Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Moze samo u AVX 512 da ubija, svugde drugde je tresla se gora, rodio se mis
Pa već sada imaš unofficial repo za Arch - ALHP sa prekompajliranim paketima sa x86-64-v4 podrškom.
Ko hoće može da koristi sve prednosti AVX512.
AVX512 je sadašnjost ne samo neka fikcija koju Intel ne zna da implementira. :)

Pa ja koristim avx512 pre svega za AI i jos neke stvari, ali za obicnog korisnika on nema upotrebu prakticno ni u cemu i kad se prekompajlira on ne donosi nista, primer i emulator koji koristi AVX512 7700x i 9700x se ponasaju isto cak je 9700x sporiji jer avx512 instrukcije nisu ono sto u realnoj aplikaciji koci ista

Kako ide prodaja jednog od najpoznatijih lanaca za 24h:
"Mindfactory finally sold 10 9700X. 9600X still between 5 and 10"

Prodaja Zen4 u prvih 24h:
7600X:70
7700X:270
7900X:230
7950X:280

Stim sto se zen3 prodavao daleko vise u danu kad je izasao... ok sugerise ono sto svi znamo velik pad u upgradu kod desktop-a

Pa ja koristim avx512 pre svega za AI i jos neke stvari, ali za obicnog korisnika on nema upotrebu prakticno ni u cemu i kad se prekompajlira on ne donosi nista, primer i emulator koji koristi AVX512 7700x i 9700x se ponasaju isto cak je 9700x sporiji jer avx512 instrukcije nisu ono sto u realnoj aplikaciji koci ista
Koji OS koristiš?

Za compute linux, za desktop aplikacije windows

Vec poceli da ga razapinju i desilo se ostecenje..

Sve te kompanijama upravlja ekonomija, meni je smesno kad neko idealizuje AMD i sanja gluposti, AMD verovatno ne zeli da proizvede puno 97xx procesora vec da prodaje stariji gen, sve se ovde vrti o profitu sto je i normalno jer da nije tako ne bi imali pare za R&D

Takodje sa ovim postupkom ce primat stavlja na 9950x na koji se vise zaradjuje, ono to je po meni fail je sto istog dana nije testiran i 9590x, sad sta je tacan problem ne znamo ali je dosta njih skrenulo na 99xx probleme sa stabilnoscu sto i nije mala stvar, tako da je pitanje sta se realno desava

Ma, sve je to ok, normalno je da žele da zarade.
Problem je što su slobodno mogli da ne izbace R9000 na tržište...bar ovo što je do sad prikazano. Samo su bacili pare.

Problem je i ovo mazanje očiju, uvaljivanje efektivno non-X procesora kao X uz odgovarajuću cenu, a la NVidia 4080 12GB...mnogo su postali isti u zadnje vreme.

A sta ako je problem velik TDP i furanje napona za velik skart na 99xx?
zato i ovi 65 TDP cpu nemaju tih problema

A sta ako je problem velik TDP i furanje napona za velik skart na 99xx?
zato i ovi 65 TDP cpu nemaju tih problema
"Kako veliki TDP, pa nismo mi Intel, lol! Mi ćemo lepo da im ograničimo TDP i nema problema.
Šta, ljudi kažu da su onda isti kao R7000 i pitaju se što ih uzeti uopšte? Nema problema, verujte da će se naći mnogo njih koji će da kažu 'ako hoćete performanse samo odvrnite PBO'...
Šta, onda su temperature visoke? Ma nema problema, pošto nismo hteli (ponovo) da podižemo TJmax (jer mi nismo Intel, je li) samo smo malo mrdnuli temperaturni senzor da pokazuje manje i rešen problem! A i Steva iz HUB kaže da temperature nisu bitne, lolol! (molimo vas, kupite naše procesore, moramo da spašavamo Radeon)"

Nisu ni izadšli svi procesori, dajte da sačekamo i 9900X i 9950X, pa da vidimo komplet ponuda kakva je. Uvek se ima i prethodna generacija koja će biti povoljnija. Svako ima da odabere nešto za sebe iz oba tabora. Ispada kao da nema da se kupi nijedan normalan procesor, šta vam je ljudi.

Bice dobro ako Zen 6 bude 20-25% brzi od Zen 4 tamo krajem 2026, sto mu dodje 4 godine, jer je ovo sada Zen5% kao sto vidimo.

Bice brzi 7-8% ako moze da radi na istom TDP kao 7950x stim sto ce na avx512 izvuci vise pa ce se to reklamirat 10%+, za sad ostaje da vidimo zasto su povuceni na dodatna testirana i kakve probleme imaju i dal se to moze lako resiti (verujem da ce smanjivanjem napona i freq definitivno resit dok ce razlog naravno biti manipulisan)

Je l' sam ja lud il' su ovi napravili bombastičan članak gde pokazuju par % napretka sa isključenim SMT, kao kad Intelu isključiš HT, i predstavljaju to kao revoluciju iako je odavno bilo poznato?

Kada isključim SMT sve se praktično prepolovi.

Prepoloviti ne znači 100% nego samo 50%.

Nije to baš 50%, manje se izgubi. Ali svakako da znači kod multithread loada.

@CountMike Govorimo o istoj stvari samo sa razlicitim recima.

Kad kazes da se neki broj prepolovi onda je racunica 150/2=75, na broj 75 dodas +100% od osnove (75+75) kao sto sam napisao u mom postu i dobijes 150 ;)

Nemam snage da se raspravljamo oko matematike iz osnovne, vec sam rekao da govorimo o istoj stvari raslicitim recima, vratimo se na temu

Je l' sam ja lud il' su ovi napravili bombastičan članak gde pokazuju par % napretka sa isključenim SMT, kao kad Intelu isključiš HT, i predstavljaju to kao revoluciju iako je odavno bilo poznato?
I to a i ocito oni imaju nekakve svemirske primjerke Zen 5... Kod svih ostalih testera kaska za 13/14 gen i 7800x3d za 10-20% samo kod njih cca 5% sto je prakticki nista...

Nemam snage da se raspravljamo oko matematike iz osnovne, vec sam rekao da govorimo o istoj stvari raslicitim recima, vratimo se na temu
Whatever ali je pad popriličan u all core, Nisam probao da nadomestim sa nekim overclockom jer bi verovatno bio bolji bez SMT.
Sa SMT
1723387197728.jpeg
1723387403778.png
SMT off
1723387474264.jpeg
1723387506440.jpeg
U svakom slučaju prilično.

Nedostaje ti iz nekog razloga u CB R23 kada si bez SMT 14%, treba da dobijes oko 22900, a ne 20026, drugim recima pad brzine je veci nego sto teorijski treba da bude,a to slozices se nemoze biti slucaj.

Neznam za razlog, jedina promena u BIOS-u je SMT. Ništa drugo nije taknuto.

Nazad
Vrh Dno