Šta je novo?

Apple iPhone 4 & 8 GB - unleashed

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma stvarno glupost, ja radi RD sa mobilnim uredjajima u jp i iPhone je 3 generacije ispod bilo kog ovde normalnijeg aparata ili N9x nokia serije, da ne pominjem LG i druge vise zavrnute modele...
630MHz - zlo i naopako - N9x koristi 330MHz i radi mnogo vise i bolje... Apple opet prodaje glupost i jabuku nista vise... Zalosno - umesto da su se te pare iskoristile za nesto korisno - ode 600M $ na gluposti - dosad...

hm... koliko traje baterija? ako traje vise od 600 punjenja onda je apsolutno sve jedno... bar meni, ja sigurno necu setati isti telefon duze od dve godine...

ja sigurno necu setati isti telefon duze od dve godine...
Cingular je fino odmerio 2-years contract? :D

iSuppli Teardown Analysis - 55% profit margin
http://www.isuppli.com/news/default.asp?id=8117&m=7&y=2007
Zbir cene koštanja sastavnih komponenti iznosi $265.83, cena u maloprodaji je 599.0$ (apsolvirali smo da ova razlika nije čist profit).

iSuppli: iPhone

iSuppli: iPhone wordwide shipment forecast

Apple: akcije nakon launch-a

Btw, kažu da je prodato 500-700.000 komada
http://www.usatoday.com/tech/wireless/phones/2007-07-03-iphone-tech_N.htm

Poslednja izmena od urednika:

Hehe, dobra stvarka. No, druga tema:

Ja sam čuo da će onih 299$ i 499$ biti fiksna cijena tj. neće se tako brzo promjeniti.
Dakle, izlazak je ovu jesen i biti će dakle ca. 220 EUR i to se neće mjenjati jedno godinu dana. Jesam li ja dobro obavješten ili će biti primorani sa strane tržišta da ipak spuste cijenu?

I druga stvar koja me buni je kamera. Nokia nudi famoznih 5MP, njima ne vjerujem, a sada nosam Sonyijev 3.2MP koja su stvarna. Ima li negdje poređenje te dvije kamere ili poređenje sa nekom drugom top kamerom na mobitelu?

sto bi spustali ? Pogledaj cene konkurencije i sta nudi za 300$... Mosh za te pare da uzmes neki p**rani samsung kojiima 3 opcije i 2 kamere i lomi se posle 2 ispadanja...

a sta je ovde klonirano, posto iphone nije sigurno?!
gledam vas samo sta sve pisete, i koliko ste se zaludeli iPhineom. josh malo pa cete poceti da se ubijate zbog njega. iphone nije nista specijalno. palm pda racunari su predstavili taj koncept pre 10 godina. apple je samo iskoristio ono sto je bilo neminovno (spajanje pda uredjaja i mobilnih telefona) a sto niko do sada nije uradio kako valja. i sama ideja, da se napravi telefon, koj ce od pocetka biti gradjen kao kombinacija ova dva (a ne kao pda koj ima i tel ili tel koj ima i pda) je pogodak!

dakle apple je odlicno odradio posao, ali on nije izmislio nista novo (sem sistema multitouch navigacije, koj jeste revolucionaran)

dakle - sta je dobro u i phoneu? REKLAMA. apple logo. i cinjenica da lepo izgleda i ima sve sto treba da ima.

biti će dakle ca. 220 EUR
Teško. Evo npr. trenutnih cena za iPodove u Apple USA on-line prodavnici i u Apple Deutchland on-line prodavnici...

Uglavnom su u dlaku iste ali tamo u dolarima ovamo u eurima, čak iPod tamo kreće od $249 a ovamo od 269e.

Delom politika firme prema tržištima van USA, a delom što se za razliku od Evrope tamo ne računa porez na promet (osim državnih taksa) nego na prihod.

@Lucas : Potpisujem. Moje pare nece videti.

