Šta je novo?

AMD RX 7000 (RDNA 3)

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Lagano i u 2k.

Gledam temp od kartice i CPU dok igram nesto, skroz su normalne, GPU oko 60, do 63 (ona druga temp, hotspot? oko 80), CPU ne prelazi 60, al nesto mi bas fino zagreje sobu kad igram nesto :) Kad stavim ruku pozadi od kucista, dosta je topao vazduh, nisam ovako bas osecao kad sam igrao ranije sa RX570, a sigurno nije bila ispod 60, 70, sad se tacno i ne secam.

Jel ovo moze biti pozitivno ili negativno, tipa da se efektno izbacuje toplota iz kucista, pa se zato fino zagreje pored njega.. Kao da sam upalio neku grejalicu pod stolom :)

EDIT: da da dodam ako je relevantno, imam dva exaust ventilatora od skoro, znaci dva izduva (pozadi i gore), nema intake ventova, gledao sam dosta po netu i ovo kuciste nema nikakvu dobit od intake ventova..

Poslednja izmena:
Uzomajući sve zajedno, izgleda da hlađenje radi dobar posao. Rx 570 proizvodi manju količinu toplote,

Posto ne bih rizikovao sa asrock-om zbog tih visokih hot spot temperaturama isao bih na neku od ove dve. Sa kojom je bolje iskustvo sto se tice temperatura ali i same karte? Sto bi rekli sta je sigurica?
Sapphire nitro+ rx 7900 xt
Powercolor rx 7900 xt hellhound

svaka kartica ce imati pump out problem kad tad, pogotovo xtx i xt. powercolor modeli imaju ptm7950 iz fabrike, tako da je to dobar izbor

A ja bih se zakleo da je sapphire bolji izbor bar je pre vazilo za radeon. Svako hvala na ovom infu, nisam znao ovo za termalne padove.

+1 za Nitro plus, uvek vrhunsko iskustvo, imao sam 3 karte u toj izvedbi i svaka je bila odlična.

Pa i ja sam imao uvek extra iskustvo sa sappphire-om. Ali citao za ove probleme sa temperaturama na xt grafikama i vidim hvale powercolor. Da nije toga isao bih na nitro bez razmisljanja a ovako sam u dilemi.

Ne znam kakvo je stanje na 7900XT, ali na Nitro + 7800XT ni jedan problem sa temperaturom, čak i uz OC nije mogla da se zagreje, doduše, uvek mi je otvorena stranica kućišta što sigurno ima uticaja.

Pa to i jeste problem sto se uglavnom javlja na xt i xtx kartama. Zato se ovoliko i dvoumim.

Ljudi jel 7800xt nema te probleme sa hot spot temperaturama nego samo 7900xt/xtx? Xfx 7800xt je 120e jeftinija od nitro verzije, nije malo

Nema to veze sa cipom vec proizvodjacom, bilo nV bilo AMD grafickih. Pitanje je koju pastu stavljaju, jer ona ima najvise uticaja na hotspot. Moja Hellhound je fabricki dosla sa PTM7950, ali mogu u bilo kom momentu da se vrate na standardne/losije paste. Nema nikakve garancije.

Evo nasao nitro 7900xt star 6meseci. Psu kalkulator mi kaze da je 650w gold seasonic dovoljan, ne znam kakvi su pikovi i da li je bolje zbog toga da uzmem 7800xt xfx. Cpu ne trosi mnogo I5-10400F.

Mali undervolt na 7900xt ce biti dovoljan valjda🙂 da sprzim sve zbog napajanja, valjda nisam te srece

Posto ne bih rizikovao sa asrock-om zbog tih visokih hot spot temperaturama isao bih na neku od ove dve. Sa kojom je bolje iskustvo sto se tice temperatura ali i same karte? Sto bi rekli sta je sigurica?
Sapphire nitro+ rx 7900 xt
Powercolor rx 7900 xt hellhound

Ne znam da li citas poruke i odgovore na pitanja koja postavljas,ali po 5ti put visok hotspot moze imati bilo koja 7000xt/x bilo kog proizvodjaca.....sve zavisi od primerka do primerka....

Ne postoji "sigurica"......neko moze imati Saphire koja ima visok hotspot,a kod drugog taj isti model grafe da nema visok hotspot....

Mada,taj visok hotspot i nije toliki problem....ako gs imas,zamenis termalne padove ili pastu i vise nemas visok hotspot :).....i kupis one stikere za srafove zbog garancije

a zasto ne mozes da budes nvidia hejter sa nvidia gpu :)

to sta trenutno imamo ne znaci da ih volimo, samo u tom trenutku imaju nesto sto nam odgovara. nece oni propasti od nase mrznje i ljubavi, njih zanima samo nas novac.

kada amd napravi krsten driver za gpu, mozda ce moj novac zavrsiti kod njih

citam ja sve :)

za sada je 90:10 za nvidia

videcemo vremenom, ali evo za nekih 10 godina kako pratim sve nije se pomerilo mnogo u korist amd.

