Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ja probao Melo pre par meseci, iskreno razočarali su me, za te cene. Kolumbija iz Kafeterije mi je bila super za espreso - dok je cena bila 900 din :D Sad kad je oko 1200 iskreno za to se može naći neka ok varijanta u specialty lokalima

Evo ga moj setup, konacno zamenio Dedicu...
Jos samo da uspem dobru ekstrakciju da napravim... Za sada od 10 pokusaja, 0 uspesnih...
Koristim kolumbiju iz kafeterije...

Ostalo je da skinem dozer za Mazzera, ali moram prvo da napravim onaj dodatak od prohroma...

Prilozi

• 20250518_163849.jpg
    20250518_163849.jpg
    262.3 KB · Pregleda: 153
  • 20250518_163837.jpg
    20250518_163837.jpg
    294.3 KB · Pregleda: 132
Naravno da sam probao... Kiselo sve bilo... :sick:
Mada mozda i ova kolumbija iz kafeterije nije sjajna... 22.04 prezena... Ne znam... Ostalo mi je jos 100grama mozda, ali sam ostao bez ideje sta da popravim/promenim... Menjao i grind size, i slabiji/jaci tampering... Ekstrakcija bude x2 ili x3 ali uvek je bilo prekiselo... Vidim da gustina, kada krene da tece, nije dobra... Nema kremu/penu kakvu bi trebala da ima...
Sutra cu kupiti i probati neku komercijalnu, za pocetak...

U maxiju je sada na akciji lavazza crema.

-73 kolumbija, ludilo od kafe, ko voli kisele, kada se naprave dva sota sa mlekom i dosta leda kao neki ice tea od marakuje da se pije.
-73 brazil, nigde nisam video tako svetlo przeni brazil, koji nesto i ne mirisem, ali u ovom slucaju odlicna kafa za prvi kapucino.
-Melo etiopija (imaju dve u ponudi), bas onakva kakvu volim i kakva je nekada bila u cf ili po inostranstvu sto sam kupovao, ima taj produzeni ukus gde dominira limun
- cf kolumvija i kft kolumbija, bukvalno identicne kafe, mozda je kft za nijansu jača, solidne nista vise od toga.
Generalo melo ima dosta sitnija zrna kafe skoro duplo u odnosu na npr fektori, ali mi se generalno svidja . E sada kada bi uzeo za mesec dana opet istu kafu, npr etiopiju koja mi je odlicna, da li bi to bila identicna kafa, to je glavno pitanje i glavni problem o kome pricamo.

Mada mozda i ova kolumbija iz kafeterije nije sjajna... 22.04 prezena... Ne znam... Ostalo mi je jos 100grama mozda, ali sam ostao bez ideje sta da popravim/promenim... Menjao i grind size, i slabiji/jaci tampering... Ekstrakcija bude x2 ili x3 ali uvek je bilo prekiselo... Vidim da gustina, kada krene da tece, nije dobra... Nema kremu/penu kakvu bi trebala da ima...
Sutra cu kupiti i probati neku komercijalnu, za pocetak...
Kolumbija iz Kafeterije je kiselkasta i kad se dobro spremi :).
Ja je probao jednom u Kafeteriji i nikad više.
Možda je bolje da probaš orašaste kafe jer ako i one bude kiselkaste, onda nešto u procesu pripreme treba da se promeni.

koju kafu iz mlin kafaterije? ne znam ni sta imaju tamo... ne nalazim cenovnik na netu

Treba mi potvrda nekoga ko koristi philips automatski kafe aparat da li mozda koristi tablete puly caff
Narucio bih ove tablete za svoj aparat ali ne znam da li ih mogu koristiti,pa reko bolje da pitam ovde na forumu.
Buni me to sto su philipsove originalne tablete tezine 1.6gr a ove puly caff su tezine 2.5 gr pa ne znam da li ce mozda aparat uspeti da je rastopi celu u tom vremenskom intervalu kad je provlaci kroz sistem?

