OP
OP
Na sta mislis pod timČekaj da vidiš kurtzšlus kad izađe 800 čipset...
Neće biti neke velike razlike između čipseta osim što će X870 podržavati USB 4...Na sta mislis pod tim? Razmatram prelazak na am5 kad se pojave te.
Hajde ziv bio, kako nije FAIl, za istu brzinu veca cena? Kako to nije FAIL? 7600x jeste bio skuplji od tada pristunog 5600x ali je nudio vece performanse i to dosta vece, a sta je sada? Nemoj samo da gledamo MSRP cene jer to moze macku o rep da se okaci, uvek je bitna trzisna cena tj. posto nesto kosta u momentu kupovine. Za 6 meseci ce verovatno biti ukinut 7600x i bice samo 9600x po iste pare po koje je sada 7600x i ako tako gledas to je onda mali ali izvestan napredak ali samo po pitanju potrosnje i niceg vise. Za 2 godine razvoja i "mozganja" AMD moze da ponudi samo ovo, nista vise od ovoga? Da li si svestan da je ovo mozda i prvi AMD porcesor u poslednjih 8-10 godina koji ne nudi nikakav napredak performansi. Dobro mozda nije na nivou FX8000 serije ali nije daleko. Naprosto su potrosili 2 godine ninasta. Nekada se ovakav "refresh" nije zvao novim imenom vec je bio novi "steping", a sada na sva zvona 3-4 meseca marketinga za sta, za nesto malo smanjenu potrosnju? Ovo samo napaljenim novinarima moze biti nesto drugo osim FAIL-a, a niko sa 7000 serijom nece ni razmotriti ovo, cak ni oni sa 5000 serijom koji vec nisu do sada presli na 7000 seriju, a nevo pisu po forumu da nista ne dobijaju i da ostaju jos jednu generaciju na 5000 seriji jer kad vec nisu do sada manjali zasto bi sada po jos vece pare? Ocekivali su 15% bolje od 7000 serije, dobili 3%. Jednostavno nedovoljno. Sto se tice hladjenja i napretka potrosnje u odnosu na 7600 seriju, 9600x/9700x su fail, a za 9900x i 9950x modele mozda bude druga situacija ostaje da vidimo, ali danas ko se zali i kuka da nemoze da ohladi CPU od 350-400 EUR (7700x), pa mu eto treba jos skuplji 9700x da mu spase dan, taj prvo laze sebe, a onda i druge. Ponuda coolera je odlicna, 90% forumasa koji furaju 350+ EUR CPU odavno ima AIO, tako da problem ne postoji osim u glavi u buljenju u neku cifru na ekranu, nista vise.Kako težak fejl kad nude bolje performanse po istoj ceni koju su imali 7000 ekvivalenti na izlasku?
Naravno to je ono o cemu i pricam, za 6 meseci kad ociste lager skinuce cenu 9600x, ali i dalje ostaje u jednaciji da je samo 3% brzi, nedovoljno. Ovaj refresh je trebao samo AMD-u i nikome vise, da smanje svoje trosak.Valjda razumeš da postoji lager starih procesora koje možeš prodati samo ako su jeftiniji jer u suprotnom predstavljaju bukvalno otpad odnosno čist minus?
Lager mora da se očisti da bi ove procesore prodavali po nižim cenama, a to će se sigurno desiti.
Svaki put kad je AMD izbacivao novu generaciju procesora ili čipsetova bilo je problema i trebalo je da prođu meseci da se stvari unormale. To je konstanta svemira, prirodni zakon.Na sta mislis pod tim? Razmatram prelazak na am5 kad se pojave te.
Computerbase kaže 20% single core i 10-15% multicore u poređenju 65W/88W procesora (7600 vs 9600X i 7700 vs 9700X). U poređenju sa 105W/140W procesorima, prednost je 15% ST i 2-10% MTMalo sto se tice "efikasnosti" i hypa oko "velikog napretka" a u sustini je oko 7%. Poredi se 65W Zen 5 vs. 105W Zen 4, kao da 65W Zen 4 nije nikada postojao. Naprosto su izgleda svi zaboravili da su tu 7600 i 7700. Odluka AMD da 9600x nepravilno nazove "X" umesto samo 9600 i 9700x isto tako je trebao da se zove 9700 stvara u glavama nekih laznu sliku o preteranom napretku, a on je svega 7% po pitanju efikasnosti.
