Šta je novo?

Apple iPhone 4 & 8 GB - unleashed

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam samo kako cenu krajnjeg proizvoda racunate tako sto samo saberete cenu komponenti koje ulaze u sastav. A gde je cu cena koja treba da se plati za dizajn, pa R&D koji je godinama radio na tome, pa marketing...

to je najace :) i LG i Samsung i Sony... uzme te iste komponente pa napravi nesto sasvim deseto :d (neuporedivo sa iPhonom ... :D:D:D)

po meni najvece je pitanje 3th party softwarea za iphone...

da stvarno genuine sta si mislio time da osX nije nesto ako moze da se tera na telefonu?

genuine ne razumem tvoj stav. Ako dovoljno brzo radi i ako su aplikacije dobre sta je onda tu lose. Nisu oni ni rekli da je to potpuno isti OS kao za desktop, vec je to verovatno neki novi mini OS sa dobrim stvarima iz MacOS X.

Ne razumem i ono oko torbice za mobilni i ostale uredjaje. Isto i ono u vezi zracenja. Mobilni mi stoji u dzepu od jakne, a leti u dzepu od pantalona. Nadam se da nece nesto sa nogom da mi bude ;)

Pa prvo linux nije operativni sistem nego kernel :) Drug o linux kernel je relativno jednostavna stvar i zato moze lako da se tera gde god se to moze. operativni sistem je kernel i skup sistemskih i aplikativnih programa. Ako je osX samo unix kernel onda ok. ako je osX unix kernel + graficki interfejs sa 3D akceleracijom onda ok.. ako je OSX sve prethodno plus skup svih programa i dodatnih veza izmedju njih onda opet ok... dakle pitanje je sta je u stvari to sto se smatra pod osx-om... ako je windows isto sto i windowsov kernel onda stvarno nemam pojma... ne znam da li me razumete...

p.s.
problem sa linuxom je sto linux nije linux nego je GNU/Linux..

p.s.2
za zracenje nisam sigurano koliko je stetno ali da je korisno sigurno nije... ipak kada ti je u pantalonama blizu nogu onda zracenje (fluks zracenja) moze da bude dosta veliki i da opet utice koliko toliko... inace zracenje ne deluje odmah vec se godinama akumulise
dejstvo zracenja... dakle nece da ti bude nista za 2-3 godine ali recimo za 20 mozda hoce....

Poslednja izmena:
cek, cek...
- linux je ceo operativni sistem!
- AmigaOS je ceo operativni sistem!
(AmigaOS je mikrokernel - osnovni EXEC od 4KB sluzi za pokretanje drugih procesa, manipulaciju memorijom i osnovom za komunikaciju izmedju procesa)
- symbianOS* (ista stvar kao i sa AmigaOS-om)
- microsoftov WindowsCE je nesto slicno samo sto M$ koristi drugu terminiologiju pa je malo teze razumeti sta je tacno WinCE... :D

koliko je od desktop OSX-a preneto iPhone-u ne znamo ali definitivno je najimpresivniji (bar vizuelno) od svih dosadasnjih OS-a za mobilne uredjaje.

*Symbian od verzije 9.0 ima novi kernel koji je full real-time i kazu da po prvi put jedan procesor moze da opsluzuje procese za GSM i ostatak operativnog sistema istovremeno.

Ja mislim da je taj mini MacOS neki os na Linux osnovama, multitaskingom, onim animacijama i jos nekim mogucnostima pozajmljenih sa desktop os-a. Oni widgeti su verovatno 100% kompatibilni sa desktop os-om jer su valjda bazirani na JavaScriptu.

Battery
* Up to 5 hours Talk / Video / Browsing
* Up to 16 hours Audio playback
* Non-replaceable

Ako je ova fora za bateriju kao za ipod shuffle gde se vise isplati uzeti novi nego menjati bateriju posle 1000 ciklusa punjenja, onda ima logike, sracunajte koliko ce prosecno trajati fon ako ga npr. punite 2 puta dnevno a sto je previse!!

Mozda je sve ovo nekome super kao ukras, ali ja bih sacekao jos jedno god-dve dok ne srede ove "decije bolesti"...