Kakve tačno probleme imaju AMD driveri? Mada, ja sam prvi mislio da imaju problema, nisam mogao nikako da riješim da mi profil za podešavanje karte (klokovi, fan%...) čuva svaki put posle restarta ili paljenja računara, ispostavilo se da problem pravi Gigabytov Control Center koji je ionako užasna aplikacija, nakon deinstalacije sve radi kako treba.

Brdo novih AAA naslova sam probao zadnjih pola godine čak i neke stare (krenuo Betmena da igram, instalirao prije neki dan Batman Arkham Elysium) nikakvih problema što sa aktuelnim što sa starim naslovima.

Suma-sumarum, jako sam zadovoljan sa 7900xtx (bilo je malo cimanja sa pump-out-om u početku, ali ptm7950 riješio trajno posao, vrijedilo se iscimati) u ovom nevremenu što se tiče ponude high-end grafičkih karti ispade i najbolji deal (ako se uopšte može i nabaviti više).

Kakve tačno probleme imaju AMD driveri? Mada, ja sam prvi mislio da imaju problema, nisam mogao nikako da riješim da mi profil za podešavanje karte (klokovi, fan%...) čuva svaki put posle restarta ili paljenja računara, ispostavilo se da problem pravi Gigabytov Control Center koji je ionako užasna aplikacija, nakon deinstalacije sve radi kako treba.

Brdo novih AAA naslova sam probao zadnjih pola godine čak i neke stare (krenuo Betmena da igram, instalirao prije neki dan Batman Arkham Elysium) nikakvih problema što sa aktuelnim što sa starim naslovima.

Suma-sumarum, jako sam zadovoljan sa 7900xtx (bilo je malo cimanja sa pump-out-om u početku, ali ptm7950 riješio trajno posao, vrijedilo se iscimati) u ovom nevremenu što se tiče ponude high-end grafičkih karti ispade i najbolji deal (ako se uopšte može i nabaviti više).
Pa nije bas "mali" problem to. Da nema te bojke daleko bi mi lakse bilo da je preporucim drugima.

Svakako da nije, u suštini kad sam rekao da je najbolji deal mislio sam na nas hardware entuzijaste. Ja sam i prije nego što sam nabavio grafiku znao da ću možda imati problema sa pump-outom ali i da nije neko cimanje srediti to. Za te pare nisam imao ništa bolje, 4080 je bila pofino skuplja karta a 4070Ti pofino sporija. Prosječnom korisniku kojeg problematika ne zanima i ne želi da se cima, svakako da ne bih preporučio 7900 seriju, mačka u džaku je situacija bukvalno.

ako nekom znaci evo mojih podesavanja za xtx, temperature u superposition su oko 60-61c core, 75-80c hotspot, 400w, stavljen je ptm7950 i nemam dodatne ventilatore ispod gpu, za sada je sve odlicno, jedino je malo glasniji coil whine ali to je i ocekivano cim vuce 400w

Prilozi

• 1740245874679.png
    1740245874679.png
    186.5 KB · Pregleda: 58
Odvrni taj pl na +15% pa ćeš da vidiš kako "srče" 460w. :)

Btw, guraj te klokove još slobodno... :)

Postovi o driverima prebačeni u odgovarajućoj temi - o driverima.

Stigao danas 4K monitor, neće ova 7900xtx nidje još dugo mislim. :) Testa radi probao sve igre koje sam trenutno igrao, ideja je bila da detalje ne spuštam (bukvalno sve da bude na max/ultra) ali da se koristi FSR po potrebi. Witcher 3 WH, Kingdom Come Deliverance oko 100 fps u prosjeku, raster čist. U RDR2 i Cyberpunk-u koristim FSR na quality (2.0/2.1) i u prvom naslovu imam 120fps dok u Cyberpunku imam 94fps, RT naravno na off. Iznenadio me Hogwarts Legacy koji bez problema sa RT nasviranim na ultra i svim ostalim na max, bez FSR ide u prosjeku nekih 70-80fps. Inače ne koristim RT uopšte ni kad imam visok fps, ali testa radi...

Ta kartica je svakako odlicna,ova rdna4 serija i nije po meni zamisljena da je korisnici rx7000 serije kupe osim mozda neko sa rx 7600 ili nvidia 4060 8gb.
Vise gadjaju ljude sa rx6000 serijom i nvidia rtx3000 serijom i starijim generacijama koji gledaju neki upgrade.
Realno,karte kao 7900xt i xtx kao i nvidia 4070(narocito ti super 16gb) ce jos dugo trajati,jedino za ove sto imaju 12gb na 4070 moze doci pre do problema sa vram kao recimo kod ljudi sa 3070 sa 8gb preko 1080p rezolucije.

Vezano za FSR4, mislite da definitivno neće biti podržana 7000 serija? Tj. stvar je hardverske prirode i FSR4 zahtijeva AI akceleratore koje ima samo RDNA4 ?

Ma bice, gde smeju da dozvole da DLSS radi na koliko generacija, a FSR ne. Pitanje samo koliko ce igara da ga implementira da to valja.

Vrh Dno