Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Cini mi se da sam danas napravio najbolji espreso do sada. Upalio aparat, rucka prazna ostala na aparatu da se greje i nesto sam drugo poceo da radi i vratim se spremanju kafe posle 15ak minuta, filter i grupa vreli. Spremim 18g kafe, pustim vodu iz grupe malo duze da ide u soljicu, sto je dodatno zagrejalo i na kraju sa svim dooobro zagrejanim elementima spremim kafu, izaslo 40ak gr za 30 sec.
Kafa super kremasta, izbalansirana.
Moj zakljucak je da naglo hladjenje vode/kafe dovodi do povecanja kiselosti.
I od sada su se truditi da sve bude dobro zagrejano.

Zdravo,
Da li mi neko može preporučiti prodavca na Aliju za Timemore C3 esp kao i za dobar tamper?
Vidim da se pominju iznosi od oko 50e ili manje za ovaj mlin, ali meni uglavnom izlaze za oko 70e pa naviše.
Takođe, koliko mogu da očekujem da će da me izađe carina?
Hvala

@blizucoska
Koje velicine je portafilter koji koristiš (u mm)?

@Scorpio(DDMF)!
Kako se ovim, spring loaded tamperom rešava problem poravnavanja kafe ?
Mislim da je ovde leveler i dalje potreban a da običan tamper bez opruge može biti znatno lakši za korišćenje jer osetiš pod rukom da li si dovoljno pritisnuo.

@blizucoska
Koje velicine je portafilter koji koristiš (u mm)?

@Scorpio(DDMF)!
Kako se ovim, spring loaded tamperom rešava problem poravnavanja kafe ?
Mislim da je ovde leveler i dalje potreban a da običan tamper bez opruge može biti znatno lakši za korišćenje jer osetiš pod rukom da li si dovoljno pritisnuo.
Iskreno ne znam tačno, nigde ne piše, ali ne toliko preciznim merenjem se čini da je 51mm

Približava se leto, pa sam rešio da probam da spojim dve stvari koje volim: kafa i sladoled...
Prvi pokušaj Affogato-a. I nije loše ispalo. Običan vanila sladoled, 3 male kugle, i dupli esspresso, kakav inače i pravim za kapućino. Direktno iz portafiltera preko sladoleda.

1747919407991.png1747919466077.png

@Yellow Pinky Gornja ivica tampera poklapa korpu, a donji (pokretan deo koji tampira) ulazi u nju i paralelan je sa ivicom korpe, sto daje savrseno poravnatu povrsinu.

Podsecam, ovo nije tamper sa 2 opruge (tzv. kalibrisani), vec sa jednom, tako da se moze izvrsiti pritisak po zelji, a opruga sluzi samo da vrati "klip" u pocetni polozaj. Poprilino foolproof sprava.

@CarnX

Koliko je kafe u portafilteru ? 17gr je sa funnel doserom ?
Ako je tako, da pretpostavim da ima 15 gr kafe , koju extraktujes min 30 sekundi (ja na Lelit racunam od trenutka paljenja, ne od kada krene da curi kafa) i dobijaš 40gr što je 1:2.67 odnos.

Nisam koristio Sage ali ja bi ovde probao da meljem malo sitnije da extrakcija bude oko 1:2. Krupnije mlevena kafa ume da napravi kiselu kafu jer voda prebrzo prolazi kroz nju i ne stiže da pravilno ekstraktuje kafu.
Mleo sam 17g kafe sitnije za aj da kazem podeok nego na onom snimku koji sam kacio i sabio tamperom, jedva je isla kafa.
Drugi pokusaj isti grind size, 16g, samo leveler koriscen, bez tampera. Isto nije htelo da curi...
Ne znam da li ima smisla smanjiti jos za gram kolicinu kafe na istom grind size-u i samo levelerom da sabijem?
Ili probati krupniji grind?

Ima smisla smanjivanje, ako ti je lakše. Ja sam dialovao količinom dok sam imao samo Timemore C3 sa grubljim podešavanjem. Probaj.

Što ne probaš isti dial sa snimka, istu količinu kafe, samo skrati izlaz, pa probaj tu kafu.

Približava se leto, pa sam rešio da probam da spojim dve stvari koje volim: kafa i sladoled...
Prvi pokušaj Affogato-a. I nije loše ispalo. Običan vanila sladoled, 3 male kugle, i dupli esspresso, kakav inače i pravim za kapućino. Direktno iz portafiltera preko sladoleda.

