Šta je novo?

AMD RX 7000 (RDNA 3)

Ne znam sto ovde preporucuju i govore da se ne instalira MSI Afterburner ali ja ga imam i sve radi savrseno. Nekako mi je bolje da karticu optimizujem preko njega nego u Adrenalin i da imam statistiku u igrama kako ja hocu podesenu a ne ono sto mi nude oni iz Adrenalin.

MSI je 4.6.5 verzija a RivaTuner je 7.3.6.

Zato što AB nije baš uvek kompatibilan sa AMD non-MSI kartama a Adrenalin ima više stavki za podešavanjam i kontrolu. U svakom slučaju samo jedan ili drugi (ili nešto treće), niakako oba u isto vreme.

Ne znam zašto ali i ja MSI Afterburner uvek povezujem sa NVIDIA grafičkim kartama :)

pa moze da se koristi, to je dodatni alat. ja pricam o najnovijem driveru. msi afterburner nema veze sa gpu driverima

Afterburner ume nekad da pokarambasi sa AMD kartama, fan control nekad baguje, OC nekad kresuje drajver iako su klokovi stabilni, overlay ume da zabaguje pa bude crn ekran ili igra kresuje. Svakakvih bagova je bilo pa se zato treba drzati dalje od Afterburnera i AMD kartama... osim ako nisu ispravili u novijim verzijama.

mislis, ako nije ispravio, koliko ja znam to jedan ukrajinac sam odrzava :)

Jes, taj deo sam zaboravio :D

Afterburner ume nekad da pokarambasi sa AMD kartama, fan control nekad baguje, OC nekad kresuje drajver iako su klokovi stabilni, overlay ume da zabaguje pa bude crn ekran ili igra kresuje. Svakakvih bagova je bilo pa se zato treba drzati dalje od Afterburnera i AMD kartama... osim ako nisu ispravili u novijim verzijama.
Sve sto si napisao nisam nikada iskusio.

Ne kazem da ce svi iskusiti, bez izuzetka. Ali dovoljan broj primedbi ima na netu da se treba obratiti paznja na potencijalne nekompatibilnosti.

Isto kao sto je @Ulrich video gomilu postova na reddit gde imaju problema sa 7900xtx katama.

Jednostavno ako koristis msi onda nista ne podesavas u adrenalin drajverima nego sve podesis sta ti treba u msi i to je to. Nego pojedini cackaju verovatno jedno i drugo a kao prica za adrenalin drajvere je problem sto velika vecina ne zna da podesi pa onda cacka svasta nesto i napravi problem.

Ne kazem da ja umem ali podesim ono osnovno sto me zanima, znam da namestim fan curve, da undervoltujem karticu, da namestim da pratim voltazu, da namestim overlay da svaka stavka bude ispisana koju zelim da pratim u igri, e sada neke fensi stvari niti me zanimaju pa ne cackam a ako nesto vidim sto mi je interesantno onda prvo odem na net da vidim kako se to namesta.

Kolike su vam temperature sa 7900xtx u idle (ili za surf ili neke nezahtevne stvari)?.......meni je bilo oko 41,pokusavao sam nesto da cackam u adrenalin softweru sa fan curve-om i uspeo sam da mi sad najniza idle temp bude 45-46 :LOL:

Uopste ne mogu da se snadjem sa tim podesavanjem u adrenalinu....navikao sam bio na msi afterburner....tako mi je radila 6900xt i to bez tog adrenalin programa i idle i u loadu,tj nize nego sada....

Kakva su vam podesavanja tog fan curve-a?.....na koliko % kada je na koliko stepeni itd

pa valjda ne vrti ventilatore u idle? sto bi pravio buku ako nista ne radi

ja nikada nisam dirao fan curve graficke, vrti kako je proizvodjac napravio :)

Pa zato sto tako ako stoji temp se popne do 50 stepeni u idle (?) i onda se ukljuci vent prilicno glasni (kao neki mini usisivac) i ohladi na 39 pa stane....i onda temp opet pocne da raste do skoro 50 i opet vent proradi i tako u krug....

Screenshot 2024-10-29 223705.png

Ovako sam nekako namestio fan curve,ali nista to ne valja...

Koristim samo Adrenalin, afterburner nisam instalirao.
Ništa nije dirano, sve na default.

1.png

Klikni na fineTuning
1730240262944.png

Pa zato sto tako ako stoji temp se popne do 50 stepeni u idle (?) i onda se ukljuci vent prilicno glasni (kao neki mini usisivac) i ohladi na 39 pa stane....i onda temp opet pocne da raste do skoro 50 i opet vent proradi i tako u krug....

Pogledajte prilog 464520

Ovako sam nekako namestio fan curve,ali nista to ne valja...
Ma mani se corava posla sa njime, lepo ga resetuj da default i instaliras msi afterburner i podesi kako zelis jer tu vec znas bolje nego ovde.

