Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Jel moze misljenje za Asus Prime?
Razmisljam o kupovini RX 9070 ASUS PRIME graficke, za 600e. Trenutno koristim 7700 XT Sapphire Pulse, a koristio sam Asus Dual pre par godina, pa me zanima kakva je generalno Prime verzija?
postoji tema za sta da kupim, probaj tamo.

Spustanje temperature jeste vazno, ali mislim da je jos vaznije imati i perspektivu sta to u stvari znaci 😉 Vecina modernih kondenzatora koji se koriste na GPU vise klase je deklarisana na 5-10k radnih sati na 105°C. Spustanje temperature znacajno produzava radni vek. Razlika izmedju 60, 50 i 40 su ogromne, ali akademske - mislim da je potpuno nevazno da li ce taj kondenzator preziveti 25 (na 60) ili 100 godina (na 40 stepeni).... a to su manje vise odnosi o kojima pricamo. 😉

Kako god da okrenes, pre ce otkazati GPU zbog ciklusa zagrevanja i hladjenja nego kondenzator zbog toga sto karta ugasi ventilatore kada je GPU malo opterecen.
Sve je to tacno u teoriji... Samo popricajte malo se serviserima nekog malo veceg servisa pa ce te videti sta se desava u praksi. Nista dramaticno ali statistika ide u prilog tome sto je @djalf napisao, a ovo za termalne padove veci je i izrazenije problem.

Znaci, hoces reci da znas servisera koji je zakljucio da je graficka kartica crkla jer se neki kondenzator pregrevao zbog zero rpm moda?

Ako stvarno poznajes takvog, preporuci mu da ide da gaji krompir.

Ako se nešto greje to treba aktivno hladiti. Ako čovek kaže da mu se backplate solidno greje u idle onda treba isključiti zero RPM.
Sa druge strane grafička isijava toplotu na ostale komponente nepotrebno.
Sa treće razmislite kome je u interesu da vam grafička kraće traje...

I sta mislis da se desi sa toplotnom energijom koju generise graficka karta u idle kada iskljucis zero rpm mod? Da li je manje generisano? Da li magicno nestane iz kucista? Ne, generise se identicna kolicina, samo je ventilatori drugacije "preraspodele" po kucistu, ukljucujuci i na ostale komponente, a obore temperaturu same karte. Modeli sa turbinom topao vazduh izbace napolje, ali oni ionako obicno nemaju 0-rpm.

I slazem se da graficka traje krace, potpuno si u pravu, napisao sam to gore. Samo i dalje mislim da je to potpuno irelevantan podatak, sem mozda ako ces istu kartu da koristis najmanje 15 godina (a verovatno i dosta duze od toga).

Toplota koju generiše je ista ali je rasipana i nije pasivna, i lakše se izbaci van kućišta, zato valjda služe ventilatori na kućištu.
Tom logikom koju forsiraju AMD i NVIDIA ventilatori na kućištu ne treba da rade kada računar nije pod opterećenjem.
Koja grafička se sa 30% rada ventilatora čuje jače od onih na samom kućištu ili procesoru? A oni se koliko znam ne isključuju nikad.

Da ne davim temu dalje jer je off ali da poentiram - sve što sam klijentima pa i sebi sklopio je podešeno da se ventilatori ne isključuju. Rezultat - nikom nijedna grafička nije crkla ni nova ni polovna a na servis mi dođu gotovi računari kupljeni i instalirani negde drugde, nove i polovne grafičke su crkavale pošto većina nije čula za klimu leti, poneki M.2 SSD koje je grafička upokojila itd...
Pišem iz iskustva, svako neka radi kako misli da treba. Da li čuvanje ventilatora koji koštaju 10-20e vredi rizikovati kartu od par stotina evra?

Nazad
Vrh Dno