vidim i n95 si koristio pa tvrdis ovako nesto...ccc...VIP member...ccc
Evo ja sam koristio N95 ali iPhone nisam

i mogu ti reci stosta o njemu, sto pozitivnog sto negativnog.
Da je brz - jeste. U odnosu na moju Nokiu E61, daleko brzi i ispeglaniji, bez onog primetnog laga u izvrsavanju naredbi koji ponekad strasno iritira. Da li vredi 500 i vise evra? Ne. Iz vise razloga a najveci od svih je kvalitet izrade i materijal od kojeg je napravljen. To mu je, po mom misljenu koje proistice iz pune 2.5 nedelje akanja, najveca mana.
Tastatura je zivi ocaj, ocekivao sam nesto mnogo bolje od telefona te klase. Slider je isto...klimav, uslovno receno, krcka. Tasteri ispod ekrana su napravljeni od ocajne plastike. Ono sto je impresivno je dobar ekran ali zato kamerica od "5" mpx ne moze da parira onoj na k800i. Sve u svemu ne vredi dati 500+ EUR za N95.
Sto se iPhone-a tice, o tome mozemo da pricamo kada nekoliko nas dobije (kupi) doticni. Dotle, svaka rasprava na temu iPhone vs ostali je besmislena jer nije utemeljena na licnom iskustvu... Po mom misljenju, iPhone nije smartphone a nije ni toliko glup da bi bio dumbphone. Prosto, nalazi se u nekoj sredini izmedju ta dva... i to samo zato sto su genijalci iz kompanije koja ga pravi ocito imali pogresnu ideju o tome koje funkcije jedan savremeni telefon treba da ima.
To sto se prodao u 700 000 komada ne mora nista da znaci - to je vise stvar prestiza u ovom momentu jer je to nova, kultna stvar. Za 6 meseci nece biti tako jer se po svojim mogucnostima, realno, ne razlikuje previse od nekog prosecno SE telefona.
Sve je to lepo - multitouch, fancy GUI, velik ekran... ali, nedostatak krucijalnih stvari kao sto je jedan glupi copy/paste (ko koristi telefon za nesto drugo sem za pokazivanje & telefoniranje, shvatice da je to bitna stvar), nemogucnost instalacije dodatnih aplikacija (a to je najgluplja stvar koju su mogli da urade), nedostatak podrske za 3G, integrisana baterija...
Previse negativnih stavki sto se mene tice.
A sto se brzine tice, pa niste bas u pravu. Sam Anand je rekao da se u pojedinim trenucima sistem gusi jer, najverovatnije, nema dovoljno memorije. Cak je pokazao i shot na kojem telefon baguje prilikom brzeg skrolovanja kroz imenik. Izvinite, ali telefon od 600 dolara to NE SME da ima. Kao sto je i iPod relativno spor kada se krecete kroz menije - seckaju a to spravica od ~250-300e ne sme da pokazuje jer je to ozbiljna kolicina novca za jedan MP3 plejer ili telefon.
Ono sto iPhone donosi... pa to je inovacija na trzistu mobilnih telefona. Ako nista, bar moze da natera druge jace igrace da porazmisle kako treba da izgledaju buduci modeli. Nesumnjivo je da postoji mnogo mesta na trzistu za telefon kao sto je iPhone, ali ako Apple u narednoj verziji (ako je uopste bude) ne ispravi ove "sitne" greske, onda je to cist promasaj.