Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Па нагађа, јер зна да је немогуће.

Poslednja izmena:
Ko to još snima prostor u kome testira?? Video si na čemu David Owen testira i gde, kad kažeš da je dobar?? Ne bih rekao. I ne branim ja ništa, samo koristim prostu logiku da tako nešto uopšte nije toliko teško izvesti. I zanima me kako znaš da lik ništa ne testira ??
Bas ti je dobra logika da ti je validan lik koji koristi video iz igre sa nalepljenom statistikom bez i jedne slike hardver ili bilo cega sto ce potvrditi da on to zaista testira, u cijem opisu stoji da navodno radi u prodavnici hadrvera pa mu je to zato tako dostupno da ono moze da testira kojesta. Znaci neverijem sta sve necu da procitam.

A koja je logika da se snima kao hardver tu neki koji zuji dok ide slika koja lako moze da se nalepi i na ugasen, ili cak i nepostojeci monitor?
Jel si svestan koliko se to lako radi u najobicnijim video editorima a da ne spominjem tek premiere, vegas, i resolve? Mislim da sam negde video da i AI to sad radi sa jednim promptom bez da stucne.

Ako neko hoce da vara preko videa, u danasnje doba moze to da uradi ekstremno lako cak i bez golog grebovanja ekrana i poredjenja sa drugim grebovanim ekranom.
Validnost se lako moze proveriti ili dokazati u komentarima recimo i koriscenjem gole logike.

A koja je logika da se snima kao hardver
kako koja, pa najosnovnije, primarno je pokazati kako ti izgleda oprema za testiranje, svi verodostojni reviewer-i, su u nekoj meri pokazali sta koriste,

I onda sledece je kako izgleda sama metodologija testiranja, ...

Kad deca nauce da ne mogu dobiti bas sve sto zele, zivot im je laksi.
Ide u oba smera, ovo pricaju grifteri isto kad su blizu da budu uhvaceni na ne-delu

Zasto bi neko fotkao svoj radni prostor koji je kod takvih ljudi uglavnom u haosu?
stotine i stotine godina naucne discipline, i izkristalizovanog znanja, iskustva, i umeca ljudske rase, u naucnim disciplinama,

I kakve veze ima posredni, haos ostale nevezane opreme sa bilo cime ?, samo ono sto se koristi je bitno kako ide, koga boli uvo da li je carapa na stolu, ili gomila kablova na stolici

Sta se koristi, kako se koristi, zasto, itd, neke najosnovnije stvari, da se pokaze, da je covek ulozio neko osnovno vreme i trud da malo organizuje svoj proces testiranja, i da se postara da nema banalnih logickih gresaka i propusta

Ako neko hoce da vara preko videa, u danasnje doba moze to da uradi ekstremno lako cak i bez golog grebovanja ekrana i poredjenja sa drugim grebovanim ekranom.
nije poenta dokazivanje, poenta je prikazivanje, da bi ostali mogli da te "Provere", neki laicki "peer review"

Ako ne umes ili neces, da pokazes osnovni alat stvari i barem okvirno proceduru, ili si lenj/povrsan, ili lazes. A zbog povrsnosti i brzopletosti, ko zna kakve greske mogu da se prikradu.

Poslednja izmena:
A koja je logika da se snima kao hardver tu neki koji zuji dok ide slika koja lako moze da se nalepi i na ugasen, ili cak i nepostojeci monitor?
Jel si svestan koliko se to lako radi u najobicnijim video editorima a da ne spominjem tek premiere, vegas, i resolve? Mislim da sam negde video da i AI to sad radi sa jednim promptom bez da stucne.

Validnost se lako moze proveriti ili dokazati u komentarima recimo i koriscenjem gole logike.
Ma druze aj makar nesto sem jebenog vide iz igre sa kao rezultatima.
Sad ces ti samo da bi terao neku kontru da objasnis nebjasnjivo... Mani me lebati da se tu raspravljamo oko necega sto se podrazumeva ako zelis da te neko ko je iole normalan korisnik svati ozbiljno oko posla kojim se bavis. Toliko njih koji se bave testiranjem gde se vidi u videu i haradver i metodologija i sami testovi... Ma daj bre kolko mozga u glavi treba neko da ima to jes da nema da bi prati ovog pacera koji kaci samo video iz igre sa nekom statistikom, dal si realan. Stace mi on pored ostalih koji makar se trude da deluju verodostojno pa neka i fejkiraju rezultate. Kome je do toga naravno da moze da fejkira, ako cemo tom logikom da se vodimo onda nikome ne treba nista ni verovata zato se pogleda vise testova koji deluju verodostojno pa se izvede neki zakljucak a ne ovaj Testing Games, ma kako da ne Testing da ne kazem sta.

@veteran76 - pre 20ak godina jedino od testova sto smo mogli da vidimo je bila jedna tabelica u nekom casopisu i mozda dodatni clanak gde se u skladu sa sponzorstvom nesto nahvali, ili ako bas nije za pohvalu - onda se precute nedostaci. Onaj sa malo mozga je znao da prepozna razliku. Kad su ljudi mogli tad da dodju do zakljucka sa to malo upitnih informacija, mogu i sad.
Nikad vise review-a i poredjenja nije bilo nego danas. Ukucas koji god hw te zanima protiv kog i gledanjem 2 videa ces dobiti neku predstavu sta da ocekujes.
Mene licno nervira da mi pokazuju svoju open bench RGB cable fest zujalicu, i detalje koje su odabrali u igrama/programima i zelim samo da vidim cifre za vreme samog testiranja.
Jer ja to ne gledam kao zabavu jer to nije (saucesce onima kojima jeste, boga pitaj sta jos sve gledaju). Kupujem taj hardver da bih se njime posle zabavljao/zanimao, ne glupim videom.

@Dogzilla
Imamo i tier-ove sad?
Koliko znam, review-er moze biti samo objektivan i neobjektivan (pristrasan sponzoru bez obzira na to sto im je on dao "odresene ruke da opisu kako hoce") sto ga zapravo cini promoterom.
A ogromna vecina su zapravo samo promoteri.
Jedini koji imaju nekakvu objektivnost i jesu vredni gledanja su gamer`s nexus, hardware unboxed i mozda jos 2-3 kanala i to kineskih i ruskih koji jos vise zalaze u testiranje rasturajuci produkt i zalazeci u opise samih strujnih komponenti i njihovog lemljenja i rasporeda iza lepog pakovanja.
Svi ostali su cirkuzanti koji potajno znaju da nikad nece biti na nivou ovih prvih, i lako su potkupljivi sto ih automatski svrstava medju promo-cacije... najgoru vrstu promotera.

Poslednja izmena:
Mene licno nervira da mi pokazuju svoju open bench RGB cable fest zujalicu, i detalje koje su odabrali u igrama/programima i zelim samo da vidim cifre za vreme samog testiranja.
Pa ni mene ne zanima bas da gledam i da se usresredim na taj hardver i open bench i sve to, dovoljno mi je samo da vidim da su to imali da su studiozno odradili, a sutinski se fokusiram samo na rezultate. Al da mi neki salabajzer montiram samo vido iz igre sa nalepljenom statistikom i krajnim rezultatom i da mi to bude validno, jos da se ovde na forumu upinjem da objasnim kako je to super pored toliko njih koji se treude da to rade porofi, o Boze dragi :ROFLMAO:

IMG_20250826_152221.jpg

Stigao Safir! Sad samo još da vidim kako na Ubuntu da pređem sa Nevidije na ovo čudo, a da ne izgubim sistem usput. Već treća grafika u istu prastaru ploču, koliko je samo ovaj AM4 value kao platforma.

Imamo i tier-ove sad?
Ja odavno imam Tier-ove za reviewe-re, otkad sam krenuo da ih ocenjujem i i tu i tamo nekog posavetovao xD
Koliko znam, review-er moze biti samo objektivan i neobjektivan (pristrasan sponzoru bez obzira na to sto im je on dao "odresene ruke da opisu kako hoce") sto ga zapravo cini promoterom.
Kao i sve drugo nije crno belo, nego cela skala sivog, bas zato i napravih razliku izmedju dokazanog i pokazanog, oba su samo jedan mali deo za procenu
Ma druze aj makar nesto sem jebenog vide iz igre sa kao rezultatima.
Bas to, ne mora svaki video, al barem jednom od kad se bavi time review-er, da je pokazao sa cime i kako radi, idealno svaki put kad napravi veliku promenu, al, barem negde da ima da se nadje, i da stoji to negde, neobrisano

i da se dopunim na iznad razloge, da ne ispadne da spominjem samo presigurne ljude xD, isto jedan od razlog sto ljudi ne pokazuju je sto su nesigurni u sebe, i preosetljivi da li ce im neko drugi naci falinke, i generalno na komentare drugih, i diskusije sa drugima (ne-retko zato sto ne mogu da procene koji feedback je dobar i koristan, a koji pakost i beskoristan)

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 503335

Stigao Safir! Sad samo još da vidim kako na Ubuntu da pređem sa Nevidije na ovo čudo, a da ne izgubim sistem usput. Već treća grafika u istu prastaru ploču, koliko je samo ovaj AM4 value kao platforma.
AMD drajveri su u kernelu, ne bi trebalo da izgubiš išta niti fa izvodiš kerefeke, samo zameni kartu i deinstaliraj NV drajvere...

