Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Kaže AMD...i neko reče da su okačili slajd sa poređenjem u celih 6 igara, od kojih je u 3 bio egal. Baš ne inspiriše optimizam. A verovatno će biti skuplji od običnog 5800x koji već ima lošu cenu...

U pitanju je keširanje, što automatski ograničava upotrebljivost. Radije bih veće klokove ili bolju arhitekturu...za to ćemo izgleda da čekamo Zen 4.

Ako ASUS objavi novi BIOS, opet jovo na novo vrtiti CoreCycler. 🙃

Kaže AMD...i neko reče da su okačili slajd sa poređenjem u celih 6 igara, od kojih je u 3 bio egal. Baš ne inspiriše optimizam. A verovatno će biti skuplji od običnog 5800x koji već ima lošu cenu...

U pitanju je keširanje, što automatski ograničava upotrebljivost. Radije bih veće klokove ili bolju arhitekturu...za to ćemo izgleda da čekamo Zen 4.
Naravno, zato i čekamo realne testove. Što se tiče cene imam osećaj da će biti kao 5900x.

Izgleda da će taj 5800x3D biti bolji samo za igre i to samo za one koje potražuju veći keš. Neki kažu da će i 5900/5950 dobiti taj ubrzani/veći
keš ali ti procesori su "overkill" za igre, retko ko ih za to i upotrebljava. 5600x bi verovatno najviše profitirao. To je verovatno samo "Stop gap" mera da parira Alder lake-u u igrama. Za ostale aplikacije, core za core su zanemarljive razlike. Naj bolja stvar je što je još uvek AM4 socket ali će BIOS i AGESA morati da se prilagode, nije jasno može li ili da li hoće to da urade za 400 seriju čipseta. Pitanje je i šta će biti sa cenom, ako zacepe više od odgovarajućeg Intel-a, piši propalo. Za tih desetak FPS-a niko neće da plati neku premium cenu da ne prođe kao XT modeli ili gore kao odnos 3700x vs 3800x ili 3800x vs. 3900x što je ispalo čista glupost. Još odozgo, čekanje na Zen4 je samo nekoliko meseci a to je već revolucija. Naj bolja stvar koju AMD može sada da uradi je da skine MRSP cene za 5600x pa naviše za 50-100 Dollara ali to teško da je moguće. Ovako ispada da je i 5600x neki "premium" proizvod.
Ipak treba sačekati prave testove i naročito cene i dostupnost.

"Odgovarajući Intel" je 12600KF, bar po performansama, koji je dosta jeftiniji a 12700KF koji mu parira cenom je dosta bolji...

To što su dali V-cache samo jednom modelu, i to najmanje zanimljivom, govori sve. Ovo je čisto "eto, izbacili smo nešto, čekajte Zen 4"...

Why only Ryzen 7, not Ryzen 5/Ryzen 9? Because this is a new project for AMD, they want to find out how a processor like this will be welcomed into the market. A lot of users (myself included) expected AMD to go all-in with a big 16-core version, however anything Ryzen 9 requires two chiplets, and adding the extra V-Cache does require an extra cost in silicon and packaging. During a semiconductor shortage, I was told that this is the best way to get it into the hands of many people while also not in the super high-cost bracket. It also means one single unified 96 MB of L3 cache, without having to deal with two chiplets worth which might not be optimized immediately. Future versions of V-Cache on next-generation products may be expanded to other Ryzen members of the family.

The frequencies are lower than the regular 5800X? The cache does add a few watts to the power both in terms of idle and load. Rather than bin a stricter chiplet, the decision was made to reduce the frequency a little, but still allow overclocking. The chip, while listed at 105 W, still has the 142 W package power tracking for motherboards that support it.

Who is this chip for? The focus is on users playing video games over anything else. The extra cache is meant to help with communications with discrete graphics cards, offering additional performance above the regular R7 5800X. Productivity workloads are less likely to be affected, and for those users the regular Ryzen CPUs are expected to be better. The Ryzen 7 5800X3D is designed to be the ‘World’s Fastest Gaming Processor’ (when compared to the 5900X and 12900K).

https://www.anandtech.com/show/17152/amd-cpus-in-2022-ces

"Odgovarajući Intel" je 12600KF, bar po performansama, koji je dosta jeftiniji a 12700KF koji mu parira cenom je dosta bolji...

To što su dali V-cache samo jednom modelu, i to najmanje zanimljivom, govori sve. Ovo je čisto "eto, izbacili smo nešto, čekajte Zen 4"...
Zavisi kako gledas. Ne treba zanemariti cenu DDR5, u startu zahtev za daleko boljim hladjenjem kao i snaznije napajanje zbog vece potrosnje, samim tim mozda i adekvatnije kuciste... Klasican domino efekat. Svakako treba sacekati kraj godine jer oba tabora izbacuju nesto, uslovno, mnogo bolje od trenutne ponude a i ponuda grafickih bi trebalo da se poboljsa.

