Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Ja naručio iz Ugarske za 80 eura

Kingston Fury 32 GB Renegade DDR4 3600MHz CL16 (16x2 stick)​

Valjda ću uspeti da ga nateram da radi na toj brzini od 3600Mhz i cl 16 20 20 latencijama na B450 Tomahawk Max ploči uz Ryzen 5700x....

Ne sećam se da je memorija bila skoro ovako (relativno) jeftina......sećam se da je relativno skoro bila sumanoto skupa,ovih 32 gb su tada ko zna koliko koštali....

Ja uzeh 5700x i sada jurim RAM...merkam istu tu memoriju a možda uzmem i 64GB 3600 CL18 za 135€, videću. U istoj sam čorbi, imam B450M Mortar Max, valjda će XMP da šljaka...
Da. RAM i SSD-ovi nikad jeftiniji. Videćemo koliko će da traje, proizvođači su smanjili proizvodnju dok se ne raščiste zalihe...

Imaš li realne potrebe za 64GB RAM-a?

Nikakve, trenutno :D
Bolje da uložim te pare u novu ploču, je li...videću.

Juro, pa ti mi citas misli. 5700x bombona za 170e. Mada 5800x3d je primamljiv isto kad dodje na 250e. :D

@Ulrich @jurodivi kod mene ta memorija radi na 3600 16 20 20 samo što sam na B550.
Platio je 134€ pre tačno pola godine. :)

@Ulrich @jurodivi kod mene ta memorija radi na 3600 16 20 20 samo što sam na B550.
Platio je 134€ pre tačno pola godine. :)
Moze li savet, pomoc..kako da namestim ram na iste brzine.
Imam isti ram, cpu 5700x, ploca GIGABYTE B550 AORUS ELITE V2, sta prvo da probam (XPM?)? Nisam radio oc godinama i ne bih da zeznem nesto.

Ajde da pitam jos nesto..
Kad se kupuje BOX pakovanje procesora da li ide i kuler u pakovanju? Uzeh pre neki dan 5700x BOX, ali samo cpu nema kulera u kutiji.

Koju temp za CPU gledam u HWInfo?
Zasto je ovo (Power Reporting Deviation (Accuracy) obelezeno crvenom?
HW me upozorava da je previse niska vrednost, kaze da treba da bude malo manja od 100% ?
sshot-2023-06-01-[1].png

Malo sam dosadan, ali stvarno nemam pojma sta da cackam, bas sam ispao iz fazona.:(
Hteo bih da namestim ram na 3600mhz i cpu (ako je potrebno) da malo doteram temp ili napon (Curve Optimizer?).

Imam isti ram, cpu 5700x, ploca GIGABYTE B550 AORUS ELITE V2, sta prvo da probam (XPM?)?
XMP
Koju temp za CPU gledam u HWInfo?
Prva tri u listi, Tctl/tdie
Zasto je ovo (Power Reporting Deviation (Accuracy) obelezeno crvenom?
HW me upozorava da je previse niska vrednost, kaze da treba da bude malo manja od 100% ?
Power reporting deviation treba da bude od 90-110% prilikom all core load-a, render npr. ili Cinebench R23. U idle je normalno vece odstupanje

Dobro, znaci sa XMP, da li moze da zabaguje bios nekim slucajem? Pitam jer su pinovi za clear CMOS na dosta nepristupacnom mestu.

Ove prve tri u HW...pretpostavljam da nisu velike, ovo je idle i net surf.
Nisam stigo da probam neki test, pre par dana sam dobio komponente pa sam sklapao i radio instal OS-a.
A za ovo crveno znaci da ne brinem.
Da se igram malo sa Curve Optimizer, mislim da li je bolje ako stavim -20 (-25) ima li koristi?

Dobro, znaci sa XMP, da li moze da zabaguje bios nekim slucajem?
Naravno
Ove prve tri u HW...pretpostavljam da nisu velike, ovo je idle i net surf.
40-50°C u idle je normalno na tom procesoru
Da se igram malo sa Curve Optimizer, mislim da li je bolje ako stavim -20 (-25) ima li koristi?
Ako hoces da se pozabavis testiranjem stabilnosti koje moze da potraje, onda slobodno.

