde si pogresio inicijalno. Da ti pomognem - centrino duo je aka "c2d" u laptopu. NEMA bolje od toga. Alienware je mogao samo da to prepakuje u nekoj skupljoj varijanti. a to je i poenta onoga sto je onaj lik napisao - masina (laptip sa centrino duo) u Mac izvedbi kosta 2200$, a u HP izvedbi kosta 1500$ (ista masina). Naravno svaki religiozni Mac korisnik ce da sad pocne pricu kako je to apple bolje optimizovao i kako to bolje radi - bullshit !! i to znaju svi, a neki se samo tese zbog leseg i unikatnog kucista njihovog lapa...

@kovacm:

pravo je pitanje da li si ti SEDEO za necim osim tog sugavog matorog atarija kome drzis opelo, i tog prastarog Mac-a kome drzis sendvic. Ulozi malo para u PC i instaliraj OS X pa ces videti o cemu pricam. Onda mozes na neku particiju da instaliras i WinXP pa da zaista pocnes da poredis sisteme. Ove varijante "imam 256 mb rama, celly 533, sve se vuce, a poer book za 800e radi mnogo bolje" mozes macku o rep...Lako je pljuvati sistem koji ti vredi 100e i porediti ga sa sistemom od 500e (koji si platio 1500e). Otvori temu gde je Mac OS X vs PC glavna fora pa da bacmo rezultate, videces da je mac zapravo vise isfuran nego windows. Ja cu ti licno dati rezultate posto sam zapravo koristio i jedno i drugo i u profi segmentu windows tuce mac i os x sve u 16, glavni razlog = sowtware, dostupnost i primena. Mac svi hvale ali na njemu nista nema, u smislu slaa podrska itd. Bole mene uvo sto on moze vise kad jednostavno u praksi za windows ima vise. Vec vidim "monopol" argument" , ok, monopol, ali ja nisam humanista niti dobrotvor, mene interesuju konkretne stvari posto od njih zivim. Sedeo sam za mnogo Mac-ova i sta ? I dalje trcim za PC da bi prebacio nesto sto su mi doneli u corel formatu i gubim vreme, umesto da sve radim za jednim racunarom. Mac hvale svi oni koji prate berzu i ne koriste racunar ni za sta vise sem za slusanje muzike i gledanje filmova. Niko od vas na Mac-u ne radi nista ozbiljno, vama je racunar (Mac) usputna stvar, i ne vredi da se prepiremo dalje oko toga. Glavna uloga Mac-a je safari i trolovanje po forumima. Uspevate u tome. Hvala - dovidjenja :) Vama racunar (koji god da je) ne koristi za zaradu u zivotu tako da niste objektivni. Ako je objektivnost kao sto je MuZZy napisao "wow jeste videli kja je to finalna obrada" onda je to smesno. Koga bole uvo za finalnu obradu. Ne sedim za racunarom niti laptopom da bi ga zalivao sokom i bacao po podu. To mi je izvor zivotnih prihoda, ako crkne - imam garanciju, bole me uvo.

Dovidjenja !!!! :wave: (sad ce delimir da pobrise postove postove)

Momci, samo bez svadje ;)

Nisam koristio N95, pa necu da nagadjam kako radi nesto sto nisam vido, ali sam imao prilike da se malo poigram sa iPhone-om na kratko, pa mogu reci da je dosta vas u pravu sto se tice nagadjanja i komentara :)
Generalni utisak je da je dosta brz, desi se tu i tamo da malcice zabrlja pri jako brzom skrolovanju, ali ne mislim da je to nesto mnogo strasno. Grafika je fenomenalna i definitivno jedan od najvecih pluseva. Sve u svemu odlican telefon, ali sa nekoliko po meni krupnih mana :( koje ce nadam se biti otklonjene u nekoj narednoj verziji koja ce sigurno biti izbacena ;)
Neko rece da je web lose uradjen jer mora svaki cas da se mrda levo-desno...
To je i meni na prvi pogled proslo kroz glavu, ali se vrlo brzo navikne na to i posle ne smeta toliko, mada malo nervira sto svaki put mora da se zoomira i zoomira i zoomira da bi se "kliknulo" bas na zeljeni link.
Nema podrsku za 3G, MMS, ne snima zvuk, ne snima video, kamera je "samo" 2MPix, ekran je mnogo sjajan i na samo ovlas dodir ostaju tragovi prstiju koji se vide pod skoro svakim uglom.
Imao sam osecaj kao da sam prethodno umocio prst u kantu s mascu, pa onda krenuo da razmazujem po ekranu :D
Touch screen po meni zahteva malo jaci pritisak, a glavno dugme mora bas jako da se stisne sto je po meni jos jedan minus. Medjutim, sve to i nije toliko strasno osim ako nekome ti nedostaci nisu od zivotne vaznosti koliki problem predstavlja kucanje :(
Prsti mi bas nisu ko cevapi, ali nisu ni cackalice, medjutim morao sam bas da se skoncentrisem i da pazljivo kuckam da ne bih omasio "taster" sto zaista smara, mada je kuckanje brojeva pri telefoniranju malcice lakse prosto jer su "dugmici" veci :)
Otkucati iole duzi SMS predstavlja pravo mucenje narocito nekome ko je navikao da to radi na slepo :D