Na DDR5 može da se zaboravi. Em je nema, em je preskupa em nije ni potrebna. I sa DDR4 Intel ima prednost.
"Daleko bolje hlađenje" je preterivanje. 5800x uopšte nije hladan čip, niti je 12600K vreo. Pa ni 12700(K), pogotovo ako im ne vadiš dušu overklokom.
O napajanju i kućištu da ne govorimo, ne znam zašto se uopšte pominju...

Ne bih računao na poboljšanje situacije s grafikama...

@jurodivi, si uzeo više tu 12. seriju? Daj nam info iz prve ruke. :D

Na DDR5 može da se zaboravi. Em je nema, em je preskupa em nije ni potrebna. I sa DDR4 Intel ima prednost.
"Daleko bolje hlađenje" je preterivanje. 5800x uopšte nije hladan čip, niti je 12600K vreo. Pa ni 12700(K), pogotovo ako im ne vadiš dušu overklokom.
O napajanju i kućištu da ne govorimo, ne znam zašto se uopšte pominju...

Ne bih računao na poboljšanje situacije s grafikama...
Ne znam za 5800X ali 5900X je odličan. Kod mene ne prelazi 65c u cinebench R23 sa kućnom temperaturom od 24c. U Valhalla na 1440p sve na max bude oko 64c maksimalno. Gledajući Intel 12900k ovo je sa AMD ladan kao špricer.

To stoji. 12900K je jači al' se više greje pa ko šta voli...

To stoji. 12900K je jači al' se više greje pa ko šta voli...
Slažem se ali sa AIO do čak 350€ ga je bukvalno nemoguće ohladiti, ide na 100c kad mu je power limit otvoren do kraja. Jako teško da se iskoristi snaga kad se toliko greje. Po meni je odlična tehnologija ali treba koja generacija da je upeglaju.

Ide jer mnogi još nemaju propisne mounting mehanizme za kulere...no, to je već druga priča.

Za tih desetak FPS-a niko neće da plati neku premium cenu da ne prođe kao XT modeli ili gore kao odnos 3700x vs 3800x ili 3800x vs. 3900x što je ispalo čista glupost.
Ovde si u jednoj rečenici objasnio razliku između, na primer, R5 3600 i R5 5600X. Zbog čega nisam imao ni najmanju želju da menjam moj 3600 za bilo koji iz serije 5, bar što se tiče onoga što meni, kao prosečnom korisniku, i većini treba. O, da, ima razlike, ali koje i kakve. U igrama :

Ko u Red Dead Redemption 2 primeti razliku između 108 i 132 frejma voleo bih da mi objasni kako i ko mu je ugradio oči sokola. :) Bilo koja igra, bar na ovom videu, na 3600 se vrti u 100+ frejmova, a na 5600X na 20-ak frejmova više. Izuzev MS FS ali tu tih 7-8 frejmova više su smešni.

5600X je bolji za poslovne aplikacije?? Da, ali ko normalan kupuje 5600X da bi radio ozbiljan posao na njemu?? To što će mi 3600 odraditi za 2 sekunde sporije obradu slike u Fotošopu lično mi ne znači ama baš ništa. Da prodam moj polovam 3600 i da doplatim gotovo 20.000 za nešto što će mi doneti 10-15% ubrzanja je nešto što mi je van svake pameti. Radio sam slične gluposti, ali bih razmislio da zamenim moj 3600 za ovaj novi 5800X3D samo ako bi bio maksimalno 20.000 skuplji, ali to je misaona imenica.

Ovako, sklanja se po malo sa strane za Ryzen 5 7600 (non X) i neku 670/650 matičnu tamo početkom 2023 kada će me firma častiti za 20+ godina vernog rmbanja i kulučenja u istoj, a dotle mogu samo da pratim...

Ovde si u jednoj rečenici objasnio razliku između, na primer, R5 3600 i R5 5600X. Zbog čega nisam imao ni najmanju želju da menjam moj 3600 za bilo koji iz serije 5, bar što se tiče onoga što meni, kao prosečnom korisniku, i većini treba. O, da, ima razlike, ali koje i kakve. U igrama :

Ko u Red Dead Redemption 2 primeti razliku između 108 i 132 frejma voleo bih da mi objasni kako i ko mu je ugradio oči sokola. :) Bilo koja igra, bar na ovom videu, na 3600 se vrti u 100+ frejmova, a na 5600X na 20-ak frejmova više. Izuzev MS FS ali tu tih 7-8 frejmova više su smešni.

5600X je bolji za poslovne aplikacije?? Da, ali ko normalan kupuje 5600X da bi radio ozbiljan posao na njemu?? To što će mi 3600 odraditi za 2 sekunde sporije obradu slike u Fotošopu lično mi ne znači ama baš ništa. Da prodam moj polovam 3600 i da doplatim gotovo 20.000 za nešto što će mi doneti 10-15% ubrzanja je nešto što mi je van svake pameti. Radio sam slične gluposti, ali bih razmislio da zamenim moj 3600 za ovaj novi 5800X3D samo ako bi bio maksimalno 20.000 skuplji, ali to je misaona imenica.

Ovako, sklanja se po malo sa strane za Ryzen 5 7600 (non X) i neku 670/650 matičnu tamo početkom 2023 kada će me firma častiti za 20+ godina vernog rmbanja i kulučenja u istoj, a dotle mogu samo da pratim...

Isto razmisljam kao ti, nema poente menjati 3 za 5. Cak sam kada sam uzimao 3600x uzeo x570 plocu za slucaj da me zasvrbi upgrade ali za tu razliku u ceni sam presrecan sa ovim sto trenutno imam.

Ja sam sa Ryzen-om 3600 u FC 6 imao prosek 64 FPS a minimum 44 FPS sa Ryzen-om 5600X prosek je 96 a minimum 76 jer 3600 nije dovoljan za brze grafičke.

AMD razmišlja o omogućavanju podrške za Ryzen 5000 na čipsetima iz 300 serije: https://www.tomshardware.com/news/amd-exploring-ryzen-5000-support-on-300-series

Govorimo o zvaničnoj podršci pošto nezvanično 3x0 čipseti mogu da podrže Ryzen 5000, ljudi su prosto flešovali ploče BIOSima iz 4x0 serija i radili su. A320 ih podržava bez ikakvih petljancija, koliko znam...što znači da je AMD "veštački" ukinuo tu podršku sa AGESA 1.2+.

Naravno, ovo nema nikakve veze sa golemom vatrom pod nogama koju im je Intel potpalio sa Alder Lake...

Ali bukvalno samo zbog ovoga. Da su oni hteli support, odavno bi to bilo odrađeno.
Podrška je postojala od starta ali su skontali su se zeznuli i da će onda malo ko da uzme skuplje 5x0 čipsetove, pa su je prosto sami onemogućili...i posle "Intel bad, AMD good, ne koriste funjarske fore"...ma, da.

^ Intel je odavno Bad u poređenju sa AMD, kao i sada izbacili polu proizvod i svi viču vauuu.

@sam633 5000 procesori rade itekako na MSI Tomahawk B350 (beta bios), i na Asrock X370 Pro 4 (zvanicni bios). Uskoro bi trebalo da stignu zvanicni bios-i za sve Asrock ploce. Dok je leak-ovano da MSI radi na zvanicnim verzijama isto.
Hm, videh da kod Gigabyte-a ne radi, iako ima SMU. Ako ništa drugo, bar još uvek ne radi.

Hm, videh da kod Gigabyte-a ne radi, iako ima SMU. Ako ništa drugo, bar još uvek ne radi.
Kod Gigabyte-a je zakljucano (samo 4350,4650,4750 APU rade), za Asus se ne zna, dok 5600x,5800x,5900x,5950x procesori rade itekako na MSI Tomahawk B350 (beta bios), i na Asrock X370 Pro 4 (zvanicni bios). DeskMini X300 ploca takodje ima zvanican bios. Uskoro bi trebalo da stignu zvanicni bios-i za sve x370 Asrock ploce. Dok je leak-ovano/ima glasina da MSI radi na zvanicnim verzijama isto.

Nemci sve to azurno imaju:

Ryzen 7 5800X3D​

Da li je neko probao 5600X na MSI Tomahawk (ne Max)? Znam da u teoriji može, ali plašim se da kupim procesor pa ustanovim da ne može, pa moram menjati i ploču. Imam neku ponudu da zamenim moj 2700 za 5600x, pa da vidim da li prihvatati..

Ja koristim r7 5700g na msi tomahawku običnom, sve radi kako treba samo moraš da staviš BIOS poslednju betu da bi ti radilo

Super, hvala!

Kod Gigabyte-a je zakljucano (samo 4350,4650,4750 APU rade), za Asus se ne zna, dok 5600x,5800x,5900x,5950x procesori rade itekako na MSI Tomahawk B350 (beta bios), i na Asrock X370 Pro 4 (zvanicni bios). DeskMini X300 ploca takodje ima zvanican bios. Uskoro bi trebalo da stignu zvanicni bios-i za sve x370 Asrock ploce. Dok je leak-ovano/ima glasina da MSI radi na zvanicnim verzijama isto.

Nemci sve to azurno imaju:

Asus je poznat po tome da pre svih ostalih obustavi podrsku za svoje maticne, a Gigabyte je propala firma(ili je bar na putu sa svojim poslovanjem u zadnjih par godina). Ne bih se uzdao u njih.

Info iz prve ruke vezano za OC 5600X. AMD je iz nekog razloga podesio ProcHot vrednost na 65°C, ako temperatura predje tu vrednost procesor ce smanjiti boost za nekih 75 do 100MHz na svakih 10°C iznad tih 65°C.
Ranije nisam mogao da predjem 11700 do 11900 poena u R23, sad kad sam temp spustio oko 60°C u testu rezultat se popeo na ~12200. Ostali Zen3 procesori imaju vecu vrednost za ProcHot.

Prilozi

• Screenshot 2022-01-19 111839.png
    Screenshot 2022-01-19 111839.png
    52.8 KB · Pregleda: 23
Vrh Dno