Pogledajte prilog 493003Pogledajte prilog 493004
Koji sladoled? Ja već mesecima tražim normalan sladoled da kupim u porodičnim pakovanjima ali ovi naši trgovci valjaju samo smeće od frikoma. Izgleda da čekaju leto da nabave nešto bolje, ono što im je ostalo je od prošle godine i to ukusi koje niko neće

@mlax37
I ovaj je onda slično smeće. Neki najobičniji vanila pošto je to blag i neutralan ukus. Ukus mu daje espresso tako da ne želim dodatne ukuse u sladoledu. Probaću sutra ponovo da napravim da vidim da li će isto ispasti ovako dobro. Pošto je ovo tačno po mom ukusu, ja tu ne bih ništa više menjao.
Možda probam da povećam odnos sladoleda u odnosu na kafu, pošto sam ovaj slistio jako brzo, a mnogo mi je da pijem tolilko kafe koliko bih mogao sladoleda :D

Off topic :

Ako neko od vas toliko voli sladoled, nek kupi Ninja ice maker ubedljivo nešto najbolje što se pojavilo kod nas za sladoled i napravite ga bez boja i veštačkih stvari...

Koji aparat je u pitanju?
Pozdrav
Nije vredan pomena 😅 u pitanju je Muhler MCM-1583

Koji sladoled? Ja već mesecima tražim normalan sladoled da kupim u porodičnim pakovanjima ali ovi naši trgovci valjaju samo smeće od frikoma. Izgleda da čekaju leto da nabave nešto bolje, ono što im je ostalo je od prošle godine i to ukusi koje niko neće
Najbolji kupovni vanila sladoled po meni je u Lidlu - burbon vanila (Bon Gelati ili Gellateli, ne znam tačno). Ranije je bio i u manjem pakovanju da se nađe, a sad samo velika kutija od 2l.

Off topic ,

Najbolji sladoled of Vanile koji sam jeo u zadnje vreme je iz Metroa , prozivodi se u Italiji u kockastom pakovanju od 2 - 2.5L i cena mu je oko 1500 din.
Sutra idem u nabavku pa ću slikati ako nekog interesuje :).

Evo opet mene. Probao sam sledece:
Pagliero brasil
16.5g, grind 4, samo leveler = under ex (nema pene dovoljno, ukus kiselkast) 20s/40g
16.5 grind 3, tamper =un.ex., 20s/40g

I sad nemam kako da probam dalje jer sam ostao bez kafe. Moracu da uzmem kilo iste kafe... Nema mi druge...

Smanjio bih jos grind size, na 1.5-2 pa da vidim...

Ono sto me malo buni je sto za svaku ekstrakciju meni onaj merac pritiska ode na max. i kad rojuri voda kroz kafu i kad nece da curi jer je sitna i nabijena...

A opet, kad u manuelnom modu dok drzim dugme za preinfuziju, kroz 16g, grind 1, pritisak bude u opsegu za espreso i tad je kafa bila najbolja ali malo over extr.

*Ove grind podeoke sam spomenuo cisto da biste orjentaciono videli koliko je krupnije ili sitnije mleveno

Pa to je prebrzo, ima i smisla da je prekisela. Po "pravilu" treba da dobiješ takvu neku količinu kafe za oko 30s. Što znači da treba da bude sitnije mleveno i/ili više kafe. Ja bih pokušao sa sitnijim mlevenjem svakako. Probaj i doooobro da zagreješ grupu i portafilter, prazan PF ostavi u aparatu i pusti da prođe tipa 100-150ml vode, pa ga osuši i sipaj onda kafu. Ne bi trebalo da ima previše uticaja, ali i to ti je neka dobra praksa. Ja tako uvek započinjem proces, u aparatu je opran PF, samo ga uključim i pustim jedan shot (to je nekih 60ml ja mislim), zagrejem malo PF, grupu i šoljicu, pa onda idem dalje.

EDIT: ako nam je isti portafilter (imam Sage Bambino Plus), izvadi plastični umetak iz njega, ništa ti ne donosi.

Pa da, tako i ja radim, zagrejem pf. i soljicu...

Sledece je da jos smanjim grind size ali mi netsalo kafe...
Sad moram da predjem na kolumbiju, pa ispočetka dok imam kafu... 😁

Da, imam plasticni umetak unutra koji me nervira, a nisam ni probao da ga izvadim... Hvala!

Opet ja sa mojim Affogatom.
Ovog puta sam probao da masivno povećam količinu sladoleda. Po meni, na izgled nije onako lepo, kao kad su kugle sladoleda u pitanju, ali je veoma ukusno. Poslastica za ljubitelje sladoleda.
Po mom ukusu je prava količina kafe, a sladoleda ipak manje. Dakle između 1. i 2. verzije.
Usnimio sam i kratak video ekstrakcije:

Sve mi se čini da će ovo leto biti sasvim fino :) 🍨:coffee:

Kada se izvadi korpa iz portafiltera, vidi se crna plastika, valjda služi da usmeri kafu ka otvorima na portafilteru. Prilično se lako vadi, izvadi se opruga koja drži korpu, i sa donje strane se pogura taj umetak na gore, ja sam koristio dva štapića za kinesku hranu.

ja sam izvadio jer me smara sto se sakuplja tecnost na i ispod te plastike pa curi jos 3min posle pranja... A ispod plastike je dosta naslaga kafe bilo...

Vrh Dno