IMG_20250826_184912.jpg

Tačno se vidi da je ovde trebalo da dođe Pulse sa svojom crno-crvenom kombinacijom, sad mi je totalno bataljen či u kućištu.

Umesto da skidam Nvidia drajvere iz komandne linije, prebacim u Additional Drivers alatci na open-source drajver i ugasim, pa se uhvatim šrafcigerisanja. Posle upalim, kad podiže se sistem normalno, prepoznao karticu, aktivirao mesa drajvere uredno, rekoh superiška. I tu mi se sreća okrene na žalost, jer sve traljavo radi. Kad skrolujem Firefox, vidi se cepanje slike, desktop animacije rade traljavo, ekran se povremeno zacrni bez ikakvog vidljivog razloga, Steam klijent ne pokazuje interfejs, ma totalni raspad kako radi. Dodam Kisak PPA da instaliram što noviji mesa, međutim ni sa 25.2 ne radi bolje. Čoveče, nisam se valjda opet zeznuo sa AMD karticom na Linux-u, jednom mi je već popila krv i ja mentol opet pravim sebi problem.

Edit: Ok, za Steam je samo bilo dovoljno obrisati cache aplikacije, tako da sam bar to rešio.

Poslednja izmena:
nista... sada polako menjaj komponente u belo :)

Steam klijent mora da se obriše keš svaki put kada se pokrene da bi radio. Većina igara neće da se startuje, one koje hoće ne prepoznaju karticu ni refresh rate. Ekran se random zacrni na nekoliko sekundi na YouTube sajtu. Desktop je bez vsync. Ne znam ni vredi li pokušavati da se borim sa svim ovim problemima, možda mi najbolje da probam da instaliram čist Ubuntu 25.04, pa ako je isto i tamo, da šaljem karticu nazad dok još mogu. Ne radi mi se to uopšte, ali imam vremena ovih dana i treba da pokušam.

amd generalno radi sjajno u linuxu, samo eto moras da ispeglas tu tranziciju sad.
licno bih bekapovao sve sto mogu i reinstalirao linux da sam na tvom mestu. na prvu bi graficka trebalo da krene da se ponasa normalno.
koristio sam dual sustem sa mintom i win10 i pre par meseci sam uninstalirao linux jer je i dalje precenjeno da ne kazem sta. retardirani mo*on ne moze nakon gasenja/restarta da zapamti komponente sopstvenog racunara (imam 2 harda i 2nvme, na hardovima kre*en nikad cuo nije za iste particije koje koristim), pa me za svaki pristup pita za admin privelegije. kad bude prestao da bude kre*en, mozda bude ponovo razmotren. o igranju na istom i dalje sve najgore.
satro ima bolje perfomanse za oko 10-15%, a to sto na ultra izgleda kao igra na medium u windowsu (ne zna proton da translatuje sve sto treba da se prikaze kao u directx na win, pa cpu i gpu ignorisu ono sto nije prikazano, i tako se dobijaju extra perfomanse).

samo za kucanje teksta i browsovanje internenom moze da sluzi i to na nekom praistorijskom laptopu, posto ga sve naprednije buni jadnog.

Poslednja izmena:
Steam klijent mora da se obriše keš svaki put kada se pokrene da bi radio. Većina igara neće da se startuje, one koje hoće ne prepoznaju karticu ni refresh rate. Ekran se random zacrni na nekoliko sekundi na YouTube sajtu. Desktop je bez vsync. Ne znam ni vredi li pokušavati da se borim sa svim ovim problemima, možda mi najbolje da probam da instaliram čist Ubuntu 25.04, pa ako je isto i tamo, da šaljem karticu nazad dok još mogu. Ne radi mi se to uopšte, ali imam vremena ovih dana i treba da pokušam.
Šalji nazad odmah, ne znam kako je trpiš onako belu u sred crno crvene kombinacije okruženja. :ROFLMAO: Posle uzmi lepo Pulse da čučne kako treba i videćeš da će i svi ti problemčići da nestanu... 😇

Očajan test, preveliki GPU bottleneck, ovo nisu grafičke za 1440p ultra. Veliki broj rezultata je debelo ispod 60fps-a, niko normalan neće tako da igra, smanjiće podešavanja i uključiti DLSS.

Vrh Dno