Inace, dodatno je stvar zakomplikovao sam Apple sa internom baterijom i samom aktivacijom koja mora da se radi za svaki pojedinacan telefon direktno preko Apple-a iako su se telefoni prodavali preko Cingulara sa posebno pripremljenim karticama za iPhone koje se brzo aktiviraju, a obrazlozenje je da eto Apple iz samo njima znanih razloga zeli da ima kontrolu!! nad svakim uredjajem :wall:
Za dodatni problem koji je vezan za ogranicenje MP3 melodija je direktan krivac Cingular koji taj uslov postavlja svim proizvodjacima i trazi da se software brand-ira, tj da se posebno prilagodu Cingular mrezi, pa se cesto izbace neke funkcije ili ogranice, pa bih ja pre konacne ocene ipak sacekao da se pojavi negde van USA jer trenutno ekskluzivno pravo ima samo Cingular u USA, pa su mnogi samo zbog toga presli na tu mrezu. S druge strane mnogi su i pre samog pocetka prodaje najavljivali da ce vrlo brzo uspeti da hakuju firmware iPhone-a i osim nekih nezvanicnih vesti da se napreduje na tom planu za sada jos niko nije potvrdio da je u tome i uspeo, ali verujem da je to samo pitanje vremena...
Inace, najavljeno je da ce cene od $499 za 4GB model i $599 za 8GB model biti fixne duzi vremenski period jer je to navodno deo ekskluzivnog ugovora sa Cingularom (to su naravno cene bez poreza, pa treba i to uzeti u obzir).

Da ne bude da ga samo pljujem, mislim da iPhone ima lepu buducnost i ne sumnjam da ce Apple imati sluha za kritike, te da ce (nadam se vec) u sledecoj verziji ispraviti nedostatke... Mislim da je konkurencija dobila fin domaci zadatak i da nikako ne spava sto je dobro za nas, krajnje korisnike, a u prilog tome ide i najava izbacivanja N95 sa 8GB, agresivnost M$-a i drugih proizvodjaca, jer cemu toliko pljuvanje po necemu sto je lose i sto ce samo sebe zakopati, a njima nece predstavljati nikakvu konkurenciju? :D Mislite o tome...

Poslednja izmena:
Ulozi malo para u PC...

nemam PC :d

- znaci nemas pojma o cemu pricas! :wall: idi molim te u Mac temu pa otvori novi thread :cigar:

btw i bash ti hvala sto si nam u svom postu lepo rekao za sta koristimo nase Macove :D

i malo ontopica:
zar je N95 losije izrade od E61?!?
za iPhone na arstehnici kazu da svi procesi rade pod root userom (!) i da iz tog razloga ne mogu da dozvole 3th party proizvodjacima softwarea da pisu programe za njega?!...