According to Apple VP of Worldwide iPod Marketing, Greg Joswiak, the iPhone operating system is a full version of OS X that weighs in at “considerably less” than half a GB and sits on flash memory.

Joswiak noted; “Apple has a proven and very smooth update mechanism for everything from our computers to our iPods. We will follow that kind of model here, which is an advantage a lot of phones don’t have.”

The Apple VP went onto describe how it was possible for the OS to be reduced in size so much, he said that it was possible due to the expertise at Apple and none of the functionality or core functions have been removed. “Remember that OS X on a Mac features a lot of applications that we don’t have to ship on the iPhone,” he added.

The OS sits on in-built flash memory which is considered much more versatile than a hard drive and allows the size of a device to be reduced considerably. “Flash has some nice advantages for us in putting it in that form factor. It’s very small and very durable,” Joswiak said.

http://loop.worldofapple.com/archives/2007/01/14/iphone-runs-optimised-version-of-os-x/

Baterija će moći da se zameni, već vidim tonu porudžbina preko ebay-a. A za iPhone bi bilo extra da Apple ipak omogući čitanje i edit Office dokumenata! Ima još vremena do launch-a, Jobs sigurno ima još nekog keca u rukavu...

Ako je rumor koji kruzi po Internetu o nekoj vrsti "zabrane" razvoja aplikacija od strane 3rd party developera tacna, onda je to vrlo vrlo tuzno.

Ja sam iPhone, kao neko ko razvija aplikacije za mobilne telefone, video kao odlicnu platformu za razvoj, koja moze da pruzi mnogo naprednih mogucnosti. Medjutim, ovo bi bio zaista vrlo vrlo los potez.

Mene je ovaj FAQ baš iznervirao. Svi odgovori na will iPhone support this su NO! Mislim, šta podržava, razgovor? Ima lep ekran? Tanak je? Potpuno neupotrebljiva spravica!

Aj cisto sumnjam da ce taj "Safari" moci sledece:

Ukucajte u browser vasheg mobilnog uredjaja "www.mobile.de". Pa ako vam uoste vidi sajt, kliknite "Suchen". Pa ako vam uopste otvori sledecu stranicu, izaberite pod "Marke" recimo "Porsche" pa probajte da u padajucem meniju ispod "Modell" izaberete 911 ili 944 ili bilo sta! 99% telefonskih browser-a obicno daje samo prazno polje ispod tog "modell"! Tj nema shanse da prikaze kompleksnije web stranice kako treba. Ko ne veruje neka proba. Morao sam ie u fonu zesce da ispachujem da bi ovo radilo. Ima ta fora sa kompatibilnoscu, pravilnim prikazivanjem, upotrebljivoscu itd. Nije dovoljno samo reci: telefon ima internet browser. Ko zna kako to radi, koliko baguje pri kompleksnijim stranicama, dal podrzava snimanje stranice, kako ih prikazuje itd. E sad ko samo gleda dal je browser lep ;) - ***. Meni je recimo ova opcija da otvara ko deskop pc (mislim na kopatibilnost) - mobile.de ili pc-berzu (kompleksan - izbagovan sajt) ili it-svet itd - gomilu puta bila MEGA bitna.

Ja se samo bojim da ne odu preterano u konfekciju. Mada ako je svrha ovog fona iskljucivo da bude fon i multimedijalni player (znaci ne ozbiljan PDA) onda ok - samo to nije nista novo ;). Jes da je lepo upakovano, al nista posebno. Gomila ovih fora koje furaju ima kao add-on programi (znaci ne integrisani vec se naknadno instaliraju) i za symbian i za win-mobile. Recimo spbplus ispravlja glupost microsofta da x ne gasi programe vec ih minimalizuje + donosi gomilu gotivnih pobojshanja. Mislim ima za obe platforme par aplikacija koje je neophodno instalirati da bi sve bilo kako treba ;). A ove fore sa integrisanom grafickom - odavno postoje - osim motorole, recimo dell. Tako da - videcemo..

