Momci, samo bez svadje
Nisam koristio N95, pa necu da nagadjam kako radi nesto sto nisam vido, ali sam imao prilike da se malo poigram sa iPhone-om na kratko, pa mogu reci da je dosta vas u pravu sto se tice nagadjanja i komentara

Generalni utisak je da je dosta brz, desi se tu i tamo da malcice zabrlja pri jako brzom skrolovanju, ali ne mislim da je to nesto mnogo strasno. Grafika je fenomenalna i definitivno jedan od najvecih pluseva. Sve u svemu odlican telefon, ali sa nekoliko po meni krupnih mana

koje ce nadam se biti otklonjene u nekoj narednoj verziji koja ce sigurno biti izbacena

Neko rece da je web lose uradjen jer mora svaki cas da se mrda levo-desno...
To je i meni na prvi pogled proslo kroz glavu, ali se vrlo brzo navikne na to i posle ne smeta toliko, mada malo nervira sto svaki put mora da se zoomira i zoomira i zoomira da bi se "kliknulo" bas na zeljeni link.
Nema podrsku za 3G, MMS, ne snima zvuk, ne snima video, kamera je "samo" 2MPix, ekran je mnogo sjajan i na samo ovlas dodir ostaju tragovi prstiju koji se vide pod skoro svakim uglom.
Imao sam osecaj kao da sam prethodno umocio prst u kantu s mascu, pa onda krenuo da razmazujem po ekranu

Touch screen po meni zahteva malo jaci pritisak, a glavno dugme mora bas jako da se stisne sto je po meni jos jedan minus. Medjutim, sve to i nije toliko strasno osim ako nekome ti nedostaci nisu od zivotne vaznosti koliki problem predstavlja kucanje

Prsti mi bas nisu ko cevapi, ali nisu ni cackalice, medjutim morao sam bas da se skoncentrisem i da pazljivo kuckam da ne bih omasio "taster" sto zaista smara, mada je kuckanje brojeva pri telefoniranju malcice lakse prosto jer su "dugmici" veci

Otkucati iole duzi SMS predstavlja pravo mucenje narocito nekome ko je navikao da to radi na slepo
Inace, dodatno je stvar zakomplikovao sam Apple sa internom baterijom i samom aktivacijom koja mora da se radi za svaki pojedinacan telefon direktno preko Apple-a iako su se telefoni prodavali preko Cingulara sa posebno pripremljenim karticama za iPhone koje se brzo aktiviraju, a obrazlozenje je da eto Apple iz samo njima znanih razloga zeli da ima kontrolu!! nad svakim uredjajem :wall:
Za dodatni problem koji je vezan za ogranicenje MP3 melodija je direktan krivac Cingular koji taj uslov postavlja svim proizvodjacima i trazi da se software brand-ira, tj da se posebno prilagodu Cingular mrezi, pa se cesto izbace neke funkcije ili ogranice, pa bih ja pre konacne ocene ipak sacekao da se pojavi negde van USA jer trenutno ekskluzivno pravo ima samo Cingular u USA, pa su mnogi samo zbog toga presli na tu mrezu. S druge strane mnogi su i pre samog pocetka prodaje najavljivali da ce vrlo brzo uspeti da hakuju firmware iPhone-a i osim nekih nezvanicnih vesti da se napreduje na tom planu za sada jos niko nije potvrdio da je u tome i uspeo, ali verujem da je to samo pitanje vremena...
Inace, najavljeno je da ce cene od $499 za 4GB model i $599 za 8GB model biti fixne duzi vremenski period jer je to navodno deo ekskluzivnog ugovora sa Cingularom (to su naravno cene bez poreza, pa treba i to uzeti u obzir).
Da ne bude da ga samo pljujem, mislim da iPhone ima lepu buducnost i ne sumnjam da ce Apple imati sluha za kritike, te da ce (nadam se vec) u sledecoj verziji ispraviti nedostatke... Mislim da je konkurencija dobila fin domaci zadatak i da nikako ne spava sto je dobro za nas, krajnje korisnike, a u prilog tome ide i najava izbacivanja N95 sa 8GB, agresivnost M$-a i drugih proizvodjaca, jer cemu toliko pljuvanje po necemu sto je lose i sto ce samo sebe zakopati, a njima nece predstavljati nikakvu konkurenciju?

Mislite o tome...