Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

I ja ovih dana tražim 5600x, i kod Ugara je cena uglavnom 320 eur. Jedan mi reče da je kod njega 300 eur pa razmišljam šta raditi.

Pffff... moram priznati da mi ne ide nikako tuning ovog 5800 ili sam omatorio pa me mrzi da se udubljujem ili ima previše parametara za casual interesovanje, tek... stigla memorija, uspeo da podignem IF i mem na 3933 CL16 i to je otprilike sve. Čak ni u sintetici (CB23 brzinski 1pass) ne vidim neki specijalan benefit neće preko 14700/1570 i to mu je to. Ono što me više nervira jeste BIOS na ovoj B450 ploči, igrao se malo podešavanjima oko procesora, smanjivao negativan offset, dodavao malo kloka da vidim ima li tu nekog prostora da bustuje više pošto i inače dobacuje tek do ~81-82 i sve što sam uspeo je da mi nestane Curve optimizer stavka u BIOSu :LOL: i sad mi opet gruva defaultnih 1.45+ i užasno me iritira... najbolji rez sam postigao sa Curve Optimizer -30 na svim jezgrima i ništa drugo, šta god da čačnem ili smanji boost ili all core bude niži...

Dajte neki noob tutorijal da prođem za ove stvari, sve što sam čitao i gledao ili koristi PBO2 na novijim čipsetima ili šta god da pipnem, poremeti boost u odnosu na default i -30 CO. Nije da je bitan taj neki procentić performansi, nego čisto hteo malo da utegnem mašinu dok imam par dana vremena i već me boli glava... 🤕

Ovaj tutorijal ti je neka osnova

Generalno neke stavke na koje treba obratiti pažnju:
-više juri da ti CO bude niži umesto da vijaš Boost override. U većini slučajeva ćeš imati neki drugi parametar koji će ti ograničavati taj +200MHz boost (uglavnom FIT voltage) a na all core ćeš gubiti perf. zbog manje agresivnog CO.
-Trebaće ti dosta vremena da testiraš stabilnost, što si verovatno i sam shvatio. Ova dva programa su nezamenjiva po mom mišljenju
https://github.com/sp00n/corecycler/releases (testiranje single core boost; koristim uglavnom Prime95 profil sa "auto" podešavanju za vreme po jezgru)
y-Cruncher (all core test + IF test+ RAM test)
Ako ćeš da testiraš CPU stabilnost ugasi OC RAMa za početak. Isključi bilo kakav voltage offset ili druge modifikacije, za početak samo CO i stock vrednosti za PPT/TDC/EDC.
-PTT/TDC/EDC moraš naći balans. Ja sam išao po metodi da u svakom benchmark/stress testu budem na nekih 90-95% limita, nikad da udara u 100%. Moj je 5600x pa se priča može razlikovati, neki su savetovali da TDC/EDC treba u nekim slučajevima ograničiti da bi se video neki mali boljitak i da temp ne bi previše divljale.

Hvala, pogledaću i ovo, najviše me živcira što nisam još do stabilnosti ni stigao, prolaze mi ovi inicijalni brzinski CB23, ali još uvek ne uspevam da pohvatam zašto se max i allcore boost poremeti ako dirnem bilo šta pored CO -30.

Npr, skinem na -20 i dodam +50 boost i neka jezgra uopšte ni ne odu na 4900, max bude 4625.
Na -30 uredno sva odu do 4850 na nižem naponu pa ih spušta lagano... Isto tako, čim to promenim, prosečan boost tokom CB23 padne na 4400-4500, dok ako ostavim samo -30 u CO drži na 4625 do 4700 sva jezgra.

Tu ne kapiram šta ga zeza kad temperature nisu ništa drastično otišle gore, 1 stepen otprilike, koliko je i podigao napon zbog -20 umesto -30, open/bench case je 'kućište', znači uopšte ne gledam buku i ventilatore, diše sobni okolni vazduh, samo pokušavam nekako da razumem ponašanje procesora u zavisnosti od par osnovnih parametara i ne ide mi nikako. 🤕

Moguće da BIOS baguje. Iskreno nisam ispratio situaciju sa B450, da li tu ima neka ograničenja

Skinuo sam onaj Cinebench 23,da i ja izvrsim ta testiranja,iako to nikad ranije nisam radio. Treba li sta podesavati unutar samog programa ili samo kliknuti na start? Da ga pustim da vidim sta kaze nova konfiguracija!?

Imaš pod padajućem meniju File-Advanced benchmark da omogućiš selektovanje koliko dugo da traje test ili da odabereš samo jedan ciklus testiranja

Isto je opterećenje/test, uporedivi su rez

Jesu to fabrička podešavanja ili?

Pitam jer sa fabričkim podešavanjima 5600x daje oko 10600 poena, tvoj je dosta bolji pa je najverovatnije ploča fabrički podešena da da malo više "soka"

Koliko sam primetio, mnoge AMD ploče fabrički nadrukaju voltaže da bi boostovalo što više...
Sećam se kod B450M Mortar, imao sam 1.4-1.42V out of the box pa mi je temperatura u idle na R3600 bila 40-45 stepeni, u browseru 50+...strašno.

Da, to je bio problem sa BIOS-ima prvih generacija na 300 i 400 seriji chipset ploča. Jednostavno je BIOS dozvoljavao i preko 1.5v u ime neke stabilnosti. To se događalo i na mojoj Asus Prime x370 pro ploči sa 1600x/1700x iako je sve bilo sasvim stabilno i kada se namesti ručno na malo ispod 1.3v.
Sada na Prime x470 pro i 3700x na poslednja 2-3 BIOS.a se Asus "smilovao" pa u najgorem slučaju ne prelazi 1.32v čak ni u auto sa boost i PBO na max-u. Ne moram više ni negative offset da nameštam.

Izašla AGESA 1.2.0.5. Koliko sam uspeo skontati, smanjili su napon za CO boost pa je sad manji sa nekih 0.025-0.05V koliko sam skontao šta su ljudi na netu pisali.
Nisam detaljno testirao, pa bih zamolio nekog ko planira update na 1205 da uporedi max effective freq/voltage i odradi test u Cinebench pre/posle

Verovatno je ovo "najbitnija" (ili najnebitnija) slika... No, cene nema.

423110562.jpg

To je screenshot sa CES streama

Keynote možeš videti ovde

Izašla AGESA 1.2.0.5. Koliko sam uspeo skontati, smanjili su napon za CO boost pa je sad manji sa nekih 0.025-0.05V koliko sam skontao šta su ljudi na netu pisali.
Nisam detaljno testirao, pa bih zamolio nekog ko planira update na 1205 da uporedi max effective freq/voltage i odradi test u Cinebench pre/posle
Neka moja preliminarna testiranja pokazuju da napon nikad ne prelazi 1.37v na istim podešavanjima gde je ranije 1203c išao do 1.4v. All core load naponi su vrlo slični, čini mi se da su samo smanjili single core napon.

Izasla AGESA 1.2.0.5. a Gigabyte-u jos 1.2.0.4 biosi u beta verziji...

Većina proizvođača su kompletno batalili 1204 iz nekog razlga. MSI je sa 1203c odmah prešao na 1205, uz nezvaničnu 1204 beta koja se mogla naći negde na netu. Verovatno će i GB uskoro okačiti final 1205.
Ova moja B550I je imala 1203c beta od septembra, i nedavno se pojavila 1205 final niotkud. Nisu ni okačili 1203c final.

Možda i bolje, dok se ne vidi kako se pokazao 1205

Ja sam vratio BIOS na predhodnni sa AGESA 1203 Patch A. I ako za patch C kažu "Improved performance" to nije bio slučaj mada je razlika mala.

^ kažu da će biti brži od 12900k u gamingu, mada vidićemo i to kad dođu realne recenzije.

Nazad
Vrh Dno