Šta je novo?

AMD RX 7000 (RDNA 3)

99W ti trosi gpu u idle?

Da imam dva monitora,time jos nisam ni stigao da se bavim.....sad mi je najvaznije sto ne puca drajver i sto sam,zahvaljujuci kolegi Danilu,uspeo da podesim ventilatore da mi rade kako ja hocu

Zato ja drugi monitor povezujem na ploču i IGPU.

Po net-u sam vidjao razna potencijalna resenja za tu veliku potrosnju u idle kada se koriste dva ili vise monitora,ali kod mene nista od toga ne radi...sta god pokusao potrosnja je oko 95w....glavni monitor mi je 2160p 144hz drugi 1440p 75hz.....imam najnovije drajvere,probao da menjam osvezavanja na ovom drugom na 60hz (posto mnogi tvde da im to resilo problem) ali nista potrosnja se ne menja(cak i ako na oba monitora stavim 60hz).....palio gasio freesync u adrenalinu,svejedno da li mi je drugi monitor ugasen ili ukljucen,idle potrosnja je 95w

Mozda je to neki dil AMD-a i naseg Eps-a da se trosi sto vise struje?

Par mjeseci sam muku mučio sa tim, bukvalno mi je Freesync (VRR) ON u global display settings riješilo problem. Iz tog razloga ti se i pale fanovi u idle, iz nekog razloga drži VRAM clock u max...

To je normalno.

Kod 7800 xt je bolja situacija.

kako to moze da bude normalno?

Pod "Multi-monitor" nije navedeno da li je očitanje od 2487MHz u idle modu tako da mi je nejasno šta su htjeli da kažu? Mogu da potvrdim da sa 2 monitora (jedan QD-OLED, QHD, 360Hz, drugi od Jonsbo kućišta, sensor monitor, 1280x800 60Hz) imam u idle potrošnju od oko par wati do nekih 30-40w plafon.

kako to moze da bude normalno?
Nisam napisao da je dobro nego da je normalno, pogledaj testove generacija u nazad i videćeš da je to za radeon normalno.
Pod "Multi-monitor" nije navedeno da li je očitanje od 2487MHz u idle modu tako da mi je nejasno šta su htjeli da kažu? Mogu da potvrdim da sa 2 monitora (jedan QD-OLED, QHD, 360Hz, drugi od Jonsbo kućišta, sensor monitor, 1280x800 60Hz) imam u idle potrošnju od oko par wati do nekih 30-40w plafon.
To su režimu rada, samo zakačena dva monitora. Sve lepo piše u tabeli.
Da li su naknadno kroz drajver to sređivali ne znam ali nije ništa čudno to iz tabele jer nikad se nisu posvetili tom problemu i rešili ga.
Na nekim generacijama u multi monitor režimu je i gpu išao u viši režim.

Screenshot 2024-11-03 193443.png

Evo ga,krece driver pakao.......pocastio me prvi put u toku igranja Alana Wake-a...i to prvog dela.....ali sto je cudno,ne izbacuje me iz igre nego samo sve se zamrzne na nekih 4-5 sekundi i nastavlja se igra a u pozadini mi stoji ovaj raj za oci vezano za drajvere...

Nesto razmisljam da bih sebi prekratio muke,da opet napravim svezu instalaciju win-a......instaliram samo drjavere ali bez adrenalin softwera i da probam odmah sa MSI afterburnerom...

Daj karticu svom drugu nekom da je istestira na nedelju dana u Alan Wake pa vidi jel do tebe ili do kartice.

Instalirao novi win 10 (uz nesto mucenja i konfuzije oko boot ordera) i instalirao samo najnoviji drajver bez adrenalin softvera.....posle toga directx12 i mogu da pokrenem igre.....to sto sam probao do sada,nista nije pucalo kao radi normalno.....cak bih rekao i nesto hladnije i tise nego kad sam imao adrenalin...(?!)........ali ono sto mi sad upalo u oci,u gpu-z vidim da je "memory clock" normalan oko 20,50,100,200,400 mhz a pre je bio nasviran stalno na max oko 2500......a "board power draw" samo 15-20 w,a oba monitora ukljucena...znaci nesto je bio problem u adrenalinu sa dual monitor setupom i velikokm potrosnjom.......sada je u idle temperatura grafe oko 45,ali ventovi se ne okrecu,tj stoje na 0%.....kada sam pokrenuo opet alana wake-a temp bude oko 55-56 a ventilatori na 20-30%...to je valjda neki default set venitlatora iz drajvera ili tako nesto

Videcu dalje kako ce da se ponasa grafa.......tj ili da ostavim ovako ili da instaliram afterburner,ali adrenalin ne verujem da cu vise u komp

Poslednja izmena:
li ono sto mi sad upalo u oci,u gpu-z vidim da je "memory clock" normalan oko 20,50,100,200,400 mhz a pre je bio nasviran stalno na max oko 2500......a "board power draw" samo 15-20 w,a oba monitora ukljucena...znaci nesto je bio problem u adrenalinu sa dual monitor setupom i velikokm potrosnjom
Proveri prvo da li su refresh rate monitora na 60Hz ili vise.

Ja se polako "stabilizujem" sa XFX Merc 7900xtx i samo sa MSI afterburnerom (i rivatunerom).....pucanja drajvera više nisam imao od kada nemam adrenalin softwer,koristim najnovije AMD drajvere....

Problem sa velikom potrosnjom sa dva monitora u idle sam resio tako sto mi je osvezavanje na sekundarnom monitoru 60hz (mada njemu je ionako 75hz max),a na primarnom moze maksimalno osvezavanje i potrosnja grafe je manja od 40ak w......takodje ni memory clock nije nasviran na max stalno,nego samo kad se grafa koristi intezivnije...

Mucio sam se sa podesavanjem krive u MSI afterburneru,pa nekada hoće da mi upamti podešen profil,nekad neće....ali mislim da sam to rešio tako da mi se u idle ventovi grafe vrte na 20% i tada su prilicno tihi a grafa na samo oko 30stepeni......kad se pokrene neka igra i kako temp grafe raste tako se i povecava brzina okretanja fanova ,stim da preko 40% vec postaju neprijatno bucni.....rekao bih da je to mozda i najveca mana ovog (dosta hvaljenog) 7900xtx modela FXF Merc 310 tj buka......posle 40% ventilatori dosta buke prave a na 60-70 % toliko su bucni da mi nema smisla ni sedeti pored kompa......ali koliko sam video u velikoj vecini igara i kada su ventovi na 40% (ili manje grafa) obuzdaju temperaturu grafe na 60 stepeni ili manje...

Mada i MSI Afterburner ima nekih svojih konfuzija,sto se tice kloka grafe i memorije drzao sam sve na default,medjutim juce vidim sam klok se (nekako) pomerio na preko 3000mhz i grafa krenula da przi i dobio restart kompa.....a default vrednost bi trebala da mu bude 2615mhz....pa sam toliko rucno podesio,tj da ne ide preko toga...

I sve u svemu,ako ovako nastavi da funkcionise bez drugih problema uopste nije losa ova 7900xtx FXF Merc 310 :)

U poslednjih par dana počeo je da mi puca driver na Nitro plus RX7800XT. Bukvalno u sred rada u light programima, idle-u, igri samo nestane, tj ugasi se ekran, kada restartujem PC nema drajvera. To mi se dešavalo i na 6700XT ali jednom u 2-3 meseca. Na ovoj 7800XT ni jednom do pre neki dan kada je postalo užasno. Sada čim ubacim drajver odmah maltene bude automatski obrisan. Probao DDU isto ali džaba. Ima li neko ovaj problem, ili još bolje, rešenje? 😀

@supermarkomare9 ja bih rekao sa je do drajvera a ne grafičke

pretpostavljam da nisi pokušao od nule da digneš sistem da bi video da li će se ponoviti

Pretpostavljam da je do drajvera, nisam iskreno sistem od nule radio, baš me mrzi 😀. Ali svakako je vreme, zamenio sam CPU/GPU i već par godina sam na istom sistemu, tako da probaću od toga.

Imao sam i ja problem sa pucanjem drajvera na 6800xt i neki stuttering u idle na winu. Spustio pcie 4 na pcie 3 i sve radi. Nikad nisam imao pucanje drajvera pre toga, a probao sam i novi win, bios...

Imao sam i ja problem sa pucanjem drajvera na 6800xt i neki stuttering u idle na winu. Spustio pcie 4 na pcie 3 i sve radi. Nikad nisam imao pucanje drajvera pre toga, a probao sam i novi win, bios...

Svakako mi ploča samo ima PCIE 3 slotove, u pitanju je Msi B450 Tomhawk...

Ja sam,nadam se,resio pucanje drajvera kad sam uklonio sa kompa adrenalin softwer...tj nisam ga ni instalirao...samo svez win 10,najnoviji amd drajver bez softvera i MSI Afterburner

Prijatelj dobio ponudu za Sapphire 7800XT, slabo pratim AMD karte, pa da pitam kakva je, u odnosu na druge proizvodjace....

Pulse dobar, Nitro odlican.

Hvala drugari!
Ipak sam morao malo detaljnije da pogledam...ta (potencijalno) njegova je treća, Pure Gaming OC model...Šta kažete, jel može da prodje, ili da traži neku od te dve (Pulse ili Nitro)?

Ako je Pure, ona je u sredini, tako da nemas brige. :D

Nazad
Vrh Dno