Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Jel moze misljenje za Asus Prime?
Razmisljam o kupovini RX 9070 ASUS PRIME graficke, za 600e. Trenutno koristim 7700 XT Sapphire Pulse, a koristio sam Asus Dual pre par godina, pa me zanima kakva je generalno Prime verzija?
postoji tema za sta da kupim, probaj tamo.

Spustanje temperature jeste vazno, ali mislim da je jos vaznije imati i perspektivu sta to u stvari znaci 😉 Vecina modernih kondenzatora koji se koriste na GPU vise klase je deklarisana na 5-10k radnih sati na 105°C. Spustanje temperature znacajno produzava radni vek. Razlika izmedju 60, 50 i 40 su ogromne, ali akademske - mislim da je potpuno nevazno da li ce taj kondenzator preziveti 25 (na 60) ili 100 godina (na 40 stepeni).... a to su manje vise odnosi o kojima pricamo. 😉

Kako god da okrenes, pre ce otkazati GPU zbog ciklusa zagrevanja i hladjenja nego kondenzator zbog toga sto karta ugasi ventilatore kada je GPU malo opterecen.
Sve je to tacno u teoriji... Samo popricajte malo se serviserima nekog malo veceg servisa pa ce te videti sta se desava u praksi. Nista dramaticno ali statistika ide u prilog tome sto je @djalf napisao, a ovo za termalne padove veci je i izrazenije problem.

Znaci, hoces reci da znas servisera koji je zakljucio da je graficka kartica crkla jer se neki kondenzator pregrevao zbog zero rpm moda?

Ako stvarno poznajes takvog, preporuci mu da ide da gaji krompir.

Ako se nešto greje to treba aktivno hladiti. Ako čovek kaže da mu se backplate solidno greje u idle onda treba isključiti zero RPM.
Sa druge strane grafička isijava toplotu na ostale komponente nepotrebno.
Sa treće razmislite kome je u interesu da vam grafička kraće traje...

I sta mislis da se desi sa toplotnom energijom koju generise graficka karta u idle kada iskljucis zero rpm mod? Da li je manje generisano? Da li magicno nestane iz kucista? Ne, generise se identicna kolicina, samo je ventilatori drugacije "preraspodele" po kucistu, ukljucujuci i na ostale komponente, a obore temperaturu same karte. Modeli sa turbinom topao vazduh izbace napolje, ali oni ionako obicno nemaju 0-rpm.

I slazem se da graficka traje krace, potpuno si u pravu, napisao sam to gore. Samo i dalje mislim da je to potpuno irelevantan podatak, sem mozda ako ces istu kartu da koristis najmanje 15 godina (a verovatno i dosta duze od toga).

Toplota koju generiše je ista ali je rasipana i nije pasivna, i lakše se izbaci van kućišta, zato valjda služe ventilatori na kućištu.
Tom logikom koju forsiraju AMD i NVIDIA ventilatori na kućištu ne treba da rade kada računar nije pod opterećenjem.
Koja grafička se sa 30% rada ventilatora čuje jače od onih na samom kućištu ili procesoru? A oni se koliko znam ne isključuju nikad.

Da ne davim temu dalje jer je off ali da poentiram - sve što sam klijentima pa i sebi sklopio je podešeno da se ventilatori ne isključuju. Rezultat - nikom nijedna grafička nije crkla ni nova ni polovna a na servis mi dođu gotovi računari kupljeni i instalirani negde drugde, nove i polovne grafičke su crkavale pošto većina nije čula za klimu leti, poneki M.2 SSD koje je grafička upokojila itd...
Pišem iz iskustva, svako neka radi kako misli da treba. Da li čuvanje ventilatora koji koštaju 10-20e vredi rizikovati kartu od par stotina evra?

Jel moze misljenje za Asus Prime?
Razmisljam o kupovini RX 9070 ASUS PRIME graficke, za 600e. Trenutno koristim 7700 XT Sapphire Pulse, a koristio sam Asus Dual pre par godina, pa me zanima kakva je generalno Prime verzija?
Ja je imam već neko vreme, zadovoljan sam baš, nikakav problem, malo veća memory junction temp. pri opterećenju, max do 86c u pikovima ali to je ništa zabrinjavajuće. Generalno hladna karta, nikada 60c čip nije prešao a vram do 72c u punom opterećenju. Ventilatori i do 1500rpm gotovo nečujni. Meni isto bitno, vizuelno lepa i uklapa mi se u minimalistički non rgb dizajn. A što je najbitnije nije pukao drajver ni jednom 😁

@Dusan K
Neka svako vozi kako mu dogovara, nema potrebe nesto da se nabedjujemo i servisere da salejemo da gaje krompri. Mi ovde kao nesto znamo a covek sa preko 30god radnog iskustva treba da gaji krompri, dal si ti realana :ROFLMAO:
Od jednom je problem to sto ventilatori rade na minimum kada karta ne radi nista. To je naka nova moda od pre par godine, do pre par godina to nije bio problem i nikome nije smetalo sto se non stop vrte a karte su daleko manje treoslile. Tako je i intel objasnio korisnicima da je 105c noramlno, pa ispade da nije.

Morbiusu se kartica greje pozadi zato što ima memoriju i na zadnjoj strani a ne zbog 0 rpm moda sa prednje strane jer je svakako ti ventilatori neće ohladiti zguza.
Od kako sam imao 3090 koja je morala da se hladi aktivno sa obe strane ventilatorima, izbegavam karte sa takvom organizacijom memorije.
Koliko god inženjeri tvrdili da je to OK i da može tako da radi, kartice budu praktično vrele sa zadnje strane jer taj backplate jedva da odaje neku toplotu, uglavnom je ravan i gladak.
Što se tiče prednje strane, na kojoj je mnogo masivniji hladnjak, podržavam stav da se ostavi sve kako je fabrika predvidela. :)

Mislim da se ne treba toliko opterećivati tim stvarima, ne pamtim da mi je neka grafička u zadnjih 15 godina imala neki hardverski problem, osim pucanja drajvera što je softverske prirode i 12vhpwr konektora koji je univerzalni zez. A radim 70% od kuće i računar je dosta sati nedeljno aktivan, tako da što je neko iznad napisao, nebitno je šta će biti sa karticom za 10+ godina 😁

Ma apsolutno. Prodaje se desetine miliona kartica godisnje, vecina ima zero rpm mod, svi proizvodjaci ga implementiraju. Neko ko ima mnogo vise podataka od bilo koga od nas ovde ( bio to serviser, entuzijasta ili whatever) je procenio da iskljucenje ventilatora u idle nece doprineti povecanju broja pokvarenih kartica tokom relevantnog radnog veka tog hardvera.

Skratice ukupan zivotni vek, ali pricamo o stvarima koje apsolutno nisu relevantne za 99.99% korisnika (ekstremni overklokeri koji skupljaju poene u onim legacy ligama su izuzetak ;) ). Zamisli da ti danas crkne GTX 280, top karta od pre 16 godina. Da li je stvarno bitno sto je mogla da radi jos 5, 10 ili 15 godina da nisu iskljucivani ventiulatori u idle? Ne, ostavices je kao uspomenu (ili baciti u najblizi kontejner) i kupiti za 30eur nesto sto je brze 4 puta.

Osim ako ne bude neki manjak proizvodnje koji se poklapa sa skokom potrosnje (korona, crypto, AI boom, potencijalna invazija na Tajvan), onda cemo drzati kartice dok ne bude "bolje vreme za kupovinu"... Neplanirano dugo sam drzao 1060 3GB zbog tadasnjih okolnosti (doduce imala je zero-dB koji nisam gasio i nista joj nije falilo).

zanimljivo asus prime 74c memorija, sapphire pulse 90c. samsung memorija je u novim batchevima navodno.

Ma apsolutno. Prodaje se desetine miliona kartica godisnje, vecina ima zero rpm mod, svi proizvodjaci ga implementiraju. Neko ko ima mnogo vise podataka od bilo koga od nas ovde ( bio to serviser, entuzijasta ili whatever) je procenio da iskljucenje ventilatora u idle nece doprineti povecanju broja pokvarenih kartica tokom relevantnog radnog veka tog hardvera.

Zapravo vecina proizvodjaca pazi da to funkcionise kako treba do isteka garantnog roka (sto nije jednako zivotnom veku uredjaja koji je obicno dosta, ako ne i nekoliko puta, duzi). Kao i vecina "moderne" tehnike.

Zapravo vecina proizvodjaca pazi da to funkcionise kako treba do isteka garantnog roka (sto nije jednako zivotnom veku uredjaja koji je obicno dosta, ako ne i nekoliko puta, duzi). Kao i vecina "moderne" tehnike.
Ma nije tako, znaju oni, brinu o nama :ROFLMAO:
Stede na svemu sto je i normalno to je biznis, samo sto to znaci jedno da dosta proizvodjaca hoda po tankoj liniji sto se tuce kvaliteta i da dosta proizvoda zapravo samo treba da prezivi garantni rok... Zive i daleko duze da se razumemo ali je cinjenica da kada bi mogli da ugode da sve to pocrka posle 3god garancije da bi to uradili.
50c nije uopste malo, a hotspot temperatura je daleko vece od tih 50c, al dobro neka ventilatori neka miruje to je najvaznije deo grafiske karte, nemoj slucjano da se ostete :ROFLMAO:

Koliko si video grafičkih u svom životu da su crkle same od sebe nedugo posle isteka garantnog roka? Iz svih mojih kontakata sa vendorima direktno (ljudi iz centrala velikih AIB kompanija na Tajvanu) znam koliko im je važno bilo da word-of-mouth bude dobar, a on bi vrlo brzo postao veoma loš ako bi hardver crkavao čim izađe iz garancije. Jednostavno, ako karta preživi mesec dana na defaultu, velika je verovatnoća da će preživeti i 10+ godina.