Mada mozda i ova kolumbija iz kafeterije nije sjajna... 22.04 prezena... Ne znam... Ostalo mi je jos 100grama mozda, ali sam ostao bez ideje sta da popravim/promenim... Menjao i grind size, i slabiji/jaci tampering... Ekstrakcija bude x2 ili x3 ali uvek je bilo prekiselo...
Nije jednostavno da ti se da savet na ovaj način, pogotovo što ne vidimo proces ekstrakcije i rezultat u šoljici i korpi.

(Da se ne bi uvredio, hajde da pretpostavim da si potpuni početnik.)

Pre svega, polazak od racia kao osnovnog parametra je potpuna besmislica. Može da bude smernica u finim podešavanjima, ali ja se ne bih raciom preterano opterećivao.

Druga stvar koja se ovde retko, ako se uopšte i pominje, je da su zrna uglavnom različita u pogledu gustine/zapremine, tako da npr. 14g te srednje pržene Kolumbije zauzima manju zapreminu korpe nego ista količina neke prepržene komercijalne italijanske mešavine. Kad su zrna gušća, potrebno je povećati količinu i obratno.

Jedna od najčešćih zabluda početnika je da će veća količina kafe dovesti do bojeg rezultata u šoljici. Neće, kao ni manja od optimalne. Doza je važna zbog zapremine kafe u korpi. A optimalna doza se, za aparat sa fotografije, za duplu verovatno kreće negde između 12g i 15g (za singl ti treba više umeća i, pretpostavljam, doza od 7-8.5g). Iz podatka koji si naveo: "Ekstrakcija bude x2 ili x3" ne može da se zaključi ništa, osim da si pošao od pogrešnog parametra.

Pođi od neke doze od npr. 14g za duplu, pa vidi šta se dešava. Ako kafa odmah krene i projuri u šoljicu, melji sitnije. Ako čekaš duže od 4-5sek. da krene i onda kaplje ili izlazi sa prekidima, melji krupnije.

Što se vremena tiče, kraj ekstrakcije je pre nego što na površini počne da se pojavljuje izrazito svetla pena.

Koristiš odgovarajući tamper (za korpu 54mm tamper za korpu 54mm)? Koristi ga ravno i bez prevelikog pritiska.

Probaj da naučiš da "čitaš" svoj "puck" i "flow".

Pre svega toga, pogledaj npr. ovaj video:

Nisam bas potpuni pocetnik, ali nisam ni mnogo iznad pocetnika... Uspevao sam na Dedici daizvucem solidnu kafu iz tamno przene... Sa svetlo przenom nije bilo sanse da ista uradim na Dedici...

Ovo su parametri:
Kolumbija - kafeterija
9g kafe u portafilteru (single dose basket)
vreme ekstrakcije 28s ako se dobro secam
u soljici je bilo oko 20g kafe
Flow se ne secam kakav je bio, ali nije bilo mnogo pene... I bila je kisela naravno da meni to nije bilo pitko...

Uzeo sam Pagliero Brasil juce, probao 2x sinoc (9g) prvi put je bilo sitno mleveno bilo pa nije prolazila voda kroz kafu. drugi put mi je nestala voda, tako da probacu danas ponovo sa Pagliero Brasil...

Da, imam odgovarajuci tamper, onaj sa oprugom... za sada pritiskam dok opruga ne popusti... tj dok ne klikne...

Poslednja izmena:
Za početak nemoj da koristiš single basket. Ja sam sa njim uspevao da dobijem solidnu kafu, ali nikad bolju od duplog šota, tako da sam odustao od single basket ideje.

Kad savladaš 18g, ako je toliko dupla korpa, onda se igraj dalje. Odradi prvo iz 18 u 35g pa se igraj od 25 do 40-45g i vidi u kom smeru ti se za tu konkretnu kafu najviše sviđa izlaz.

Ja trenutno uživam u baš dobrom srednje svetlom blendu, doza do 18.5g, i čim pređe 35g izlaz počinje da se kvari, tako da ga držim ispod. Sve ispod je pun pogodak. Veoma je masivna kafa, na granici da tamper udari u suženje na duploj korpi, pre nego što dovoljno pritisne pak. Na to ponajviše obrati pažnju, tj. zapamti gde je tamper kada pritisneš i obično na istom mestu treba da bude bez obzira koliko je kafa masivna - što znači da će grami da variraju, a zapremina ostaje tu negde.

