Šta je novo?

AMD B650 B650E ploče

Ma nece da ga cupa vec samo da ga iskljuci privremeno kroz bios.
Ja sam to pokusavao i nisam nasao opciju pa sam odustao.
Za dual boot windows 10/11.
Pa nema isključivanja diska u biosu, možeš da čupaš disk, ili da uradiš ono što sam ja okačio i što garantovano radi. Čovek je i u klipu rekao da imaš dve opcije, prva je čupanje diska, druga da paziš gde praviš efi particiju za Linux i da ne zezneš Windows bootloader.
Ja uvek pre nego što krenem instalaciju Linuxa pokrenem GParted, odštikliram esp flag sa efi particije na disku gde je instaliran Windows, odradim instalaciju Linuxa na drugi disk, onda ponovo pokrenem GParted, štikliram ponovo esp flag i tek onda odradim reboot. Nikad nisam imao problema.

Ja uvek pre nego što krenem instalaciju Linuxa pokrenem GParted, odštikliram esp flag sa efi particije na disku gde je instaliran Windows, odradim instalaciju Linuxa na drugi disk, onda ponovo pokrenem GParted, štikliram ponovo esp flag i tek onda odradim reboot.
On to nije radio...Jel se zato se njemu vidi u grubu Windows bootloader?

Da, da, iz ovog linka se sve lepo vidi....
S obzirom da sam tek stavio W11, a na delu drugog diska koji bih ostavio za podatke nema ništa posebno, vrv ću probati/osmeliti se da uradim...:ROFLMAO:
Hvala! :)

Evo da prijavim jednu vanserijsku glupost, možda nekome spasi dosta živaca...
Računar nije hteo da mi postuje iz warm boot-a. Kada idem na shut down pa ga upalim, sve radi normalno ali kada restartujem komp, narandžasta sijalica, Q code 0d i tako zabode. I onda zadržim power dugme, komp se isključi i onda ga uključim i normalno radi.
Skidao RAM, odradio update BIOS-a, resetovao CMOS... Long story short, odete u BIOS-u na opciju AI Tweaker -> tweaker's paradise i opciju monitoring software reboot workaround stavite na enabled.
ChatGPT kaže da:
Ta opcija rešava konflikt između ASUS-ovog hardverskog kontrolera i softvera koji čita senzore (monitoring software) — kao što su:

• Armoury Crate,
  • HWInfo,
  • AIDA64,
  • Ryzen Master,
  • pa čak i AMD-ov Adrenalin (kada prati temperature CPU-a).

Ti programi povremeno „zaglave“ monitoring čip na ploči (Super I/O ili EC) u trenutku kad sistem pokušava da se restartuje → BIOS tada ne može da dovrši POST ciklus i ostane zaglavljen na DRAM LED + Q-code 06/09.

Ta opcija prisilno resetuje monitoring kontroler pri svakom restartu, čime sprečava taj „zamor“ senzora.

Nazad
Vrh Dno