Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Niže su temperature zbog smanjene potrošnje a tjmax ostao isti tako da ima više prostora za nameštanja i bolji boost. Sva ta testiranja su na ili blizu default nameštanja, nisu se potrudili ni za kakvu optimizaciju, samo da što pre izbace recenzije kao na trci. To se videlo i pre, kada su samo nagađali,njihova baza za upoređivanjeje bila niža nego recimo što sam ja dobijao sa konzervativnom optimizacijom.
Između samo standardnog default BIOS-a i ovako optimizovanog (za niže temperature i potrošnju) je bar 20-25% razlike. Još odozgo, BIOS verzije su upitne, jednostavno ove napravljene za 9000 seriju, davale su niže rezultate na 7000. što znači da uskraćuju negde.
PS. Samu uključiti ili isključiti PBO ne menja stvaro dok se ne podesi u sitna crevca, na svakojploči tj. BIOS-u je neto drugačije.
Jesi li gledao "hardware unboxed" test 9700x, imas na kraju test i sa PBO. Napredak u Cinebench je lep u slucaju MC, a u SC je naravnu 0%. U igrama je napredak sa PBO minimalan, tako da nije do limitiranje potrosnje sto CPU podbacuje u igrama. Sad ce neko opet reci kakve veze imaju igre, koristi se CPU za jos nesto, nisu samo igre. Jeste, koristi se... svi renderuju dan i noc, a najprodavaniji CPU 7800X3D. Toliko.

Da gledao sam ali bez detalja mi ne znači mnogo. Ima puno detalja pod PBO i svaki nešto značii utiče. Osim toga neznam ni šta BIOS postavlja za default.

Bilo je puno nagadjanja i ocekivanja po pitanju brzine memorije, 7000, 8000 300 cuda, na kraju isto stanje i sa memorijom nema promene, normalno kad je I/O die nepromenjen.

PBO se najbolje podešava custom tražeći se najbolja vrednost, u zavisnosti od hladjenja.

Neznam zašto imaju probleme preko 5600MHz memorije. čak i na 7000 ? Kod mene ladno radi na 6200 i to sa Kingston 6000 anisam se nešto namučio oko toga, samo relevantna nameštanja prekoXMP-a.

Poslednja izmena od urednika:
Pa qualitet CPU varira ja imam kingston na 6400 (memtest greske odma) na 7950x ne radi cak i na 6000 imam problema da se na restart zaglavi, prebacim ga na 7950x3d i eno ga radi ok na 6400, naravno x3d je novija revizija... ako nesto radi onda radi uvek a ne da zavisi od "kvaliteta" necega

Bilo je puno nagadjanja i ocekivanja po pitanju brzine memorije, 7000, 8000 300 cuda, na kraju isto stanje i sa memorijom nema promene, normalno kad je I/O die nepromenjen.
Tresla se gora rodio se miš. Ako bude sa 9950x egal sa 14900k ili par % +/-. Isto kao i kod svih proizvođača.

Poslednja izmena:

Cisto da se nadovezem na onu pricu od ranije o "hypu" pojedinih reviewera (youtubera). Koliko nisko treba pasti u danasnje vreme da jedan cuveni www.guru3d.com radi test 9700x gde ocigledno sve cini da ga ne uporedi sa 7700x. Ne, nije "teorija" zavere niti "ne razumes ti to", pa eto nesto ja gresim u mojim zapazanjima, ali testirati 9700x a nemati na testu direktnog predhodnika 7700x gde bi se vrlo lako videlo koliko se napredovalo za 2 godine. Umesto toga na testu threadriperi, 8000 serija itd. Stvarno je tuzno kad na taj nacin dohvatis dno novinarstva, a na kraju "pocastis" CPU "silver" nagradom od sramote nesmevsi da stavis "gold ili "editor choice".

Iskreno ako mene pitate, oni za ovu platformu moraju da prosire podrsku. Znaci sa ovim "apencima" nisu nista dobili, cak su negde i gori od prethodne generacije, sto sam gledao kod Steva. A ako su planirali da izbace jos jednu generaciju i ovakav fail da naprave (po meni je ovo fail) onda neka im hvala na svemu. Sa AM4 platformom su se borili a ovde idu na stil Intel-a tj tik-tak nadogradnje cuvene..

Iskreno ako mene pitate, oni za ovu platformu moraju da prosire podrsku. Znaci sa ovim "apencima" nisu nista dobili, cak su negde i gori od prethodne generacije, sto sam gledao kod Steva. A ako su planirali da izbace jos jednu generaciju i ovakav fail da naprave (po meni je ovo fail) onda neka im hvala na svemu. Sa AM4 platformom su se borili a ovde idu na stil Intel-a tj tik-tak nadogradnje cuvene..
Situacija je po prvi put od Ryzen 1000 serije takva da vlasnici predhodne generacije nemaju ni jedan razlog upgrade-a na noviju generaciju. Cak je i 2000 u odnosu na 1000 seriju bio veci pomak, a o 3000 vs 2000 ili jos bolje 5000 vs 3000 da i ne govorimo. Jeste, slazem se, 7000 serija je bila komplet nova platforma u odnosu na 5000 seriju ali je bilo razloga za upgrade. Sada sa 9000 serijom ne vidim sta bi neko sa 7000 serijom dobio, a da je vredno "cimanja". Mislim da su prelaskom sa 5nm na 4nm propustili sansu da na racun smanjenja povrsine jezgra iskoriste priliku da ponude 64MB umesto 32MB L3 kesa. Oni su umesto toga ucinili vece zahvate na samo njima znanim delovima jezgra, jesu povecali L1 kes sa 64KB/per core na 80KB/per core, ali to svakako nije ono gde je otislo 8315mil vs. 6570mil tranzistora, a jezgro se smanjilo 70.6 vs 71 mm^2. Da su povecali L3 kes sa 32MB na 64MB vrlo verovatno bi se uklopili u 8315mil tranzistora, a za razliku od 7800X3D koji ima 32+64MB L3 vrlo verovatno bi latencija mogla biti nesto bolja jer nema stackinga pa bi na racun toga moguce bilo da 9700x bude isti ili vrlo blizu 7800x3d. Prilika je propustena, ali ne i ona sa "makljanjem" dodatnog novca za jedan 9800X3D. Problem je medjutim sto posle 7 godina polako "udaramo" u limit Ryzen-a sa 32MB L3 kesa i za dalji napredak ce morati povecati kes na svim procesorima, a ne samo na X3D.

Jedino veci pomak se vidi na AVX512 sto meni mozda bude interesantno ali za 99.9999% vas ne znaci ama bas nista
1723057121244.png

9700x je 145 poena Cinebench 24 single thread max utegnut, 14900K je 144 poena max utegnut (Skatterbencher overclock-ovi)
A kad sam ja moj utegao u R23 multi 42.526 a single 2317. U cpu z 9700x daje 873 a kod mene 947. Kad vidimo 9950x koji je pravi konkurent 14900k vidi će se realnost da je pomak jedino vidljiv između samih ryzen, pošto ja mislim da će biti jako sitne razlike. I da bude prednost na strani ryzen opet je pomak mali.

Iskidao 9700X na azotu, a tek će da izbacuju rezultate bolje kada se i ostali dokopaju procesora.

Neki kojima je u opisu posla da su "leaker" mesecima pricaju da je ocigledno da su cipovi bandwidth-starved i da ce rezultati biti veoma saroliki zbog toga. Negde bez problema bude ~15%, negde je u minusu :) Kao da su namerno odlucili da sve prednosti koje donosi ova generacija (redizajn i optimizacija jezgra, napredniji proizvodni proces, poboljsana efikasnost), iskoriste za proizvode namenjene trzistima gde ocekuju skok trzisnog udela (laptop, server) i koja ce im doneti ozbiljan novac, a desktop samo otaljaju (mislim, nisu ni IO die menjali, toliko o tome). To bi mozda objasnilo i zasto toliko brzo stizu x3d verzije procesora.

Evo i Linux rezultata, sasvim na mestu. Za ovu potrošnju (100W max, 75W prosek), rezultati su odlični
image.php

image.php

Odmah se da zakljuciti da u testu nema nijedne igre jer je 7700x "pobedio" 7800X3D. Nazalost kupac bira po pravilu nesto sto je dobro i za rad i za gaming.

Kao da su namerno odlucili da sve prednosti koje donosi ova generacija (redizajn i optimizacija jezgra, napredniji proizvodni proces, poboljsana efikasnost), iskoriste za proizvode namenjene trzistima gde ocekuju skok trzisnog udela (laptop, server) i koja ce im doneti ozbiljan novac, a desktop samo otaljaju (mislim, nisu ni IO die menjali, toliko o tome).

Kad pogledaš uz ovako efikasna Zen5 (4.5) jezgra najave za Strix Halo ne deluju nerealno i tu je sigurno veća lova nego na desktop gde mogu da poprave stvar sa X3D modelima.
Intel ima isti prioritet, desktop procesore sledeće generacije će sami da proizvode dok će mobilne kod TSMC.

Nije ovaj trend ni toliko loš, desktop je i onako prevaziđena forma. ;)

I znači plebiscitaran zaključak je da neko sa 7700X (pa i sa 5700X) ima vrlo malo razloga da predje na 9700X?......tj najveći razlog (za neke i najvažniji) je da bi se hvalio na forumu i komšijama?

Kad pogledaš uz ovako efikasna Zen5 (4.5) jezgra najave za Strix Halo ne deluju nerealno i tu je sigurno veća lova nego na desktop gde mogu da poprave stvar sa X3D modelima.
Intel ima isti prioritet, desktop procesore sledeće generacije će sami da proizvode dok će mobilne kod TSMC.

Nije ovaj trend ni toliko loš, desktop je i onako prevaziđena forma. ;)
Kazem, od kada sam video rezultate ne mogu da se otmem utisku da im je za Granite Ridge samo bitno da ne naprave neki problem kao sto ima Intel sa RL. Novac ce zaraditi na nekom drugom mestu, a ako se neko odluci za AM5 7000 seriju (kao osnovu za sada, sa idejom za upgrade) ponovo su na dobitku ;)

Na kraju, ako je 9700x egal sa 7700x uz nizu potrosnju, za 9800x3d odoka pricamo o verovatno 25-40% ubrzanja u odnosu na 9700x kada je taj power budzet potreban (rendering, cyberpunk i slicno).

Ne mora da znači to, specijalno ne za prelaz sa AM4 na AM5.Još kada upoređuju AM4 x3d sa "običnim" 9000 a ovo su samo preliminarni rezultati, onda izgleda glupo.

Ja čekam 9800X3D, što se mene tiče ove verzije bez dodatnog 3D keša ne moraju ni da proizvode više. Dopada mi se što su generalno mnogo hladniji procesori i što manje troše. Jedino što ne verujem da će biti prevelika razlika između 7800X3D i 9800X3D ali šta da se radi, sada sam na 5600 i meni za igre i ovo radi posao, sve brže od toga mi je ekstra a pogotovo 50-100% poboljšanja.

Mnogo hladniji procesori??.......i 5800X i 5800x3d su solidne furune.....skoro sve kasnije u 7000 seriji,a izgleda i 9000 daleko od toga da je hladno :rolleyes:

Nazad
Vrh Dno