Za početak nemoj da koristiš single basket. Ja sam sa njim uspevao da dobijem solidnu kafu, ali nikad bolju od duplog šota, tako da sam odustao od single basket ideje.
hmm, da, nastavicu onda sa duplim...
Imam onaj breville nozic bas za doredjivanje dokle kafa treba da bude u basketu, i po tome sam podesio leveler... Mada kada ga levelujem, onda odradim tamping i kafa se dodatno sabije... moracu to malo preciznije da odmerim...

Mislim da do tog nivoa treba da bude tampovana kafa. Dakle sipaš više (prilično više), tampuješ, pa onda skineš višak ako ga ima. Ako podbaciš, nemoj dodavati kafe - prave se slojevi i ništa nisi uradio. Ja sam prestao to da koristim, kao što @nidza reče naučiš dokle treba, i nemaš više potrebu za tom vrstom pomoći. Mislim da bi ti bolje došao običan tamper dok se ne uhodaš, jer treba da pogodiš ne samo do kog nivoa da tampuješ (visinu paka) nego i kojom silom. A sa tim kalibrisanim tamperom kontrolišeš samo silu. A kad se uhodaš, i kad promeniš kafu odmah ćeš pod rukom da osetiš da li ti treba više/manje kafe da bi došao do istog nivoa.

A ako tamper nije kalibrisan na silu, nego samo do kog nivoa da pritiska, opet nije dobar jer nemaš osećaj da li si dovoljno pritisnuo kafu (ako je bilo premalo u korpi).

Izbaci kalibrisan tamper. Najobičniji najjeftiniji sa AliE uzmi, onaj sa drvenom drškom. Pod prstima tačno napipaš da li je preterano potonuo, ili nedovoljno, dok ga pritiskaš dlanom.

Kalibrisan ne daje nikakvu povratnu informaciju, i ja sam bacio pare ako će ti biti lakše.

hhahah :)
Ma meni je sva ta oprema dosla uz aparat... Tako da nece mi biti zao da ga bacim...
Hvala na savetima... Javljam verovatno veceras ili sutra kako napredujem. Mozda i neki snimak postavim...

Jos jedno pitanje... Koliko vam treba da "nastelujete" opremu kada menjate kafu/zrno? Kupim 200-250gr kafe, ode mi 100gr a nisam ni blizu pitke kafe :)

Sad od prve mogu da pijem sem ako zapušim aparat, ali to se nije skoro desilo. Može da bude previše kratka samo, pa ispadne ristreto. Druga ekstrakcija je već to, najčešće. Kafe kad su dobre i sveže, za espreso, tu su negde. Prvi fidbek ti je tamper, vidiš koliko potone kad se tamperuje.

Zezanje su tvrde svetle kafe, koje u principu i nisu optimalne za espreso. Njih sad ne kvarim kroz aparat, već ih provučem kroz aeropres.

@CarnX Mozes poceti sa specifikacijom (u ovom slucaju) duple korpe - trebalo bi da negde pise preporucena gramaza. Kada odredis gramazu, krupnocu mlevenja podesavas tako da tampirana kafa bude do crte u korpi (obicno je obelezena, ili mozes koristiti dobijeni alat za to). Tolerancija je +/-10% na navedenu gramazu. Za pocetak probaj da zapreminski sve podesis, pa testiraj rezultat. Ovo ti moze biti dobra pocetna pozicija. Najbolje bi bilo da ovo radis sa nekom nezahtevnijom kafom.

Nisam bas potpuni pocetnik, ali nisam ni mnogo iznad pocetnika... Uspevao sam na Dedici daizvucem solidnu kafu iz tamno przene... Sa svetlo przenom nije bilo sanse da ista uradim na Dedici...

Ovo su parametri:
Kolumbija - kafeterija
Flow se ne secam kakav je bio, ali nije bilo mnogo pene... I bila je kisela naravno da meni to nije bilo pitko...

Uzeo sam Pagliero Brasil juce, probao 2x sinoc (9g) prvi put je bilo sitno mleveno bilo pa nije prolazila voda kroz kafu. drugi put mi je nestala voda, tako da probacu danas ponovo sa Pagliero Brasil...