Poslednja izmena:
ali to nije istina...meni treba video zapis i mogucnost instaliranja aplikacija...iz tog razloga i koristim smartphone ane dumbphone. Ovaj iPhone nije ni pametnica ni glupander vec se samo pravi pametan :D Al dobro, ko voli virtuelni sok vise od video zapisa sa zurki koje je posetio - eto mu na ! :)

Teško. Evo npr. trenutnih cena za iPodove u Apple USA on-line prodavnici i u Apple Deutchland on-line prodavnici...

Uglavnom su u dlaku iste ali tamo u dolarima ovamo u eurima, čak iPod tamo kreće od $249 a ovamo od 269e.

Delom politika firme prema tržištima van USA, a delom što se za razliku od Evrope tamo ne računa porez na promet (osim državnih taksa) nego na prihod.

Pratim malo ovo ko će dobiti ugovore da prodaje iphone zajedno sa ugovorima, jer očigledno Vodafone neće dobiti eksluzivitet za Evropu, Apple tražio učešće u zaradi na razgovorima urađenim sa iphone-om. :D Biti će zanimljivo. Ako moj operater (E-Plus) bude nudio u decembru, ja ću ga uzeti. Ako ne, onda mogu i živjeti bez njega.

Gledao sam na flickr.com iphone galeriju i slike odlično izgledaju, kasnije sam našao i ne tako uspješno odrađene slike. K800i mi sa 1Gb je sasvim dovoljan, ali ako se pojavi prilika za ovom coolerskom spravčicom, nabaviti će se. :D

@gx-x: 300$ je puno para kako god okreneš, nema veze šta nudi. Porizovdni djelovi kada se pusti u prodaju postanu jeftiniji, jer biznis ide podmazano. Morati će spustiti ili smisliti neku light verziju, sa 1gb ili nekim okrnjenim software-om, jer najviše se love vrti na uređajima do 180eura.

@ J-Lo: Potpisujem. Nedostaci Video zapisa, MMSa, 3G-a, copy/paste-a, ubacivanja melodija i jos x stvari ce mi zadrzati jos malo duze vremena u dzepu xxx USD-a
Posle revizija.. videcemo.

Morati će spustiti ili smisliti neku light verziju, sa 1gb ili nekim okrnjenim software-om, jer najviše se love vrti na uređajima do 180eura.

Mozda izbace i SMS :D

@gx-x: 300$ je puno para kako god okreneš, nema veze šta nudi. Porizovdni djelovi kada se pusti u prodaju postanu jeftiniji, jer biznis ide podmazano. Morati će spustiti ili smisliti neku light verziju, sa 1gb ili nekim okrnjenim software-om, jer najviše se love vrti na uređajima do 180eura.

nece smisljati light verziju. ako bi to uradili to bi bio promasaj za apple i za ceo njihov imidz. jer fora kad imas apple je da imas stvar koja je 2x skuplja od konkurencije a nudi isto u boljem pakovanju. iphone ce biti exluziva neko vreme (recimo god dana) a do tad ce cena pasti sama po sebi. apple je apple bash zbog tog imidza da ne stedi...

@ J-Lo: Potpisujem. Nedostaci Video zapisa, MMSa, 3G-a, copy/paste-a, ubacivanja melodija i jos x stvari ce mi zadrzati jos malo duze vremena u dzepu xxx USD-a
Posle revizija.. videcemo.

ipod stvarno nema sve ovo?!?! ZASTO ZA IME BOGA??

Poslednja izmena od urednika:
iphone ce biti exluziva neko vreme (recimo god dana) a do tad ce cena pasti sama po sebi. apple je apple bash zbog tog imidza da ne stedi...

tesko... :) pogledaj sve Apple racunare: na manje od godinu dana Apple izbacuju novu revizuju iMac-a, MacBooka... svih racunara i cena je uvek ista! stari modeli vise ne mogu da se kupe a novi koji izadju imaju istu cenu ali su poboljsani (brzi CPU, vise RAMa, bolja graficka, bolji ekran...) - mislim da ce potpuno isto biti i sa iPhone-om.