I tvoje "50 stepeni nije malo" je totalno paušalna ocena - nije malo da držiš ruku na tome dva sata, ali za kondenzator predviđen da radi na 105 stepeni je ništa (a samo o tome pričamo ovde - koliko mu smanjuje životni vek to što radi na 50 umesto na 40).

Ni ja nisam pobornik te zero fan gluposti. Kad isključim to, GPU temp padne sa 51 na 39 stepeni, a GPU MEM temp sa 72 na 62. Ventovi se vrte na 700 obrtaja i apsolutno su nečujni u zatvorenom kućištu. Ide mi na živce što glupi AMD drajveri imaju običaj da random zaborave da sam isključio zero fan, pa moram da proveravam vrte li se ventovi.
Edit:
Sad sam testirao, razlika je i veća, GPU temp pada an 33 stepena, a GPU MEM temp na 58.

Poslednja izmena:
O tome i pričam, nakon nekoliko restarta drajveri izgube podešavanja zato i koristim Afterburner.

Ako imaš Gigabyte Control Center - delete, pamtiće podešavanja i nakon restarta.

Evo kod mene razlika sa 0 Fan on ili off
ON gpu max 51c / mem max 82c
OFF gpu max 62c / mem max 94

E sad islo je u Resident Evil i do 96c na mem.

Jedino sto kad stavim na ON dosta se vise cuje tj cuje se vece strujanje vazduha, ali nista sad drasticno.

Namestio sam racunar da mi svi fanovi u biosu rade u normal modu osim pumpe za vodu koja je jedina na full speed, nekako sto sam stariji vise mi prija 0% buka iz kucista nego 5-7c gore dole 😁

U Resident Evil islo do 96°C na mem? Pa to nije idle, zerodB se pali (tj gasi ventilatore) samo u idle ili jako niskom loadu (tipa igras originalni quake 2).

Ja takodje koristim zero RPM
Idle temperature on/of:

GPU 54C / 37C
HOT SPOT 55C / 39C
MEMORIJA 55C / 38C

Graficka je XFX Quicksilver 9070XT sa Samsung memorijom

Inace kartica ima dobre temperature, maksimalno sto sam video je 68C za gpu, 81C za hot spot, i 80C za memoriju

Zaboravih da dodam, u full loadu nema razlike u temperaturi sa ON/OF ventilatorima

U full loadu ventovi svakako rade, razlika je u idle. Meni se ne sviđa da mi u idle temperatura jezgra bude skoro 20 stepeni veća, a VRAM petnaestak stepeni topliji, zbog razlike u buci koju ne mogu da osetim, pošto svakako imam 3 venta na AIO i još 4 na kućištu koji u idle vrte na 800 stepeni.

To sam dodao da nema razlike jer je kolega iznad napisao da ima razlike u full loadu sa ukljucenim i iskljucenim ventilatorima

Kod mene ima razlike, sad moguce da gresim negde u testiranju. Oba puta sam igrao RE4, isti settings isto sve.Igrao po 15 min i onda pauza 10 min. Koliko vidim razlika je u max rpm od tacno 540 rpm kad iskljucim zero fan, tj max rpm mi je dosta visi bez zero fan...E sad moguce da negde gresim, testirajte kod sebe, ali ovo su razlike u temperaturama i rpm 54c/86 bez zero fan i 61c/93c sa ukljucenim...tacno 7c na oba gpu i mem
Screenshot_2.pngScreenshot_3.png

Kod mene ima razlike, sad moguce da gresim negde u testiranju. Oba puta sam igrao RE4, isti settings isto sve.Igrao po 15 min i onda pauza 10 min. Koliko vidim razlika je u max rpm od tacno 540 rpm kad iskljucim zero fan, tj max rpm mi je dosta visi bez zero fan...E sad moguce da negde gresim, testirajte kod sebe, ali ovo su razlike u temperaturama i rpm 54c/86 bez zero fan i 61c/93c sa ukljucenim...tacno 7c na oba gpu i mem
Pogledajte prilog 504984Pogledajte prilog 504985
Ako sam dobro zapazio veca je max brzina ventilatora pri full loadu kad nije aktivan zero mod. Verovatno to nije jedina razlika kada se aktivira zero mode da se ne pale ventilatorio do 50c vec generalno broj obrtaja je manji u odnosu na default.

Ne znam kako je kod drugih modela, ali kod Sapphire Nitro+ je ista kriva i kad je uključen zero fan i kad je isključen. Jedina razlika je u tome da li se ventilatori uključuju odmah, ili bleje dok temeperature ne pređu 50 stepeni.

Nazad
Vrh Dno