Ukucajte u browser vasheg mobilnog uredjaja "www.mobile.de". Pa ako vam uoste vidi sajt, kliknite "Suchen". Pa ako vam uopste otvori sledecu stranicu, izaberite pod "Marke" recimo "Porsche" pa probajte da u padajucem meniju ispod "Modell" izaberete 911 ili 944 ili bilo sta! 99% telefonskih browser-a obicno daje samo prazno polje ispod tog "modell"!

Radi najnormalnije... Nokia 6230i i Opera Mini...
Nece kad samo stavis recimo Porsche i neki model.. jer kaze da je nasao preko 1000 rezultata i ne moze da ih prikaze.. Moras malo da ogranicis pretragu.
Recimo da stavis od 1000 do 2000 eura, ili tako nesto, kako ti ne bi nasao preko 1000 rezultata..
Ja sam probao razne automobile i radi normalno..

Znaci taj OS X zapravo je neka modifikacija ko zna cega i zove se OS X, ne podrzava javu mozda ni flesh, ne moze da se sinhronizuje sa outlook-om, ne mogu da se instaliraju programi koje nije apple razvio, znaci verovatno nista od office-a i sl...
znaci nista posebno :)

Poslednja izmena:
Aj cisto sumnjam da ce taj "Safari" moci sledece:

Ukucajte u browser vasheg mobilnog uredjaja "www.mobile.de". Pa ako vam uoste vidi sajt, kliknite "Suchen". Pa ako vam uopste otvori sledecu stranicu, izaberite pod "Marke" recimo "Porsche" pa probajte da u padajucem meniju ispod "Modell" izaberete 911 ili 944 ili bilo sta! 99% telefonskih browser-a obicno daje samo prazno polje ispod tog "modell"! Tj nema shanse da prikaze kompleksnije web stranice kako treba. Ko ne veruje neka proba. Morao sam ie u fonu zesce da ispachujem da bi ovo radilo. Ima ta fora sa kompatibilnoscu, pravilnim prikazivanjem, upotrebljivoscu itd. Nije dovoljno samo reci: telefon ima internet browser. Ko zna kako to radi, koliko baguje pri kompleksnijim stranicama, dal podrzava snimanje stranice, kako ih prikazuje itd. E sad ko samo gleda dal je browser lep ;) - ***. Meni je recimo ova opcija da otvara ko deskop pc (mislim na kopatibilnost) - mobile.de ili pc-berzu (kompleksan - izbagovan sajt) ili it-svet itd - gomilu puta bila MEGA bitna.

screenshot0020tg3.jpg

Nokia E60 (CPU@200MHz + 18MB RAM) + Opera

Pre nego sto krenes da se pravis pametan, raspitaj se malo...

Poslednja izmena:
Nema potrebe za tim ;). Mozda su popravili sajt, tj dok sam ja testirao da su imali neki bug, koji su doterali i podesili za mobile verzije u medjuvremenu. Ali nije radilo kako treba provereno. U svakom slucaju, nije poenta samo u bash tom sajtu, sasvim sigrno - da me ne mrzi - mogu naci najmanje 5 popularnih sajtova koje mobile opera (koja uostalom postoji i za win-mobile) ne otvara kako treba za razliku od ie-a ;) - a kako li ce tek "Safari" da otvara, videcemo..

ps: probajte da snimite stranicu sa slikama u operi ili da podesite iz telefona da pc berza prikazuje sve stranice (neograniceno) za zadati upit.

Znaci taj OS X zapravo je neka modifikacija ko zna cega i zove se OS X, ne podrzava javu mozda ni flesh, ne moze da se sinhronizuje sa outlook-om, ne mogu da se instaliraju programi koje nije apple razvio, znaci verovatno nista od office-a i sl...
znaci nista posebno :)

Mislim, da je ovo zapravo ono sto sam hteo da kazem ;). Zanima me kompatibilnost i mogucnosti van multimedijalnog playera, ako ih ima..