osim toga Steve je spominjao da bi bili zadovoljni sa cifrom od 10.000.000 prodatih primeraka :) a kako su krenuli lako ce stici do te cifre cak i bez spustanja cene ispod 500$!

kovacm > slazem se sa tobom, mislio sam na polovne iPhone-e

haha samo 10 miliona a? :D

bash nesto gledam, apple je mnogo mocna firma. nema osobe koja nije cula za ipod, a za recimo iriver ili creative zen nisu bash svi culi. zapravo iPod ih je i proslavio (mada su i ranije imali imidz, ali samo medju kom geekovima (nama :p :D))

. ako bi to uradili to bi bio promasaj za apple i za ceo njihov imidz. jer fora kad imas apple je da imas stvar koja je 2x skuplja od konkurencije a nudi isto u boljem pakovanju.

Znaci muka me uhvati kad cujem ovakve nebulozne komentare... nadam se da si bar jedanput imao prilike da radis/koristis apple hardware pa da mozes ovako nesto da pises?

Znaci muka me uhvati kad cujem ovakve nebulozne komentare... nadam se da si bar jedanput imao prilike da radis/koristis apple hardware pa da mozes ovako nesto da pises?

a ti isto tako nikada nisi koristio neki centrino duo laptop sa 2gb rama, x1300 mobile itd. itd. koji u proseku kosta oko 1300e, a cutting edge je tehnologija. Tako da bolje nemoj da pokreces rasprave tog tipa sa argumentima tipa "a jesi koristio apple hardware" ;)

To mu dodje slicno kao kad moj bivsi direktor kaze "neces ti sklapati sebi masinu za rad, to su "zutaci", ne volim zutace, to je nepouzdano" i onda naruci "Lenovo" ...

Poslednja izmena:
Koristio sam i mnogo vece zverima od tih navedenih, pa? Zavrsna obrada i kvalitet komponenti apple bookova je ako ne ispred onda potpuno u rangu sa ostalima (u toj cenovnoj klasi). Na stranu to sto hardware nije ono sto apple stavlja na prvo mesto, ono sto taj hardware pokrece a to je operativni sistem.
Glavna stvar kod iPhone-a i jeste to sto ima bolji i brzi OS za platformu kakvi su mobilni telefoni. Jedino je cudno zasto fali toliko nekih sitnih ali konkretnih funkcija.

pa normalno da je brzi kada radi na duplo brzem procesoru :)

Koristio sam i mnogo vece zverima od tih navedenih,

lazes , kad me teras da ti to kazem. NEMA vecih zverina od toga, to su najjace laptop konfe , sad se vec pitam da li si ista sem toga sto imas i koristio... :wall:

Glavna stvar kod iPhone-a i jeste to sto ima bolji i brzi OS za platformu kakvi su mobilni telefoni.

vidim i n95 si koristio pa tvrdis ovako nesto...ccc...VIP member...ccc

Poslednja izmena:
mir deco... :d

pravo pitanje je: da li je gx-x sedeo za nekim Mac-om u poslednjih godinu dana...? (mi smo svi* imali PC _kanturine_ poslednjih 10 godina...)

***, citam thread na benchu o skrivanju kablova; citam u najnovijem PC Presu uputstvo Voje A. kako napraviti sto da bi se sakrili kablovi??!.... WTF? o cemu pricate? kom veku zive ovi ljudi??... (sad ce da silver da se javi :d)

*we are Mac's, resistance is futile :)

ovo se odnosi iskljucivo na ipod kao uredjaj koj je vecini ljudi bio prvi kontakt sa appleom, i pomocu koga su stvorili svest o toj kompaniji. sa apple racunarima nisam imao kontakta, ali sam cuo sve najbolje o njima, i cenim ih kao brend.
sa druge strane iPod je revolucionaran, svi znaju za nejga, a u stvari se radi o obicnom mp3 plejeru (koj cak i nema neke opcije koje bi dobro dosle) ipak plejer je upakovan u dobar dizajn, jednostavan je za koriscenje i veoma dobro izreklamiran. mozda najbitnija stvar je sto je doneo minimalisticki dizajn, sasvim nov u kompjuterskoj industriji (ako zanemarimo apple hardver) kao i onaj touch pad preko koga se upravlja uredjajem. sem toga - ipod je isti kao i bilo koj mp3 plejer, stim da ima zakomplikovan sistem snimanja pesama, nema radio, nema seartch (da, dodali su ga tek u 11 reviziji :lupko:), ne dobijas punjac uz njega, nema klasican usb nego specijalan kabl, i baterija mu traje dosta krace od recimo zena. ima dobar zvuk to je tacno.

inace - imam ipod.