U čemu, Cinebenchu? Pošto svi znamo da svi, od 10-godišnjaka do akademika koriste PC da vrte Cinebench i Geekbench na njemu 24/7...Computerbase kaže 20% single core i 10-15% multicore u poređenju 65W/88W procesora (7600 vs 9600X i 7700 vs 9700X). U poređenju sa 105W/140W procesorima, prednost je 15% ST i 2-10% MT
Geizhals kaže da je 7600X koštao 350€ na izlasku, a 9600X je sad 300€. 7700X je na izlasku bio 450€, 9700X je sad 390€. 7600 je bio 250€, a 7700 je bio 350€ kad su izašli par meseci potom.
Phoronix provrti 100 raznih programa, rezultati uvek dosta variraju. Pa kome šta treba, nek po tome i bira. Nekome treba za baze, nekome za render, nekome za kompajliranjeU čemu, Cinebenchu? Pošto svi znamo da svi, od 10-godišnjaka do akademika koriste PC da vrte Cinebench i Geekbench na njemu 24/7...
Što se cena tiče, neko je lepo rekao su da MSRP i release cena realno nebitni za ovu priču jer što bi neko platio 390e za 9700x kad sada za 400e ima 7900x koji je jači, i tako dalje...mene kao kupca ne zanima statistika već šta mogu da uzmem za svoje pare u ovom trenutku.
Ova serija nije kao i svaka druga u poslednjih 10 godina, ova serija je za AMD tacno sto je 11. Gen bila za 10.Gen kod intela, dakle FAIL, i da, mozes primetiti da imam upravo 11. seriju i za to naravno postoji logicno objasnjenje, ali da ne objasnjavam (izbor je bio logican u datom trenutku), da ne sirimo pricu nepotrebno.Phoronix provrti 100 raznih programa, rezultati uvek dosta variraju. Pa kome šta treba, nek po tome i bira. Nekome treba za baze, nekome za render, nekome za kompajliranje
Ne znam, ova serija je otprilike kao i svaka druga u poslednjih 10 godina, od bilo kog proizvođača. Negde su razlike primetne, negde ne, ali bitno je da izbor postoji.
Sama arhitektura je ok, napredak kakav se i očekuje. Trrba isto to upakovati i u laptopove i u servere, modifikovati u 5c, itd.
Naravno ne samo to vec je intel gen 14 medju generacija (naravno da je ime velika glupost ali je to realnost) koja je izasla samo nakon x meseci a ne nakon 2 godina kao kod AMD-a...Problem je što ljudi jesu čitali AMD najave, zato su i razočarani...![]()
Za x3d procesore???Problem je što ljudi jesu čitali AMD najave, zato su i razočarani...![]()
Ako se ne varam, X3D verzije su planirane u septembru, a ne za 6 meseci.Ovako gledaju da izvuku dodatnu paru sa 3D varijantom 6 meseci kasnije, samo bi tada "ubili" 3D brand, a to im se nije radilo.
X3D verzije nisu planirane u septembru tj. za 30 dana, vec mozda i ako krajem godine, a vrlo verovatno Q1 2025.Ako se ne varam, X3D verzije su planirane u septembru, a ne za 6 meseci.
Zaista čudno da su procesori prethodne generacije jeftiniji.Upravo to, pazi sad, pomenuti Computer base, lepo slozio cene procesora.
Tako sam pročitao negde, možda informacija nije merodavna, jer nisam toliko upućen u planove AMD-a. Ako su ti likovi lagali, onda sam i ja slagao ovde.X3D verzije nisu planirane u septembru tj. za 30 dana, vec mozda i ako krajem godine, a vrlo verovatno Q1 2025.
Takve su glasine, koliko znam nije jos potvrdjeno od strane AMD-a.Tako sam pročitao negde, možda informacija nije merodavna, jer nisam toliko upućen u planove AMD-a. Ako su ti likovi lagali, onda sam i ja slagao ovde.
Sada pogledao Phoronix test, zaista sjajan procesor.Phoronix provrti 100 raznih programa, rezultati uvek dosta variraju. Pa kome šta treba, nek po tome i bira. Nekome treba za baze, nekome za render, nekome za kompajliranje
Ne znam, ova serija je otprilike kao i svaka druga u poslednjih 10 godina, od bilo kog proizvođača. Negde su razlike primetne, negde ne, ali bitno je da izbor postoji.
Sama arhitektura je ok, napredak kakav se i očekuje. Trrba isto to upakovati i u laptopove i u servere, modifikovati u 5c, itd.
Moze samo u AVX 512 da ubija, svugde drugde je tresla se gora, rodio se mis@Space Beer U kome testu +20% single core i +10-15% multicore, u single core dobitak je nešto malo manji od 10% u multicore gotovo isto što je poražavajuće sobzirom da ima nekog napredka u single core, 7700x vs 9700x.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari