Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Mnogo hladniji procesori??.......i 5800X i 5800x3d su solidne furune.....skoro sve kasnije u 7000 seriji,a izgleda i 9000 daleko od toga da je hladno :rolleyes:
Pa koliko sam video na kod Linusa na klipu 9700 je ladniji 15 +stepeni.

pa kada su pomerili senzor :)

Mozda i to malo doprinosi, ali je spusten TDP za 9700x (105w kod 7700x, 65 kod 9700x) kao i PPT (142/88), tako da nije cudo sto je nesto hladniji pod istim uslovima :)

To sam i ja pomenuo, sad kad je situacija sa senzorom drugačija malo je iluzorno direktno porediti sa 7000 serijom. Pogotovo sa toliko velikim razlikama...nešto mi je tu čudno. Sišli su 1 node niže, ne 5, a IHS isti...

Koliko je 4nm u procentima manji od 5nm? Pa ne moze svaki put node da ide 50% dole, dobro je i ovo da radi kako radi...

Deluje da smo sve blize smo toj magicnoj granici, dokle ce moci da teraju, do 1 nm? s ovom tech? Al skresali su potrosnju dosta na 65 w, mozda nisu morali toliko na ustrb snage.

Pa 9600x i 9700x su dno ponude kada su već batalili R3. Još odozgo, nije bilo potrebno da toliko skrešu potrošnju na bazičnim procesorima koji su i onako relativno štedljivi da i naj slabije ploče mogu da ih "hrane" bez problema. Temperature manje-više, već smo navikli na visoke temperature. Jedino ne znam da li su to čvrste granice za potrošnju upisane u microcode ili mogu da se probiju?
Mislim da je ovaj tip naj bolje opisao AMD-ovu grešku u koracima.

Koliko je 4nm u procentima manji od 5nm? Pa ne moze svaki put node da ide 50% dole, dobro je i ovo da radi kako radi...
Nemamo pojma koliki je napredak u odnosu na prethodno korišćeni proizvodni proces jer to su im samo nazivi.

Ne bas, jedva da su pola node-a sisli dole, vise kao 1/4 node die shrink, 4nm koji koriste je mizerno napredniji od 5nm
I odakle im onda toliko niže temperature, na konto čega? Ne pije vodu malko, heh...zlobnici bi rekli da su upravo zbog toga petljali sa senzorom...

Ne znam što im je baš toliko stalo da 9000 predstave tako štedljivom...ustvari, znam. Da mogu bar za nešto da kažu da je napredak u odnosu na 7000 a ne žele da se vidi da napretka u performansama ima ali po cenu "intelovskih" 150+ W preko PBO. Ustvari, ko zna više šta žele, mislim da su toliko šizofreni da ni oni ne znaju.

Kako stvari stoje, ova generacija im je kao Intelu 14000.
No još je rano, još nisu izašli heavy hitteri...

I odakle im onda toliko niže temperature, na konto čega? Ne pije vodu malko, heh...zlobnici bi rekli da su upravo zbog toga petljali sa senzorom...

Ne znam što im je baš toliko stalo da 9000 predstave tako štedljivom...ustvari, znam. Da mogu bar za nešto da kažu da je napredak u odnosu na 7000 a ne žele da se vidi da napretka u performansama ima ali po cenu "intelovskih" 150+ W preko PBO. Ustvari, ko zna više šta žele, mislim da su toliko šizofreni da ni oni ne znaju.

Kako stvari stoje, ova generacija im je kao Intelu 14000.
No još je rano, još nisu izašli heavy hitteri...
Zašto te to čudi ? Od prvog Ryzena im je to bio ratni poklič, Valjda da se distanciraju od Intela ili one propasti zvane FX 9590.

65W TDP, optimizacije u arhitekturi, pomeren senzori da pokazu nize, i unapredjen IHS malo. Kao sto napisah pre par stranica, ovo je AMD-ov Nvidia Maxwell momenat, 750 Ti

kad se overclockuje 9700x ide odmah na 89c laganica
Znači, mazanje očiju da se ne vidi da nije (skoro) ništa bolje od prethodne serije...

Ne mogu da poprave IHS da bi mogli ovi procesori u X670 ploče, nisam ni očekivao da će popravljati IHS i zagrevanje. Za sada mora da se pomirimo da su procesori takvi kakvi su, a to je da su vrući. Kada nisu vrući kao 9700X, što mu je uštrojena potrošnja :D Poenta je šta kome treba i to će i kupiti. Bolje out of box da bude hladniji, a ko hoće da mu izvlači dodatno, neka se igra sa PBO limitima i CO i gotova priča.

Mogli su da stanje IHS tako što pobebljaju PCB, radi se o maloj razlici. Propustili su priliku da to poprave prilikom promene ležišta i daju specifikaciju da bude za 1mm viši. Mogli su svašta ali nisu a sada im je to kao važnije nego performanse..

Ma bolelo ih uvo. Kada im bude gore pod nogama (a neće dokle god Intel ne napravi vidno bolji procesor od njih), tada če odmah u sledečoj seriji rešiti sve što treba. Tako to ide.

Ja, iskreno, ne vidim ništa loše u ovom potezu AMD, bar što se tiče ovih najslabijih procesora, mada nisam gledao puno recenzija. Očigledno su se fokusirali na tržište prenmosnih računara u kome Intel još uvek dominira, ali posle ove serije APU-a i nekih recenzija koje sam video, kupovina laptopa sa Intel procesorom je čisto bacanje para. Opet, to je po onome što sam video u recenzijama, lično nisam imao prilike da se uverim.
Sigurno je da je desktop segmentu posvećeno veoma malo pažnje, jer osim manje potrošnje i nekih sitnih optimizacija, neke veće razlike nema. Ali AMD nikoga ne bije po ušima prljavim marketinškim trikovima da kupuju novu generaciju procesora i to mi je sasvim OK. Bar za sad.
A i pre par meseci je bilo najava da su pažnju najviše usmerili na X3D modele i da će tu biti većeg pomaka u odnosu na prethodnu seriju, tako da treba sačekati mesec dana da se vidi da li je zaista tako. Jer i što se 7xxx serije tiče, X3D modeli su se mnogo više prodavali i izazivali pažnju u odnosu na one bez X3D, sudeći po onome što sam pratio na YouTube.
Zato mi nije jasan ovaj internetski hejt prema dva najslabija procesora koje će AMD izbaciti u ovoj seriji, koliko znam.

Pa nista samo sto obican kupac ne vidi ama bas nikakav benefit sa novom generacijom u ovom segmentu

Propustili su priliku da jednostavno povecaju kes, a potrosnja je mogla dole na 65W jer kao sto znamo 7800X3D nema problem sa performansama jer kes izvlaci mnogo vise od pada frekvencije za par procenata. Naravno da je 7800X3D 120W (doduse samo na papiru), ali u praksi svi znamo da je jedan od najefikasnijih procesora i da zaista malo trosi. Sto se kesa tice, kako bese: Serija 1000 i 2000= 16MB L3, 3000, 5000 i 7000 = 32MB L3, logicno je bilo da je vreme za 64MB. Ovo mi sve nekako lici na NVidia momenat i 8GB memorije. Jeste nije ista stvar, ali svi vec godinama znamo da veci kes uvek donosi benefite.

1723139924486.png

To je sve značajno samo ako neko hoće da "unapredi" sa 7600x na 9600x ili 7700x na 9700x a to teško da je neko radio i pre. Za satsavljnje novog systema sa sličnim brojem jezgara onda je Zen5 sasvim dobar posao.

Zen 5 nikako nije dobar posao, mozda budu oni sa 12 ili 16 jezgara, ovo sto su sad ponudili 9700x ili 9600x je po ove pare tezak FAIL.

Granite Ridge Overclocking: Curve Shaper

Novi ZenTimmings sa podrskom za Ryzen 9000 seriju:

Poslednja izmena:
Zen 5 nikako nije dobar posao, mozda budu oni sa 12 ili 16 jezgara, ovo sto su sad ponudili 9700x ili 9600x je po ove pare tezak FAIL.
Kako težak fejl kad nude bolje performanse po istoj ceni koju su imali 7000 ekvivalenti na izlasku?

Ako su 9600/9700 "trežak fail" onda su i 7600/7700a time i svi sa dna ponude a svaka generacija je bar nešto bolja od predhodne. Ne trebaju svima "životunje" i još manje "Gaming" processori. Tih Entry level processora ima naj više, eno Intel još uvek ima I3.

@Space Beer Mizerno je to poboljšanje kad se gleda default, samo što po svemu sudiće 9700x im prostora da se malo utegne pa da se nekako izuče u renderu nekih 10%, u igrama nema razlike... Sve je ovo pisanje uz vetar, i relano samo neko ko je korisitio do sad 3700x moze da kaže ako pređe na 9700x da je dobio nešto.

Ja bih tu išao čak do 5500/5600(x) samo da se pređe na novu i dugotrajniju platformu sa boljom budušnošću. Koliko sam video u nekom diagramu, 9600x je 137% preko 1700x pa je to "no brainer". Sa 3700x jedva nekih 50% ali i to može da bude puno u zavisnosti od posla. Mislim daje sad baš dobro vreme za prelazak, 600 chipset, BIOS i ploče su stigle svoj maksimum, DDR5 i podrška neće biti mogo bolja a i cene su stabilizovane. Odavde može samo naviše.

Valjda razumeš da postoji lager starih procesora koje možeš prodati samo ako su jeftiniji jer u suprotnom predstavljaju bukvalno otpad odnosno čist minus?
Lager mora da se očisti da bi ove procesore prodavali po nižim cenama, a to će se sigurno desiti.

Vrh Dno