Da mi je samo znati na kako ti znas za sta ljudi koriste svoje mac-ove? U mom slucaju si recimo pogresio, pored toga sto si ti naveo moj mac koristim 80% za muzicku produkciju i to je bio najbitniji razlog zbog koga sam presao na mac. Ako te interesuje mogu tacno i da ti navedem prednosti u odnosu na PC i PC software.
Cime je to OSX limitiran? Imas Corel Draw i na mac-u... imas Maya-u, PS (mislim ...), FinalCut Studio... sta to ne mozes da uradis brzo i dobro??
Uopste nisam fan boy, imam 2 PC-a kuci i nista im ne fali. Fustracije oko widows-a su normalna stvar.
Drugo, C2D je BRZA ali ne mora da znaci i da je BOLJA varijanta od ovoga sto sam ti ja naveo. Razlika je u brzini CPU-a a ne kompletnog sistema.
Trece, kakve veze ima objektivnost ako pominjem zavrsnu obradu?? Meni je to recimo bitno. Ne zelim krckave i ruzne tastature, ekrane itd. Volim dobar dizajn, pa? I mislim da to vredi vece cene, kreativnost mora da se plati. I sam se bavim poslom gde je kreativnost presudna.
Koji to HP ima da je isti hardwerski a jeftiniji od mac pro-a? (zabroavljas da u tih 2000$ ide i software koji je skuplji od onoga sto ide sa vecinom laptopova, kao i kvalitet kucista i zavrsne obrade)
Za iPhone je ista prica, kvalitetnije je uradjen od svih telefona na trzistu i lepsi je i to kosta. Kosta previse i nema sanse da dam tolike pare za njega al' tako je kako je.

Poslednja izmena:
i malo ontopica:
zar je N95 losije izrade od E61?!?

Da.

gx-x je napisao(la):
o cemu pricamo kad nisi koristio iphone ? ja jesam, n95 je babaroga za taj ubogi uredjaj, veruj mi. Fora je sti je i skuplji, medjutim, apple je rekao da nema nameru da spusta cene, a n95 ce za pola godine kostati 500$ posto ce izaci n97...

Nisam iPhone ali jesam n95 :) a to sam i lepo napisao. Mozda nisi video :)
n95 NE VREDI 500 dolara. Kvalitet izrade je prva stvar koja ga deplasira. Za te pare - to mora biti kombinacija Al i Mg kao kod E61 a ne jeftina plastika...

e samo jos da se nadovezem - dobio sam Qtek 9100 i on isto izgleda kao igracka u poredjenju sa E61 - mislim na izradu, upotrebljene materijale i na zavrsnu obradu (ostatak necu da komentarisem ;))

iPhone Hacked!

July 4, 2007
Yesterday, Jon Lech Johansen (DVD Jon) reported that he successfully activated the iPhone by bypassing iTunes' subscription process, without having to sign on to a two year contract with AT&T. This allows him to use the iPhone in his homeland (Norway), one of many countries where the iPhone is currently unavailable.

Using his method, most of the phones features aren't available, however, using the iPhone as an iPod and WiFi-enabled device is fully functional. Whilst this is one step closer to a completely unlocked iPhone, it still does not have the capability to register itself with other networks (such as T-Mobile or Verizon Centennial Wireless), but where there's a will there's a way.

http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=56218

Poslednja izmena od urednika:
iponeeegu9.jpg

:d

Naravno svaki religiozni Mac korisnik ce da sad pocne pricu kako je to apple bolje optimizovao i kako to bolje radi - bullshit !! i to znaju svi, a neki se samo tese zbog leseg i unikatnog kucista njihovog lapa...

Potpuna istina.

Šalu na stranu, iPhone je definitivno cool, ali mislim da bi za te pare morao da ima sve što u telefon može da se ugradi, prvenstveno 3G, a to nije slučaj.

Poslednja izmena od urednika:
Aj sad realno. Ko ovde od vas koristi 3g i mms konstantno?

Aj sad realno. Ko ovde od vas koristi 3g i mms konstantno?
Na stranu to koliko se koristi, MMS je davno postao standard, a ni 3G nije daleko ;)
Naravno, ne mozes na svet da gledas kroz sebe i kroz situaciju u Srbiji sa nasim "operaterima" i "zdravom" konkurencijom :D
Evo, ja licno slabo koristim MMS i nemam 3G telefon, niti mi treba trenutno, ali zato imas gomilu drugih korisnika koji ne mogu bez toga. Da je kojim slucajem cenovna politika drugacija, i u Srbiji bi bila drugacija slika sto se toga tice.
S obzirom da mogu da zivim bez vecine nedostataka koje iPhone ima, bez razmisljanja bih uzeo iPhone, samo da je cena niza :d. Ovako, za te pare... cak i da otklone sve nedostatke stavio bih prst na celo i debelo se zamislio, ali to sam ja i ne razmisljaju svi tako :)
Mnogi ce uzeti iPhone cisto zbog prestiza iako im je funkcionalnost totalno nebitna jer koriste samo najosnovnije funkcije :eyebrows:
E sad, posebna je prica sta je to sto bi korisnici voleli da vide, a sta je to sto proizvodjaci uvode kao novine misleci da to korisnici zele :D

