Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Ovakav potez AMD-a mi je totalno nebulozan jer 6xxx karte su još uvek u prodaji. Kupuješ novu kartu a dobijaš 0 podršku u optimizacijama za nove i buduće naslove.

Ma ljudi blackrock i vanguard im caca i jednim i drugima, hoce da kupujete ove nove 9070 xt koje nisu bas bile super deal kao sto su oni hajpovali u sve 16 :)
Radi tebi lepo 6800xt ili 6700xt , sve oni to kontaju. Al bolje ti kupi za trisavih 700 evra noviju grafu.

1761906570478.png

Oce da nas nateraju u subscription model u buduscnosti. Placas XYZ mesecno i bas te briga sta je unutra, sve radi. Sto, verujem, za US domacicu koja igra CandyCrush izmedju kuvanja pirea i pecenja pola bizona u rerni u svojoj kartonskoj kuci i ima neki appeal...

sa brzim internetom i manjim lagom ne vidim neki problem u tome, pod uslovom da je sve pristupacno i fer.
no ja kao stara garda cu uvek vise voleti da imam taj hardver kod sebe.

Pa da, al iz dosadasnjeg iskustva su cene takve da za 2.5god si otplatio tu masinu, al ti ne ostane nista... Kad prestanes da placas dobijes "dovidjenja i goodbye".

A i moze kao GamePass.. "ups, evo 100% poskupljenja na subscription."

ne samo to nego sto sve vise otezavaju da se unsubscribe-ujes jos ti drze tamo informacije i kreditnoj kartici, sto je po meni na nivou cuvanja uzorka stolice.
a sve pod parolom "da olaksamo obnovu za sledeci mesec"... niko vam nije rekao da ce biti sledeceg meseca a i ako do toga dodje, lepo reminder 2 dana pre pa cu ja da se iscimam da popunim formu, tenk ju veri mac...

Definitivno vidim subscription drajvere u budućnosti.
Ili u najmanju ruku software dok su goli drajveri free...

Sve se kreće u tom pravcy tek da vidiš šta MS radi sa Office 365 !!! Ima da počnu da naplaćuju AI na sat.

Da ne offtopichim, al majstor za cedjenje klijenata kroz (blago receno bezobrazan) subscription je ipak Broadcom...

Budjavi FSR3 tj. nedostatak FSR4 za 6000 seriju bez zelje da ikada rese taj nedostatak, pa sad i ovo sa drajverima i ocekuju poverenje kupaca da uloze novac u 9000 seriju. Zasto bi iko i jedan cent davao za njihove proizvode kada se ovako ponasaju? Dzaba nesto vise memorije ako to na kraju nema dugovecnost. Bukvalno posle 4 godine ubijaju celu seriju, a i danas ima novih 6600 u prodaji. Sramotno i bezobrazno.

Zato sto ce sledecu nvidia seriju napraviti takvu da ti amd bude jedina opcija.
I onda te sacekaju sa ovakvim polisama, i sta ces, nemas kud...
Intel nikada nije bio i nece biti opcija.

Zato sto je pre par godina 6900xt koga sam tada kupio koštao kao pola 3090 rtx a perfomanse su mu iste u igrama ako ne i bolje.
Znam zato sto sada imam 3090.
No posto je tad blackrock odlucio da nas je previše razmazio cak i sa onim astronomskim cenama, za sve sledece serije su odlučili da vise ne ponavljaju takve "greške".

Razumeo bi za RDNA 1, ali zasto bi ukinuli podrsku RDNA 2 kartama kad se isti gpu nalazi u zadnjim konzolama, i za koje se i dalje prave i optimizuju igre.

Poslednja izmena:
New features, bug fixes and game optimizations will continue to be delivered as required by market needs in the maintenance mode branch,
- AMD to Tomshardware
Italik je moj da bih istaknuo u kom grmu leži zec.
"As required by market needs" može da znači šta god im dune u datom trenutku i meni kazuje da je ovo samo gašenje vatre.

Očekujem neke pare narednog meseca pa sam razmatrao kupovinu 9070XT ili šta god AMD bude izbacio sledeće jer planiram i prelazak na Linux. Nakon ovoga se nešto ustežem jer više ne znam da li će kroz par godina da mi osakate savršeno upotrebljivu kartu...

Kakvo sada "Osakaćivanje" ? Ako nema ničega novog, ne znači da staro prestaje da radi. Nemoj da budeš baš toliki pesimista. :sick:

AMD Clarifies "Maintenance Mode" for Radeon RX 5000/6000 Series, First-Day Game Support Remains

Macrium Reflect mada ima i starija verzija besplatna.
1761943900508.png
Na ovo (Verziaja 10) su prešli sa verzije 8 za koju se plaćalo samo jednom. Prestali da podržavaju V8. ali je nisu ugasili.

Napisah jutros da me ne bi iznenadilo da reakcija javnosti preokrene ovakvu odluku.

Realno, da nisu ovako najavili, tesko da bi iko ikada primetio da su karte u maintenance modu, odnosno da nema specificnih optimizacija. Zbog konzola podrska na nivou igre za tu arhitekturu sigurno postoji.

Primetilo se odmah, jer su prvobitno izdali driver samo za RDNA3/4 i videlo se da ne radi na RDNA1/2.

Da je sve prošlo kako treba, da nisu najavili, opet bi se primetila razlika u fajlovima, pre ili kasnije.

Nisam baš najbolje ispratio, ali ako imamo 6000 seriju da li je bolje da ostanemo na 25.9.2 verziji?

Mozes update na 25.10.2.

Ostaješ, ako ti sve radi ok, jer jedina ispravka za 6000 seriju je vezana za neke brlje sa teksturama u igri Serius Sam 4.

Da li sad ocekujemo FSR4 u novim zvanicnim drajverima za 6000? :alien:

Puna fsr4 podrska nece nikad biti na starim karticama jer nemaju machine learning
Ni jedan algoritam trenutno ne koristi ML za upscale, navnodno su neki trenirani na ML, ali kad ga ti koristiš kartica samo primenjuje određen algoritam. Ono što RDNA 2 i 3 nemaju to je FP8 format, ali postoji INT8 implementacija koju AMD nije hteo do kraja da razvije i uključi zvanično u drajver... iskreno meni je upravo kao glavni razlog prebacivanja RDNA 2 u maintenence mod upravo to da ljudi više ne bi petljali da otključaju FSR4 isl. stvari bez da kupe noviju karticu...

Nazad
Vrh Dno