Da, imam odgovarajuci tamper, onaj sa oprugom... za sada pritiskam dok opruga ne popusti... tj dok ne klikne...
Vidim da Sage preporučuje 18-22g kafe za duplu korpu. Počni onda od npr. 18g. Ja sam gore naveo dozu za korpu od 53mm koja se koristi na pojedinim kafematima, a za nju se raspon doze kretao između 12 i 15g. Verovatno je korpa za Sage/Breville drugačija, odn. dublja.

P.S.: doza možda može da se odredi i na starinski način: izmeriš praznu kašiku, zatim korpu prepuniš kafom, pa kažiprstom ili nečim ravnim poravnjaš, a onda ponovo izmeriš kašiku da bi utvrdio količinu kafe u korpi.

Prilozi

• DNA4Keys_500x500px_Grey.png
    DNA4Keys_500x500px_Grey.png
    43.7 KB · Pregleda: 91

Ovo su parametri:
Kolumbija - kafeterija

Ako ti je kisela svetlo przena kafa a tamna nije, to govori da ti je niska temperatura vode,

Kakav je taj Sage/Breville? Razmišljam da kupim Fellow Opus uz moj Gaggia, ali Sage ima sve u jednom i zauzima manje mesta. Naravno ako su u sličnom cenovnom rangu.

Pa za mlin kazu da je los, mozda nije los los, ali nije najbolji rekao bih... A za aparat se prica da je super, sad videcemo :)

Pagliero Brasil
16.8g

Video:

Rezultat: kisela, ali opet ne kako bi trebala da bude... Skoro da napravim grimasu kad je pijem... Ali znacajnije manje kisela od kolumbije

Prilozi

• 20250521_184321.jpg
    20250521_184321.jpg
    79.5 KB · Pregleda: 52
  • 20250521_184605.jpg
    20250521_184605.jpg
    91.4 KB · Pregleda: 37
  • 20250521_184619.jpg
    20250521_184619.jpg
    103.3 KB · Pregleda: 29
  • 20250521_184729.jpg
    20250521_184729.jpg
    251.8 KB · Pregleda: 27
  • 20250521_184736.jpg
    20250521_184736.jpg
    229.6 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
@CarnX

Koliko je kafe u portafilteru ? 17gr je sa funnel doserom ?
Ako je tako, da pretpostavim da ima 15 gr kafe , koju extraktujes min 30 sekundi (ja na Lelit racunam od trenutka paljenja, ne od kada krene da curi kafa) i dobijaš 40gr što je 1:2.67 odnos.

Nisam koristio Sage ali ja bi ovde probao da meljem malo sitnije da extrakcija bude oko 1:2. Krupnije mlevena kafa ume da napravi kiselu kafu jer voda prebrzo prolazi kroz nju i ne stiže da pravilno ekstraktuje kafu.

Ne, 16.8 gr kafe.
Pa probacu jos sitnije, ali mislim da nece tad da curi lepo... Snimicu i to

Da ubacim spanner in the works: probaj za klik krupnije slobodno i koriguj kolicinu u odnosu gde bude bila crta. Jos jedna mala sugestija, kada WDT-ujes, mozes da mutis (kao slag) u odnosu na ovo "bodenje", koje je snimljeno. Deluje mi kao da je pritisak previsok za dobru ekstrakciju (a za tu korekciju ce mozda morati da se petlja sa OPV-om, ako je moguce) - ovo ce i malo smanjiti pritisak. Kad budes isao krupnije, slobodno gadjaj i 1:3 odnos, radi bolje ekstrakcije. Javi rezultate :)

@CarnX koliki je izlaz? Skrati na ispod 30g, možda i 25g, pa probaj. Možeš do 20g da skratiš da vidiš šta će da se desi. Ne menjaj više varijabli, već jednu. Ovo ostalo deluje da znaš šta radiš.

Poprilično taman kolač za kiselu kafu.

Edit: Odgledao sam video, lepo ovo curi. Igraj se sa kraćenjem pa javi.

Poslednja izmena:
Vrh Dno