sa Mac userima se ne vredi raspravlajti. Njihov jedini argument za bacanje para na ibook je to sto ima par programa koji i PC ima i to pre nego sto ih je Mac dobio. Drugi argument im je finalna izrada, a treci je "to sve cudesno radi mnogo bolje". Ja i dalje stojim pri tvrdnji da Mac useri koriste njihove racunare i ibook -ove za nesto sto bi im i PC sa win98 za 300e mogao odraditi, naravno, oni to nikada nece priznati, posto je safari na 2000e ibook-u mnogo bolji nego opera5 na 300e win-based laptopu. Ako iko od njih ozbiljno koristi koristi laptop za rendering -onda zaista nemam reci, sprava te vrste nije zamisljena za tako nesto...Ovo nije mesto za svadju niti zelim da se svadjam, ali mitovi tipa "mac je bolji" su sektaski i nista vise. Ne postoji ni jedan konkretan razlog ili dokaz zasto je iBook ili iPhone bolji od konkurencije, zapravo postoje samo suprotni dokazi... Naravno celih 3% mac populacije ce to negirati jer su nisu valjda za dzaba pukli kintu da im svetli jabuka... (nice feature btw.).

Good night.

koju temu ? :)

PS. Necu vise ici u off-topik, nema smisla.

Sto se cene iphone-a tice, mislim da je realna, ipak je to 600mhz cpu, odlican m-touch lcd itd itd.

Ni jednom telefonu nije realna cena 600eura <pa makar cje toliko biti kod nas>:)

Pa jeste realna, 200 dolara kosta samo Apple logo :D

sa Mac userima se ne vredi raspravlajti. Njihov jedini argument za bacanje para na ibook je to sto ima par programa koji i PC ima i to pre nego sto ih je Mac dobio. Drugi argument im je finalna izrada, a treci je "to sve cudesno radi mnogo bolje". Ja i dalje stojim pri tvrdnji da Mac useri koriste njihove racunare i ibook -ove za nesto sto bi im i PC sa win98 za 300e mogao odraditi, naravno, oni to nikada nece priznati, posto je safari na 2000e ibook-u mnogo bolji nego opera5 na 300e win-based laptopu. Ako iko od njih ozbiljno koristi koristi laptop za rendering -onda zaista nemam reci, sprava te vrste nije zamisljena za tako nesto...Ovo nije mesto za svadju niti zelim da se svadjam, ali mitovi tipa "mac je bolji" su sektaski i nista vise. Ne postoji ni jedan konkretan razlog ili dokaz zasto je iBook ili iPhone bolji od konkurencije, zapravo postoje samo suprotni dokazi... Naravno celih 3% mac populacije ce to negirati jer su nisu valjda za dzaba pukli kintu da im svetli jabuka... (nice feature btw.).

Good night.

Evo sedim kog drugara koji koristi i pc i mac, pa rekoh da ga pustim da on kaze sta ima na ovu temu:

Uopshte se ne slazem sa tobom po pitanju korishcenja apple proizvoda. (ogradjujem se po pitanju iphone-a jer nisam imao prilike da ga koristim, a sudeci po raznim clancima na netu, ne verujem da cu ga koristiti :) ) Dakle, sudeci po tvojim rechima delujesh mi kao neko ko nije imao prilike da koristi (a mozda chak i da vidi) mac. Shtavishe, bojim se da je upravo tvoj komentar, kako si ti to lepo rekao "sektashki", jer upravo poseduje jednostranost "vrednu hvale". Vazno je da shvatish da postoji odredjeni softver koji je ekskluzivno napravljen za mac platformu, i ne samo to, nego i ne postoji za njega adekvatna zamena na win pc-ju. Isto tako postoje stvari koje su prosto bolje na pc-ju. Dodushe, jako je zabavno gledati vas kako se slepo drzite svojih tabora kao da vam zivot znache. Izvinjavam se zbog off-topic posta.