Poslednja izmena:
Ja bih rekao da ovaj telefon zaokuplja toliku paznju javnosti iz prostog razloga sto je Apple uvek donosio sveze ideje, bilo da su u pitanju operativni sistemi, prenosivi racunari, desktop masine ili mp3 plejeri.
Imajuci u vidu da Apple sada pokusava da udje na trziste telefona, logicno je da su svi pogledi upereni na njih jer se ocekuje jos jedan WOW! uredjaj za xyz dolara.

pola stvari je vec navedeno u drugim blogovima likova koji su probali iPhone, tako da je skoro sve tachno od toga, ali za sad naravno, jer ce se iPhone josh dobudziti sigurno.

Guru je u pravu, prevelika je cena, a treba sachekati i druge slichne telefone, pre svega SE "Maria" koji je naslednik w950i, a posedovace 4gb/8gb sa kamerom od 3.2 megapiksela, i druge Nokijine modele (n91 u novoj verziji) itd itd. Da ne ispadne da sam apple hejter, kupio bih iPhone, ali tek kad mu ozbiljno padne cena (na tipa 400-450e)

Mene je ovaj FAQ baš iznervirao. Svi odgovori na will iPhone support this su NO! Mislim, šta podržava, razgovor? Ima lep ekran? Tanak je? Potpuno neupotrebljiva spravica!
Upravo! ovo je medijska spravica, koja je Appleu donela gomilu para, a da se nije pocela ni pojavljivati! Za objasnjenje treba pogledati Delimirove postove u vezi sa vrednoscu akcija.
I plus, dosao je u pravi cas u sred skandala koji je potresao Apple oko nekih malverzacija sa akcijama.
U svakom slucaju Dzobs bi trebalo da se drzi svog mantranja, u cemu je nenadmasan i da se mane tehnikalija i komentara tipa:

Markoff: “And what are you thinking about Flash and Java?”
Jobs: “Java’s not worth building in. Nobody uses Java anymore. It’s this big heavyweight ball and chain.”

Java, kao platforma na kojoj su implementirane neke druge tehnologije je itekako zziva.

To jeste, ali mene kao Windows i Mac usera Java apps itekako nerviraju. Pogledajte samo LimeWire. Pa to ubija i jaku Core 2 Duo mašinu koliko je loše... Uopšte, nemam dobro iskustvo sa Java aplikacijama... Možda je Jobs to hteo da kaže, da mu se ne sviđa Java... :)

Bas da je neprevazidjen i nije...
Glavna prednost apple-a je bio i ostsao - OS i tu je kraj price. Tako ce biti i sa iPhone-om.
Mene samo smara sto cu opet cekati neku 3-4 generaciju iPhone-a da bi ga posedovao :)

To jeste, ali mene kao Windows i Mac usera Java apps itekako nerviraju. Pogledajte samo LimeWire. Pa to ubija i jaku Core 2 Duo mašinu koliko je loše... Uopšte, nemam dobro iskustvo sa Java aplikacijama... Možda je Jobs to hteo da kaže, da mu se ne sviđa Java... :)

To nema veze generalno sa javom kao programskim jezikom vec sa lose napisanim kodom :)

Poslednja izmena:
Mislim da je kada su telefoni u pitanju, posebno Smartphones situacija manje-vise takva kakvom je predstavio Jobs. Na Symbian telefonima se uopste vise i ne voze JAVA aplikacije - svi pisu za Symbian. Na Windows Mobile platformi isto tako. U tom smislu JAVA jeste mrtva... Kada su klasicni telefoni u pitanju, koristi se JAVA, ali Apple iPhone pozicionira kao konkurenciju najvisoj klasi smartphone telefona (Nokia E62, Blackberry, Motorola Q)

Poslednja izmena:
Ne znam ko je to ikad rekao :). Pa ja više nema šanse da kupim ijedan notebook osim Apple-a (pri tome nikako nisam Apple fan boy, već na sve izuzetno realno gledam), makar bio primoran da iz nekog razloga na njemu vozim isključivo Windows... Samo kao hardver je neprevaziđen, čak iako ne pričamo o MacOS-u...

