Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Kod nas naravno da nema poente, jer nasi i ne znaju sta prodaju uglavnom. Njima je sve isto, bilo sa kutijom, bilo bez.

Ma zezam se,naravno da je bolje bez kutije,ako može toliko da se uštedi....

...samo ne znam gde se može kupiti bez kutije za 6500 din manje?....ja sam moj 5700x BOX iz Ugarske platio oko 20500 din (sa poštarinom)....,aposlutno je nemoguće naći nov 5700x bez kutije za samo 14000 din u Ugarskoj.....

A koliko vidim kod nas (bar na it svetu) sa kutijom je najeftiniji 24500 din,a bez kutije 23700 din...

Ja sam uzimao pre skoro 2god, i bila lepa razlika zbog kutije. Moguće da su naši trgovci podigli još jedan stepenik zarade pa je tray ili kompletno pakovanje ista cena.

Nekada je BOX značilo i hladnjak a Tray bez. Pre mnogo godina sam kupio Pentium 200 Pro. "ispao iz kamiona" 10 komada u jednom Tray pakovanju, to je bio pravi Tray i dobro zaradio na 8 komada jer sam 2 stavio na dual CPU ploču.

^ ne vredi im da stavljaju box kulere posto ni jedan neće moći da ohladi 5700x, 5800x, 5900x…. Jednostavno su svesni da moraš imati neko bolje hlađenje.

Pa mogli bi ali bi im trebala mbogo veća kutija/pakovanje ali i poskupela processor.

da rezimiramo:
BOX je (maloprodajno) pakovanje u (kartonskoj) kutiji, nema kuler osim ako je to navedeno u specifikacijama na sajtu AMD-a
TRAY je (veleprodajno) pakovanje u onoj plastici za procesor, bez (kartonske) kutije

zamolio bih da se držimo teme (procesori iz Ryzen 5000). hvala na razumevanju 😎

Poslednja izmena:
tray je MPK?

Manite taj box, nego daj vidi da li je B2 revizija i kako je raspoložen za PBO OC. :D
Pa izgleda da je takvo pakovanje, bez kulera. Inace je cpu b2 revizija.
OC ne stizem da probam. Puko mi win na kraju instalacije i svih podesavanja pa sam morao od pocetka. Ustvari me je zeznuo Aomei Bacupuer, nakon sto zavrsi restore imidza nece win da se podigne. Stalno mi daje plavi ekran za reparaciju. Pojma nemam zasto se to desava. Ali to cu temi za Win10.. kad sredim komp.. 😏

Pa mogli bi da naprave bolje kulere a Stealth je naj manji. Izgleda da im nije u planu da stavlajju bilo kakve kulere. u budućnosti. Sada ima dobrih i jeftinih kulera na tone. Ne isplati im se pored takve konkurencije. a mogu da drže niže cene bez kulera.
5700x je zbog više frekvencije topliji od 5700G sa kojim dolazi kuler. U ostalom, fabročki kuleri su na ivici upoterbljivosti.
Otprilike, ali ne mora da znači za tray da ćeš dobiti samo plastiku. Jednom sam dobio ovako nešto, samo crna kutijica. Gore gde se otvara kutijica je bila regularna amd nalepnica sa serijskim, nazivom, itd.

Pogledajte prilog 391647
U takvoj kutiji sam i ja dobio moj 5800X. Prethodni, 3700X je došao u velikoj kutiji ali bez kulera, samo naslagan karton. Bar je karton od recikliranog papira, bar tako kažu.

3700x je došao sa kulerom u pakovanju, barem moj, nije tray varijanta

vratimo se na temu

Evo da se upišem u klub, uspešan prelazak sa Ryzen 7 1700 na Ryzen 9 5900X, plaćen 306€.

Matična ploča Asus Prime X370-Pro, kuler LC Power CC-120.

Prilozi

• cinebench r23 rezultati.png
    cinebench r23 rezultati.png
    1.2 MB · Pregleda: 65
  • SOTTR.jpg
    SOTTR.jpg
    196.5 KB · Pregleda: 52
  • 1700 FH5 OC DOCP.jpg
    1700 FH5 OC DOCP.jpg
    213.5 KB · Pregleda: 44
  • 1700 FH5 STOCK.jpg
    1700 FH5 STOCK.jpg
    201.1 KB · Pregleda: 36
  • 5900X FH5 OC DOCP 3200.jpg
    5900X FH5 OC DOCP 3200.jpg
    206.3 KB · Pregleda: 33
  • 5900X FH5 STOCK.jpg
    5900X FH5 STOCK.jpg
    201.5 KB · Pregleda: 38
  • RDR2.png
    RDR2.png
    53.4 KB · Pregleda: 45
  • 5900x hwinfo docp 3200mhz.png
    5900x hwinfo docp 3200mhz.png
    496.6 KB · Pregleda: 73
Koliko to boostuje CPU za single I all cores?

Evo do koliko je isao tokom Prime 95 testa u trajanju vise od 2 sata.

Prilozi

• Prime 95 hwinfo1.PNG
    Prime 95 hwinfo1.PNG
    665.4 KB · Pregleda: 60
  • Prime 95 hwinfo2.PNG
    Prime 95 hwinfo2.PNG
    481.4 KB · Pregleda: 64
Evo da se upišem u klub, uspešan prelazak sa Ryzen 7 1700 na Ryzen 9 5900X, plaćen 306€.
Matična ploča Asus Prime X370-Pro, kuler LC Power CC-120.
Dva pitanja.
1.) Koji kuler za procesor koristiš kada ti je CPU u pikovima išao i do 92??
2.) JEsi li reinstalirao Windows i drajvere posle promene procesora??

^ mislim da ni jedan Cooler neće mnogo znaciti u prime95 posle 2h rada. Cinebench R23 je beba u poređenju sa prime95.

Odlične temp za taj kuler, a i dobre taktove za all core izvlačiš. Ali slab skor u CB23.

Mislio sam da je posle matične ploče napajanje, tek sad vidim da je u pitanju kuler. Sad razumem zašto su mu temperature tako visoke.

Ono što ne mogu da shvatim je nikakva razlika u igrama. Mada, to je verovatno do matične ploče...

Nije nikakva. Skocio mu je min fps 30+%, sto i jeste najveci dobitak pri zameni cpu-a.

Dva pitanja.
1.) Koji kuler za procesor koristiš kada ti je CPU u pikovima išao i do 92??
2.) JEsi li reinstalirao Windows i drajvere posle promene procesora??
1. Stock LC Power CC-120 u paketu, samo sam zamenio ventilator isti koji sam prebacio bliže hard diskovima.
2. Ništa nisam instalirao što se tiče drajvera pre i posle zamene procesora, isti je čipset i ista je verzija Ryzen Master-a koji sam izbrisao i instalirao pre i posle zamene procesora.
Odlične temp za taj kuler, a i dobre taktove za all core izvlačiš. Ali slab skor u CB23.
Ja sam svakako zadovoljan, meni je i R7 1700 95% vremena bio bez overkloka jer nisam previše koristio računar i nisam mogao da poteram RAM na 3200MHz, ne planiram da ovim kulerom da se previše igram sa overklokovanjem, primetno je da ventilator bučniji jer kada je idle, temperatura je preko 41 stepen celzijusa, a R7 1700 je u idle bio max. 28 stepena.
Razlika koju sam primetio jeste da su otvaranja novih Chrome kartica gotovo instant i manje dolazi do zastoja tokom benchmarka u igrama.

Po svemu se može zaključiti da je sada GTX 1060 usko grlo, što i planiram da menjam, samo je pitanje sa kojim modelom grafičke karte da bude približniji za 4K igranje, da sam ostao na R7 1700 on bi bio usko grlo za novije grafičke karte na većim rezolucijama. Plan je i da pređem na Windows 11 nakon što sve unapredim od planiranih komponenti.

Svakako R7 1700 i GTX 1060 (možda i RAM) će ići kod kolege u računar, tako da imam i mali povraćaj na uloženo.

Ono što sam imao da uradim jeste da potvrdim na tastaturi Y za TPM funkcionalnost nakon zamene procesora i uspešnog POST-a, pošto nemam nikakve enkriptovane drajvove meni nikakve probleme ne bi pravilo. I naravno, pre ovakve zamene ažuriranje BIOS-a što sam uradio mesecima ranije.

Prilozi

• IMG_20230603_202400.jpg
    IMG_20230603_202400.jpg
    219.4 KB · Pregleda: 36
  • IMG_20230603_023415.jpg
    IMG_20230603_023415.jpg
    196.7 KB · Pregleda: 23
  • IMG_20230603_023227.jpg
    IMG_20230603_023227.jpg
    144.9 KB · Pregleda: 32
Poslednja izmena:
Da se i ja uključim u raspravu. Kupio sam 5600x sa box kulerom, stealth wraith ili kako se već zove. E sad, što se tišine tiče, tu je stvarno besprekoran bio, ali zato hlađenje sačuvaj bože.
Razumem da Cinebench digne temp na 95°, ali da procesorski nezahtevne igre dostižu do 80+, to mi nije imalo nikakvog smisla.

Prvo sam posumnjao na njihovu termalnu pastu, jer je ona već fabrički nanešena na kuler, pa sam je skinuo i stavio Noctuu nth i naravno ništa pomogla nije. Onda sam na kp našao neki ID Cooling kuler za 20 i kusur eura i počinuo. Igre ne prebacuju 70°, a Cinebench vrti do 90.

To je normalno. Podesi ga sa curve optimizer jezgra i spustićeš još temp.

Da se i ja uključim u raspravu. Kupio sam 5600x sa box kulerom, stealth wraith ili kako se već zove. E sad, što se tišine tiče, tu je stvarno besprekoran bio, ali zato hlađenje sačuvaj bože.
Razumem da Cinebench digne temp na 95°, ali da procesorski nezahtevne igre dostižu do 80+, to mi nije imalo nikakvog smisla.

Prvo sam posumnjao na njihovu termalnu pastu, jer je ona već fabrički nanešena na kuler, pa sam je skinuo i stavio Noctuu nth i naravno ništa pomogla nije. Onda sam na kp našao neki ID Cooling kuler za 20 i kusur eura i počinuo. Igre ne prebacuju 70°, a Cinebench vrti do 90.
Samo kuler kao što je LC Power CC-120 ili Cooler Master Hyper 212 Evo koji može lako da ohladi 65W TDP procesore i nema problema.

Taj kuler je više za prvu pomoć, dok se ne nađe nešto bolje...
Stealth su "nerfovali" od 3000 serije jer su 1000 i 2000 Stealthovi imali bakarno jezgro u kuleru il bili sasvim adekvatni za 6-core i 8-core ako se ne napinju. a od 3000 serije su stavljali aluminijumsko jezgro.
Dodaj tome nešto veću termalnu gustinu na R5000 i eto...

1. Stock LC Power CC-120 u paketu, samo sam zamenio ventilator isti koji sam prebacio bliže hard diskovima.
2. Ništa nisam instalirao što se tiče drajvera pre i posle zamene procesora, isti je čipset i ista je verzija Ryzen Master-a koji sam izbrisao i instalirao pre i posle zamene procesora.
1.) OK, to je samo do mene. JA LIČNO, da pravim takvu promenu drugi kuler bi bio "pod obavezno". Štaviše, menjam moj Ryzen 5 3600 za (najverovatnije) Ryzen 7 7800 X3D i ozbiljno se nosim mišlju da moj ubogi CoolerMAster AIO zamenim sa nekim boljim, možda i sa vazdušnim, kao što je Deepcool AK620. Jer u igrama mi 3600 ide i do 80-85 stepeni.
2.) Opet, samo do mene. JA LIČNO, iz čiste predostrožnosti, kad god menjam neku komponentu OBAVEZNO reinstaliram Windows, kakvog đubreta ostaje u registry-ju posle izvesnog vremena to je neopisivo, što se odražava i na funkcionisanje sistema.

1. Biće i promene kulera ukoliko bude bilo potrebe za istom. Sada sam zatvorio kućište, pa ću videti kako se ponaša, a i ukoliko primetim da ako budem klokovao da su temperature veće (ili bez), ide novi kuler, ali pre toga druge bitnije komponente.
2. Moguće je da nisi uhvatio kada sam izmenio poruku, planiram prelazak na Windows 11 nakon što izmenim i još neke komponente, pa ću videti i tu kako se ponaša. Jedna od stvari zašto te podržavam ovde jeste što npr. iz nekog razloga nisam uspeo da poteram RDR2 da radi na Vulkan benchmark, pa sam morao da prebacim na DirectX12. Pokrene na Vulkan, i veći je FPS ali u nekom momentu pukne, zamrzne se slika i izbaci grešku ERR_GFX_STATE i bude beskorisno, tako da ću ovaj problem možda u potpunosti rešiti instalacijom svežeg OS-a.
Ne vidim benefit da sada instaliram svež OS kada ima još komponenti da menjam, a isto je sve, verzija čipseta i Ryzen Master-a.

Vrh Dno