Vazno je da shvatish da postoji odredjeni softver koji je ekskluzivno napravljen za mac platformu, i ne samo to, nego i ne postoji za njega adekvatna zamena na win pc-ju.

koji su to, i cemu sluze? meni je nekako logicno da svi "bitni" programi postoje i za pc, jer ne vidim zasto bi se proizvodjac ogranicio samo na jednu platformu, pritom manju po broju korisnika.

ps. neka se otvori ponovo tema MAC vs. PC da ne bi spamovali ovde...

Poslednja izmena:
koji su to, i cemu sluze? meni je nekako logicno da svi "bitni" programi postoje i za pc, jer ne vidim zasto bi se proizvodjac ogranicio samo na jednu platformu, pritom manju po broju korisnika.

ps. neka se otvori ponovo tema MAC vs. PC da ne bi spamovali ovde...

Jedan od glavnih razloga za njihovo nepostojanje je shto je upravo apple proizvodjach. mrka kapa, moraju ljudi da zaradjuju pare. Shake, Final Cut Studio recimo. Ali to je samo vezano za posao koji ja radim. Kao neko ko je sishao sa Premiera, Avida i Combustiona (grubi ekvivalenti za gore navedene eplove programe), mogu samo da kazem da je jednostavnije, brze, jeftinije imati epl za te stvari. Ne mogu da pricham, i ne vidim razlog zashto bi neko koristio meka za surfovanje i chitanje mejlova (sem shto bash i nema problema sa raznim malwareima ili virusima). Shtavishe, mislim da je safari inferioran browser narochito u odnosu na firefox. Ali opet, to je samo moje mishljenje. I ponovo, nazalost off-topic :D

ok to me je zanimalo! dakle apple definitivno ima primenu u obradi videa!

Ljudi, drz'te se teme: iPhone :smash:
A te Mac i Anti-Mac price na nekom drugom mestu :trust:

btw nikako mi nije jasno zasto ljudi osecaju potrebu da moraju da se opredele/podele u Mac ili Pljuni-na-Mac, nV ili ATI, Intel ili AMD i slicni tabori, a onda drvlje i kamenje po protivnicima :wall:

iPhone Unlock Toolkit :)

iPhone Unlock Toolkit software can activate your iPhone bypass iTunes subscription. Hack iPhone without AT&T's two year contract automatically within a few seconds. It is fast, safe and easy-to-handle. Just click on the 'Unlock iPhone' button, the process will be completed quickly. iTunes 7.3 or later is needed.

License: Freeware
OS Support: Windows 2000/2003/2008/9x/Vista/XP
http://www.dvdtoiphone.net/software/unlock-iphone.exe

Da li je za to za pravljenje WiFi iPoda ili je potpuno funkcionalan?

OFF
@gx-x
Umes li ti da citas ili je nesto drugo u pitanju? ZA SHAKE I FINAL CUT NE POSTOJI ADEKVATNA ZAMENA. Postoji zamena za te programe koja je MNOGOOOO skuplja, mnogo teza za rad i mnogo vise vremena potrosis za istu stvar. Ali to je samo vezano za posao koji ja radim. Verujem da ima jos primera.
Nigde nisam rekao da je mac/windows bolji, nigde nisam rekao da je meni veci/manji/lepsi.

ja bih rekao da je obrnuto drugar, rekao bih da shake i final cut nisu adekvatna zamena za premier i after eff. isl. ;) (da se razumemo, u sustini to je stvar izbora i licnog afiniteta i navike) Ali necemo vise o tome. Ja sam rekao da necu pa sam napravio prethodni post, ali sam zamolio modove (i molim ih i ovde) da doticni obrisu

PS. Nadam se da se ovo nece desavati i sa iphone punjacima i da ce problem ostati izolovan samo na mighty PowerBook-ovima :d

PowerBook Adapter Goes Up In Smoke - Apple products catching on fire happens enough that it is no longer a surprise to anyone. Well, that is unless it happens to David Letterman's head writer and it is captured on video.

http://www.engadget.com/2007/07/13/lettermans-head-writer-faces-sparking-smoking-powerbook-adapte/

Poslednja izmena:
To je nizak udarac gx-x :D Sad ce neko iz Apple tabora da spomene eksplodirajuce baterije u Dell laptopovima :D

Btw, vratite se na temu (iPhone).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno