Naravno da sam probao... Kiselo sve bilo... 🤢
Mada mozda i ova kolumbija iz kafeterije nije sjajna... 22.04 prezena... Ne znam... Ostalo mi je jos 100grama mozda, ali sam ostao bez ideje sta da popravim/promenim... Menjao i grind size, i slabiji/jaci tampering... Ekstrakcija bude x2 ili x3 ali uvek je bilo prekiselo...
Nije jednostavno da ti se da savet na ovaj način, pogotovo što ne vidimo proces ekstrakcije i rezultat u šoljici i korpi.
(Da se ne bi uvredio, hajde da pretpostavim da si potpuni početnik.)
Pre svega, polazak od racia kao osnovnog parametra je potpuna besmislica. Može da bude smernica u finim podešavanjima, ali ja se ne bih raciom preterano opterećivao.
Druga stvar koja se ovde retko, ako se uopšte i pominje, je da su zrna uglavnom različita u pogledu gustine/zapremine, tako da npr. 14g te srednje pržene Kolumbije zauzima manju zapreminu korpe nego ista količina neke prepržene komercijalne italijanske mešavine. Kad su zrna gušća, potrebno je povećati količinu i obratno.
Jedna od najčešćih zabluda početnika je da će veća količina kafe dovesti do bojeg rezultata u šoljici. Neće, kao ni manja od optimalne. Doza je važna zbog zapremine kafe u korpi. A optimalna doza se, za aparat sa fotografije, za duplu verovatno kreće negde između 12g i 15g (za singl ti treba više umeća i, pretpostavljam, doza od 7-8.5g). Iz podatka koji si naveo: "Ekstrakcija bude x2 ili x3" ne može da se zaključi ništa, osim da si pošao od pogrešnog parametra.
Pođi od neke doze od npr. 14g za duplu, pa vidi šta se dešava. Ako kafa odmah krene i projuri u šoljicu, melji sitnije. Ako čekaš duže od 4-5sek. da krene i onda kaplje ili izlazi sa prekidima, melji krupnije.
Što se vremena tiče, kraj ekstrakcije je pre nego što na površini počne da se pojavljuje izrazito svetla pena.
Koristiš odgovarajući tamper (za korpu 54mm tamper za korpu 54mm)? Koristi ga ravno i bez prevelikog pritiska.
Probaj da naučiš da "čitaš" svoj "puck" i "flow".
Pre svega toga, pogledaj npr. ovaj video: