Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

AM5 AGESA 1.0.0.7c

Nedavno sam imao sličnu situaciju. Moj R5 3600 sam hladio sa Coolermaster ML240 v2 i odjednom je počeo da se nenormalno greje - 62-65 u idle, koju god igru da uključim posle nekoliko sekundi je gotovo 85-90 temperatura... Imao sam Freezer e34 duo u rezervi i stavim njega umesto AIO i temperatura momentalno 20 stepeni niža. Kada sam rastavio glavu kulera video sam da ne samo da je zapušena, nego ni pumpa ne radi. Zato što je ipak bilo statične tečnosti, bakra na kuleru i što su ventilatori i dalje hladili tečnost nije dolazilo do automatskog gašenja/reseta zbog prevelikih temperatura, pretpostavlčjam, ali...
Zbog toga sam rešio da na novoj mašini koristim vazdušno hlađenje. A što se tvog slučaja tiče može da se desi da, eto, nekim slučajnim previdom, pumpa na tvom LT520 nije dobro spojena na struju, kabl nije nalegao kako treba ili možda treba u BIOS-u podesiti nešto ako imaš zaseban PUMP strujni priključak. Kažem samo da su simptomi pregrevanja veoma slični onome što je meni bio slučaj na 3600...
Vrlo moguće, na drugom topicu sam pomenuo da sam radijator morao da okrenem "naopačke" jer su mu cijevi po lijevoj strani i padaju bukvalno na rear vent, definitivno ovo kako sam ga sad okrenuo nije prirodan položaj ovog AIO tako da možda tu postoji neki problem, u cirkulaciji vode. Probaću sjutra da radijator prebacim na prednjoj strani, kako ga inače stavljaju većinom pa ću vidjeti je li šta pomoglo. Inače hlađenje je novo, prekjuče ga raspakovao.

Prilozi

• IMG_0678.jpeg
    IMG_0678.jpeg
    137.3 KB · Pregleda: 166
Nisi ti ništa pogrešio što se tiče postavljanja, radijatoru je i najbolje da bude na vrhu. Jedino što si obrnuo pumpu koja bi trebala da stoji kao na slici dole, ali mislim da to nema nikakvog uticaja na protok vode kroz glavu kulera.
Možda ne bi bilo ooše da pojuriš neki drugi kuler, možda i vazdušni pa da probaš šta će se desiti i da proveriš koliko napon struje ti se šalje u procesor. Gledao sam kako ljudi manuelno ograničavaju VSOC power na 1,32V, ali to je bilo pre novih biosa koji su, kako kažu, rešili taj problem preko AGESA verzija.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    270.4 KB · Pregleda: 99
zainteresovan sam za ryzen 7000 za laptop koji bi model preporučili sa integrisanom grafikom.

AMD Ryzen 9 7945HX3D :) :)

Šala. Koliko znam, svaki Ryzen 7000 ima integrisanu grafiku, pa i mobilni modeli.

Hwmonitor i CB23 ST:

1691172379955.png

Nisi ti ništa pogrešio što se tiče postavljanja, radijatoru je i najbolje da bude na vrhu. Jedino što si obrnuo pumpu koja bi trebala da stoji kao na slici dole, ali mislim da to nema nikakvog uticaja na protok vode kroz glavu kulera.
Možda ne bi bilo ooše da pojuriš neki drugi kuler, možda i vazdušni pa da probaš šta će se desiti i da proveriš koliko napon struje ti se šalje u procesor. Gledao sam kako ljudi manuelno ograničavaju VSOC power na 1,32V, ali to je bilo pre novih biosa koji su, kako kažu, rešili taj problem preko AGESA verzija.
Znam da sam okrenuo pumpu ali prije toga sam pročitao u komentarima gdje DC kaže da je nebitno kako je orijentisana. Svakako, sad je okrenuh ovako kao na slici, prije toga obrisao pastu pa opet nanio mx-6, isti đavo, spustila se temperatura 3 stepena ali to pripisujem padu ambijentalne temperature jer je kod nas bilo zahlađenje od skoro 15 stepeni u odnosu na prije neki dan.

Probaću vazdušni kuler nema šta.

Javljaj utiske obavezno, btw probao i reset biosa sada, nije pomoglo.

Bukvalno mi je ovakva situacija:

Untitled.png
Juče mi stigla matična ploča i ceo dan sam se drndao sa čišćenjem kućišta, uklanjanjem stare mašine i sastavljanja nove. Naravno, morao je da se reinstalira sistem

Da ti kažem, isti slučaj kao i na ovom postu. S tim što mi je u idle oko 40 stepeni. Posle igranja i malo šljake u fotošopu mi u HW info piše da je maksimalna temperatura bila oko 80 stepeni, ali kad pokrenem cinebench za minut se sve zacrveni, ali radi bez problema u tim granicama. S tim što ja nisam pokretao nikakav ECO mod i to sa allcore negative. Videću šta može da se učini po tom pitanju... :)

Prilozi

• 01.jpg
    01.jpg
    126.4 KB · Pregleda: 107
  • 02.jpg
    02.jpg
    136.1 KB · Pregleda: 131
Poslednja izmena:
Izgleda da 7800X3D nikako ne "leži" softverskim alatima za merenje. po HWINFO verzija 7.62 koju sam instalirao pre tri dana, moj procesor je tri puta pregoreo tako što je DIE temperatura odlazila na preko 136 stepeni, a SoC dobijao stuju od 2,475V. Sa ovakvim temperaturama i naponom procesor bi mi se zaista spržio. Ali nije.
Za to vreme HW Monitor pokazuje sasvim normalne napone, ali po njemu sam, za razliku od HWInfo koji to pravilno prikazuje, baš dobro overklokovao procesor, čija jezgra idu i do 6Ghz. Kakav Intel, AMD se sam overklokuje. :) :)

Prilozi

• 11.jpg
    11.jpg
    397 KB · Pregleda: 82
Stavio sam opet verziju 7.60, pa da vidim šta se dešava. U zadnjih nekoliko sati sve očitava kako treba...

ova tema je isključivo o Ryzen 7000 procesorima

tema o Zen 5 (najave, glasine, itd)

Koja bi bila prednost kupovine 7600 u odnosu na 7600x? Vidim na netu da ako se ukljuci PBO, da perfomanse dodju na isto. Ili uzeti odmah 7600x i ne cackati previse u biosu?

Ovde će ti većina reći uzmi 7600 i čačkaj bios ali ja lično sam uvek pre za fabričku varijantu istog dakle 7600x.

Pa jedina prednost kupovine 7600 je što dolazi sa fabričkim kulerom. Van toga, 7600X bi trebalo da je bolji procesor od non-X.

Da, vrlo su slični i u velikom procentu mogu da rade prilično isto ali ne treba gubiti iz vida da fabrika za 7600 garantuje boost clock od 5,1GHz dok je za X verziju to 5,3 GHz što meni govori da je X varijanta verovatno isti procesor iz boljeg bina.

U najkraćem, X će uvek moći šta može non-X ali ne znači i obrnuto.
Naravno, te razlike su minorne ali ja sam uvek za čip iz kvalitetnijeg bina. Posebno što je razlika u ceni mala.

Koja bi bila prednost kupovine 7600 u odnosu na 7600x? Vidim na netu da ako se ukljuci PBO, da perfomanse dodju na isto. Ili uzeti odmah 7600x i ne cackati previse u biosu?
Ako je komp premali, tipa <10/11L velicine ITX sistem, itd, ... Koji ne moze da izdrzi dodatnu toplotu koju proizvodi 7600x u odnosu na 7600

Kad je kuciste srednje veliko < 21/22L onda je pitanje hladjenja, ako bas nekom treba hoce da tera veoma mali vazdusni hladnjak <44mm visine sa slim 80mm ili slim 90/92mm ventilatorima.

Bilo sto vece od toga, bilo koje kuciste vece velicine 25L, 30L i iznad, i sa kulerom >45mm visine, nema konkretnu prednost obicni 7600 (van cene i generalno manje potrosnje ako neko gleda da svejedno ustedi svaki watt)

Poslednja izmena:
Ako ide u Lian Li 216 i kuler recimo nesto tipa AK400/AK500, 7600x onda, e sad ako bih isao na Asus AP201 full mesh, sa slicnim kulerom, da li bi bilo problema za 7600x?
Koliko se to greje vise?

ne treba gubiti iz vida da fabrika za 7600 garantuje boost clock od 5,1GHz dok je za X verziju to 5,3 GHz
Garantuje ili je to maksimalni klok koji možda vidiš nekad, a možda i ne?

Po meni 7600 je bolji izbor. U igrama neće videti razliku i lakše odnosno jeftinije će proći da ga ohladi, a i sam CPU je jeftiniji.

Greju se isto. Ako staviš X varijantu u ECO mode, radiće na 65W TDP kao i non X. I obrnuto, ako non X varijanti podigneš TDP radiće na više.

@Kimins
Pa šta sam ja napisao? Nisu ni oni napisali "sustainable" nego max boost. Ali očekuješ recipročno manju frekvenciju kod non X modela. I neće ga lakše ohladiti, ohladiće ga isto tj. u skladu sa podešenim vrednostima u PBO.
Za cene ne znam kako se kreću ali verujem da nije neka razlika, ček je u nekim momentima X varijanta mogla da se nađe i jeftinije.

Ono kako sam ja skapirao AMD procesore (a samo njih koristim) je da su X procesori isti procesori ali ipak iz boljeg bina. A ja sam uvek za kvalitetniji čip.
Na kraju krajeva, ništa ga ne sprečava ni da X varijantu spusti u ECO mode i da radi isto kao non X.

Poslednja izmena:
Zarad kolega sa foruma koji možda ne kapiraju skroz priču oko X i non X procesora...

To su isti procesori. Ali u proizvodnji neki ispadnu bolji, neki malo lošiji. I to "lošiji" znači samo po malo slabijim specifikacijama, ne da su škart. Verovatno ima i škarta ali on ne ide u prodaju.

Iako to nije pravo poređenje, ovde su se cifre namestile pa mogu da ih iskoristim. 7600X ima TDP 105W i reći ću da on može da radi na 105%. Non X procesor radi na 65% ali to ne znači da mu je to najviše na koliko može da radi, može više. Ali ne može (makar ne stabilno) na 105%

Zbog čega bi inače fabrika stavila X procesor na 105%? Iz prostog razloga jer taj primerak može da radi "na punom gasu". Drugi je par rukava da li to daje neki primetan boljitak korisniku pri korišćenju, ali su cifre neumitne. To im je, na kraju krajeva, i selling point.
Non X procesori verovatno mogu da rade na 100%, 97% ili možda manje ako je lošiji primerak. Ali svi moraju da isporuče ono što kažu specifikacije jer ako ne, možete da ga vratite.

U svetu ima mnogo (čak verovatno većina) korisnika koji neće da se zezaju sa podešavanjem PBO-a i njima je za non X procesore fabrika setovala taj ECO mode (65%) gde će svi procesori da rade lagano, gde se neće grejati i kao takvi su idealni za "plug & play". Velika većina njih može da radi na više od tih 65%.

U svakom slučaju, oba procesora se na npr. 90% greju jednako. Razlika je samo što X procesor može da radi na 105% i tada se naravno greje više.

EDIT: I samo da napomenem, onaj ko hoće da mu procesor radi lagano, da se ne greje previše i ne treba mu nizašta osim da mu lepo i lagano radi, onda non X procesor i jeste bolje rešenje jer dolazi sa stock kulerom koji je za to dovoljan. Ali ako ćete da podižete PBO, potreban je drugi kuler pa onda i nema benefita u tom smislu.

Poslednja izmena:
Sve u svemu, zaključak je da uzme šta nadje jeftinije.
Mala razlika u performansama, po ceni veće potrošnje i većih temperatura u korist x varijante (ukoliko je ne koristi u ECO modu).

Poslednja izmena:
Ako ide u Lian Li 216 i kuler recimo nesto tipa AK400/AK500, 7600x onda, e sad ako bih isao na Asus AP201 full mesh, sa slicnim kulerom, da li bi bilo problema za 7600x?
Koliko se to greje vise?
To su sve velika kucista, sve daleko iznad >25L. Asus AP201 je 33L, Lian Li 216 je 56L, Fractal Design Meshify 2 Mini je 33L.

Nemaju nikakva ogranicenja za koliko toplote mogu da izdrze, to je za kucista velicina 3 flase koka-kole/vode od 2 litra spojeno.

Rekoh ja većina je za 7600 ali meni je draži 7600x :)...
Nema potrebe nagadjati, stotine ljudi na ITX discord-ima je pokazalo gde je prelaz, za kad realno, objektivno trebaju slabiji delovi, delovi sa manjom potrosnjom.
EDIT: I samo da napomenem, onaj ko hoće da mu procesor radi lagano, da se ne greje previše i ne treba mu nizašta osim da mu lepo i lagano radi, onda non X procesor i jeste bolje rešenje jer dolazi sa stock kulerom koji je za to dovoljan.
Ovo ima smisla sa 7700, 7800 i 7900 serijom, sa 7600 ne. razlike su toliko male, samo ako neko ima kuciste veoma malih dimenzija onda treba da razmislja
ve u svemu, zaključak je da uzme šta nadje jeftinije.
Razlika je prilicno malo, vecini ljudi nije tih par desetina evra faktor neki. Ja licno bih gledao da ustedim. Jedino jos eto zaboravih da jaci 7600x ima vise smisla recimo na A620 plocama gde ne moze u bios-u lepo da se ogranici procesor
lakše odnosno jeftinije će proći da ga ohladi, a i sam CPU je jeftiniji.
Osim sto nece proci jeftinije da ga ohladi, nece videti razliku u potrebnom hladjenju, jer su takvi AM5 procesori da ovolika manja potrosnja ne znaci manje temperature, zbog gustine toplote.

Objektivno, konkretni razlozi su:

1. velicina kucista
2. da je zelja da se nista ne dira u bios-u, ryzen master-u, ili da se cacka
3. cena

Sva tri iznad se menjaju zavisno od osobe do osobe
rešenje jer dolazi sa stock kulerom koji je za to dovoljan. Ali ako ćete da podižete PBO, potreban je drugi kuler pa onda i nema benefita u tom smislu.
Iskreno, niko ne bi trebao da koristi stock kuler, nezavisno koji procesor uzme
Ali ne može (makar ne stabilno) na 105%
moze 104%

Poslednja izmena:
@Dogzilla
Nisam ovde ni govorio o 7600/7600X nego o X vs non X generalno.

@ckvrlj
Nije to switch off/on pa ili radi punom snagom ili u ECO mode-u. U pitanju su numerička podešavanja i mogu da se podese neka koja su između. Na svim podešavanjima na kojima mogu da rade oba posmatrana procesora, i temperatura i potrošnja će biti ista.

Zapravo, sad i ima baš podešavanje da se uključi ECO mode, pre nije bilo.

@ckvrlj
Nije to switch off/on pa ili radi punom snagom ili u ECO mode-u. U pitanju su numerička podešavanja i mogu da se podese neka koja su između. Na svim podešavanjima na kojima mogu da rade oba posmatrana procesora, i temperatura i potrošnja će biti ista.

Zapravo, sad i ima baš podešavanje da se uključi ECO mode, pre nije bilo.
A na ona na kojima se običan ne može namestiti, X će dati malo bolje performanse uz prilično veću potrošnju i temperature.

Mogu i jedan i drugi da se podese da se ne greju kao na defaultu.

Vrh Dno