To se odnosilo na gomilu komentara toga tipa na netu, a i ovom tredu, nakon sto je Apple Computers Inc. promenio ime u Apple Inc. pre desetak dana. Mac je Mac OS X. Mac masine se hardverski danas ne razlikuju previse od PC-ja - Mac Book je najklasicnija moguca Centrino masina zapakovana u Apple kuciste. Medjutim, dok god su oni u stanju da prilagode OS X da radi dobro na tome - svjedno je koji je hardver unutra. Da treba da biram npr. izmedju Mac Book Pro masine sa Windows-om i IBM/Lenovo-a sa OS X - izabrao bih, naravno, OS X ;)

Inace, Apple je objavio Q4 finansijske rezultate.

Rekordni kvartal u istoriji Apple-a (opet...). Obratite paznju na Apple-ov quarterly profit, pa recimo to uporedite sa iznosom koji je AMD platio da bi kupio ATI...

The results compare to revenue of $5.7 billion and net quarterly profit of $565 million, or $.65 per diluted share, in the year-ago quarter. Gross margin was 31.2 percent, up from 27.2 percent in the year-ago quarter. International sales accounted for 42 percent of the quarter's revenue.

"We are incredibly pleased to report record quarterly revenue of over $7 billion and record earnings of $1 billion," said Apple chief executive Steve Jobs. "We've just kicked off what is going to be a very strong new product year for Apple by launching Apple TV and the revolutionary iPhone."

During the quarter, Apple shipped 1,606,000 Macintosh computers and 21,066,000 iPods, representing 28 percent growth in Macs and 50 percent growth in iPods over the year-ago quarter.

"We generated over $1.75 billion in cash during the quarter to end with $11.9 billion," said Peter Oppenheimer, Apple's CFO. "Looking ahead to the second fiscal quarter of 2007, we expect revenue of $4.8 to $4.9 billion and earnings per diluted share of $.54 to $.56."

http://www.appleinsider.com/article.php?id=2410

Evo i Ballmerovog komentara na iPhone...

http://www.macdailynews.com/index.php/weblog/comments/microsoft_ceo_ballmer_laughs_at_apple_iphone/

http://www.cnbc.com/id/15840232?video=167100574

Poslednja izmena:
To nema veze generalno sa javom kao programskim jezikom vec sa lose napisanim kodom :)

Java jeste sporija u odnosu na Flash a Flash mi se cini da se opasno priblizava Javi a pored toga ima ga na sve vishe platformi... Flash ActionScript v.3 aplikacije / sajtovi su krajnje impresivni! mozda je buducnost u Flash-u? :)

Bas da je neprevazidjen i nije...
Glavna prednost apple-a je bio i ostsao - OS i tu je kraj price. Tako ce biti i sa iPhone-om.
Mene samo smara sto cu opet cekati neku 3-4 generaciju iPhone-a da bi ga posedovao :)
:D vozim MacBook nekih 10tak dana i ne znam sta sam cekao do sad! :,,:
Svaki moj buduci PC ce biti Mac :D - i ne da je svetlosnu godinu (i hardware i software i cela filozofija u odnosu na PC) nego M$ se nece pribliziti ni za 100godina MacOS X-u! btw koji PC laptop ima konektor za struju na magnet? (Mac ovo vec ima godinu :p) - takvih detalja je na sve strane: i u OS-u i na hardwareu - jednostavno ljudi su razmisljli kad su pravili!

A sto se tice Balmera i texta "Microsoft CEO Ballmer laughs at Apple iPhone" to je jedino sto mogu, pa ce posle 5 godina da kopiraju to.... ******.

OK, ali ja sam samo sa Java softverom imao problema do sada...! Slučajnost?

:D vozim MacBook nekih 10tak dana i ne znam sta sam cekao do sad! :,,:
Svaki moj buduci PC ce biti Mac :D - i ne da je svetlosnu godinu (i hardware i software i cela filozofija u odnosu na PC) nego M$ se nece pribliziti ni za 100godina MacOS X-u! btw koji PC laptop ima konektor za struju na magnet? (Mac ovo vec ima godinu :p) - takvih detalja je na sve strane: i u OS-u i na hardwareu - jednostavno ljudi su razmisljli kad su pravili!

Takođe. Doduše ja sam malo manje čekao nego ti. I ne samo safe mag konektor za punjač, nego i skrol kroz dokument pomoću dva prsta, tapping dva prsta je right click itd...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno