E, to sam hteo...🙂Ma nece da ga cupa vec samo da ga iskljuci privremeno kroz bios.
Da su SSD diskovi, nije problem, nije veliki posao...Ovako, svi nvme slotovi pokriveni grafikom, tako da ta varijanta nvme čupanja otpada...
E, to sam hteo...🙂Ma nece da ga cupa vec samo da ga iskljuci privremeno kroz bios.
Pa nema isključivanja diska u biosu, možeš da čupaš disk, ili da uradiš ono što sam ja okačio i što garantovano radi. Čovek je i u klipu rekao da imaš dve opcije, prva je čupanje diska, druga da paziš gde praviš efi particiju za Linux i da ne zezneš Windows bootloader.Ma nece da ga cupa vec samo da ga iskljuci privremeno kroz bios.
Ja sam to pokusavao i nisam nasao opciju pa sam odustao.
Za dual boot windows 10/11.
On to nije radio...Jel se zato se njemu vidi u grubu Windows bootloader?Ja uvek pre nego što krenem instalaciju Linuxa pokrenem GParted, odštikliram esp flag sa efi particije na disku gde je instaliran Windows, odradim instalaciju Linuxa na drugi disk, onda ponovo pokrenem GParted, štikliram ponovo esp flag i tek onda odradim reboot.
www.asus.com
Zato sto se niti ja razumem preterano u bios-e raznih proizvodjaca, niti me to preterano interesuje, gledam odnos ulozeno-dobijeno za vecinu komponenti jer nisam entuzijasta pa da kupujem najskuplje komponente imajuci u vidu gde zivim i koliko su cene svega vezanog za komp skocile. Volim da odigram neke igre, sve manji katalog s godinama kako matorim, ali kao i svaki prosecan korisnik preferiram da mi sve radi stabilno, memorija na deklarisanom expo/xmp profilu, da nema plavog, crnog ekrana i drugih nestabilnosti...Šta će ti recenzije, obično su plaćene ili amaterske i subjektivne bez svih detalja. Prvo se odlučiš na marku proizviđača i njihov (ne)uspeh u poslednje vreme kao i situaciju sa podršku i garancijom. Drugi korak je pregled i razumenje opcija na ploči i BIOSu, Ako tu ima tebi intersantnih fičura onda skineš uputstva gde ima daleko više detalja za ploču, delove i BIOS tj, nameštanja koja su još važnija.
Tozavisis i od procesora. 7000 i 9000 Ryzen imaju PCIe v5.0 a 8000 serija ima samo 4.0.Imam ovu B650 ploču: https://www.msi.com/Motherboard/MAG-B650-TOMAHAWK-WIFI/Specification
PCIE-4.0 je, ali GPU-z za RTX 5090 po ulasku a i stres testu prikazuje da radi u PCIE 5.0 x16 režimu. Verovatno posledica ažuriranja biosa i auto postavki.
Ima li smisla kupiti PCIe 5.0 SSD? ciljao sam Kingston FURY Renegade G5 2TB ali ako će raditi u Pcie 4.0 kome je teoretski maksimum ~7.877 MB/s (za x4 konekciju koju koriste SSD-ovi) onda je besmisleno jer ploču ne nameravam menjati.
Ne, te ploče ne podržavaju PCIe 5.0.Tozavisis i od procesora. 7000 i 9000 Ryzen imaju PCIe v5.0 a 8000 serija ima samo 4.0.
Skoro svaka b650 ploca podrzava nativno PCIe 5.0, ali je vecina zakljucana od strane proizvodjaca da ne ugrozi premium segment. Recimo moja Steel Legend Wi Fi podrzava PCIe 5.0, ali se vodi kao visi segment ploca. Asrock je mogao i na jeftinijim plocama da otkljuca, ali im se ocigledno ne isplati.Ne, te ploče ne podržavaju PCIe 5.0.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari