Šta je novo?

AMD RX 7000 (RDNA 3)

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
bolje neki hellhound ili red devil model posto oni dolaze sa fabrickim ptm7950, u svakom slucaju je pozeljno staviti ptm na svaku xtx karticu jer ce kad tad da se javi pump out

Mmm Arture daj te extenzije, to mi treba, taman beli.. Gde si to nasao? :D
Nisi trebao da je menjas, taman dodaje kontrast na to sve sterilno belo.

Panthere o cemu pricas? :D

Uzas, a RX 7900 XT nema taj problem?
Koja glupost i cimanje...

Cini mi se da rekose da Sapphire sa novim modelima nema tih problema jer dolazi sa ptm resenjem stock, tj direktno iz fabrike...

Sramota da od starta nije tako. Zbog $1 (na kolicinu i drasticno manje), pravis problem i musterijama (pregrevanje) i sebi (RMA procedure)... pogotovo sto ptm nije proizvod od juce. A i kartica nije low end "bacac slike".

Mmm Arture daj te extenzije, to mi treba, taman beli.. Gde si to nasao? :D
Nisi trebao da je menjas, taman dodaje kontrast na to sve sterilno belo.
Ne volim takve kontraste, a kao Zvezdaš, pogotovo ne crno-bele. :) :)
Šalim se.
Ove bele ekstenzije sam dao uz kartu kada sam je prodavao, pošto mi nisu trebali za 4080S. Ekstenzije sam kupovao OVDE , a ove adaptere OVDE, pa to sve lepo izgleda kada ih spojiš.

A dovoljan je jedan milisekund nepažnje posle čišćenja kompjutera pa da ne gurneš jedan od ova tri kabla do kraja i da se desi kao ovo na slikama. Srećom, kvalitet plastike na adapterima je katastrofa, a na grafičkoj vrhunski, pa osim malo oprljenosti koju sam lako očistio grafičkoj nije falilo ama baš ništa. Radila je posle još nekoliko meseci kod mene pre nego što sam je prodao.

Prilozi

• 00.jpg
    00.jpg
    156.5 KB · Pregleda: 85
  • 01.jpg
    01.jpg
    169.9 KB · Pregleda: 85
Pozdrav svima. Jedno pitanje, da li je imao neko prilike da uporedi ili bar proba obe grafike, 7800xt i 7900gre sa nekim od x3d procesora, npr 7800x3d. Ima li neke bitne razlike u 2k gaming-u.

Nisam slusao sta prica, bukvalno prvi video koji je iskocio na YT.

edit: jos jedan

Pa ako je verovati ovim snimcima ovo su marginalne razlike na stock vrednostima. Onda nema smisla 7900 gre (razlika u ceni) osim ako se ne uzme neki kvalitetniji model pa da se klokuje.

Kada sam ja pre pola godine uzimao Sapphire 7800XT Nitro+ sećam se da je okvirno bilo 100e doplate za 7900GRE u nekoj lošijoj izvedbi i da sam odustao jer nema neke specijalne razlike u performansama a i Nitro+ je vrhunska izvedba. Verujem da je sada slično. Cene u radnjama su tačne verovatno a sa KPa se definitivno ne mogu uzeti kao referenca dok se prvo ne ispitaju svi prodavci za cene 😃.

Razlika u prodavnicama izmedju Nitro+ 7800xt i XFX 7900 gre varijante je nekih 50e. A KP nisam bas siguran za grafiku. Svojevremeno se opekao kada sam porucivao drugu i to od poznatog prodavca. Posle par meseci grafika pocela da zeza ali onda je nastao haos sa resavanjem reklamacije graficke koja je u to vreme placena preko 1000e.

Sobzirom na nestasicu x3d procesora a i cenu istih, mislio sam da trenutno uzmem 7600x dok ne padne cena x3d modela ali samo se pitam da li bi bio usko grlo ako bi se uzeo radeon 7900xt. Ima li neko iskustvo sa tom kombinacijom?

Ja imam 7600x i mislim da ti ne bi pravio problem sa 7900xt osim mozda u 1080p.
Sve preko 1080p mislim da nije prevelika razlika ali eto javice se neko mozda sa preciznijim informacijama.
Iskreno vozim rx 6800 a cekam 9070xt.
Ne bezim ni od nvidia naravno a ni polovnih ali ljudi realno nisu normalni koliko traze za 1-2.godine stare kartice plus narocito ove sa "madjarskim" garancijama to jest uglavnom bez garancije.

Je l su i vama temperature na 7600x visoke?
Imam kraken 240 i nzxt h5 elite kuciste, u idle mi 50 stepeni, cs2 kad igram prelazi 80, prime95 na 100 posto load ga zakuca na 95. Citao sam da je ova 7000 serija tako napravljena, ali nekako za moje shvatanje to su vise temperature…
edit: promasih temu, ako moze da se prebaci post…

Da, pravljeni su za do 95c bez spuštanja takta. Ipak mislim da su malo previsoke temperature za tu kombinaciju. Ako ima nameštanje za brzinu pumpe, stavi na 100% uvek a ventilatore na punu brzinu na oko 80c. Ako već nisi, probaj sa Curve Optimizer-om da skineš malo napon, oko -20 može svaki da podrži.