Ne vredi,pokusao sam isto ovako u finim podesavanjima da postavim krivu ali desava se isto kao i kada sam ja podesavao......ispada da su ventilatori ugaseni i zato temperatura raste do nekih 50 stepeni i onda odjednom pocnu da rade ventilatori nekom velikom brzinom i postaju previse bucni....naravno onda lako ohlade grafu,i opet sve isto.....stanu ventilatori,teperarura skoci do 50 i usisivac se aktivira.......dva dana se mucim sa ovim adrenalinom i ne mogu da podesim da ventilatori rade stalno npr 20-30%....onda ne bi bili toliko bucni a odrzavali bi temp graficke oko 40 mozda i manje....

U igrama je takodje ista situacija......ventilatori kao da ni ne rade,temperatura skoci na 50-65 stepeni i opet usisivac krece......jbt,toliko sam se plasio da ce da mi puca drajver a ispalo da je grafa potpuno stabilna sto se toga tice ali zato ne mogu da podesim ventilatore da normalno rade....:(

Ne vredi,pokusao sam isto ovako u finim podesavanjima da postavim krivu ali desava se isto kao i kada sam ja podesavao......ispada da su ventilatori ugaseni i zato temperatura raste do nekih 50 stepeni i onda odjednom pocnu da rade ventilatori nekom velikom brzinom i postaju previse bucni
Probao ugasiti ovo?
Screenshot 2024-10-30 165657.png

Sto sam ja prikupio informacija, radi se o pojedinim 7900xtx koji su nestabilni na max boost frekvenciji u igrama, ako se samo malo smanji u adrenalin onda su potpune stabilne, po mom misljenju AMD (i/ili partneri) treba malo konverzativnije limite da postavi jer nisu svi cipovi isti.

U kom delu ovog prokletog adrenalina se nalazi ta opcija?

Taj adrenalin ima 3000 opcija,tabova,polja za kliktanje.....jbt mogli su da ga naprave malo vise user frendly...
Tamo gde podesavas Fan curve je i ta opcija
Screenshot 2024-10-30 173809.png

Tamo gde podesavas Fan curve je i ta opcija
Pogledajte prilog 464610

Hvala puno na ideji i informaciji,izgleda da kada ugasim to resava se "problem" sa ventilatorima u idle dok sam u win-u ili surfujem,gledam nesto itd....mislim,sad kad ugasim to mogu da namestim ventilatore da rade i 20,30,40% stalno.....i onda u idle temp bude manje od 40 stepeni a ventilatori nisu previse bucni...

Ali ostade mi jedan drugi problem....grafa se ponasa kako je podesim u adrenalinu samo dok ne pokrenem neku igru....kada pokrenem (evo npr sada Skyrim) grafa potpuno zanemari ta podesavanja krive iz adrenalina i pocne da se ponasa opet nekako cudno.....ugaseni ventilatori,temperatura skace i onda odjednom jet ventilatori na 70% i ogromna buka......kako da podesim da mi i u igrama bude ponasanje grafe isto kao npr i u win-u ili surfu?

Znaci ovako mi izgleda GPU-Z kada nista ne igram1.png

A ovako cim pokrenem neku igru,fan sped se momentalno spusti na 0 (?)

2.png

Poslednja izmena:
Ali ostade mi jedan drugi problem....grafa se ponasa kako je podesim u adrenalinu samo dok ne pokrenem neku igru....kada pokrenem (evo npr sada Skyrim) grafa potpuno zanemari ta podesavanja krive iz adrenalina i pocne da se ponasa opet nekako cudno.....ugaseni ventilatori,temperatura skace i onda odjednom jet ventilatori na 70% i ogromna buka......kako da podesim da mi i u igrama bude ponasanje grafe isto kao npr i u win-u ili surfu?
Pogledaj da nisi definisao fan curve za odredjenu igru, imas opcije za globalno podesavanje ventilatora i podesavanje profila za odredjene igre. Tebi je verovatno pogresno dodat profil za odredjenu igru, po meni samo globalno podesavanje i udri.
Screenshot 2024-10-30 181638.png

Hvala puno Danilo izgleda da je to to...;)

Screenshot 2024-10-30 182604.png

Imao sam dva profila jedan global i drugi samo sa Skyrim,sad sam podesio oba....mada ne znam odakle mi taj profil za Skyrim,kako da ga uklonim pa da ostane samo global?

Gore desno imas Delete profile

Ovaj adrenalnin kao neki ogroman puzzle...sa 100 opcija,tabova,polja itd......mogli su da ga nameste da malo vise bude user frendly za neiskusne korisnike.....tj da bude kao afteburner :)

Navikne se covek za dan dva i bude sve logicno ;)

99W ti trosi gpu u idle?

Nazad
Vrh Dno