Uff, dobro. Probacu prvo ram na 3600, to bi trebalo da bude najbezbolnije..:D
Nemam vremena za duga testiranja, da uzivam u brzini novog kompa. Ne mogu da veruhem koliko je primetna razlika u odnosu na moje staro sokocalo.

A da li znas je li ovo ok: "Uzeh pre neki dan 5700x BOX, ali samo cpu nema kulera u kutiji.". Koliko se secam, ako je pakovanje BOX trebalo bi da ide i kuler.

Nisam siguran, na sajtu AMDa pise da se ne dobija, kojom logikom samo oni znaju

Da, dolaze bez kulera, moj takođe. "Box" samo znači da je, je li, u kutiji a ne u "tray" varijanti...promena u odnosu na starije generacije.

5700x ide bez kulera....i ja sam kupio box varijantu,i dobijem samo procesor u kutiji....tj procesor zauzima 10% kutije,ovo sve ostalo prazno 😄20230522_151401.jpg20230522_151350.jpg20230523_120649.jpg

Nesto mi tu ne stima, Box = cpu + kuler, a tray = cpu.
Onda su izvadili kuler namerno. Nemoguce da je box a nema kulera.

Screenshot 2023-06-01 at 18-43-06 AMD Ryzen™ 7 5700X Desktop Processor.png

Ranije su procesori sa velikim TDPom dolazili bez kulera bez obzira sto su BOX, sad izgleda i 65w 5700X dolazi bez

Nema hladnjak, ni kod mene na 5900x nije dolazio pa sam uzeo tray i prošao 6500 jeftinije zbog kutije.

A nije to to,kad nema kutije....ovako sa kutijom imaš više osećaj da su kupio nešto novo 😂

^ bolje da za cenu kutije odem sa par kolega na cevape i pivo pa se i pocastimo za procesor.

Manite taj box, nego daj vidi da li je B2 revizija i kako je raspoložen za PBO OC. :D

Najlakse CPUz, a koliko znam svi noviji su B2. Doduse ne vidim da su B2 nesto primetno bolji.

Prilozi

• Screenshot 2023-06-01 185803.png
    Screenshot 2023-06-01 185803.png
    31.6 KB · Pregleda: 54
Moj stari B0 5900X boostovao na 4800-4825mhz na defaultu, novi koji je B2 ide na 4950. Sa PBO boostuje 5050+mhz

To je vec fin napredak. Iskreno vise sam obracao paznju na klokovanje Infinity Fabric, moj B0 5600x je imao WHEA na >1800, sto me poprilicno razocaralo, pa sam pratio kakva je situacija sa B2 po tom pitanju al nisu se nesto proslavili koliko vidim iskustva drugih. Sad ovaj 5800X3D ima clock hole na 1900, a 1933 baca opet WHEA pa sam na 1867 sa utegnutijim tajminzima.

Nesto mi tu ne stima, Box = cpu + kuler, a tray = cpu.
Onda su izvadili kuler namerno. Nemoguce da je box a nema kulera.
Ja sam skapirao da je box zapravo retail pakovanje dok su tray varijante kad se kupuje na više (npr. za sklapanje gotovih konfiguracija i sl.)

Box i jeste retail pakovanje, a tray je samo CPU namenjen prodaji na vise (uglavnom) i garancija na takve proizvode je maks. godinu dana. Da bi bolje razgranicili, na BOX se dodaje WOF (With Out Fan) oznaka kako bi označili da je BOX pakovanje bez kulera.

Odavno AMD prodaje Ryzen procesore bez kulera, najcesce je to vezano za modele X.

^ bolje da za cenu kutije odem sa par kolega na cevape i pivo pa se i pocastimo za procesor.

Ma zezam se,naravno da je bolje bez kutije,ako može toliko da se uštedi....

...samo ne znam gde se može kupiti bez kutije za 6500 din manje?....ja sam moj 5700x BOX iz Ugarske platio oko 20500 din (sa poštarinom)....,aposlutno je nemoguće naći nov 5700x bez kutije za samo 14000 din u Ugarskoj.....

A koliko vidim kod nas (bar na it svetu) sa kutijom je najeftiniji 24500 din,a bez kutije 23700 din...

Nazad
Vrh Dno