Vec je sve namesteno na toj temp i pumpa i ventovi za izduvavanje da rade na 100%, ali dzabe. Sve sam mislio da je do namestanja, paste, skidao vracao, isto svaki put. Probacu da stavim pumpu uvek da vrti na 100% i da stavim jedan vent da izduvava vazduh pozadi. Ako ne pomogne onda spustanje napona.
Nekako sam ocekivao da vodeno od 20k dinara moze da hladi ovaj procesor bez problema kad ono…Jos vise me zbunjuje kad vidim temperature drugih na nekim testovima, vrte im se procesori oko 70 u igrama cak i nize..

Definitivno prevelika temperatura za 7600X i Kraken 240. Koju pastu koristis?

ima samo RX7600, nepostoji 7600X :)

Stigla mi Gigabyte 7600, ima tri venta, u nekim igrama, uglavnom pri ucitavanju ili nasumicno u main meniju, zavrti ventove bas fino, i glasnija je generalno ovako u igrama od prosle kartice (rx570), jesu to neki ocekivani nivoi buke za novije kartice? Da li da se bakcem sa kontrolom ventova, moze li nesto drugo biti problem.. Prvo sam je ubacio, skinuo nove drajvere, pa sam posle toga ipak odradio DDU i skinuo drivere opet, skinuo sam i Gigabyte control center, da podesim RGB, pa sam na netu video da moze i do njega biti da vrti ventove random, pa sam ga posle obrisao..

Ja koristim Gigabyte control center na RTX 4070S, radi odlično i ne vuče puno memorije i cpu snage u pozadini, preko njega sam ugasio rgb, overklokovao i podesio krivu za vent. Konkretno Gaming OC model, nečujna je i hladna kao špricer.

Probaj ga se igraš sa krivom i sigurno možeš postići boljitak. Btw meni nije bila bučna ni fabričkim postvkama, ali nije zgoreg pokušati.

Stavio sam "quiet" mode u Adrenaline podesavanjima, sad ne prelaze 1700rpm u igrama, i to skoro pa ne cujem, i temp ne ide preko 60 koliko sam video, da li je ok da zadrzim to tako..

Stavio sam "quiet" mode u Adrenaline podesavanjima, sad ne prelaze 1700rpm u igrama, i to skoro pa ne cujem, i temp ne ide preko 60 koliko sam video, da li je ok da zadrzim to tako..
60 je super temperatura, okej je naravno da ostane tako.

Asrock RX7900XT Radeon RX 7900 XT Phantom Gaming​

Ima li neko iskustva konkretno sa ovom kartom? Imam neku ponudu za nju ali citam da se neki korisnici zale da su joj hotspot temperature preko 100 stepeni.

Koliko ja znam,sve zavisi od primerka do primerka......tj kako su gde naneli pastu ili pad (?)

Mada i na onim primercima koji imaju visok hot spot neki korisnici sami odmah zamene pastu i temeperature budu ok,ali time gube garanciju....

Imaju na Aliju oni stikeri za šarafe i time se rješava problem garancije. Ako hotspot ide preko 100c onda je 99% pump-out u pitanju i ne pomaže nikakva pasta, samo ptm7950. Tako sam ja riješio kod mene problem na Aorus Elite modelu, 7900xtx

Ako hot spot temperature idu preko 100 da li to pokriva garancija, ili eventualno da ako mi uleti takav primerak imam pravo na zamenu. Jel to 7900xt inace ima ovih problema ili samo ovaj model? Bezveze mi je da uzimam nesto ako se unapred zna da ce biti problema.

AMD claims RX 7900 XTX outperforms RTX 4090 in DeepSeek benchmarks

AMD tested three configurations against the RTX 4080 Super. The RX 7900 XTX outperformed the RTX 4080 Super by 34% using DeepSeek R1 Distill Qwen 7B. This lead dropped to 27% using Distill Llama 8B, and 22% using Distill Qwen 14B.

This should all be taken with a pinch of salt, of course, as we can't be sure how the Nvidia GPUs were configured for the tests (which, again, were run by AMD). Not all AI workloads take advantage of a GPU's full computational throughput. We saw this in our Stable Diffusion tests, where Stable Diffusion did not use FP8 calculations or TensorRT code for processing.

It's not common for the RX 7900 XTX to be used as a dedicated AI processor, but the architecture is more than capable of processing AI workloads. The RDNA 3 architecture the RX 7900 XTX is based on is capable of matrix operations, supporting BF16 and INT8. AMD officially added the "AI Accelerator" terminology to RDNA 3 to demonstrate its AI-processing prowess. The RX 7900 XTX features 192 AI accelerators.

Da li Ryzen 5800X moze da prati grafu RX7900XTX, u pitanju bi bila 4K rezolucija i Ryz 5800X zakljucan na baznu frekvenciju 3800, i memorija Kingston fury beast black 2x16GB na 3600

Nazad
Vrh Dno