Poslednja izmena:
vidim i n95 si koristio pa tvrdis ovako nesto...ccc...VIP member...ccc

Evo ja sam koristio N95 ali iPhone nisam :) i mogu ti reci stosta o njemu, sto pozitivnog sto negativnog.

Da je brz - jeste. U odnosu na moju Nokiu E61, daleko brzi i ispeglaniji, bez onog primetnog laga u izvrsavanju naredbi koji ponekad strasno iritira. Da li vredi 500 i vise evra? Ne. Iz vise razloga a najveci od svih je kvalitet izrade i materijal od kojeg je napravljen. To mu je, po mom misljenu koje proistice iz pune 2.5 nedelje akanja, najveca mana.
Tastatura je zivi ocaj, ocekivao sam nesto mnogo bolje od telefona te klase. Slider je isto...klimav, uslovno receno, krcka. Tasteri ispod ekrana su napravljeni od ocajne plastike. Ono sto je impresivno je dobar ekran ali zato kamerica od "5" mpx ne moze da parira onoj na k800i. Sve u svemu ne vredi dati 500+ EUR za N95.

Sto se iPhone-a tice, o tome mozemo da pricamo kada nekoliko nas dobije (kupi) doticni. Dotle, svaka rasprava na temu iPhone vs ostali je besmislena jer nije utemeljena na licnom iskustvu... Po mom misljenju, iPhone nije smartphone a nije ni toliko glup da bi bio dumbphone. Prosto, nalazi se u nekoj sredini izmedju ta dva... i to samo zato sto su genijalci iz kompanije koja ga pravi ocito imali pogresnu ideju o tome koje funkcije jedan savremeni telefon treba da ima.
To sto se prodao u 700 000 komada ne mora nista da znaci - to je vise stvar prestiza u ovom momentu jer je to nova, kultna stvar. Za 6 meseci nece biti tako jer se po svojim mogucnostima, realno, ne razlikuje previse od nekog prosecno SE telefona.
Sve je to lepo - multitouch, fancy GUI, velik ekran... ali, nedostatak krucijalnih stvari kao sto je jedan glupi copy/paste (ko koristi telefon za nesto drugo sem za pokazivanje & telefoniranje, shvatice da je to bitna stvar), nemogucnost instalacije dodatnih aplikacija (a to je najgluplja stvar koju su mogli da urade), nedostatak podrske za 3G, integrisana baterija...
Previse negativnih stavki sto se mene tice.

A sto se brzine tice, pa niste bas u pravu. Sam Anand je rekao da se u pojedinim trenucima sistem gusi jer, najverovatnije, nema dovoljno memorije. Cak je pokazao i shot na kojem telefon baguje prilikom brzeg skrolovanja kroz imenik. Izvinite, ali telefon od 600 dolara to NE SME da ima. Kao sto je i iPod relativno spor kada se krecete kroz menije - seckaju a to spravica od ~250-300e ne sme da pokazuje jer je to ozbiljna kolicina novca za jedan MP3 plejer ili telefon.
Ono sto iPhone donosi... pa to je inovacija na trzistu mobilnih telefona. Ako nista, bar moze da natera druge jace igrace da porazmisle kako treba da izgledaju buduci modeli. Nesumnjivo je da postoji mnogo mesta na trzistu za telefon kao sto je iPhone, ali ako Apple u narednoj verziji (ako je uopste bude) ne ispravi ove "sitne" greske, onda je to cist promasaj.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno